"Karmea" talletuspako?

Vaarallinen ilmiö. Näin otsikoi mm. Uusi Suomi eilen aamusella linkkaamani Bloombergin uutisen eurokriisin parrasvaloissa kärvistelevien maiden talletuspaosta. Samaa uutista on Suomenkin talouslehdistö ottanut aiheekseen ja pyörtellyt sitä etusivuillaan. Koska 326 miljardia euroa on ihan käsittämätön määrä rahaa lieneekin syytä kaivaa matematiikka esille ja paljastaa miten kamalasta ilmiöstä on kyse.

Kyseessä on siis neljän euromaan talletuspaosta. Kyseiset maat ovat Irlanti, Espanja, Portugali ja Kreikka. Laskutoimitusta helpottaaksemme pyöristetään kyseisten maiden kansalaisten määrä sataan miljoonaan asukkaaseen, tämä on ylöspäin pyöristettyä. Kyseessä oli vuoden talletuspaosta, siis 365 vuorokauden aikana tapahtuneesta ilmiöstä. Lasketaan talletuspaon määräksi vaikka 365 miljardia euroa. Näin helpotamme laskutoimitusta. Pyöristin kansalaisten määrää ylöspäin, joten virhe kompensoitui ”pyöristäessäni” myös talletuspaon määrää hieman ylös.

Näemme laskutoimitusta helpottavien tekijöiden valossa nyt helposti, että pako on ollut miljardin euron päivävauhtia. Kun 100 miljoonaa asukasta tekee tällaisen kokonaispaon niin jokaisen kansalaisen tulee nostaa tililtään huimat kymmenen (10) euroa tililtään nettona vuorokauden aikana.

Tällaisen, kenties katastrofaalisen nostohuuman edessä on nyt euromaiden pankkijärjestelmä ihmeissään. Tämä on todella vaarallinen ilmiö.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu