IMF:n sanoma: liittovaltioitukaa

IMF:n 188-sivuinen raportti liitteidensä ja sisällysluettelonsa lisäksi sisälsi paljon painavaa tekstiä euroalueelle. IMF on enemmän huolissaan pääomaliikkeiden liikkeistä euroalueen sisällä. Pääoma pakenee edelleen kovaa tahtia etelästä pohjoiseen. IMF kehuu pankkiunionipäätöksiä ja kehottaa tiivistämään fiskaalista yhteistyötä entistä enemmän. Tämä ei tarkoita mitään muuta kuin tulonsiirtoihin perustuvaa liittovaltiota. Protektionistisia pääomaliikkeiden kontrollia ei rahasto tohdi ottaa puheeksi.

Pääomien liikkeiden rajoitukset ovat kuitenkin yhtä todennäköinen vaihtoehto liittovaltiolle. Tähän antaa viitteitä mm. pankkiverot, joilla ei tosin padota mitään muuta kuin pääoma pois euroalueelta. Tässä mielessä euroalueella tai koko EU:n alueella oleva transaktiovero ei rajaa pääomien liikkeitä euroalueen sisällä. Tällainen voi kuitenkin tulla kyseeseen. Ja mikäli sellaista pohditaan niin sen teho perustuu yllätykseen. Jos siitä tiedettäisiin niin pääomapako Etelä-Euroopasta olisi vielä rajumpaa. Tällä hetkellä pääomapako keskittyy vain niihin, jotka siirtävät pääomia pois kriisimaista varmuuden vuoksi.

Selvää on, että nyt suunnitellut yhteiset verot ja yhteiset budjetit eivät vielä riitä rauhoittamaan euroalueen kriisiä. Velkoja tuskin on aikomustakaan leikata, koska muutoin kriisi päättyisi siihen, eikä suunnitelmissa olevaa pohjoisen Euroopan köyhdytysprojekti etene siksi, ettei sille olisikaan tarvetta. Yhteiset verot ja budjetit toki tehdään sumuttamalla kansalaiset uskomaan, että kriisi päättyy siihen. Yhteiset velatkin nostettiin taas puheenaiheeksi ties kuinka monennen kerran eurokraattien kokouksessa. Eritoten Ranska on ajamassa näitä jättimäisten riskiensä vuoksi.

Palaan raporttiin myöhemmin, jos aikataulu antaa periksi. Tänään on matkustelua luvassa tuntikaupalla, joten tulostettuun nivaskaan on aikaa perehtyä junassa.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu