Tunkki kaupan päälle?

Kun oikein tarpeeksi kurottaa niin sitä saattaa pitkänkin säkin kanssa saada kosketuksen siihen kauimpaiseen tekstiilipintaan. Tähän blogiin olen kasannut oikeastaan ne kaikista ajankohtaisimmat kamelin selän katkojat, mutta myös pidemmältä ajalta toivottoman turhiksi katsomani kevätjuhlaliikkeet. Olen ehkä kyyninen luonteeltani, mutta hyvin suorapuheinen. Eikä mielipiteideni esittämisessä ole ongelmia edes aroista asioista. Ne ovat kuitenkin vain minun mielipiteitäni.

Telakkasotku

Asiahan tuli alkuun puolueelleni kuin lämmin iltapäiväateria eräälle valtiomiehelle. Mielestäni aivan oikealla taktiikalla kaivettiin esille aiemmat puheet ”suomalaisten työpaikkojen turvaamisesta.” Nythän oli näyttää aivan tavalliselle kansalaiselle, että länsieurooppalaisille ökypankkiireille myönnetyt vastikeettomat lahjat näitä pelastavat. Siis, että valtiomme on istuvan ja edellisen hallituksen aikana lähtenyt määrätietoisesti vääristämään kilpailua Euroopassa rahoitusalalla. Ja että jos näiden tukia saavien pankkien kotimaa katsoo sisämarkkinoidensa kannalta pankkinsa strategisesti tärkeiksi niin he voivat aivan hyvin itse tukea omia pankkejaan rikkomatta EU-sääntöjä.

Vaan, joskin omasta mielestäni, harhatikki tehtiin siinä kohtaa, kun pidättäydyttiin väenvängällä telakkapuolessa kiinni. Paatti on jo sovittu tehtäväksi Ranskassa ja se siitä. Energia olisi vielä voitu tässä kohtaa käyttää sen kyseenalaistamiseen, onko EU-direktiivit tukiasioissa mielekkäät ja onko kansallinen lainsäädäntömme mielekäs. Lainsäätäjäthän tässä olivat äänessä yhtä lailla. Lainsäätäjien tehtävänä on säätää lakeja. Menikö minulta jotain ohitse? Enkö ymmärtänyt tässä nyt jotain?

Pääomalainaa pidin ongelmallisena alusta alkaen, se kun on nokkimisjärjestyksessä perin alhaalla. Tätä kuitenkin markkinointiin mm. kuin omistajuutta tai tavallisena yrityslainana. Ensimmäisessä nokkimisjärjestys ei ole sekään häävi, mutta omistajuudessa on kuitenkin äänivaltaa ja yrityksen tuloksestakin saa osinkoa. Tavallinen yrityslaina on taas kiinteätuloinen velkapaperi, mutta lainaaja on paljon ylempänä mahdollisen konkurssitilanteen kanssa. Konkurssiuhkaa ei tässä tapauksessa voi mielestäni sivuuttaa. Omistajuus on lisäksi arvatenkin melko likvidiä.

Vaan koska kyseessä oli lisäpääoman hankinta niin lisäpääomaa omistajuuspohjaisesti hankkiakseen on yrityksen tehtävä osakeanti. Tätä ei nyt voi ihan hetken mielijohteesta tehdä, vaan siitä päätetään yhtiökokouksessa.

Kaiken kaikkiaan tiedottaminen ja tosiasioissa pysyminen ei mennyt ihan nappiin.

Mutta ei tästä sotkusta nyt pääse oikein muutkaan puolueet rannalle kuivin jaloin. Parhaiten asiassa menestyi mielestäni Kokoomus, joskaan täyttä maalia en laske heillekään. Koripallolukemin yhden pisteen suoritus.

Tiedotuksessa mentiin siinäkin vain pikkuhiljaa lypsäen. En tiedä syitä miksi pääministeri Katainen ei puuttunut Vapaavuoren vaillinaiseen tiedotuslinjaan. Uskoiko hän Vapaavuoren suoriutuvan tästä paremmin, vai oliko pakka sekaisin vielä puolueen sisällä ja Katainen laski, että parempi olla itse poissa parrasvaloista tihkutietojen kanssa. Ilmeisesti jotain oli kuitenkin sanottava ennen ao. valiokunnan kokoontumista.

Sekavuutta ei vähentänyt mitenkään se, että päätökset tukien hylkäämisestä oli jo tehty aiemmin ja vielä vain jatkettiin esittämistä, että kyllä tässä väännetään kättä. Ihalaisenkin (sd.) oli käytävä framilla kertomassa, että kaikki kevätjuhlaliikkeet tässä yritettiin käydä lävitse. Ei ihme, että kansalaiset ovat käärmeissään, kun heille tulee mitä tietoa sattuu.

Loppujen lopuksi sitten tulee lakiargumentit ja muut. Pidän argumentteja pitävinä, joten se koripallon yksi vapaaheitto sentään osui. Kaiken kaikkiaan koen itse olevani alkuun ollut pakoitettu olemaan täysin riittämättömän tiedon valossa, ja paremmalla informoinnilla olisin voinut tarkistaa kantani jo aiemmin. Parempi kai sitten myöhään kuin ei milloinkaan.

Olen siis nyt varovaisesti eri mieltä kuin lähtiessä, varovaisesti siksi, että tuskin tässä draamassa on vielä loppua nähty ja tilanne voi vielä elää. Kun saatavilla olevat faktat muuttuvat niin mielipiteenikin muuttuu perässä. Minulla ei ole tarvetta lähteä selittämään mustaa valkeaksi. Minä olin siis mielestäni alkuun väärässä. Toivon edelleen parempaa informointia.

Demareiden ja Keskustan venkoilu on sekin ällistyttävää. On tietysti aiheellista pohtia laivanrakennuksen mahdollisuuksia valtion suojissa, mutta ajoitus nyt tuntuu olevan aivan sekaisin. Jos valtiolla olisi hetikohta tarjota pari tilausta niin olisi hyvin oletettavaa, että niiden tilausten väläyttelemistä tehtäisiin samanaikaisesti. Ilman tilauksia ja töitä on aivan sama kuka johtokunnassa istuu. Vai onko tarkoituskin muokata ajatusmaailmaa sille olettamukselle, että parit siskonpojat saadaan istutettua valtioyhtiön johtokuntaan hyvällä veronmaksajien liksalla ilman sen suurempaa puuhaa?

Tilanne on kuitenkin valtion budjetin kanssa sama kuin Espanjassa, jossa vuonna 2012 paljon ”ylistystä” saaneet budjetit ja alijäämät saatiin ainoastaan lipsuvalle tasolle, kun kertaerämäiset kulut, pääsääntöisesti investoinnit on siivottu pois. ”Rakenteellisiin muutoksiin” (kuten kansaa pahemmin suututtamatta on muodikasta sanoa) ei olla vielä ryhdytty. Sama tilanne on Suomessa. Tuntuisi oudolta, että ensin pyritään siivoamaan valtion budjetista kaikki investoinnit likimain nollatasolle, mutta sitten yhtä äkkiä niitä sinne ruvettaisiin lisäämään.

Valtio-omistajuus tuntuukin minusta siksi täysin pimeässä hapuilevalta keinolta yrittää saada kansaa tyynnyteltyä yli pahimman pettymyksen. Paljon sanoja, vähän villoja.

Parhaiten tässä jupakassa ovat menestyneetkin ne puolueet, jotka eivät ole omaa kauhaansa menneet tunkemaan koko soppaan.

Loppuyhteenveto telakkasotkussa: jos Suomen tulevaisuus on tämänkaltaisen tiedottamisen varassa niin meitä ei pelasta mikään.

Sillä aikaa Euroopassa…

Täällä sitä ihmetellään mitä muualla tapahtuu. Kansanäänestyksien torppaaminen tehtiin jo Kreikassa, tehdään mitä ilmeisimmin Espanjassa ja nyt brititkin ovat saaneet Washingtonista asti ”isällisiä neuvoja”, ettei kansanäänestys olisi hyvä asia. Vanha mantere, demokratian kehdoksikin kutsuttu, on siis tällaisella linjalla.

Kreikassa yksi CD-levy ja USB-muistitikku ovat tiedostoineen syöksemässä sikäläistä parlamenttia täyteen kaaokseen, uusnatsit lisäävät kannatustaan, ja kurjuus on jo tunkeutunut monen suomalaisenkin olohuoneisiin liikkuvan kuvan välityksellä.

Arvoisat perussuomalaiset, ette arvaakaan kuinka paljon minua turhauttaa tämä jahkailu ja pyörittely asian tiimoilta. Minä olen mielipiteenäni niin vahvasti sillä kannalla, että te olette oikeassa: EMU on vahingollinen ja se tulee purkaa välittömästi.

…ja meillä

Onko resurssit oikein allokoitu? Katsotaan. Ainakin tätä euroeroa varten on Perussuomalaisten toimesta pystytetty ajatuspaja. Mistä asian edistymisestä saa lisätietoa? Varmaankin katsotaan sieltä Googlesta. Älkää nyt kuitenkaan pidätelkö hengitystänne. Ajatuspajan annetulla nimellä toki löytyy osumia. Iltalehden ja Suomi24 -keskustelupalstoilta ainakin. Hommaforumillakin on mainintaa. Niin ja Puheenvuoron jo aiemmin esitelty linkki.

Tilataanko selvitys joltain arvostetulta analyysiyhtiöltä, kuten eräs hollantilaispuolue teki? Tehdäänkö se kotimaisin voimin? Ymmärsin kuitenkin niin, että jälkimmäistä. Voiko ajatuspajaan ottaa yhteyttä ja kertoa omia ajatuksia?

Ja mitäs vielä? Aivan niin. Tuskin on lukemat tulleet ulos, että peräti puolet suomalaisista vastustavat lisätukien myöntämistä kriisimaille silläkin uhalla, että euro hajoaa niin mitä tässä ihmetellään?

Itsetutkiskelua

Peiliinkin pitää pystyä katsomaan. Vastassa on hämmentynyt kuvaaja. Se ilmiselvästi kysyy, että mitä minä voisin tehdä toisin ja paremmin. Ylläolevan johdosta en koe enää mielekkääksi ylläpitää omia puheenvuorojani tällä tavoin blogina. En kuitenkaan häivy Puheenvuorosta, mutta enemmänkin tarkkailen. Pyrin valikoimaan aiheeni ajankohtaisemmin ja selkeästi harvemmin.

Käytän aikani edelleen asioiden seurantaan. Keskityn välillä itseeni, että jaksaa. Keskityn markkinoihin, jotta voisin joskus päästä eteenpäin.

Mielestäni olen kyllä kaartanut paikalle puolustamaan omiani tämän eurosekoilun yhteydessä. En vain jaksa tehdä sitä vain sen vuoksi, että muut ihmettelevät. Mielestäni puolueeni voisi tehdä tässä asiassa näkyvämmin ja tuloksekkaammin työtä.

Tehkää niinkuin haluatte. Kannoin varoiksi tämän tunkin mukaani tähän Puheenvuoroon. Saatte kyllä pitää sen, jos sitä haluatte. Ihan kaupan päälle.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu