Markkinakatsaus: espanjalainen huumorintaju

Espanjan pankit on valtaosin siis myllätty ja kaikki tuntuu olevan kohtuuden rajoissa. Espanjan budjetti on ensi vuodelle esitelty ja EU:n kärkinimiä myöden suitsutus ei ota laantuakseen. Jokin on siis vialla, koska eilinen Espanjan budjetti ja tänään aiemmin esitelty Ranskan budjetti olisi pitänyt laittaa kunnon rallin päälle. Laskusuunta kuitenkin jatkuu, joten onkohan tämä poliittista teatteria?

Aiemmassa katsauksessa 14.9. olin myyntilaidalla ja yleinen huippu olikin nurkan takana. Nyt sitten odotellaan, eikä tässä nyt varsinaista kiirettä ole lähteä ostoksille. Joitain yksittäistapauksia saa kohtuuhintaan, mutta itse tein yhden virheen ja nappasin kiinni liian varhain. Kohtuuhintainenkin voi tulla vielä jopa edulliseksi. Käännöksenkin (ylös) jälkeen ehtinee hyvin mukaan. Se ei ole maksimaalista täsmähakua absoluuttiseen pohjaan, mutta varovainen lähestymistapa on minun mieleeni.

Mitkä voisivat sitten olla käännöksen ennusmerkit? Yleinen hintataso voi tulla niin houkuttelevaksi, että lasku pysähtyy. Espanjan avunpyyntö sitten lopulta voi olla toinen. Kiinalta odotetaan lisää elvytystä. Olemme tilanteessa, jossa reaalitalous hieman kyykkää, esimerkiksi Japani ja Etelä-Korea laittoivat hieman mollisäveliä aamutuimaan. Se tulkitaan kuitenkin heti merkiksi lisäelvytyksen tulosta. Kaikki kevätjuhlaliikkeet siis yritetään viedä loppuun ennenkuin todellisuus iskee kasvoille. Japanin QE8 ja Yhdysvaltain ilmoittama ja aloittama QE3 eivät ole enää suuremmin innostanut. Nyt ilmeisesti odotetaan jotain aivan älyttömiä rahapurskeita, jotka voidaan kuskata osakemarkkinoille, vaikka firmat siellä alla ovat koomassa. Äärimmäisyyksiin mentäessä tämä johtaa aivan hulluun tilanteeseen, mutta saa nähdä mihin asti päästään.

Espanjan pankkiraportti ja budjetti eivät oikein innostaneet siksi, että ne lasketut skenaariot eivät olleet tästä maailmasta. Vinkiksi näille ”virallisen totuuden” tahoille, että jos ennakoisitte Espanjan talouden kirivän +10% bkt-lukemiin vuositasolla niin saadaan se pankkirapsa näyttämään siltä, ettei lisäpääomaa tarvita lainkaan ja Espanjan budjettikin on niin ylijäämäinen, ettei mitään tarvitse tehdä.

Eli odottelen ennenkuin lähden ostolaidalle.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu