Espanja syö jalkansa

Mikäli aiemminkin linkkaamaani Avivan katsaukseen eurooppalaisen eläkejärjestelmän toimivuudesta jatkossa on luottamista niin Espanjassa koko järjestelmässä on jo n. 170 miljardin euron vaje, vaikka rahastojen vuotuinen tuotto olisikin 5% luokkaa. Laajemmin Euroopassa vajetta oli osapuilleen 1900 miljardia. 8% vuotuisella tuotto-odotuksella vaje Euroopassa laskisi 1660 miljardiin. Nopean laskuharjoituksen jälkeen, jos 8% tuotto toteutuisi Espanjassa olisi maassa enää n. 150 miljardin euron vuotuinen vaje.

Hurraahuudoin, ja ”kriisin päättymisen” merkkinä onkin ollut kiinnittää huomio Espanjan ja Italian joukkovelkakirjojen korkotason laskuun. Telegraphin siteeraamassa IMF:n raportissa esimerkiksi Aasian taloustiikerit ovat vähentäneet sijoituksiaan euromaihin. Sen sijaan Espanjan oma eläkerahasto on tankannut Espanjan lainoja kuin viimeistä päivää. Mahtaakohan kyseessä olla mitenkä vapaaehtoinen sijoitustoiminta? Tämä ei nyt vielä riitä, vaan Espanja on juokseviin kuluihinsa käynyt eläkerahastojen kassakaapeilta hakemassa helpotusta. Peli alkaa olla pelattu.

Murheellista tässä on tietysti se, että tällä tavoin kitkuttelemalla lopputulos oletettavasti vain pahenee. Espanja syö ensin jalkansa ja päättää sitten hakea liikkumisavustusta muulta Euroopalta.

Espanja tietysti tekee niinkuin Espanja haluaa. Suomi ottaa aikanaan kantaa sitten siihen, maksaako se tämän(kin) vai ei.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu