Keskuspankkiirin painavat sanat

Kyproksen ”euroon vienyt” keskuspankkiiri sanoi pari painavaa sanaa: norsu ja veturi. Ensimmäisen kerran hän tuli esiin jo vuonna 2011, kun hän luonnehti Kreikan velkajärjestelyä kaameaksi virheeksi. Allekirjoittanut teki tuon velkajärjestelyn vuoksi sen liikkeen, että hain puoluejäsenyyttä. Tuolloin vielä sitoutumattomana pidin itsekin heinäkuun 2011 kriisikokouksen velkajärjestelyä suoranaisena petkuttamisena. Keskuspankkiiri Athanasias Orphanides ei tosin vuonna 2011 osannut sanoa, miten erhe korjataan. Nyt tällä hetkellä tuo virhe on hyvin ajankohtainen.

Mutta mikä tekee Orphanideksesta nyt niin merkittävän? Mieshän erotettiin keskuspankista viime vuonna silloisen kommunistihallinnon toimesta. Orphanides toimi myös EKP:ssa tuolloin ja aiempaa kokemusta löytyy mm. Yhdysvalloista Federal Reservestä. Nykyisin Orphanides on palannut Yhdysvaltoihin. Merkittäväksi ei tietenkään tee pelkkä historiikki. Sen sijaan huomioitavaa on, että kun hänen ei tarvitse enää virkansa puolesta sepitellä mitä sattuu, vaan hän voi puhua suunsa puhtaaksi. Ja sen hän toden totta tekikin.

Financial Timesin haastattelussa aloitus on jo hyvin painava. ”Euroopan projekti rysähtää maahan”, Orphanides kertoo. Jatko on samalla linjalla: ”Tämä on perustavanlaatuinen muutos Euroopan dynamiikkaan kohti hajoamista, enkä näe miten sen voisi kääntää takaisin.

Orphanides huomauttaa euroalueen näyttävän siltä, jossa toisen maan kansalaiset vain ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Vaikka nyttemmin onkin uudet talletuskonfiskointi-ideat virineet siten, että ihan pieniä talletuksia ei ryöstettäisi roimasti (jotkut lähteet puhuvat alle prosentin takavarikoinnista) niin Orphanides osuu kyllä naulan kantaan siinä, ettei sitä suurta kurssia voi enää kääntää. Eurojohtajat ovat päästäneet lävitse sen ehdotuksen 6,75% konfiskoinnista talletussuojan alaisiin talletuksiin. Jos idea on kertaalleen hyväksytty niin se ei häivy huolestuneiden eurokansalaisten mielistä.

Olemme saaneet todeta joidenkin euromaiden, esimerkiksi Hollannin, laittavan kansalliset edut Euroopan etujen edelle pyrkiessään romuttamaan mm. Kyproksen ja Luxemburgin talouksia.” Olisi voinut olettaa, että hänen esimerkkiinsä olisi selkeästi paremmin sopinut maa, jossa on täti Tiukka, mutta ehkei täti olekaan sitten ihan sitä, mitä itse arvelee olevansa?

Orphanides kritisoi myös EKP:n valmiutta osoittaa, että euroalueelle muodostuisi varsinainen eroketju. Oprhanides mainitsee, että EKP:n uhkaus lopettaa Kyproksen keskuspankin kautta kulkeva hätärahoitusohjelma (ELA, Emergency Liquidity Assistance) aiheuttaisi sen, että Kypros joutuisi vararikkoon Target2-maksujen vuoksi.

En usko luottamuksen murentumisen tulleen täysin tiedostetuksi. Kriisimaiden pankkien rahoituskustannukset nousevat yhä ja vääjäämättä, eikä sitä voi millään välttää. Tämä taas puolestaan syventää maiden taantumaa ja lisää kurjuutta taitamattoman kriisinratkomistoimien vuoksi.”

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu