Miten yksityinen sijoittajavastuu toimii?

Euroalueella on käynnissä toinen suuren luokan esitys, jonka avulla meidänkin hallituspuolueet voivat uhoa onnistuneesti yksityisten sijoittajien vastuusta. Aiemmin tänä vuonna tehty suurempi Kreikan velkajärjestely sisälsi mm. voitelurahaa 30 miljardin euron edestä yksityisille sijoittajille, jotta nämä olisivat ottaneet osaa velkajärjestelyyn. Loput saneerauksesta aiheutuneet tappiot valtiot taas kuittasivat. Kreikan kohdalla valtio tuki järjestelyn jälkeen neljää suurta pankkiaan. Tällä kertaa tukea tarvitsee kolme pankkia.

Nyt tehty velkajärjestely lyhensi Kreikan velkoja muutamalla kymmenellä miljardilla. Rahat velkapaperien takaisinostoon tulivat euroalueen vakausrahastolta. Sen sijaan n. 27 miljardin lisäpankkituki, jonka Kreikan valtio maksaa mahtaa tulla sitten mistä läheestä? Tässä tukipotissa on toki muitakin syitä kuin vain velkasaneeraus. Mukana on jatkuvat tappiot, taantuma ja deflationaarisen laman kierteestä aiheutuvia muita ongelmia.

Miten sitten käy Kreikan julkiselle velalle pankkituen yhteydessä? Se kasvaa. Se pitää jollain lailla rahoittaa mikäli Kreikka pidetään väkisin valuuttaliitossa kiinni. Tähän on vain kaksi lähdettä, joissa molemmissa korostuu sana yhteisvastuu: EKP ja vakausrahastot. Yksityinen sijoittajavastuu kasautuukin aivan samalla lailla veronmaksajien riesaksi.

Tätä silmänkääntötemppuilua ja velkojen siirtämistä taskusta toiseen niin, että ongelma säilyy vähintäänkin entisellään – usein tosin pahenee – kutsutaan siksi tölkinpotkimiseksi. Vaikuttaa siis siltä, että talouskomissaari Rehn oli väärässä: tämä ei ollut se vuosi, jolloin velkakriisi ratkaistiin. Vuodessa velkamäärät kasvoivat, kiitos eurokansalaisten vastahangattoman tukivillityksen. Ensi vuonna näytelmä jatkuu.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu