Voisiko järki olla voittamassa eurosotkussa?
Financial Timesin mukaan jonkinlainen sijoittajavastuu on toteutumassa. Kyproksen tukipaketti kutistuisi 17 miljardista 10 miljardiin, pääosin ”pankkipaketista” karsittuna. Paketissahan alun perin ajateltiin 10 miljardia menevät pankkien pääomitukseen ja 7 miljardia Kyproksen hallituksen operatiiviseen toimintaan.
EKP:n Jörg Asmussen oli merkittävä henkilö tämän talletusten leikkauksen ideoinnissa. Kyproksella on maanantaina pankkivapaapäivä ja suuret sähköiset varainsiirrot ovat nyt katki. Mahdollisiin talletuspakojen leviämiseen muihin maihin ollaan varautumassa pääomituksin akuuttiin tarpeeseen. Talletussuojan (100 kiloeuroa) ylittävältä osalta ulosmitataan 9,9%. Niissä talletuksissa, joissa 100 k€ ylittyy, myös sataan tuhanteen asti kohdistuu 6,75% leikkaus.
Huonoakin asiassa on. Nimittäin eurojohtajat ovat aiemmin todenneet Kreikan olevan ”poikkeustapaus” yksityisten osallistumisesta tappioiden nielemiseen. Tämä on ollut alunperinkin sangen harkitsematon lausahdus, joskin varmaan sanontahetkellä se on tuntunut oikein hyvältä idealta. Se kuuluu sarjaan tölkinpotkintaa. Sillä on ehkä estetty suurempi talletuspakopaniikki aikanaan. Mutta nyt on osoitettu se, että Kreikka ei olekaan poikkeustapaus.
Perussuomalaiset ovat tosin jo kauan sitten linjanneet, että näitä velkoja on yksinkertaisesti pakko alaskirjata (poikkeustapausskenaario: Saksa antaa EKP:lle banaanivaltioiden oikeudet painaa lisää rahaa tyystin surutta.)
Alaskirjauksissakin on omat ongelmansa ja seuraamuksensa, enkä ainakaan itse tohtisi ehdottaa koko pankkijärjestelmän alasajamista. Jonkinlainen tappioiden tunnustaminen on toki välttämätöntä.
Nyt ollaan oikealla tiellä. Markkinat varmastikin hermostuvat. Pysyväksi hermoiluksi se jää, jos linjaa nyt joka vaiheessa väännetään ja käännetään: silloin ei koskaan voi tietää, mitä tuleman pitää. Sijoittajat vihaavat epävarmuutta yli kaiken.
Kyllä voisi, vaan kenen järki?
Markkinoiden, hallitusten, keskuspankkien, vai persujen?
Kyllä tuossa vastattavaa riittää ensi alkuun.
Ilmoita asiaton viesti
Suursijoittajien mielestä varmaan hyvin huono. PS on ollut sitä mieltä, ettei tätä koko roskaa voida yksinkertaisesti vain kaataa tavallisten eurokansalaisten niskaan.
Mutta kyllä tämän voisi Tyrynkin mielestä olla askel oikeaan suuntaan, että suuromaisuuksia tavallisten veronmaksajien selkänahasta repivätkin joutuvat nyt osan tappioista tunnustamaan?
Ilmoita asiaton viesti
On se hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
Tossa parasta on se, että demokarttisesti valittujen kannattajat joutuvat nytten maksu miehikis. eli kansa saa opetuksen, että kannattaa valita päättäjänsä viisaasti. Tätä ei Italialaiset noudattaneet, vaan haluavat lissää kurjuutta, sillä jos tämä oli näpäytys Italialle, että näin voidaan myös siellä tehdä. Eli voi olla nytten Italian hallituksella pikkasen enemmin kapuloita rattaissa, sillä näkevät että päätökset voivat olla hyvinkin tiukkoja, josa valtio ei osaa hoita talouspolitiikkaansa oikein itse.
Ilmoita asiaton viesti
Onkin jonkunaikaa pitänyt sanomani, että kiitokset Henri Myllyniemelle hienoista talousaiheisista bloggauksista. Itse kun olen suoraan sanottuna laiska, enkä kovin hyvin perillä talouden kiemuroista niin tällaiset lyhyet ja ymmärrettävät tiivistykset ovat tervetulleita.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, mutta missä näissä skenaarioissa asustaa Kyproksen pankkien venäläinen raha?
Ilmoita asiaton viesti
Järki voittaa siinä vaiheessa kun jättäydytään ”nykyvientihitistämme” eli tukipaketeista eroon ja ruvetaan ajatella Suomen etua. UGH! Olen puhunut. Tämä on alusta asti ollut mielipiteeni ja siinä pysyn.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin ristiriitaisen viestin tämä markkinoille antaa. Ainakaan Kyproksen ns. systemaattinen riskivaikutus on torpattu – mutta haircutin takia tilanne voi äityä levottomaksi muissa kriisimaissa. Pankkihölkkää kohti verrytellään taas?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on vaarana, kun linja vaihtuu alvariinsa. Tällainen suunta, että kaikkea ei kipata eurokansalaisten niskaan sentään on enempi minun mieleeni. Parhain ratkaisu ei tämäkään toki ollut, mutta vähäänkin joskus pitää olla tyytyväinen.
Suurin huoli tästä on, kuten mainihin jo, että Kreikka ei ollutkaan poikkeustapaus. Djisselbloem kävi toki vuosien rahakirstuministerin kokemuksella kertomaan, että Kypros on poikkeustapaus…
Ilmoita asiaton viesti
Ei tämä välttämättä mikään hyvä temppu ole. Nyt käytännössä veloitetaan kaikkia niitä ihmisiä joilla on rahaa pankissa. Pankkien omistajat ja todelliset pelurit jäävät tämän keikauksen ulkopuolelle.
http://www.reddit.com/r/europe/comments/1aeht8/eur…
Ilmoita asiaton viesti
Toinen vaihtoehto olisi varmastikin ollut, että kaikki maksetaan. IMF olisi jäänyt pois ja euromaat hoitaisivat yksin tämänkin osuuden.
Ilmoita asiaton viesti
Monilta jäänyt huomaamatta, että ne, joiden talletusta on ”leikattu”, saavat korvauksena pankkien osakkeita.
Yksityiskohdat olisi kiva kuulla, mutta hyvin mielenkiintoinen viritys ajatustasolla.
Ilmoita asiaton viesti
Niin totahan voisi soveltaa aina myös yrityksiin, jotka joutuvat maksuvaikeuksiin. Tarjotaan firman osakkeita sopivan kalliilla, jotta päästään yli maksuvaikeuksista.
Jenkeillä on hyvä systeemi: ulkoistetaan teollisuus, painetaan rahaa, jolla ostetaan tuotteet, pidetään yllä isku kykyä, jolla voidaan globalisoida resurssit. Homma toimii niin kauan kuin luottamus säilyy.
Japanin velka on siitä hyvä, että Japani on velkaa itselleen eli koroilla hoidetaan julkista taloutta. Korkoja voi maksaa jopa enemmän, jos haluaa enemmän rahaa koroilla katettuihin palveluihin.
Sitten on Suomi: Lainataan rahaa yksityisiltä pankeilta toisten kulutettavaksi. Teollisuus on melkein ulkoistettu, mutta ei ole rahapajaa saati sitten globaalia isku kykyä.
Ilmoita asiaton viesti
Paskat markkinoista – markkinat aina sopeutuu vallitsevaan tilanteeseen kuten pragmaattisen opportunistin tulee toimiakin.
Ilmoita asiaton viesti
IMF ja Saksa aloittivat neuvottelut 40% talletusleikkausten vaatimuksella. Se on hyvä päivänjatkot seuraavan kriisimaan kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Saksa… 😀 Toi on sitten jo ehkä pikkaisen liikaa. Katsotaan nyt sitten mihin asti päädytään.
Ilmoita asiaton viesti
En yksinkertaisena ihmisenä voi käsittää, että miten talletus voi olla sijoitus. Meillä Suomessa ei ainakaan saada tavalliselle talletukselle sellaista korkoa, ettei inflaatio sitä söisi. Talletus on tavalliselle kansalaiselle rahojen säilytyspaikka. Nykyisen sähköisen maksuliikenteen takia jokaisella tulee olla tilillä rahaa, jotta voi laskunsa sitten sieltä hoitaa.
Korkeakorkoiselle tilille sijoittaminen on toinen juttu, mutta nythän ei ole siitä kysymys.
En voi käsittää tätä tavallisen ihmisen ryöstämistä. Todelliset roistot ja pelurit pitää saada vastuuseen, mutta ei tällaisilla keinoilla, jossa kyproslaiset perheet asetetaan osavastuuseen.
Poliitikot harrastavat nyt itse ”rahanpesua” kansalaisten kustannuksella. Vaadin tähän käytäntöön loppua!
Ilmoita asiaton viesti
Mikä tahansa on sijoitus. Patjakin. Tästä voi syyttää vasemmistolaista älämölöä, että ne ”sijoittajat” ovat aina jotain muuta. Pidätkö kaikki rahasi euroissa. Sijoitus. Onko osakerahastoosuus tai määräaikaistalletus. Sijoitus.
Jopa se, että ei ole mitään, on jonkinlainen sijoitus – nollapositio eli flätti.
Ilmoita asiaton viesti
Kyproksen tilanteessa juuri muuta ei ollut vaihtoehtona. Tietty täysimittainen tukipaketti ja täältäkin suurempi takaus, ja pomminvarmasti ilman IMF:ää? Se olisi ollut toinen. Kolmas, eli kaikki nurin ei sekään kovin rohkaisevaa kuvaa olisi noille muille kriisimaille antanut.
Yleensä kyllä sentään velkojatkin leikataan ennemmin kuin tallettajat. Sitä kun katsoo millaisia velkojia Kyproksella on niin aika olemattomia määriä sieltä olisi saatu irroitettua (vrt. Kreikan valtio kun mm. osti takaisin alehintaan velkakirjoja) tai sitten ne olisi leikkaantunut niiltä samoilta julkisilta tahoilta, jotka tukea ovat myöntämässä (tai saamassa).
Ja, aivan kuten Huopainenkin totesi: kaikki ovat sijoituksia. Talletukset ovat ”tavallisesti” vain hyvin riskittömiä ja niiden tuotto on kovin alhainen.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin nuo kansalaisilta takavarikoidut rahat menee? Pitääkö pankki niitä omassa holvissaan pääomana, että voi taas lainata lisää rahaa vai onko pankit velkaa vai mitä ihmettä? Nyt haluaisin niin selkeän vastauksen, että todella tyhmäkin sen tajuaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pankkien pääomitukseen, eli varat vain siirtyvät ”pankkien omistukseen”, näin kansanomaisesti ilmaistuna.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö pankkien pääomaan lasketa asiakkaiden talletuksia? Pitääkö pankilla olla lainoihin nähden joku tietty prosentti ihan ikiomaa rahaa?
Ilmoita asiaton viesti
Teknisessä mielessä tuohan on vierasta pääomaa, siis lainassa. Tällä manööverillä siitä tehtäisiin pankin omaa pääomaa.
Sitten toiseen asiaan, eli vakavaraisuuspuskureihin. Normaalisti kyllä pitäisi. Mutta koska EKP on linjannut, että kaikki euromaat ovat riskittömiä niin se tarkoittaa sitä, että näiden maiden velkakirjaostoihin ei tarvitse laittaa syrjään senttiäkään.
Jokainen voi pohtia, miten mielekäs EKP:n linjaus on. Eritoten, kun Kreikan velkoja leikattiin, eli riskit aktualisoituivat. Siitä nämä Kyproksen pankkien pahat ongelmat pitkälti johtuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Kypros on jälleen siirtänyt talletusveroa koskevaa äänestystään.
Kyproksen parlamentin tiedottajan Jiannakis Omiroun mukaan äänestys olisi siirretty tiistaille.
Reutersin saamien tietojen mukaan viranomaiset tarvitsevat lisää aikaa neuvotteluille.
Kyproksen oli tarkoitus äänestää verosta alun perin sunnuntaina. Hallitus kuitenkin siirsi äänestyksen ensin maanantaille.
http://yle.fi/uutiset/kypros_siirsi_taas_veroaanes…
Ajanpeluuta tarvitaan yhteen tiettyyn tarkoitukseen: tilien putsaukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla. Kyproksella asiat hoidetaan kuitenkin parlamentaarisesti, eikä presidentin omassa suuressa valiokunnassa, jossa presidentti itse on valiokunnan ainoa jäsen.
Ilmoita asiaton viesti