Suomi hyysäämässä pankkeja

Aivan odotetusti Basel-komitean ehtoja lievennettiin tuntuvasti ja näidenkin tavoitteiden osalta takarajaa siirrettiin olympiadin verran tuonnemmaksi. Suurimmat muutokset koskevat niitä sääntöjä, mitä tavaraa pankeilla lasketaan hyväksi ja millä arvotasolla ns. LCR:n puolesta (Liquidity Coverage Ratio). Paljon puhuttu pankkivalvontahan on hyvä toteuttaa silloin, kun ”kaikki käy”, eikö totta?

Älkää käsittäkö väärin. Ymmärrän pankkien hädän näissä olosuhteissa. En vain jaksa sitä poliittikojen tekopyhää lässytystä, jossa kansalaisille yritetään sumuttaa ”yksityistä sijoittajavastuuta” ja ”pankit kuriin” -retoriikkaa. Se ei vain ole mahdollista. Pankkien puolustajaksikaan en halua lähteä, mutta on kuunneltava heidänkin kannanottojaan. Miten voidaan kiistää heidän väite siitä, että jos sivuun pitää vakavaraisuuslaskelmien vuoksi pistää hurjasti rahaa (ja likvidiä arvopaperia) niin millä he voivat auttaa yritysten investointien rahoittamisessa ja siten talouskasvun aikaansaamisessa?

Näitä ongelmia olen pohtinut aiemminkin, ja koittanut selvittää seuraamuksia. Äänioikeutettujen olisi hyvä myös tietää olevansa eurooppalaisen ylipaisuneen rahoitusalan vankina.

Yksityinen sijoittajavastuu toteutui tänään hämmästyttävän hyvin. Pankkien omistajat kiittivät reippaita kurssinousuja kun pankeille annettiin jälleen kerran periksi. Suomikin on mukana tässä hyysäämisprojektissa osana suurempaa kokonaisuutta.

Alunperinhän tarkoitus oli se, että pankeilla itsellään olisi kassapuskureita lyhytaikaisten markkinahäiriöiden (eli kriisien) torjuntaan. Nyt kun kaavailuista livettiin tuntuvasti niin mistäköhän kukkarosta tällainen varauma suoritetaan? Haluaako demarit tai vasemmistoliittolaiset kertoa?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu