Kuka ajoi PTT:n miinaan?
Olen pyrkinyt välttämään helmikuun aikana kotimaisten poliittisten ryhmien setvimisen. PTT:n tekemän eurotutkimuksen julkistamistilaisuudessa puhunut pj. Timo Soini (ps.) latoi melko monet hämmentäneet sanat. Toiset lähtivät ilkikurisesti hykertelemään. Voi tietysti olla melko vaikea selvittää vaikkapa saduista, mistä niistä on kyse, jos ei keskity kuin sanoihin: ”Olipa kerran”. Helsingin Sanomat kuuli vain sen, minkä halusikin. Paljon selektiivisemmin ei voi miinaan ajaa.
Mikä esimerkiksi on ”puolimielekäs juttu”, mistä Soini kertoi? Muutamat puheenvuorolaiset muistavat myös ns. hallituskihlauspuheen. Kuten Kokoomuksen pj. ja tasavallan pääministeri toteaa jyrkän kiellon liittovaltiolle. Demaripuolelta pitkäaikainen vaikuttaja ministeri Tuomioja toteaa osapuilleen samaa. Näiden lausuntojen tulkinnanvaraisuus on hyvin vähäinen. Katainen ilmoittaa haluavansa Ferrarin, mutta ei maksaa siitä Ferrarin hintaa. Mutta näiden kolmen eri puolueen jäsenen kanssa ei ole suurta erimielisyyttä liittovaltiokehityksestä. Soini totesi, ettei hän(kään) kannata sitä. Näin ollen he ovat kaikki ”samalla puolen aitaa”.
Vaan mikä tästä sitten tekee miinan, johon Helsingin Sanomatkin ajaa? Se, että PTT päätyy aivan samanlaiseen lopputulemaan kuin moni muukin tutkimuslaitos ja suursijoittajia neuvova analyysiyhtiö. Euroalueesta on tehtävä liittovaltio, jossa tulonsiirroilta ei vältytä. Miksei, kantaisihan Saksa lähes yksinään koko muun euroalueen taakkanaan. Jos se sopii heille niin se varmaan sopii monelle muullekin? Puolimielekäs juttu.
Sen sijaan kuka kiinnitti huomiota siihen, että tämä liittovaltio on toteutuspuolella lähes mahdoton? Lainaan PTT:tä (s. 21):
”Euroalueen integraation syventäminen riittävälle tasolle vaatii kuitenkin perussopimusten muuttamista, mikä vie vuosia ja omalta osaltaan lisää tarvittavien päätösten täytäntöönpanoon liittyviä poliittisia riskejä kaikkien jäsenmaiden osalta.”
Onko meillä sitten aikaa? Sivulta 28:
”Jos elintasoerot, tai tuottavuuserot, euroalueella jatkavat kasvuaan, heikkojen maiden kansalaisten tyytymättömyys todennäköisesti kasvaa. Maiden sisäinen yhtenäisyys ja poliittinen epävakaus kasvavat. Yhä useammin näissä maissa aletaan kyseenalaistaa eurojäsenyyden hyötyjä riippumatta siitä, olisivatko hyödyt haittoja suurempia. Todennäköisyys poliittiselle murrokselle, joka johtaa eurojäsenyyden haastamiseen, kasvaa merkittävästi.”
Italian vaalit, muistaako kukaan enää? Kultainen sarastus Kreikassa? Katalonian itsenäistymispuuhat? Nämä kaikki ovat merkkejä siitä, että elintaso- ja tuottavuuserot kasvavat. Sen näkee myös monista talouden indikaattoreista. Saksa porskuttaa – muiden kustannuksella. Mikään ei ole viitannut siihen, että erot olisivat kaventumaan päin. Jopa se hieno mantra, jossa kriisimaat ovat petranneet kilpailukykyään (sisäisen devalvaation mukaan) todetaan raportissakin näin (s. 76):
”Kriisimaista Espanja, Portugali ja osin myös Kreikka ovat muutaman viime vuoden aikana onnistuneet parantamaan kilpailukykyään. Valitettavasti tämä ei ole tapahtunut kasvua lisäämällä. Syynä on ollut työllisyyden heikkeneminen ja palkkojen aleneminen.”
Massatyöttömyydelläkö näitä kasvavia velkoja on ajateltu maksettavan, jos ”liittovaltio” on poissa laskuista?
En ole aivan varma ovatko kaikki todellakin lukeneet saman raportin kuin minä, mutta kovin erilaisia tulkintoja tuntuu löytyvän. Monen mielestä ”euro on paras vaihtoehto, kansalliset kelluvat valuutat vasta toiseksi paras” osoittaa siis kiistatta sen, että Perussuomalaiset ovatkin nyt sitten euron kannalla? Ehkä tällaisen tulkinnan ja miinanajon jälkeen kannattaa miettiä, josko tämä on vasta avaus keskustelulle. Tällä tavoin tullaan keskustelutekniikassa ”vastaan” ja kuunnellaan myös vastapuolta, osoitetaan sympatiaa ja empatiaa.
Ja kun vastataan lopuksi, että meistäkin tämä on ihan ”puolimielekäs juttu”, mutta harmi kyllä – mahdotonta.
Siinä kohtaa kannattaa valita silloin se ”toiseksi paras” vaihtoehto.
Henri Myllyniemi, toivon totisesti,että olet oikeassa. Kävin tuossa äsken kyllä jo heittelemäässä pari lautasta seinään ja jos minulla olisi ollut Perussuomalaisten jäsenkortti, olisin varmasti myös polttanut sen. Onpa siis hyvä,että olen sitoutumaton, ei tule aloitettua pyromaanin uraa. En vielä aivan vakuuttunut, mutta katsellaan…
Ps.Tervetuloa takaisin( vaikka oletkin perussuomalainen)!
Ilmoita asiaton viesti
Tämän lisäksi ymmärsin myös Soinin nauhoitetusta puheesta sen, ettei euron kanssa pompita eestaas hetken mielijohteen mukaan, vaan liikkeet sen suhteen tulee olla hyvin perustellut, koska sillä on myös seuraamuksia. En minäkään ole missään vaiheessa sanonut sen olevan silkkaa riemua ja juhlaa, mutta kuten jo aiemmin asioita tarkkaankin tutkinut Juhani Huopainen toteaa kirjoituksessaan pohjautuen JP Morganin selvitykseen, että parempi lähteä ekana. PTT lisäksi huomioi sen, että pienen ja vahvan (taloudellisessa mielessä) maan ero on kivuttomampi.
Ilmoita asiaton viesti
puolimieli=mielipuoli.
Ilmoita asiaton viesti
Ugh! Hyvin puhuttu, Henri. Ilo nähdä tekstiäsi taas.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Henri että tulit takaisin kirjoittamaan. Blogisi on kiistatta paras tästä aiheesta jonka olen lukenut. PPT:n tutkimuksen pohjalta on toivottukin suventävää keskustelua. Tottakai HS yrittää kääntää puheen toiseksi kuin mitä PS-puolue itse taitaa loppujen lopuksi ajaa. Aikanaan tuo nähdään. ”Hätäilemällä ei tule kuin k**ipää kakaroita”.
Muuten lienet myös huomannut sen että Saksaan on perusteilla huhtikuussa uusi euro-vastainen puolue? Joten ei Saksankaan kohdalla kuljeta eurossa kuin tanssi vaan. Niin ne tuulet kääntyvät pikkuhiljaa euro-myönteisissäkin maissa vastatuuleksi.
http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2013/03/05/…
Ilmoita asiaton viesti
Syventävä keskustelu syntynee aiheesta myöhemmin. Minun on tähän kohtuullisen helppo törkätä lusikka puuroon, koska olen mielestäni jonkin verran asiaan jo ennen PTT:n tutkimusta perehtynyt.
Minusta HS:n ajo täydellisesti miinaan on tietysti hyvinkin hellyyttävää. HS tuskin kuitenkaan saa maksumuureillaan kasattua muutamaa tuhatta miljardia euroa, joilla he tämän eurosotkun saisivat maksettua.
Tosiasiat voittavat kuitenkin lopulta.
Ilmoita asiaton viesti
Minun tulkintani on että Timo Soinin eurolinja ei ole suinkaan sitä mitä on hänen puolueensa äänestäjien eurolinja, eikä Timo Soinin kanta suinkaan ole ollut sitä mitä hänen kannattajansa ovat luulleet sen olevan.
Populistina Timo Soini ei ole ollut samaa mieltä kuin kannattajansa, mutta taitavana puhujana antanut ymmärtää että on samaa mieltä.
Tämä ei ole minulle suinkaan mikään yllätys, vaan kyllä tämä on ollut nähtävissä peitetyssä muodossa jo vaalipuheissakin. Yllätys minulle sensijaan on se että tämän tilantaan paljastuminen näyttää yllättävän niin pahasti perussuomalaiset eurokriittiset.
Ilmoita asiaton viesti
Olen myös lievästi yllättynyt, että Soinin lausunto on herättänyt tämmöisen älämölön. Ehkä syytä olisi kiinnittää huomiota siihen, mitä on sanottu, eikä irtolauseeseen. Tosin tiedämme, että tämä palvelee kahta asiaa: irtolauseelle näyttää siltä, että takki on kääntynyt, ja siltä, että wirallinen kanta on ollut oikea. Sen nyt voi tuolta ikkunasta tarkistaa, onko wirallinen kanta ollut millainen menestystarina.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten jo totesin, tällä ”yllätyksellisyydellä” halutaan luoda parempi keskusteluilmapiiri. Ladoin tuohon avaukseen nyt kolme poimintoa, joista käy nyt hyvin nopeasti selville se, että monen muun puolueen sanomisissa on ristiriitaa.
Pari isomman puolueen vaikuttajaa sanoo, että ei liittovaltiota. PTT:n mukaan tämä tarkoittaa siis euroalueen hajoamista. Onneksi Suomen tilanne arvellaan olevan sen verran hyvä, että taloudelliset vaikutukset eivät kasva ylitsepääsemättömiksi. Sekä se, että me voimme aivan hyvin menestyä myös euroalueeseen kuulumattomana.
Proeuroporukoidenkaan ei tarvitse siksi hirttää itseään. Euronjälkeistä elämää on.
Ilmoita asiaton viesti
ETLA:n rapsa veti saman johtopäätöksen: liittovaltio tai euro hajoaa. Eli suomeksi: Suomelle tarjolla joko maksumiehen rooli tai omille teille lähtö.
Liittovaltio on takuuvarmasti huono juttu Suomelle. Omille teille lähtö on riskinen, mutta ainakaan ei ole takuuvarma epäonnistuminen.
Ilmoita asiaton viesti
”Sekä se, että me voimme aivan hyvin menestyä myös euroalueeseen kuulumattomana.
Proeuroporukoidenkaan ei tarvitse siksi hirttää itseään. Euronjälkeistä elämää on.”
Toki elämää on euron ulkopuolellakin. Ei tämä niin iso asia ole.
Toki isompi talousalue ja isompi kotimarkkina ja isompi yhtenäisen valuutan alue on aina etu, se on kiistämätön tosiasia. Se on etu koko alue ja koko alueen etu on puolestaan etu jokaiselle yksittäiselle alueen osalle.
Koko alueen etu on yhteinen etu ja jokaisen osa-alueen etu erikseen, keskinäinen kilpailu tulleilla, tuonnin ja viennin rajoituksilla ja devalvaatioilla on kaikille haitta. Toivon mukaan siihen ei ole paluuta.
Mutta kuten sanottu, ei se niin iso asia ole ettei elämä jatkuisi. Elettiin sitä ennenkin, vaikka ei niin hyvin elettu kuin mitä mustojen kultaamat mielikuvat entisistä hyvistä ajoista kertovat. Ne mielikuvat valehtelevat.
.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt Kuusela reaaliteetit mukaan kiitos. Puhutte, kuten tässä suomalaiset päättäisivät ”kotimarkkinoistaan”. Todellisuus on se, että monien kymmenien miljoonan asukkaiden maista nuo ”kotimarkkinat” ovat henkitoreissaan ja pahenemaan päin.
Euroopalla ei ole yksinkertaisesti varaa nyt pitää 20 vuoden työttömyystalkoita nuorille espanjalaisille, portugalilaisille, italialaisille ja kreikkalaisille. Se on sellainen hassu juttu kuin biologinen kello, joka raksuttaa. Ei nämä voi asettua kahdeksankymppisinä aloilleen ja ruveta tehtailemaan pentuja maksamaan heidän eläkkeensä olleensa ensin huumehouruissa syrjäytyneenä 65 vuoden ajan.
Puhutte minusta täysin löperöitä tässä mielessä ”yhteisestä edusta”.
Enkä minä puhunut euron ulkopuolisesta elämästä, vaan sen jälkeisestä elämästä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuusela – pakko vinoilla. Mitenkäs tässä nyt näin kävi, että kreikkalaisten velkakirjojen leikkauksista tulee nyt Kyproksen mutkan kautta 400 miljoonaa laskua? Sen aiemman miljardin lisäksi? Ja riskipositio Kreikasta edelleen kuutisen miljardia? Asiantuntijoina ja rehellisinä pitämäsi Valtiovarainministeriö lupasi jotain muuta (MAX 400milj) viime toukokuussa. Piti muistaakseni kymmenen viestiä laittaa, että oliko mielestäsi oikein vai ei menetelty.
Ilmoita asiaton viesti
”Yllätys minulle sensijaan on se että tämän tilantaan paljastuminen näyttää yllättävän niin pahasti perussuomalaiset eurokriittiset.”
Mutta nythän kriisin suhteen aikaa on kulunut ja paljon tapahtunut. Täytyyhän nykyhetken kehitys huomioida ja todeta, mikä tilanne on tänään.
En ole vielä kuullut sanaakaan noista bailouteista. Ei Suomi voi ottaa riskiä kelvottomien maiden velkojen tukemisesta.
Rahaa on korporaatioilla ja investoijilla. Ne pelastakoot, kenellä rahaa on. Suomen valtioilla sitä ei ole eikä suomalaiset ole valmiita ottamaan riskiä. Näin minä asian näen. Tiedä sitten mitä Soini näkee ja tekee.
Ilmoita asiaton viesti
En itse todellakaan yllättynyt PTT:n raportista, samanlaisia on englanniksi luettavana vaikka kuinka paljon. Enkä minä nyt varsinaisesti yllättynyt HS:n tarkoitushakuisesta linjasta. Enkä vielä siitäkään, että Soini haluaa luoda keskusteluilmapiiriä. Tuo selvityshän on hyvin selkeää luettavaa. Kaikki on pakko laittaa peliin, eikä sekään todennäköisesti riitä. Suomalaiset ovat jo kantansa ilmottaineiden keskuudessa enemmistönä sitä mieltä, että kaatukoon euro, kunhan tukiohjelmat loppuvat.
Katainen Kokoomuksesta ei halua liittovaltiota, Tuomioja SDP:stä ei halua liittovaltiota, valtaosa suomalaisista ei halua liittovaltiota.
Tämä kaikki kertoo yksiselitteisesti yhteenlaskuna, että euro on mennyttä.
…
Mutta jos suomalaiset saataisiin sittenkin jallitettua mukaan? Ei auta. Siellä on sellaiset pasuunat puhisemassa Italiassakin, että sinne menee.
Kaikki suomalaiset eivät ole kuitenkaan vielä halukkaita kohtaamaan tällaista maailmaa. Kokemuksesta tulee hieman miellyttävämpi, kun PS:n puolelta tarjotaan reilusti kättä ja todetaan, ettei tämä nyt sentään maailmanloppu ole.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, se Italia… Mutta eikös tässä jo hyvän aikaa sitten kirjoiteltu, että Suomikin valmistautuu euron hajoamiseen, kuten Saksa?
Ilmoita asiaton viesti
Kaikilla on ollut kova kiire tulkita, että ”nyt se Soinikin tunnusti tosiasiat”.
Sama porukka, joka on kolme vuotta nähnyt talouden käänteen olevan nurkan takana.
Sama porukka, joka on kolme vuotta nimitellyt keisarin kassit näkeviä pölhöpopulisteiksi.
Sama porukka, joka teki silloin, sen jälkeen, myöhemmin, nyt ja vielä huomennakin vastoin asiantuntijalausuntoja.
Sama porukka, joka käskee olla hiljaa todisteista, jotka eivät tue porukan linjauksia.
Sama porukka, joka ei vaan voi tunnustaa tosiasioita.
Lainaan anonyymiä asiantuntijaa tähän:
”Olin paikalla tilaisuudessa, jossa P. Lipponen Suuri kirosi reaalimaailmaa ymmärtämättömiksi pelleiksi kaikki, jotka yrittivät urputtaa siitä, että Suomen teollisella rakenteella sama valuutta Saksan ja Ranskan kanssa ei ole hyvä idea. Kuulemma sellaisia typeriä apinoita olisi löytänyt halvemmalla Korkeasaaresta. Valitettavasti ei ole tuosta videota eikä äänitallennetta. Nykyaikana joku olisi varmasti kännykkää käyttänyt parhaiden palojen tallentamiseen.
Lipposta v*tutti hillittömästi kun kukaan maksetuista asiantuntijoista ei ollut kyennyt keksimään sitä devalvaatioita ja muita rahapoliittisia elvytyskeinoja korvaavaa lääkettä euroajalle. Siellä oli suljettujen ovien takana melkoista huutoa ja uhkailua parhaaseen demarityyliin. Niinistö vi**uili hillitymmin, mutta hänkin piti ongelmista puhujia yksinkertaisesti typerinä.
LipposPave ja Sale olivat eurooppalaisten kavereidensa kanssa yksinkertaisesti päättäneet, että euro on parasta mitä Suomelle voi tapahtua IKINÄ. Molempien puolueissa ei tuolloin ollut aktiivivaikuttajina ketään laskutaitoista tuolloin, olivat liian vanhoja tai pentuja. Jyräsivät. Niitä tilaisuuksia, joissa Lipponen huusi kuin palosireeni ja Sale vi**uili ihan urakalla oli useampi kuin yksi. Aika monta.
Eivät muuten koskaan sitten lunastaneet niitä lupauksia, joita devalvaatiomahdollisuuden katoamisesta teollisuudelle vihjailtiin. Unohtuivat heti kun päätös oli tehty. Jos toisia ihmisiä kohtaan tehdyt pahat teot vaikuttavat kuolemanjälkeiseen elämään, niin molemmat palavat varmasti Helvetin tulessa aika kauan.”
Aika rajua tekstiä Cincinnatuksesta ja Vallattomasta Leskimiehestä. Jos viesti on liian raju, ylläpito poistanee. Tämmöinenhän on sopimatonta. Mielestäni taas sopimatonta on kansallinen katastrofi, joka palkitaan hyssyttelyllä ja statuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaankin ymmärrätte, että Soinilla on nyt media hallussa. Odottakaas vaan onko mitään mediaa, joka ei juokse Soinin perässä kiljuen haastatteluja. Tämä on harkittu täsmäisku, jota tullaan vielä kummastelemaan monelta taholta, että mikä nyt iski? Kreetahan tässä pian irrottautuu,ellei nämä EU-sirumiehet pakkolunasta senkin velkoja…Ei tarvitse yksin irrota…Peli on käynnistetty, vai pitäiskö sanoa alea iacta est.
Ilmoita asiaton viesti
Kypros, ei Kreeta. Bailout-paketista sovittiin juuri Eurogroupissa, maaliskuun lopulla yksityiskohdat. Suomelle lisää hienoa eurooppalaisuutta n 400 miljoonalla eurolla.
Ilmoita asiaton viesti
Juhani H.
Jutta ei myöskään puhunut eikä kertonut medioille onko hän vaatimassa niitä hallitusohjelmaan kirjattuja vakuuksia. Olisiko Juttakin pehmentynyt kun aiemmin oli jopa ehdottomasti vastaan veroparatiisimaan tukemista. Nyt sitten taitaa olla takkikin repeytynyt, ei riitä enää kääntää takkia kulumien takia liiallisesta kääntelemisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä niin. Joko se tukipaketti venäläisille oligargeille ( tukena Kyprokselle) on Brysselissä vahvistettu?
JOS on , siitä vastaa merkittävästi Olli Rehn.
Ilmoita asiaton viesti
äh,tietenkin…mutta katsotaan nyt.
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/03/0…
tätä on liikkeellä…
”Jos Suomi ei perussuomalaisten mielestä voi yksin lähteä eurosta, mutta euron säilyttämisen vaatima kehitys ei miellytä, mikä sitten on Timo Soinin ratkaisu tilanteeseen?
–Ratkaisu on [brittipääministeri David] Cameronin aloite. EU-sopimukset pitää neuvotella uudestaan. Se on se, mihin Suomenkin tulee satsata, Soini sanoo.”
myös tätä…
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Myllyniemi tulkitsee Soinia väärin. Soini kannattaa EU:ta, euroa ja sietää liittovaltionkin. Kunhan saa mustan Audin ja kuljettajan.
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/57464-timo-soini-v…
Ilmoita asiaton viesti
ootko nyt harmissas siitä ettei Soini eroaisi vai siitä että eroais? Oli niin tai näin niin aina väärinpäin.
Ilmoita asiaton viesti
Olen harmissani jos Soinin takinkääntö avaisi persuille ovia hallitukseen. Sitä jengiä Suomi ei tarvitse. Ei nyt, eikä tulevaisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Onko Börje suvaitseva vai mukasuvaitseva?
Ilmoita asiaton viesti
Retorinen kysymys?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä oli juuri tämän kirjoituksen pointti: jokainen tulkitkoon miten haluavat, mutta tosiasiat eivät muutu. Liittovaltiota ei saada kasaan, ja ilman sitä euro hajoaa.
Yhyy, buhuu.
Ilmoita asiaton viesti
Myllyniemen (36.) toinen lause on tiivistettynä koko roskan ydin.
Noin 30 kriisikokouksen ja 3-4 jatkuneiden ihmiskokeiden jälkeen:
Itse euroalueen velkaongelmaa (PIIGS + Ranska tyrkyllä) ei ole ratkaistu, mutta kansalaiset ovat raivoissaan osassa ”autettuja maissa”. Kun koe epäonnistui, sen nostaminen toiseen potenssiin – yhteisvastuulliseen liittovaltioon – on poliittisesti ja taloudellisesti mahdotonta. Solmuja eivät avanneet edes vaalit Italiassa.
Montin tuhahdus ”euro saa mennä hornan tuuttiin, ellei Italian suhteen jousteta” taitaa toteuttaa itsensä.
Soini tietää, että hänen ei tarvitse aktiivisesti enää puhua euroalueen hajoamisesta, koska se rapistuu jo nenän edessä.
Ilmoita asiaton viesti
Se on itse asiassa tehnyt sitä koko ajan, koskapa eurokraatit komissio etunenässä eivät ole voineet myöntää politiikkansa olleen täysin virheellistä, ja nämä rauniot ovat jäljellä ainoastaan siitä syystä, että Draghi on tuloksettomasti koittanut antaa eurokraateille aikaa tehdä oikeat johtopäätökset.
Ilmoita asiaton viesti
Börje: ”Sanoin sen ääneen, ettei sieltä voi yhtäkkiä lähteä. Mutta jos tämä tällä lailla jatkuu, niin sieltä voi olla muitakin lähtijöitä, hän jatkaa.
Soinin mukaan perussuomalaiset vastustaa yhä eurossa olemista hinnalla, jonka se näyttää vaativan: tukipaketteja rahaliiton heikommille maille ja liittovaltiokehitystä, jolla taloutensa tärvelleet maat saadaan kontrolliin.”
Lukeminen – mikä ihana taito!
Ilmoita asiaton viesti
Ettei kenenkään tarvitse enää arvailla, mitä Soini tarkoitti perjantaina, Uusi Suomi haastatteli häntä tänään aiheesta.
Pätkä jutusta:
–Ei Suomi yksin voi tosta vaan astua ulkopuolelle, vaikka taloudellisesti pärjättäisiinkin, Soini linjasi.
Viimeinen virke pätee, Soini sanoo nyt. Perussuomalaiset hyväksyy, ettei Suomi voi lähteä eurosta yksin, eikä pikaisesti.
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/57464-timo-soini-v…
Ilmoita asiaton viesti
Arvoisa vastaava päätoimittaja Huusko,
tämä(kin) on ns. ”julkinen salaisuus”.
Jokainen euroalueella tietää, että talo palaa roihuten, mutta kaikki istuvat kiltisti ringissä olohuoneessa. Koska se, joka ensimmäisenä lähtee pois saa syytteet niskoilleen tuhopoltosta.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa Henri, kun tulit taas paikalle ja avasit sanaisen arkkusi. En nyt tiedä, kuinka moni tässä tilanteessa tietää ja mitä tietää. Euron lopun olisi pitänyt jo joidenkin ennusteiden mukaan tulla, mutta tahtotila sen säilyttämiseksi on eurooppalaisittain yhä erittäin kova. Viittaan esimerkiksi EKP:n toimintaan viime kesänä.
Uskon myös, että järjestelmä joutuu vielä testiin. Veret seisauttavan laman pelko Saksassa ja Ranskassa on kuitenkin melkoinen vastavoima. Näissä tilanteissa päättäjät ovat valtavan kekseliäitä.
Olen ollut koko ajan sitä mieltä, ettei Suomen ole mitään mieltä lähteä heittämään ensimmäistä kiveä ja hankkimaan vihamiehiä Euroopan suurvalloista.
Jossain yleisessä hässäkässä pitäisi suhtautuminen euroon arvioida kylmästi tilannekohtaisesti ilman ennakkohokemia. Silloinkin olisi viisasta ottaa vahvasti huomioon, mitä meille tärkeimmät isot eurooppalaiset maat ja muut viiteryhmämaat EU:ssa tekevät. Näillä tarkoitan varsinkin Saksaa, Ranskaa, Hollantia ja Itävaltaa, en niinkään oman valuuttansa varassa toimivia Ruotsia, Tanskaa ja Isoa-Britanniaa.
Ilmoita asiaton viesti
Markku, oletko siis sitä mieltä, että kun Italia kaatuu syliin, meidän on pelastettava sekin maksoi mitä maksoi kuten nyt EKP:n linja on?
Oletko lisäksi valmis samaan euroliittovaltioon Kreikan, Italian, Espanjan, Portugalin ja Kyproksen kanssa? Liittovaltio on edellytys euron säilymiseen. (Ruotsi, Tanska, Norja ja britit eivät olisi samassa liittovaltiossa.)
Ilmoita asiaton viesti
Olen sitä mieltä, että Suomen ei kannata ruveta tekemään omapäisiä irtiottoja.
Ilmoita asiaton viesti
Olen sitä mieltä, että Suomesta ei kannata ruveta tekemään pääoman irtiottoja.
Ilmoita asiaton viesti
Toimin kysymykset olivat hyviä ja olennaisia. Oliko tuo olevinaan vastaus niihin?
Ilmoita asiaton viesti
Pusa, ongelma on, että pro-europorukalla ei ole mitään järkeviä vastauksia noihin ikäviin kysymyksiin. Mutta tämänhän sinä tiesit, kuten myös moni muu.
Ilmoita asiaton viesti
päätoimittaja Huusko,
Miksi äsken poistititte blogini etusivulta?
Vastaavassa tilanteessa viimeviikoisen viestienvaihdon, suorittamieni toimenpiteiden sekä sen seurauksena, että silloin p a l a u t i t t e blogini, uskoin asian olevan kunnossa.
Ilmoita asiaton viesti
Etusivulta poistuu säännöllisin väliajoin blogiavauksia, joissa ei ole kuvaa tai on sellainen valokuva, josta ei erota ihmistä.
Ilmoita asiaton viesti
C’mon. Miten tuo sopii siihen, että viime viikolla s i n ä palautit blogini.
Ilmoita asiaton viesti
Tuntuu aika mielivaltaiselta toiminnalta. Mutta sitähän se media on ollut iät ja ajat.
Ilmoita asiaton viesti
Olen aika monessa viestissä tätä kuva-asiaa korostanut. Ja oman nimen käyttöä. Kuva vaikuttaa blogipalvelun etusivulla näkymiseen, nimi ylipäätään kommentointiin.
Teemme kuten käyttäjät ovat meidän toivoneet tekevän.
Ilmoita asiaton viesti
juu, kyllä minä tuon ymmärrän. Mutta onko joku muuttunut sitten viikontakaisen t o i m i n t a s i?
Ilmoita asiaton viesti
Ne isot maat, joiden esimerkkiä ja tahtotilaa tässä kovasti seurataan, toimivat hyvin yksinkertaisen logiikan mukaan. Omat vaalit ja oman maan pankkien tappioiden sosialisoiminen muiden piikkiin. Peliteoreettisesti – jos yhteisvaluutta ei kestä sitä, että siitä joku lähtee, se ei tule pysymään pystyssä, sillä joku siitä joskus lähtee. Se, että istuva hallituksemme on lyönyt kätensä yhteisvastuujärjestelyihin sitoo merkittävästi Suomen liikkumavaraa. Ehkä jotain kriisiä saatiin pauselle vähäksi aikaa, mutta se on laiha lohtu, jos sillä varmistettiin sitoutuminen. Iso lasku ja vuosi peliaikaa?
Joku toimituksesta voisi muuten kirjoittaa auki, mitä Kyproksen paketti oikeasti tarkoittaa. Ne tappiot, joita siellä paikataan, ovat Kyproksen pankkien omistuksessa olevien kreikkalaisten velkakirjojen tukanleikkuista syntyneitä. Taisin pelotella viime toukokuussa täällä, että meidän valtiovarainministeriömme arvio Kreikasta tulevasta korkeintaan 400 miljoonan euron tappioriskistä on kovasti alakanttiin.
Ilmoita asiaton viesti
Lisää sarjaan ”julkisia salaisuuksia”: Ainoat syyt, joiden vuoksi euroalue on yhä kasassa ovat lupaukset joko tuntuvasta yhteisvastuusta (mm. EVM) ja EKP:n antamat lupaukset. Sen sijaan eurokraatit tulkitsevat näistä syntyneiden ”markkinoiden rauhoittumistuokioiden” johtuvan siitä, että kriisimaat raippaavat kansalaisensa hengiltä, joten tätä tulee ilman muuta jatkaa!
Olen myöntänyt itsekin, ettei kriisin lopullisen ratkaisumuodon haussa ole mielikuvitus ainakaan ollut vähäistä. Olen siis itsekin hieman hämmentynyt siitä tulenpalavasta uskosta, jolla tätä häkkyrää kuljetetaan eteenpäin – potku kerrallaan.
Mihin tämä on johtanut? Miljoonien ihmisten työttömyyteen, eritoten nuorten kohdalla on vaarana kadottaa kokonainen sukupolvi, eikä näillä nuorilla liene edes kovin hyvät mahdollisuudet ylläpitää ikäpyramidia eläessään jotenkuten kädestä suuhun. Monessa euromaassa (toisin kuin Suomessa) eläkevastuut ovat ennemminkin vain budjetin läpikulkukustannuksia, eikä näitä olla siten puskuroitu. Tästä syystä sosiaalinen kriisi tulee vielä leviämään paljon pahemmin kuin vain ”kadotetun nuorisosukupolven” verran.
En voi kyllä millään lailla pitää tällaista kehitystä hyvänä, enkä toivottavana. Mikään ei tietenkään viittaa ennen Saksan syksyisiä vaaleja siihen, että Saksa suostuisi rahoittamaan alijäämämaiden alati kasvavat kustannukset. Puhuttaessa liittovaltiosta tulee aina ottaa huomioon se, että kansakunta (tai -kunnat), jotka vapaaehtoisesti muodostavat ryhmittymän ovat legitiimisti sitoutuneet tulonsiirtoihin. Näin esimerkiksi Uudeltamaalta Lappiin. Sen sijaan tiedossani ei ole kuinka vapaaehtoisesti saksalaiset muodostavat tulonsiirtorajat Välimerelle asti.
Tiedostan toki sen, että ensimmäisen kiven heittäjän rooli on vaikea. Tilannetta ei helpota sekään, että halua ”savustaa” joku maa ulos ei löydy. Katkeruus ei varmastikaan helpottaisi ihan parissa vuodessa. Ehkä on siksi ajateltu, että parempi kun palamme karrelle kaikki. Voihan sitä olla, että jotain säästyy ja josta voidaan rakentaa uutta tulevaisuutta.
Toinen vaihtoehto, mitä itse ensisijaisesti toivon tapahtuvaksi, on se; että jossain näistä kriisikokouksista ennakkoluulottomasti nostetaan kissa pöydälle ja kysytään muilta, että olisiko sittenkin parempi ratkaisu purkaa tämä hökötys koittaen tehdä se mahdollisimman oikeudenmukaisesti ja yksissä tuumin.
Aika alkaa käydä vähiin. Giuseppe Grillo antoi tästä liikkeineen hyvän muistutuksen helmikuun lopulla.
Ilmoita asiaton viesti
–Taloudellisesti Suomi pärjäisi ihan hyvin ilman euroa. Mutta se poliittinen tilanne ja paine on siinä, että jos Suomi ainoana jättäisi euron, niin se paine mikä tulisi Ranskasta, Saksasta ja Euroopan unionista… se on se iso asia. Sen takia se on niin hankalaa, Soini selittää.
Mikä tuo paine oikein sitten on ja kuka se aiheuttaa ?
Juuri minkään maan kansalaiset eivät erityisemmin kannata EU:ta, mutta jostakin syystä nämä (muka) vastustaisivat jonkin maan irtautumista.
Kuinka monet suomalaiset vastustaisivat jonkin muun maan irtautumista EU:sta ?
Tuskin kovinkaan monet ?
Miksi oletetaan että muiden EU-maiden kansalaiset vastustaisivat sen enempää suomen tai jonkin muun EU-maan irtautumista ?
Ilmoita asiaton viesti
Toki mikä euromaa tahansa voi erota euroalueesta milloin tahansa.
Kokemusta tosin ei ole, koska mikään maa ei ole vielä eronnut.
Viisasta on kuitenkin selvittää, miten ero voi tapahtua, mitä ero vaikuttaa, kenen kanssa siitä sovitaan, johtaako se mahdollisesti eroon myös EU:sta, jne.
Vielä em suurempia asioita on se, miten Suomen Pankki eroaa EKP-järjestelmästä, sen varallisuudesta ja miten hoidetaan ne miljardien vastuut, jotka Vanhasen, Kiviniemen ja Kataisen hallitukset ovat ottaneet muiden euromaiden puolesta suoraan, EKP:n, ERVV:n ja ERM:n kautta. Varmasti muitakin selvitettäviä asioita on.
Timo Soini tuntee erittäin hyvin nuo kaikki ”siteet” ja vastuut. Siksi hän on erittäin viisas lausuessaan, että ”ei Suomi voi tosta vaan astua ulos…”
Kuten asiantuntijat laajasti – myös PTT:n tutkimuskin – ovat osoittaneet, euro voi pysyä pystyssä vain, jos se kehittyy liittovaltioksi (”syvenee” kuten kiertelijät asian ilmaisevat), on aivan selvää, että liittovaltiota ja tulonsiirtounionia vastustavat ovat valmiit eroamaan eurosta.
Mielenkiintoista, että Kepun puheenjohtaja Juha Sipiläkin torjuu euroliittovaltion. Mitä tekee Kepu, kun euro pysyy kasassa vain liittovaltion avulla, jota puheenjohtaja vastustaa?
Soini on vastuullinen ja viisas. Hän rakentaa samalla eurooppalaista euroliittovaltion vastaista rintamaa. Juuri noin pitääkin tehdä, vaikka vielä eurointoinen media ja muut ”koirat haukkuvat”.
Ilmoita asiaton viesti
Sipilä lukeutuu yhtä lailla sitten samaan porukkaan, joka tahtoo hyödykkeen haluamatta maksaa siitä kaupan pyytämää hintaa. Tällainen toiminta lasketaan näpistämiseksi, anastamiseksi, varkaudeksi tai jopa törkeäksi varkaudeksi.
Meillä ei tilannetta ole kartoitettu juuri muuten kuin pienellä tutkimuksella, jossa selvitettiin kansan tuntoja: puolet antaisi vaikka euron kaatua, kunhan tukipaketointi loppuu.
Mistäköhän syystä sitä nyt ollaan niin kovin hyssyttelemässä kansanäänestystä?
Ilmoita asiaton viesti
Ennustaminen, ja erityisesti tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Siksi pitää olla valmiutta valita jokin tarjolla olevista vaihtoehdoista. Joskus se pitää tehdä nopeastikin.
Pellervon taloustutkimuksen tekemä tutkimus on eräänlainen ”pohjapaperi”. Se on tarkoitettu keskustelun avaukseksi, ja siinä tarkoituksessa se näyttää toimivan ainakin täällä Uuden Suomen puolella.
Ajatuspaja Suomen Perustan hallitus kokoontuu lähipäivinä. Tulen esittämään, että seuraavaksi suht´ nopean aikataulun puitteissa koostamme kirjan, jossa noin 15 eri henkilöä kertoo oman perustellun näkemyksensä ”EU:n ja euron kujanjuoksu. Askelmerkit tulevaisuuteen.” -otsikon alla.
Haluamme antaa sytykkeitä keskustelun jatkumiselle ja johtopäätösten teolle.
Ilmoita asiaton viesti
Kansanedustaja Tossavainen,
Onko puheenjohtaja Soinin ääneen lausuma ”Suomi ei voi lähteä yksin” myös Perussuomalaisen puolueen kanta?
Nimittäin – ei ole mitään ehdotonta estettä eurosta yksin lähtemiselle.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti huomioitte Henri Myllyniemen yhdeksi kirjoittajaksi. Henrin analyyseissä yhtyvät asiantuntemus ja kansantajuisuus tavalla, johon harva kykenee. Toisena esitän Jan Hurria, joka myös osaa vääntää rautalankaa varsin taitavasti.
Jos pyydätte yliopistomiehiltä, Haaparanta etc. kirjoituksia, ottakaa ihmeessä huomioon heidän poliittinen vakaumuksensa sillä tavalla, että saatte sekä ns. porvarillisia että vasemmistolaisesti suuntautuvia henkilöitä mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on minusta näin vakavan asian vuoksi oikea marssijärjestys. Ensin selvitys esille ja johtopäätökset sen jälkeen.
Kuten itsekin totesitte, joskus asiat pitää tehdä nopeastikin. Vaikuttaisi siltä, että herro Grillo italialaisten tukena on kääntänyt tiimalasin sen vihoviimeisen kerran. Mikään ei estä tietenkään esimerkiksi Mario Draghia yrittämästä vielä kerran.
Ilmoita asiaton viesti
”EU:ta ilman euroa ei ole eikä tule.”
Ja ilman liittovaltiota ei ole euroa ja EU:ta. Mielenkiintoinen dilemma kun Katainen tai kukaan muukaan hallitukseesa ei kannata liittovaltiota.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle on Helsingin kauppakorkeakoulussa opetettu voiton maksimointia ja tiedän kuinka nuo teoreettiset mallit ovat herkkiä erilaisille tekijöille. Riippuu tietysti kansakunnan riskinkantostrategiasta, missä määrin voidaan pelata. Suomella vaan asiat ovat niin, että Monacon kasinolla rulettiin pistettävät rahat eivät ole meidän omiamme.
Riskien arvioiminen ja arvostaminen on vaikeaa jopa ammattilaisille. Jotain tietysti kertoo ilmiöiden varianssi eli volatiilisuus. Mutta todennäköisetkään ilmiöt eivät ole harmillisia mikäli on mäkinenmaasto ja hyvät tulvapadot. Suomi vaan on taloudellisessa mielessä yksi lakeus. Olemme tulvaherkkä vesijättö. Puskureista luopuminen on yhtä mielekästä kuin hollantilaisilla repiä patonsa, jotta kahlaajat voisivat paremmin rääkyä ja paritella kaislikossa. Muistakaa, että Suomi on niitä maita, jossa on joka vuosisadalla kuollut ihmisiä nälkään.
Mikä EU:n liittovaltio on. Se on kuin keisarillinen Venäjä. Suurvalta, jossa kaikki hyvä keskittyy ydinalueille. Bysantin kaaduttua Georgia jäi muslimivalloittajien terrorisoimaksi. Apuun piti pyytää Venäjä, joka kylläkin turvasi kristinuskon, mutta lakkautti itsenäisen Georgian ortodoksisen kirkon ja pakotti sille omat perinteensä. Näin imperialistit toimivat.
Jos siis emme laske hintaa omalle asemallemme, varmaan meidän roolimme on olla saksalaisten Siperia, EU:n pohjoiskarjalasoitunut vasalliläänitys. Tietotaito ja vähänkin monimutkaisemmat hallinnolliset prosessit karkaavat täältä.
Miksei muuten Georgia halua olla osa Venäjää? Miksei se halua käyttää venäläisiä univormuja? Miksi heillä on kunniansa?
http://www.youtube.com/watch?v=0–CcC8GN-g
Ilmoita asiaton viesti
Netissä on mielenkiintoisia Stratforin katsauksia. Tämä on jo keskustelun versio 2.0, jossa oletetaan jo Euroopan hajoaminen https://www.youtube.com/watch?v=i4fVkA9vB7k
Ilmoita asiaton viesti
Eli Persujen kannalta tämä menee taktisesti niin, että ensi vuoden eurovaaleihin mennään tavoitteena maksimaalinen voitto, jota kalastellaan puolivillaisella kannalla euroon (mikä ei kuitenkaan ole ehdoton ei!).
Sitten vaan toivotaan, että loppu hoituu itsestään.
Jos euro ei kaadu liittovaltion toteuttamisen poliittiseen mahdottomuuteen, niin viimeistään siitä päästään hyppäämällä Iso-Britannian ja muiden ei-euromaiden kelkkaan tulevissa perussopimusneuvotteluissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kenen tavoitteissa arvelette olevan maksimaalinen rökäletappio vaaleissa? Tämä on politiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo ei ole pointti vaan se, että viime eduskuntavaalien jälkeenkään PS ei ollut valmis tinkimään periaatteistaan olla tukematta Suomen virallista euro-linjaa.
Nyt tästä periaatteesta luovutaan jo ennen(!) vaaleja.
Että sellaista politiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
En ole ainakaan vielä vakuuttunut siitä, että linja olisi muuttunut. Mielestäni tämän PTT:nkin eurolle musertavan tuomion antanut selvitys on hyvä ensin tuoda esille kuin pää punaisena puhkua siitä tehtäviä johtopäätöksiä. Tuputtaminen kun laukaisee denialismia, eikä se nyt ainakaan ole Suomelle hyväksi.
Ilmoita asiaton viesti
oisit voinu heti alkuun kertoo mikä toi PTT on, ettei ois tarvinnu tyhmän guuglettaa..
Ilmoita asiaton viesti
Erikoinen tulkinta Soinin puheesta: hän ei oikeastaan olekaan tarkalleen ottaen mitään mieltä EU:sta, vaan herättelee vain keskustelua, jota voi tulkita miten päin tahansa.
Tällä logiikalla kaikki mitä Soini suustaan päästää voidaan kääntää parhain (tai huonoiten) päin. No, politiikkaahan tämä on, ja politiikassa on politiikan puheet.
Siinä missä Soini on mestari vedättämään mediaa, on hän myös mestari vedättämään omia kannattajiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on sitä poliittista teatteria, eikä tätä voida rajata yksistään Soiniin. Samalla lailla avauksessa käy ilmi, miten Katainen haluaa integroitumista Eurooppaan (eli liittovaltiota tulonsiirtouniin), mutta ei kuitenkaan tulonsiirtoliittovaltiota.
Se vain pitää nähdä tuon sumun lävitse.
Olen melko vakuuttunut siitä, mistä kirjoitin. Ne, jotka ”haluavat” tulkita Soinin puheet euromyönteisiksi tulevat yllättymään vielä kahdessakin asiassa. Ensiksi siinä, että se tulkinta oli väärä. Toiseksi siinä, että tulkinta oli joka tapauksessa yhtä tyhjän kanssa, koska yhteisvaluutta kaatuu näillä askelmerkeillä joka tapauksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Poliittista teatteria hyvinkin, eikä se todellakaan ole Soinin yksinoikeus.
Minua vain tässä huolestuttaa se, onko Soini valmistautumassa jonkinlaisen oraakkelin tai pyhimyksen rooliin, sellaiseen, joka lausuilee käsittämättömiä, ja sitten niin opetuslapset kuin vastustajatkin yrittävät tulkita mitä hän oikeastaan puheillaan tarkoittaa. Tältä tilanne nyt näyttää, ja se merkitsee Soinin vetäytymistä messiaaksi kaskustelun ulko(ylä?)puolelle pois arkisesta vuorovaikutuksesta. (piti kirjoittaa ”keskustelun”, mutta jätin tuon freudilaisen lipasahdukseni korjaamatta, kun osui aikalailla kymppiin)
Messiaaksi ryhtyminen ei olisi Soinille temppu eikä mikään, messiaillahan on tapana lupailla maat ja taivaat opetuslapsilleen. Vaikka Perussuomalaisissa on tolkullisia ja itsenäisiä ajattelijoita, kannattajien perusjoukko muodostuu Soini-uskovaisista, ja noiden uskovaisten äänillä Soini porskuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Messiaaksi muuttuminen ei olisi Soinille temppu eikä mikään, messiaillahan on tapana lupailla maat ja taivaat opetuslapsilleen. Vaikka Perussuomalaisissa on tolkullisia ja itsenäisiä ajattelijoita, kannattajien perusjoukko muodostuu Soini-uskovaisista, ja noiden uskovaisten äänillä Soini porskuttaa.”
Olen samaa mieltä. Tästä tässä voi olla kyse.
Perussuomalaisten kannattajien perusjoukko muodostuu Soini- uskovaisista. Ne järkevät persut taas ovat opportunisteja jotka pyrkivät Soini-ilmiön ja Soinin perus- kannattajajoukon, Soini- uskovaisten, siivellä, kiipeämään ylemmäs yhteiskunnan kivikkoisia portaita, hierarkian huippua kohti.
Tämä kiipeily- ilmiö muuten on ihmisille lajityypillistä toimintaa, jota en sinänsä tuomitse. Se on myös saman tyyppistä toimintaa mitä sanotaan olevan myös sodassa ja rakkaudessa (siinä maallisessa rakkaudessa), eli kaikki keinot ovat tavallisesti käytössä.
Tämä siipeilijöiden joukko on poliittisilta ja ideologisilta taustoiltaan uskomattoman kirjava, mutta runsaslukuinen, se on niin runsaslukuinen että tähän kategoriaan näyttää olevan jopa tunkua.
Kansanedustajat ja muut varsinaiset toimijat ovat yleensä tätä siipeilijäjoukkoa, opportunisteja, sillä peruskannattajajoukosta ei siihen hommaan ole ja eivät he siihen edes pyri, vaikka siitäkin on toki esimerkkejä, varsin surkeita sellaisia.
No, tuli taas tuota juttua vähän liikaa.
Piti vain sanomani että Mark Andersson taisi osua tuossa puhenvuorossaan naulan kantaan.
.
Ilmoita asiaton viesti
Ei juttua tullut liikaa. Jotenkin kuvaavaa, että tarraudutte paljolti vain tämäntyyppisiin viesteihin.
Ilmoita asiaton viesti
Näillä kriteereillä jokaisessa puolueessa on ”uskovaisia”, jotka puoluekokouksessa sitten äänestävät puheenjohtajansa.
Olen kyllä aiemmin ilmaissut, että eipä auta se minkä näköiset henkilöt puolueen johdossa istuu: jos todellakin touhu menee euromyönteiseksi niin osaan kyllä erota puolueesta.
Tämä ei vain ollut sellainen ulostulo. Siinä oli vain reaaliteetit mukana. Suomeahan syytettäisiin varmasti kaikesta pahasta maan ja taivaan väliltä, jos eroaisimme eurosta vaikka huomenaamulla.
Sen sijaan eurooppalaiset ovat enemmänkin havahtuneet siihen, että ongelmat johtuvat pitkälti siitä, ettei eurossa ollessa ole sopivia työkaluja korjata ongelmia: eli valuuttakurssieroa Saksaan ei pääse syntymään.
Ilmoita asiaton viesti
Myllyniemi.
Arvostelet sitä, että tartumme (?) vain tietyntyyppisiin viesteihin.
No, mitä varsinaiseen asiaan, euroon tulee ja EU-liittovaltioon, olen niistä kanssasi about samaa mieltä, eli liittovaltiota ei tule, ja euro on riippuvainen liittovaltiosta. Euro siis hajoaa vääjäämättä. Seuraukset ovat pahat mutta parempi kertarytinä kuin ikuinen kitinä, joka sekään ei ole ikuista, vaan johtaisi vielä isompaan rytinään talouskuplan puhjetessa liiasta ”kaasusta”. Kaasulla tarkoitan tuota finanssipelien ja johdannaisvirtuaalirahan megalomaanista lisääntymistä reaalitalouteen nähden.
1960-70 lukujen vaihteessa finanssitalouden osuus oli vain noin kymmenennes reaalitaloudesta, päinvastainen tilanne saavutettiin jo 2000 0-luvulla, ja nyt maailmantaloudesta vain (eri lähteiden mukaan) 1-5 %:lla on jonkinlainen vastine todellisuudessa, muu on sitä kuplakaasua. Se, voidaanko kaasu vielä päästää hallitusti ulos, on kyseenalaista, joten päättäjät päättänevät sallia lisäkaasun pumppaamisen, jolloin seurauksena on räjähdys, oikein jytkyjen jytky.
Silloin ei kenelläkään ole kivaa.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko mielestäsi Suomen kannattanut puhaltaa peli poikki omalta osaltaan jo Kreikka 1 aikaan ja noudattaa sopimuksia?
Ilmoita asiaton viesti
Viestini vastaus oli Kuuselalle.
Tuo reaalimaailman vs. kasinomaailman erottelu on kiehtonut minuakin. Laskisin itseni kernaasti mielummin pitkäaikaisiin sijoittajiin (tuen vaikka sähkövoimalaitosta, mutta en skandaaleissa ryvennyttä investointipankkia näin esimerkiksi).
Tällä hetkellä keskuspankit puhkuvat väkisin rahaa markkinoille niin paljon, että se hakeutuu kursseihin. Esimerkiksi kun Fedistä tai Bank of Japanista arvellaan tulevan lisää mannaa niin hinnat nousevat.
Ne, jotka eivät ota tähän osaa – ”menettävät osuuttaan kakusta”. Minusta se ei ole ihan laitapeliä, mutta minulla ei ole valtuuksia lopettaa tätä keskuspankkien puuhastelua, eikä pakottaa muitakin ottamaan osaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Tällä hetkellä keskuspankit puhkuvat väkisin rahaa markkinoille niin paljon, et