Voisiko järki olla voittamassa eurosotkussa?

Financial Timesin mukaan jonkinlainen sijoittajavastuu on toteutumassa. Kyproksen tukipaketti kutistuisi 17 miljardista 10 miljardiin, pääosin ”pankkipaketista” karsittuna. Paketissahan alun perin ajateltiin 10 miljardia menevät pankkien pääomitukseen ja 7 miljardia Kyproksen hallituksen operatiiviseen toimintaan.

EKP:n Jörg Asmussen oli merkittävä henkilö tämän talletusten leikkauksen ideoinnissa. Kyproksella on maanantaina pankkivapaapäivä ja suuret sähköiset varainsiirrot ovat nyt katki. Mahdollisiin talletuspakojen leviämiseen muihin maihin ollaan varautumassa pääomituksin akuuttiin tarpeeseen. Talletussuojan (100 kiloeuroa) ylittävältä osalta ulosmitataan 9,9%. Niissä talletuksissa, joissa 100 k€ ylittyy, myös sataan tuhanteen asti kohdistuu 6,75% leikkaus.

Huonoakin asiassa on. Nimittäin eurojohtajat ovat aiemmin todenneet Kreikan olevan ”poikkeustapaus” yksityisten osallistumisesta tappioiden nielemiseen. Tämä on ollut alunperinkin sangen harkitsematon lausahdus, joskin varmaan sanontahetkellä se on tuntunut oikein hyvältä idealta. Se kuuluu sarjaan tölkinpotkintaa. Sillä on ehkä estetty suurempi talletuspakopaniikki aikanaan. Mutta nyt on osoitettu se, että Kreikka ei olekaan poikkeustapaus.

Perussuomalaiset ovat tosin jo kauan sitten linjanneet, että näitä velkoja on yksinkertaisesti pakko alaskirjata (poikkeustapausskenaario: Saksa antaa EKP:lle banaanivaltioiden oikeudet painaa lisää rahaa tyystin surutta.)

Alaskirjauksissakin on omat ongelmansa ja seuraamuksensa, enkä ainakaan itse tohtisi ehdottaa koko pankkijärjestelmän alasajamista. Jonkinlainen tappioiden tunnustaminen on toki välttämätöntä.

Nyt ollaan oikealla tiellä. Markkinat varmastikin hermostuvat. Pysyväksi hermoiluksi se jää, jos linjaa nyt joka vaiheessa väännetään ja käännetään: silloin ei koskaan voi tietää, mitä tuleman pitää. Sijoittajat vihaavat epävarmuutta yli kaiken.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu