Eurolla pankkiiriksi

Eilen kuulin ystävältäni erään suomalaisen kauppajätin lanseeraamista ”euron päivistä”. Ranskalainen pankkijätti Crédit Agricole ilmeisesti ottaa osaa tempaukseen ja myy kreikkalaisille vuonna 2006 ostamansa Emporikin takaisin yhdellä eurolla. Ostajaksi on hahmottumassa kreikkalainen Alpha Bank. Crédit Agricolen noin kuuden vuoden harharetki ei olisi siten tulossa halvaksi. Balkanilaisen pankki-imperiumin haaveet maksavat ranskalaispankille pyörein luvuin 9 miljardia euroa.

Näihin kustannuksiin sisältyy myös kauppahinta vuodelta 2006, mikä oli 2,2 miljardia euroa. Kreikkalaiselle Alpha Bankille tämän kaupan johdosta todennäköisesti tulee myös veroporkkana. Se tuskin helpottaa kreikkalaisverottajaa. Samalla Alpha Bank kasvaisi taseensa puolesta Kreikan toiseksi suurimmaksi pankiksi. Viides perättäinen lamavuosi on myös tehnyt tuhoisaa jälkeä Emporikissa. Vuoden alkupuolella hapan luottokanta ponkaisi hälyyttävälle 37% tasolle ja nettotappiota alkuvuodesta kertyi muhkeat 1,3 miljardia euroa. Nähtäväksi jää, miten Alpha Bank selviää tästä kaupasta. Vai pitäisikö kysyä ennemmin, miten Kreikka tästä selviää, too big to fail kasvaa ongelmana.

Ranskalaispankille tämä on kuitenkin eräänlainen ”letkut irti” -operaatio. Société Générale on ilmaissut sekin halunsa myydä Genikin, jonka ranskalaisjätti osti vuonna 2004. Kreikkalaispankkien hintatasoa voi olla turhan aikaista määritellä Emporikin kaupasta, mutta mikäli Geniki tulee samantyylisellä hintatasolla kaupanteon kohteeksi, niin ei muuta kuin eurolla pankkiiriksi.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu