Kunta ei saisi kilpailla?

Eilen kävin vaalipaneelissa esittämässä näkemykseni siitä, miten kunta luo itselleen tuloja. Tietysti asiassa oli oma kotikuntani, mutta samanlainen tilanne olisi näkemykseni rajoissa jokaisessa kunnassa. Joidenkin muiden puolueiden lääkkeet olivat vanhat tutut: menot ja verot ylös. Tarrauduin kuitenkin rohkeasti kuumaan perunaan tavalla, joka on kieltämättä hyvin kiusallinen myöntää: kuntien on kilpailtava voittaakseen.

Kilpailua on tietysti kahta eri lajia: on rehellistä kilpailua ja vehkeilyä aina poikkiteloin olemisesta suoranaiseen sabotointiin. Vehkeilyn alle voisi ajatella kovaa lobbaamista ja voitelua esimerkiksi jonkun suuren investoinnin sijainnista. Kahden kunnan välillä pohtiva yritysjohtaja voi nimittäin tehdä ihmeitä kunnan verotuloihin, ja yksi suuri on yhtä kuin useampi pieni.

Kilpailun reilusta puolesta kertoo kuitenkin tasavertainen kohtelu. Mikä on kunnallisveroaste? Onko päätösten, kuten kaavoituksen ja rakennuslupien myöntäminen suhteellisen ripeää vai vuosikaupalla tehtävää jahkailua? Jahkailun sijaan vaa’ankielikysymyksissä pitäisi tuoda nopeasti vaihtoehtoiset mallit esille, jos niitä ei ole alunperin jostain syystä ollut.

Kilpailu on siis ripeyttä, edullisuutta ja avoimuutta. Kuka investoisi kuntaan, jossa voi arvella joutua taistelemaan kiistoista oikeuslaitoksissa tämän tästä? Kuka investoisi kuntaan, jossa naapurin puolella selviää hieman huokeammalla verotuksella? Kuka investoisi kuntaan, jossa elinvuodet kuluvat peukaloiden pyörittelyyn odottaessaan päätöksiä saako rakentaa vai ei, ja minne?

Kun moni kunta lähialueella pistää parastaan niin koko alue hyötyy investointien lisääntymisestä. Varallisuutta makaa varovaisena tällä hetkellä valmiina tekemään tulosta, kunhan edellytykset sille ovat kunnossa. Näen terveen kilpailun jokaisen kunnan etuna.

Yksityistäminen nähtiin mörkönä. Ehkä siksi, ettei siitä ole aina kovin hyviä kokemuksia. Johtuvatko huonot kokemukset sitten siitä, ettei kaikkea ole mielekästä yksityistää vai siitä, ettei kunta tiedä mitä palveluja sen tulisi tilata ja minkä kokoisissa palasissa saadakseen tehokkuutta? Moni pieni yritys sulkeutuu luonnollisesti ulos, kun mammuttimaisia projekteja ja palveluita lykätään yhtenä könttänä peliin.

Lisäksi sai kuulla, miten esimerkiksi pääomaverotus pitäisi saada nostettua tuloverotuksen rinnalle. Olipa siellä aistittavissa henkilökohtaisia kaunojakin.

Mielenkiintoinen maailma. Näistäkin lähtökohdista joku kunta Suomessa yrittää ponnistaa kohti parempaa ensi vuotta.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu