Ongelmasta ongelmaan

Euroryhmän pj. Jean-Claude Juncker kävi ilmoittamassa tyytymättömyytensä siihen, että euromaiden velkapaperit käyvät kaupaksi. Oikeastaan hän kyllä valitti euron korkeasta ulkoisesta arvosta, mutta kukapa näitä populisteja nyt valistaisi kertomalla miten se vaikuttaa valuuttakursseihin, jos Japanista käsin jeneillä ostetaan euromääräistä velkaa? Kuten kuvaajista näkyy, Draghin heinäkuun loppupuolen kuuluisa euron puolustamispuhe on todellakin vaikuttanut. Jos euron arvo on liian korkea niin pienet hajoamishuhut liikkeelle niin kyllä se sieltä alas tulee. Samalla tosin euromaiden velkapapereihin kohdistunee kova pakokauhu.

Tuo euron taso alkaa tuoda uusia ongelmia. Esimerkiksi Ranska kävi raportoimassa euroalueen kovimmat kauppatasealijäämät. Asuntomarkkinat ovat siellä nyt pidättämässä hengitystään ja vahvasti vaikuttaa siltä, ettei Hollannissa säästytä kovalta ryminältä. Hollannissa kun on tapana suhtautua asuntolainaan kuin vuokraan. Hollantilaiset eivät juuri lyhennä lainojaan. Mikäli asuntojen arvo lähtee luisuun voi moni asuntovelkainen jäädä pahastikin ”veden alle”. Siellä puuhataan samalla tavalla verotuksesta korkovähennyksen poistoa kuten Suomessakin. Pankeille koko kuvio on huolestuttava.

Tämän lisäksi vyönkiristelyt heikentävät sisämarkkinoiden kysyntää. Viennin tuhoaa korkea euron kurssi. Ongelmat siis seuraavat toinen toistaan.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu