Markkinakatsaus: onko tämä kokousaaton optimismia?

Pitkä yleinen laskujakso on saanut tänään kovan pompun ylös, joten lienee välillä aika päivittää myös markkinakatsausta. Viime hetkien huipun jäljiltä on pelkästään tänään kivuttu kolmannes takaisin. Olisiko nyt hyvä hetki tehdä pidempiaikaisia sijoituksia? Treidaajalle nämä hetket ovat edelleen yhtä sekamelskaa. Makrotalous pohjalla ei lupaa hyvää ja noista europäättäjistä kun ei koskaan tiedä, mitä juonia ne rahoittajien pään menoksi milloinkin keksivät.

Viimeksi kirjoitin, että kohtuuhintainenkin voi tulla edulliseksi. Muutamia seuraamiani firmoja on toki tämän päivän reboundin jäljiltä edelleen ihan kohtuullisissa hinnoissa. Ostorajat ovat täyttyneet nyt ainakin Fortumilla ja Neste Oililla. Jos tietää, ettei ole akuuttiin realisointipakkoon suostuttava niin näitä voi jopa vakavasti harkita.

Sen sijaan katsoessa makrotalouden puolelle niin systemaattiselta taantumalta tämä näyttää. Europäättäjät tekevät virheen päätöksissään, että jokainen kun yhtä aikaa alkaa hirveälle säästökuurille niin sillä nyt sattuu olemaan kysyntään tietty vaikutus. Suosittelenkin ennemmin tutustumaan ns. defensiivisiin osakkeisiin, joiden kysyntä ei oikein ole riippuvainen yleisestä kulutushysteriatrendistä. Elintarvikkeet, lääkkeet (joskaan en itse sponsoroi lääketeollisuutta medikalisaation vuoksi) ja energia ovat yleensä sellaisia asioita, joista ei tingitä.

Toisaalta sijoittajien takaraivo jyskyttää viestiä, että pakkohan noiden europäättäjien on sen pakon edessä toimittava. Tätä ristiriitaa makrotalouden ja poliittisten päätösten välillä tuskin ohittaa ainutkaan tosimielellä sijoitustoiminnassa mukana oleva, joten eiköhän se ole sallittua pohdittavaa myös pienemmille toimijoille.

Mahdollisten hankintojen horisontti pitää kuitenkin ruuvata ainakin vuoden päähän. Se ei treidaajia hirveästi lämmitä, joten en voi muuta toivottaa kuin valtavasti pelionnea. Tämähän voi olla hyvinkin vain kriisiaaton hurlumheitä, sitä on nähty ennenkin. Toisaalta, kuten viime katsauksessa kerroin: lasku kyllä pysähtyy hintatason tullessa houkuttelevaksi. Nyt mielestäni ollaan monella kohteella siinä rajoilla.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu