OP-Pohjolan oikea ratkaisu

Eilisen Metso Oyj:n uutisen jälkeen sopeuttaa toimintansa jatkossa siten, ettei koko firma menisi kannattamattomaksi, tuli esiin joitain kirjoituksia. Eittämättä tämän päivän OP-Pohjolan uutinen vähentää väkeään voi päästä siksi vähemmällä. Siksi ehkä uskaltaudun kehumaan näitä toimia.

Jotta ymmärrystä voisi perustella, tulee OP-Pohjolan listaamat syyt yt-neuvotteluihin tarkastella ensin. Ne löytyvät tiedotteesta hyvin näppärästi toisesta kappaleesta:

Syitä uudelleenjärjestelyohjelman aloittamiselle ovat muun muassa
finanssialan sääntelyn kiristyminen, kustannusten nousu, varautuminen
uusiin veroluonteisiin kustannuksiin kuten pankkiveroon ja pankkien
tiukentuvat vakavaraisuusvaatimukset. Lisäksi valtioiden velkakriisin
pitkittyminen ja alhainen korkoympäristö heijastuvat voimakkaasti sekä
pankkien että vakuutusyhtiöiden tuottoihin.

Finanssialan sääntelyn kiristyminen on otettu ilolla vastaan. Samoin lämpimän vastaanoton on saanut ns. pankkivero, jopa siinä määrin, että istuva Kataisen (kok.) hallitus on ohjelmaansa kirjannut sen toteutettavan vaikka valtakunnallisesti. Allekirjoittanut näki koko veron hieman kyseenalaisena. Tiukentuvat vakavaraisuusvaatimukset ovat nekin ongelmallisia, mutta kieltämättä tarpeellisia tässä euroalueen pankkimaailmassa. Vaikka Suomessa on tilanne oleellisesti parempi kuin vaikkapa Espanjassa, Irlannissa tai Kreikassa niin yhteiset pelisäännöt ovat yhteisiä pelisääntöjä, eikä niihin siksi voida odottaa erivapauksia rikkidirektiivien tyyliin Välimeren ja Itämeren välillä.

Velkakriisiä on ennemminkin levitetty, paisutettu ja pahennettu kuin haluttu korjata. Ikuisen nollan imperiumissa myös tuottopuoli on hankala toteuttaa. Marginaaleista taistellaan kovin.

OP-Pohjolan etukäteen suunnittelema toimi on siksi parempi kuin ns. kriisimaissa, joissa ongelmat jopa kasataan yhteen suureen kasaan ja ihmetellään sitten jälkeenpäin, kun tukimiljardiluvut suurenevat.

Muita vaihtoehtojakin on, kuten vaikkapa nostaa palvelumaksuja ja lainamarginaaleja. Kilpailutilanteessa nämä voisivat johtaa kuitenkin asiakaspakoon ja sitä kautta vaarantaa vakavaraisuuden. Emme me varmaan halua tähän soppaan ainakaan omaa pankkiruumista, kun muilta eurokumppaneiltamme niitä tulee mielestäni ihan piisalle asti?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu