Mitä teemme äänestysprosentin kanssa?

Perussuomalaiset Turussa menestyivät juuri niin hyvin kuin arvelin muutamaa päivää ennen vaaleja: saimme kuusi kunnallisvaltuutettua. Lähempänä kymmenenkin veikanneita oli, mutta käsittääkseni nämä jäivät saavuttamatta kahdesta syystä. Ensiksikin meiltä uupui selkeät äänikuninkaat ja -kuningattaret. Toiseksi Turussa äänestysprosentti jäi 55,4%. Vaaleissa yleensä ne, jotka eivät halua muutoksia tilanteeseen käyvät äänestämässä status quon puolesta. Nähtäväksi nyt jääkin sitten se, miten Turku uudistuu lähestulkoon pakonomaisessa tilassa.

Pessimistisempi arvioni viidestä valtuutetusta ei onneksi toteunut. Kun huomasin olevani omien arvioiden kanssa todella paljon jäljessä muiden näkemyksestä päätin, että parempi olla hiljaa veikkauksineen.

Suurimman äänisaaliin mukaisesti järjestettynä ensimmäinen perussuomalainen ehdokas Turussa jäi 22. sijalle n. 600 äänellä. Esimerkiksi Kokoomuksen kärkiparin osalta saalis oli jo n. 3900 ääntä. Tähän kun yhdistetään todella alhainen äänestysprosentti niin uskon sen haukanneen pahiten paitsi perussuomalaisten kuin myös pienten eduskuntaryhmättömien puolueiden ääniä. Tässä tilanteessa en viitsi edes yrittää selittää mitään torjuntavoitoista tai muuta. Tämä oli selkeä tappio, nekkuun tuli. Valtakunnallisesti tilanne voi ollakin toinen.

Eilen illalla tulosten jo selkiydyttyä oli minun myös itse katsominen sijoitustani ”ynnä muiden varajoukkueesta”, ja totta kai se oli pettymys. Siksi pitikin nukkua yön yli ja katsoa tulosta tosiasiat tunnustaen: mr. Nobody n. 300€:n vaalibudjetilla saa kasaan 130 ääntä. Tähän nähden tulos on huikea. Olisinko hirveän väärässä väittäessäni, että ilman tätä Usarin kirjoittelua ja aktiivista kanssakäymistä muiden lukijoiden ja kirjoittajien kanssa, olisi minulla osapuilleen nyt sata ääntä vähemmän?

Tohdin siis väittää, että Usarin Puheenvuoron kaltaisten yhteiskunnallisten blogipalstojen merkitys demokratiamme vaalimisessa ovat ehdottoman tärkeitä. Turunkin äänestysprosentti alkaa viestiä siitä, että hyvätasoisia foorumeita tarvitaan lisää. Niiden on oltava hyvätasoisia siksi, että kansalaiset vaivautuvat niitä käyttämään ja niiden on oltava sen verran esillä, että kansalaiset niihin itsensä löytävät myös sen ensimmäisen kerran.

Palaan vielä omaan tulokseeni. Sanoisin, että tuolla äänimäärällä olen seuraavaksi mahdollisena vaihtoehtona seuraavissa kunnallisvaaleissa neljän vuoden päästä. Kolmen ja puolen vuoden aikana ehtii toki tapahtua niin monen monituista asiaa, ettei siitä tarvitse sen enempää vatvoa tässä kohtaa. Kiitos kaikille äänioikeutensa käyttäneille ja toivottavasti minua äänestäneet eivät ole tulokseen kaikki asianlaidat huomioonottaen kovin pettyneitä.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu