Rehnille väliaikaraportti

”Tämä on vuosi, jonka aikana velkakriisi on ratkaistava.” Näin muotoili EU:n talouskomissaari tammikuussa 2012. Nyt on osapuilleen kolme neljännestä tätä vuotta käyty. Siksi onkin hyvä katsoa mihin suuntaan tilanteet kehittyvät. Mikäli korjaustoimia tarvitaan niin niihin on vielä hyvää aikaa. Ei kiirettä.

Tammikuussa en ollut juuri tietoinen Kreikan Kultaisesta sarastuksesta. Nyt tämä porukka on saanut otsikkotilaa jo Suomestakin asti. Jokainen voi tehdä oman arvionsa siitä, onko tämä jengi se kaikista paras yhteistyökumppani EU:n kanssa.

Tammikuussa vasta hiljattain äänivyöryllä valittiin Espanjaan oikeistopuolue PP hoitamaan tätä kriisiä. Nykyinen kannatus on hieman tarkistunut. Kataloniassa pidetään nyt sitten vaalit marraskuussa. Galiciassa ja Baskimaalla on 21.10. vaalit. Baskien lojaalius keskushallintoa kohti on tunnetusti ollut hieman nihkeää, mutta kunnioittavatko he Rehnin näkemystä ja lähde äänestämään keskushallinnon suunnitelmatalouden puolesta? Galicia on pääministeri Rajoyn ponnahduslauta ja pääministeripuolueen kannatus vankkaa. Kestääkö usko itseruoskinnan autuaaksi tekevään voimaan?

Tammikuussa eleltiin kahden LTRO:n välistä hurmoshenkeä. Game-changereiksi tituleeratut ohjelmat ovat edenneet kuitenkin täysin odottamatta kohti uusia haasteita.

Britit eivät tammikuussakaan olleet mitenkään innokkaasti kyselemässä mahdollisuuksiaan osallistua euroalueen tukirahastoihin. Sen sijaan EU-jäsenyydestä on painetta järjestää peräti kansanäänestys. Ehkei se tarkoita samaa asiaa kuin joissain paikoissa, jolloin se kirjataan lakiin?

Talouspuolella pohditaan, että laitetaanko Kreikkaan edellisten tukiohjelmien menestystarinoiden jälkeen vielä yksi jatko-osa. Tähtikaartista toki IMF saattaa poistua, mutta silloin euromaat saavat ilman ulkopuolisia näyttää ihan itse, miten kriisi ratkotaan tämän vuoden aikana.

Alkuvuodesta Espanjan valtiovarainministeri, vanha markkinakettu kertoi tarkkanäköisesti, ettei julkiselta taholta tipu euroakaan pankkeihin. Niihin ei kuulemma ole tarvetta. Sittemmin näitä tarpeita kartoitettiin muutaman kerran pelkästään Bankian osalta ja nyt painetaan toista riippumatonta tarkastusta, jonka tulos selviää perjantaina. Jotkut tosin huhuilevat jo, että tämä tarkastus tehdään hyvässä yhteistyössä keskushallinnon kanssa. Ehkä se tarkoittaa ihan hyvää asiaa, ettei tule epämiellyttävää vaikutusta siitä, että huudellaan puskista. Tällaiseen huhuun on vaikea ottaa kantaa. Kertokoon se siitä, mikä on markkinatoimijoiden yleinen luottamustaso Espanjan tilaa kohtaan.

Ja miten Espanjan avunpyynnön kanssa käy? Jossain vaiheessa arvelin, että sen kanssa voidaan saada kitkuteltua yli lokakuun vaalien, mutta enää en ole niin varma. Analogiaan sopii tämä Monty Pythonin ”Stop the Film” -sketsi.

Mitä kauemmin Rajoy odottaa, sitä useampi sijoittaja löytää myyntinamiskan Espanjan kuningaskunnan velkakirjoille.

Vaan miten Rehn on muiden mielestä suoriutunut tästä toteamuksestaan: ratkaistaanko velkakriisi tämän vuoden aikana, ja jos ei niin mitä se sitten tarkoittaa?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu