Markkinakatsaus: VIX vastaan kevään osinkoralli

Näin vuoden alkupuolella ajattelin päivittää taas markkinakatsausta. Lähiajan odotuksissa on pari kysymysmerkkiä, joiden kohdalta joudun heittämään vastuun lukijalle. Pitää niitä merkityksellisinä tai ei. Italian vaalit ovat totta kai salitunnelmaan vaikuttamassa. Sen sijaan oudoksuin Yhdysvaltain ns. Fiscal cliff -teeman näinkin pirteää vastaanottoa. Itse pidin toteutettua käsikirjoitusta ”selviönä”, enkä siksi oikein osannut ennakoida näin ripeää riemua. Tyhjää rahaa siis tuntuu markkinoilla olevan, ja nousuhalukkuutta on.

Oheisessa kuvassa ovat viime vuoden markkinakatsauspäivät merkittynä. Pääsääntöisesti tuossa on nousua alla, jos kohta 28.9. olin varovaisella kannalla. Päättyneen vuoden viimeisimmässä katsauksessa 19.11. taas ostolaita kiehtoi. Sen jälkeen ei ole juurikaan muuta tarvinnut tehdä kuin katsoa miten vihreät luvut takovat tulosta. Indiana Jones yhdessä elokuvassa kertoi ilakoivalle ystävälle, että ”se minua juuri huolestutttaakin”, kun ystävä totesi, ettei ole mitään huolta enää.

Osakesijoittajien ”pelkokertoimeksi” tituleerattu VIX-indeksi on nimittäin samoissa lukemissa kuin kesällä 2008. Tämä soittaa sellaista varoitusääntä korvissani, että onkohan sijoittajilla jo liiankin paljon hyvän olon tunnetta. Yhdistettynä marraskuisen rallin jälkeen huoli ei ainakaan ole vähenemään päin. Minusta kurssiralli on ollut jo liiankin hyvää.

Pidemmällä aikavälillä tällaisella ei luonnollisestikaan ole niin paljon merkitystä. Makroluvut ovat ihan loppuvuodesta euroalueella hieman paremmat, joskaan hurraamista niissä ei ole. Lyhyellä välillä Italian vaalituloksen mysteeri voi hyvinkin aiheuttaa pienen paniikkipiikin. Sitä luetaan tosin sitten gallupeista. Positiiviseen piikkiin en usko.

Kevään osinkoralli taas painaa vaakakupissa toiseen suuntaan. Odotan lähiajoiksi selkeästi tasaisempaa menoa kuin mitä aivan loppuvuoden hurmos toi mukanaan. Mikäli ralli jatkuu tällä ”epäterveellisellä” linjalla niin samahan se on vaihtaa osinkotuloja myyntivoittoihin.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu