Duunarit, velkavangit ja ökykapitalistit

Haluan aloittaa tämän blogikirjoituksen hyvin merkittävällä tiedotteella: Suomi on suhteellisen vapaa maa. Tarkemmin kun katselemme tilannetta niin huomaamme tiettyjä rajoitteita. Aivan täysin emme voi omaa lainsäädäntöämme rukata meille suomalaisille mielekkäiksi, kun melko mittavasti olemme ulkoistaneet lainsäädäntöämme Euroopan Unionin direktiiveille. Porua nousee rikkidirektiiveistä ja muista – ihan oikeutetusti. Kritiikki ja sen esittämisen oikeus kuuluu kuitenkin taas vapaan maan tunnusmerkkeihin.

Tämä ei tarkoita, ettäkö ihan joka ainoa EU-direktiivi olisi epämielekäs tai jopa haitallinen. Olisi tietysti hyvä asia, että saisimme ne kaikki mielekkäiksi niin meidän ei tarvitse pohtia esimerkiksi telakkalainojen lainvoimaisuutta. Pohjustus on tehty, mennään asiaan.

Meidän suomalaisten suhteellinen vapaus näkyy siinä, miten me saamme esimerkiksi käyttää rahojamme. Verottaja rajoittaa toki omalla osuudellaan. Osa verovarojen kohteista menee kuitenkin mielekkäisiin kohteisiin, joista me olisimme valmiita maksamaan jos saisimme täyden kontrollin kaikkiin tuloihimme.

Me olemme erilaisia. Ville Velkavanki halusi nuorena ”oman kodin”, mutta omat rahat eivät riittäneet asuntoon. Hän marssi pankkiin, joka lupasi auttaa asunnon rahoituksessa. Ville Velkavanki teki päätöksen kuitenkin ihan itse ja halusi ”velkavankeuteen”.

Liisa Liukuhihnaaja paiskii Oy Ankea Tehdas Ab:ssä hommia liukuhihnan äärellä. Hänen palkastaan menee osa veroihin, mutta valtaosa menee vaatekauppoihin. Liisa Liukuhihnaaja pitää vaatteista niin paljon, että hän vapaaehtoisesti haluaa käyttää rahansa niihin.

Kimmo Kapitalisti taas on ”nuuka”. Hänen tuloistaan menee rahaa ”pelailuun”. Hän ostaa esimerkiksi Liisa Liukuhihnaajan työnostajan, Oy Ankea Tehdas Ab:n omistusosuutta osakkeiden muodossa. Hän saa sijoituksilleen (toivottavasti) tuottoa, hän pitää Ankean Tehtaan markkina-arvoa yllä ja mahdollistaa Ankean Tehtaan riittävän pääoman toiminnan pyörittämiseen.

Kimmo Kapitalisti tekee tämän täysin vapaaehtoisesti. Siinä sivussa Ankea Tehdas tuottaa jotain, Liisa Liukuhihnaajalla on töitä ja hän voi käyttää rahojaan vaatekauppoihin. Liisakin siis työllistää vaatekauppiaita, tekstiiliteollisuudesta puhumattakaan.

Kimmo Kapitalisti ostaa myös vaikkapa Suomen tasavallan joukkovelkakirjoja, eli toisin sanoen ”vippaa valtiolle”. Jos Suomen tasavalta toimii mielekkäästi niin Suomen tasavalta käyttää lainaamiaan rahojaan investointeihin. Aivan kuten Ville Velkavanki halusi oman kodin niin Suomen tasavalta voi haluta vaikkapa moottoritien kahden suuren kaupungin välille. Suomen tasavalta laskee, että näin tavara liikkuu helpommin ja nopeammin, yritykset saavat logistiikan pelaamaan paremmin ja ulkomaille myydään tuotteita paremmin ja/tai enemmän. Suomen tasavalta saa siten paremmat verotulot, joilla se maksaa Kimmo Kapitalistille takaisin lainan korkoineen. Siinä sivussa moottoritietä voivat käyttää kansalaiset vaikkapa tavatessaan toisessa kaupungissa olevia sukulaisiaan ja tuttaviaan.

Tämä on se perinteinen kuvio, eikö totta? Mutta nyt seuraa jotain mullistavaa:

Mitäpä, jos Liisa Liukuhihnaaja päättäisikin välillä hieman supistaa vaateostoksiaan ja ostaisi itsekin Oy Ankea Tehdas Ab:n omistusosuutta? Siis ihan vapaaehtoisesti. Aikanaan kertyneillä lisätuloillaan hän voisi sitten ostaa myöhemmin enemmän vaatteita. Ville Velkavanki olisi voinut itsekin harkita huokeampaa asuntoa tai jopa asumismuotoa ja säästää hieman mahdollistaakseen jatkossa hieman pienemmän lainan tai jopa kokonaan ilman lainaa.

Tarvitseeko sitten muuttaa paljon kulutustottumuksiaan? 30.11.2012 suomalaisilla oli pankkitalletuksina 82 miljardia euroa. Tämä on aivan samanlainen sijoitus kuin mitä Kimmo Kapitalisti tekee. Kimmolla on vaan tapana hakea hieman parempia tuottoja. Tuossa linkissä oli suurin piirtein kerrottu, mitä huonosta sijoittamisesta seuraa: rahaa palaa. Voisi jopa sanoa, että tuo 82 miljardia on perin kelvottomasti sijoitettu.

Mutta suhteellisen vapaassa maassa suomalaisilla on oikeus tehdä rahoilleen lähestulkoon mitä haluaa. Tämä on teidän suomalaisten tietoinen valinta. En pidä ajatuksesta, että Ville Velkavanki tai Liisa Liukuhihnaaja itkee vollottaa Kimmo Kapitalistin ”ahneudelle”. Villet ja liisat tekevät tismalleen niin kuin he haluavat, samoin tekee Kimmo Kapitalisti.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu