Taantuma syvenee

Markit julkaisi tänään syyskuun ostopäällikköindeksilukemansa. Linkatusta dokumentista poimimani kuva kertoo, miksi euroalueen taantumasta on nyt odotettavissa yhä pahenevaa. Ostopäällikköindeksin sanotaan ennakoivan bkt-lukemia muutamalla kuukaudella. Tämän voi havaita myös kuvasta. Itse lehdistötiedotteesta käy tarkemmin ilmi ongelmien kasaantuminen.

Erityisen huolestuttavaa on uusien tilausten vähäisyys. Tämän vuoksi loppuvuosikin mennee pahenevien ongelmien keskellä. Huolestuttavaa on myös se, miten Ranskan, Espanjan ja jopa Italian lukemat ennakoivat erittäin vaikeaa jatkoa. Saksan vajoaminen vaikuttaisi taas tasaantuvan, joten se on vain korostamassa erisuuntaisia kehityskulkuja euroalueen sisällä. Vastakkainasettelu pahenee.

Työttömyysluvuissa tehtiin siinäkin uusi ennätys. Vaikka uutinen on parikin päivää vanha niin tämän sivun kuva kertoo aika kylmästi suomalaisille, kumpaan porukkaan meidät tulisi laskea. Suhteellisesti työttömyytemme paheni euroalueella enemmän kuin vaikkapa Espanjassa. Kreikan kohdalta ei uusia lukemia ole saatavilla, luotettavuudesta puhumattakaan. Kreikan jälkeen esitetyistä euromaista Suomessa työttömyys kasvaa ripeiten.

Työmarkkinoiden rapautuminen ja veronkorotuksien yhteenlasku tuottaa selkeän summan: kulutuskysyntä hyytyy. Niin täällä Suomessa kuin monessa muussakin euromaassa. Siksi tuntuukin erittäin huolestuttavalta huomata, miten Suomessa jotkut liputtavat euroalueen tärkeimmäksi kauppa-alueekseen. Onneksi kuva on enemmänkin mielikuvasta, joskin väärä mielikuva on yhtä lailla haitallinen ja vaikeuttaa rationaalisen ajattelun ja ongelmanratkonnan.

Markitin lukemista käy lisäksi ikävä huomio kuluttajahintojen noususta. Tämä keskittyy eniten ruokaan ja energiaan (ml. öljy), jotka voidaan laskea suuressa määrin välttämättömyyksiin. Hyvinvointia mitatessa looginen määritelmä on jättää välttämättömyydet pois veroja myöden ja verrata jäljelle jäävää rahaa aiempiin aikoihin. Pahoinvointi on siis lisääntymään päin.

Suunta on siis selvillä. Euroalueen hallitukset ovat halukkaita säilyttämään tämän kurssin ja painavan kaasupolkimen pohjaan. Tämä ihan vain pienenä välimuistutuksena siitä, ettei jatkossa ikävät uutiset tule täysin puskista.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu