Kataisen ja Urpilaisen seuraavat vastustajat

Selvittyään kohtuupienillä tappioilla Perussuomalaisia vastaan kunnallisvaaleissa, ministerikaksikko Katainen ja Urpilainen voivat nyt huokaista helpotuksesta ja käydä kohti seuraavia haasteita. Kuuluisaan niskalenkkiin ovat nyt asettumassa sellaiset pikkutekijät kuin kansainvälinen valuuttarahasto IMF, maailman kauppajärjestö WTO ja taloudellinen yhteistyöjärjestö OECD. Oletettavasti rutina kuuluu kauas.

Mutta mitä nämä lilliputtijärjestöt ovat sitten vaatimassa antautuessaan täydellisesti meidän ministerikaksikkomme vaikutusvallan edessä? Yksinkertainen vastaus on, että nämä puulaakit vaativat euromaiden myöntämien hätäluottojen velkasaneerauksia. Siis alaskirjauksia ja meidän tienaamisille tappioita. Eihän se sellainen käy. Nämä pölhöpopulistiset järjestöt kertovat, että juuri nyt Kreikan kaaos voisi horjuttaa lisää esimerkiksi Espanjan tilaa. Ilmeisesti nämä maailmanlopun manaajat eivät ole kuulleet, miten tehokkaat palomuurit ovat kapseloineet kriisin, tarvittaessa useammankin kerran.

Koska ajatusleikkejä on mukava harrastaa niin otetaan tämä absoluuttisen typerä ja harhainen idea lähempään tarkasteluun. Jos Kreikan velkoja nimittäin saneerattaisiin niin Suomen kannalta olisi mielenkiintoista tietää mitä velkoja alaskirjataan. Meillä on nimittäin sellainen tilanne, että eri tukipaketteihin kuuluvat lainaerät ovat eriarvoisia. Siinä, missä 1. tukipaketti, eli jo lapioidut 1005 miljoonaa euroa, on tyystin suojaamatonta tavaraa; onkin 2. tukipaketissa paljon huomiota saaneiden vakuuksien suojaamat. Lienee siis selvää, että Suomi vaatisi velkasaneerausta ensisijaisesti 2. tukipaketin ohjelmaan. Vakuudet laukeaisivat ja emme kärsisikään ihan niin suuria tappioita. Tai näin siis virallinen totuus kuuluu.

Tuon 1. tukiohjelman mukaan liitettiin ehdoksi ankara kulukuuri. Sitä piti noudattaa. Kun sitä ei sitten noudatettukaan niin myönnettiin hieman lisää rahaa 2. tukiohjelman muodossa. Jälleen kerraan asetettiin tiukat ehdot, joita piti noudattaa. Kun niitä nytkään ei noudatettu niin onhan vaihtoehtona se, että myönnetään kolmaskin tukiohjelma. Tämä on varmastikin parempaa tienaamista, koska kahdessa aiemmassa ohjelmassa mukana ollut IMF jää varmastikin nyt sitten pois, koska se haluaa jostain oudosta syystä ruveta pienentämään Kreikan velkataakkaa saneerausvaatimuksineen. Euromaiden intresseissä onkin ennemmin lisätä Kreikan velkataakkaa, kriisihän johtuu ylivelkaantumisesta. Parhain ratkaisukeino tähän ongelmaan on näiden omnipotenttien mielestä johdonmukaisesti kasvattaa tätä velkakuormaa.

Saksassa laki kieltää Saksan luoton myöntämisen tahoille, joita pidetään riskikohteina. Velkasaneeraus heidän myöntämilleen luotoille on siten mahdotonta, ellei lakia muuteta. Samalla lailla EKP on ilmoittanut, ettei se voi osallistua velkasaneerauksiin, koska se taas on keskuspankin säännöissä kiellettyä ruveta rahoittamaan suoraan jäsenmaita. Tätä sääntöä pitäisi silloin muuttaa. Kaikista näppärin ratkaisu onkin siksi myöntää lisäluottoja: Saksassa voidaan edelleen elää sellaisessa maailmassa, etteivät he ole luotottaneet epävarmoja kohteita ja täällä Suomessakin voidaan jatkaa keskustelua tienaamisesta.

Suomen pitääkin ruveta tienaamaan ja kunnolla sittenkin. Muutoin valtion budjetissa on vuodesta toiseen ammottavia aukkoja.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu