Keskuspankkiirin painavat sanat
Kyproksen ”euroon vienyt” keskuspankkiiri sanoi pari painavaa sanaa: norsu ja veturi. Ensimmäisen kerran hän tuli esiin jo vuonna 2011, kun hän luonnehti Kreikan velkajärjestelyä kaameaksi virheeksi. Allekirjoittanut teki tuon velkajärjestelyn vuoksi sen liikkeen, että hain puoluejäsenyyttä. Tuolloin vielä sitoutumattomana pidin itsekin heinäkuun 2011 kriisikokouksen velkajärjestelyä suoranaisena petkuttamisena. Keskuspankkiiri Athanasias Orphanides ei tosin vuonna 2011 osannut sanoa, miten erhe korjataan. Nyt tällä hetkellä tuo virhe on hyvin ajankohtainen.
Mutta mikä tekee Orphanideksesta nyt niin merkittävän? Mieshän erotettiin keskuspankista viime vuonna silloisen kommunistihallinnon toimesta. Orphanides toimi myös EKP:ssa tuolloin ja aiempaa kokemusta löytyy mm. Yhdysvalloista Federal Reservestä. Nykyisin Orphanides on palannut Yhdysvaltoihin. Merkittäväksi ei tietenkään tee pelkkä historiikki. Sen sijaan huomioitavaa on, että kun hänen ei tarvitse enää virkansa puolesta sepitellä mitä sattuu, vaan hän voi puhua suunsa puhtaaksi. Ja sen hän toden totta tekikin.
Financial Timesin haastattelussa aloitus on jo hyvin painava. ”Euroopan projekti rysähtää maahan”, Orphanides kertoo. Jatko on samalla linjalla: ”Tämä on perustavanlaatuinen muutos Euroopan dynamiikkaan kohti hajoamista, enkä näe miten sen voisi kääntää takaisin.”
Orphanides huomauttaa euroalueen näyttävän siltä, jossa toisen maan kansalaiset vain ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Vaikka nyttemmin onkin uudet talletuskonfiskointi-ideat virineet siten, että ihan pieniä talletuksia ei ryöstettäisi roimasti (jotkut lähteet puhuvat alle prosentin takavarikoinnista) niin Orphanides osuu kyllä naulan kantaan siinä, ettei sitä suurta kurssia voi enää kääntää. Eurojohtajat ovat päästäneet lävitse sen ehdotuksen 6,75% konfiskoinnista talletussuojan alaisiin talletuksiin. Jos idea on kertaalleen hyväksytty niin se ei häivy huolestuneiden eurokansalaisten mielistä.
”Olemme saaneet todeta joidenkin euromaiden, esimerkiksi Hollannin, laittavan kansalliset edut Euroopan etujen edelle pyrkiessään romuttamaan mm. Kyproksen ja Luxemburgin talouksia.” Olisi voinut olettaa, että hänen esimerkkiinsä olisi selkeästi paremmin sopinut maa, jossa on täti Tiukka, mutta ehkei täti olekaan sitten ihan sitä, mitä itse arvelee olevansa?
Orphanides kritisoi myös EKP:n valmiutta osoittaa, että euroalueelle muodostuisi varsinainen eroketju. Oprhanides mainitsee, että EKP:n uhkaus lopettaa Kyproksen keskuspankin kautta kulkeva hätärahoitusohjelma (ELA, Emergency Liquidity Assistance) aiheuttaisi sen, että Kypros joutuisi vararikkoon Target2-maksujen vuoksi.
”En usko luottamuksen murentumisen tulleen täysin tiedostetuksi. Kriisimaiden pankkien rahoituskustannukset nousevat yhä ja vääjäämättä, eikä sitä voi millään välttää. Tämä taas puolestaan syventää maiden taantumaa ja lisää kurjuutta taitamattoman kriisinratkomistoimien vuoksi.”
Hassua kyllä, Yleisradio ei ole huomannut noteerata tällaisen huomionarvoisen miehen näkemyksiä, ainakaan hakukoneeen mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Herää kysymys?.
Mihin kaikki kymmenet tuhannet eu-virkamehet menee töihin, kun tämä leikki loppuu?.
Ilmoita asiaton viesti
Entä ne miljoonat ihmiset, jotka ovat jo työttömänä tämän hullunmyllyn jauhettua jo neljättä vuotta?
Ilmoita asiaton viesti
No niiden työllistymismahdollisuudet vähenee entisestään. Tosin minä en enää usko siihen, että kaikkien maailman ihmisten pitäisi tehdä töitä yleensäkään.
Ilmoita asiaton viesti
Linna,
Ymmärrätkö sinä, että työn tekemisessä ei ole kysymys työn tekemisestä?
Ilmoita asiaton viesti
Vaan?.
Ilmoita asiaton viesti
Ei mitään ”vaan?” – vaan, ymmärrätkö vai et?
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti ihmisen pitää sinun mielestäsi tehdä työtä, että saa elää.
Mutta miksi?. Tämä maapallo pystyy elättämään meidät kaikki 7 miljardia ihmistä kunhan vain saadaan selvitetyksi miksi toinen on arvokkaampi kuin toinen?.
Ja jos sitä mietit niin maanantaina klo 7.00 menen töihin ja teen työni mielelläni.
Ilmoita asiaton viesti
No mistä siinä on kysymys?.
Ilmoita asiaton viesti
Työn tekeminen työn vuoksi on harvinaista. Yleensä työtä pikemminkin myydään. Kyse on siis kaupankäynnistä, joskin transaktiota kohtaan on nippu sääntöjä.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyviä pointteja.
Tuostakin voisi kysyä, miksi ”myydään”. Mutta antaa olla.
Se mitä haluaisin kuulla, on Linnan kommentti. Koska hänen kirjoituksistaan henkii läpi täydellinen ymmärrettömyys reaalotalouden toimnnasta.
Ilmoita asiaton viesti
Prostituutiota, huoraamista, hyi, yäks. Työn ostaminen on kiellettävä, tehtävä rikolliseksi. Kun on se ihmiskauppa ja tasa-arvo ja naisen euro.
Ilmoita asiaton viesti
Juu,työn tekemisessähän on kyse elämänlaadun parantamisesta.
No toimiiko se niin ihan reaalielämässä?
Paraniko maalta muuttaneen viljelijän elämänlaatu,kun meni tehtaaseen töihin tekemään rahaa vastaan tuotteita millä saa ostettua juuri sen verran ruokaa,että pärjää seuraavaan päivään? Siis saman mitä olisi voinut maanviljelijänä tehdä,mutta jopa hieman vähemmän.
Paraniko elämänlaatu hänellä ja mihin tämä johtaa,siinä olen vielä hieman ajatuksieni kanssa hakusessa. Ongelmiin olen törmännyt sellaisen asian suhteen kuin omistaminen..jotkut omistavat ja toiset eivät..toiset suvut omistavat ja toiset eivät. Toisilta voidaan riistää elämänlaadun kohottaminen ja toisille sitä taas tehdään toisten voimalla jne. Onko kaikki ihan niinkuin kuvittelisi niiden ihanne tilanteessa olevan ja jos ei pyritä ihanne tilanteeseen niin minne sitten pyritään..siinäpä sitä problematiikkaa..
Ilmoita asiaton viesti
Ei kannata. Sen takia kai jotkut ajaa sitä perustuloakin…
Ilmoita asiaton viesti
Automaatio vähentää koko ajan ruumiillisen työn tarvetta niin miksei voisi olla jonkunlainen perustulo turvaamassa elämän niille joille ei töitä löydy?.
Ilmoita asiaton viesti
Talouselämä on hyvin mielenkiintoista, siihen pitäisi perehtyä enemmän.
Välillä kuitenkin herää kysymys, että mistä kummasta onkaan kysymys, kun kuuntelee pankkiirien ja ekonomistien sanahelinää.
Vaikuttaa välillä myös siltä, että EKP = FED, koskapa samat äijät ja akat tuntuvat olevan töissä vuoronperään molemmissa pankeissa. Kuka vie ja ketä, nyt näyttää vahvasti siltä, että Euroopan taloutta ohjaa FED omien etujensa, ei aina välttämättä USA:n etujen mukaisesti.
Mietitäänpä hetki valuutta asioita. FED painaa dollarit ja EKP eurot. Mikä on FED:n rahapuu tai SAMPO ja samalla USA:n taloutta ylläpitävä voima? Se on petrodollari.
Nyt kun juhlitaan Irakiin tehdyn hyökkäyksen kymmenettä vuosipäivää, on hyvä palauttaa mieliin, että Saddam Hussein v 2000 lopetti petrodollarin käytön Irakin öljykaupassa ja Irak myi öljyä aina luhistumiseensa saakka euroissa. Ensimmäisen Persianlahden sodan, operaatio Aavikkomyrskyn, jälkeen v 1991 Irakille oli asetettu kovat taloudelliset sanktiot, maa ei kyennyt jälleenrakentamaan sodan tuhoamaa infrastruktuuriaan, ei ostamaan lääkkeitä ja nämä talouspakotteet aiheuttivat 1,5 miljoonan irakilaisen kuoleman, joista 500 000 oli lapsia.
Saddam teki sen ainoan tempun, minkä hän niissä sanktioiden oloissa pystyi tekemään kohentaakseen Irakin kansantaloutta ja Irakin kansantalous todella koheni. Tällä tempulla Saddam samalla allekirjoitti oman kuolemantuomionsa. USA:n hallinto ei ilmeisesti ollut tullut edes ajatelleeksi tällaista mahdollisuutta, että Irak luopuisi petrodollarista ja asia kävi kalliiksi amerikkalaisille öljy-yhtiöille, ne ostivat kaksi kolmasosaa Irakin öljystä. 2000 luvun alussa euron kurssi nousi suhteessa dollariin ja kuten muistetaan euroajan alku oli taloudellisessa mielessä EU:lle pelkkää ”Balkanin juhlaa”
Termi petrodollarin kierto merkitsee, että OPEC-maat ja käytännössä kaikki öljyntuottajamaat myivät öljynsä dollareilla ja ostajilla piti tietysti olla dollareita. Siis FED:n painokoneet painoivat paperia, dollareita ja jos esim. Japani halusi ostaa vaikkapa Saudeilta öljyä, niin Japanin pitää ensin myydä jotain tavaraa USA:n saadakseen dollareita ja sitten ostaa öljy Saudeilta dollareilla. Öljystä saamansa dollarit Saudit taas tallettavat USA:n New Yorkiin FED:n pankkiin, missä on Saudien ainoa pankkitili, arvioidaan, että noin 70% öljyn Saudeille tuomasta bruttokansantuotteesta on talletettuna FED:n pankkiin New Yorkiin.
Seuraavaksi Gaddafi yritti vastaavaa, kävi puhumassa USA:n ja Euroopan pankkiireille ajatuksestaan Afrikan yhtenäisestä valuutasta, kultadinaarista, jolla käytäisiin kaikki kauppa Afrikan maiden, myös Libyan öljyn kanssa. Tämäkin mies allekirjoitti näillä puheillaan oman kuolemantuomionsa.
Miksi USA:n sotakone ei ole hyökännyt Brysseliin ja hirttänyt EU:n komissaareja? Onko FED:n ja USA:n taktiikka euron ja EU:n osalta ollut laittaa Euroopan talous sekaisin? Vai onko kyseessä dollarin ja euron epäpyhä liitto niin nousevaa idän uhkaa, Kiinan juania kuin Lähi-idän viimeistä itsenäistä valtiota Irania vastaan.
Olipa niin tai näin EU:n talous on sekaisin ja FED:llä on varmasti sormensa pelissä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässähän on meneillään Uuden Maailman Järjestyksen toimenpiteet. Luodaan siis uutta aloittamalla eteläisistä Euroopan maista. Kreikka ja Kypros ovat jo ”saaliina”. Kohteina luonnollisesti nimenomaan saman valuutan eli euron maat. Sekä komissio että EKP ovat luoneet sellaiset kuviot käyttöön joita ei voida enää peruuttaa. Täysillä mennään ja katsotaan mikä on lopputulos.
Suomen olisi herättävä ajoissa ennen kuin on liian myöhäistä hypätä tästä katottomasta tuulet ja myrskyt vellovasta veneestä pois. Mutta, mutta, meillähän on Jyrki ja Jutta joille kummallekin on annettu ulkomailla opetusta B:n salaisissa kokouksissa tähän uuteen luotavaan maailman systeemiin.
Kypros on pakotettu nyt tekemään sellaisia toimia jotka taas johtavat toiseen. Nimittäin Kyproksen pankeista tulee talletuspako vaikkakin on laadittu laki paon estämiseksi, niin jonkun ajan kuluttua näin tulee tapahtumaan.
Onhan meillä Euroopassa muitakin veroparatiisi maita. Nimittäin Luxenburg ja Sveitsi (Belgia?) ovat ainakin sellaisia maita joissa on tiukka pankkisalaisuus. Pankkisalaisuuden turvassa voidaan myös tehdä rahanpesua ja tallettaa rikollisuudella hankittua rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Lontoon City ja kanaalisaaria tähän päälle.
Kyproksen lainsäätäjät ovat jo osoittaneet valmiutensa suitsia pankkihölkkää. Nähtäväksi jää, laitetaanko koneisto toimintaan. Silloinhan rahojaan ei saa pois, ja itsekontrolli katoaa. Lienee näitä vapaan EU:n tunnusmerkkejä?
Ilmoita asiaton viesti
Työvoiman ja pääoman vapaa liikkuvuus …
Ilmoita asiaton viesti
Työn arvo on ihmisyyden mitta.
Jos työstä saadulla tulolla ei pysty hankkimaan jokapäiväistä leipää ja kattoa pään päälle, ihminen joutuu kerjuulle.
Ja nykyhallituksen suurin puolue on ollut etsimässä jo keinoja kerjäämisen kieltämiseksi.
Ovatkohan he puolueena olleet vaikuttamassa suuressa uudenliiton maassaan (EU) myös nuorten työn kieltämiseen viittaaviin lakeihin ( 50 % nuorista työttömiä).
Kilpailunrajoittamisen estäviä lakeja on laadittu.
Ostin pullon viina
ja pistin tehtaan kiinaan.
jne.
vapaus on tulossa kiinasta sinulle nuoriso.
Ilmoita asiaton viesti
Raha kertyy jonnekin. Mutta minne? Ei raha voi kadota. Raha on saatava käyttöön ja jakeluun sten, että sillä teetetään sitä työtä ihmisillä. Minkälaista työtä. Tietenkin mielekästä työtä. On kuitenkin huolehdittava rahan kierrosta.
Tullaan siihen, että paitsi rahalla myös työllä tulee olla arvoa. Jos raha kertyy vain harvoille sellaiseksi laiskaksi rahaksi, jonka tehtävänä on vain pääomahyödyn kartuttaminen markkinatalouden säännöin harvoille keskitetysti ollaan eettisesti väärällä tiellä.
Järjestelmänä markkinatalouteen sekaantuu rikollisuus, kuten näyttäisi väistämättömältä. Esimerkkinä Neuvostoliiton hajoaminen ja Venäjän oligarkkien tuotantovälineiden ryöstö.
Voidaan myös kysyä missä läntisessä markkinataloudessa kulkee raja rikollisuuden ja vapaan markkintalouden välillä esimerkkeinä vaikka Italia ja tietenkin Kypros?
Pelisääntöjen pohtiminen olisi tarpeellista.
Ilmoita asiaton viesti
Blogin lopussa Orphanideksen kritisoima EKP ja sen ELA-päätös on päätynyt myös Taloussanomien analyysiin. En ihmettele.
Ilmoita asiaton viesti
Tragi-koominen termi ”pehmoeuroja” Kyprokselle EKP:n ja Liikasen luvalla…
Ilmoita asiaton viesti
Athanasios Orphanides ei ole täysin orpona ajatuksineen.
1) Toki rahoituskustannukset nousevat, kun luottokelpoisuus heikkenee.
2) Vaikka EU:a sanotaan rauhanprojekstiksi, fiksuimmat maat ovat kuitenkin puolustaneet omia etujaan. (”Olemme saaneet todeta joidenkin euromaiden, esimerkiksi Hollannin, laittavan kansalliset edut Euroopan etujen edelle”). Moni suomalainen toivoi samaa Täti Tiukalta – jo kauan sitten. Mutta kun ei.
3) Vaikka yhteisvastuu kuulostaa komealta, sen kaikkinainen hyväksikäyttö kuulostaa pahalta: moral hazardilta.
4) Kun maksukyvyttömälle annetaan lisää velkaa seuraa lisää maksukyvyttömyyttä (”Teimme hirvittävän virheen poliittisesti, kun erään maan [Kreikan] velkoja leikattiin.”)
5) Poliittinen hinta on se, että ”Euroopan projekti rysähtää maahan.”
Kun Terijoen hallituksen pääministerin tytär, Hertta Kuusinen (SKP) aikoinaan totesi Nikitalle, että ”Tshekkoslovakian tie on Suomenkin tie”. Krusse vastasi: ”Kuulkaahan nyt rouva Kuusinen: Kun he eivät halua, niin he eivät halua!”
Halutaanko nyt lisää ja syvempää EU:a? ”En usko luottamuksen murentumisen [vieläkään] tulleen täysin tiedostetuksi”, uskoo Orpohanides.
Ilmoita asiaton viesti
Valistunut arvaus sille, että Orphanides valitsi esimerkkiinsä nimenomaan Hollannin voi juontaa juurensa sille tiedolle, että heidän pitkän linjan finanssiministerinsä on nyt euroryhmän pj.
Ilmoita asiaton viesti
Tosin, jos Välimerellä menisi hyvin, valistunut arvaukseni on se, että ne sanoisivat ”piikki kiinni” pohjolan pölhöpopulisteille?
Mutta meitä sandinaaveja on vain 25 miljoonaa, kun taas PRIGS:ejä [R=Ranska] on 200 miljooaa. Moni Kyproksen käynyt suomalainen YK-mies miettinee, että turhaanko siellä hikoiltiin…?
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen artikkeli Kyproksen kriisistä.
http://truth-out.org/news/item/15268-a-safe-and-a-…
Lopussa kieltävät kääntämisen irrallaan pohjasta…
Ilmoita asiaton viesti