Vain syyttömiä rangaistaan

Muutamien näin iltamyöhään ja alkuyöstä toimivien lähteiden mukaan euroalueen periaatteiden mukainen rajoitettu pääoman liikkuvuus pettää Kyproksella. Financial Times uutisoi, että venäläisiä liikemiehiä on lähestytty useammankin pankin taholta ja houkuteltu näitä asiakkaiksi kyproslaisten pankkien sijaan, ml. ainakin yksi saksalainen pankki. Uudet tilit hoituvat alle tunnissa. Saksalaislehdet (Die Welt ja Frankfurt Allemaigne Zeitung) taas Zerohedgen mukaan kertoo, että pääoma vuotaa Kyprokselta, ja että sorvattu tukipakettiehdotus ei riitä. Euroalueelle on muodostumassa vankilasaari, jossa vain syyttömiä rangaistaan.

Kovemmat otteet kansalaisille

Laikiksi kutsuttu Kyproksen toiseksi suurin pankki on useiden tietolähteiden mukaan laskenut päivittäistä nostorajaa 260 eurosta sataan euroon. Euromaiden vaatimat pankkien pilkkomiset ovat lisäksi huolestuttaneet pankkien tavallista ruohonjuuritason asiakaspalveluhenkilökuntaa mm. eläkevarojensa kuihtumispelon vuoksi.

Toisaalta ilmoilla on mahdollinen pankkihenkilökunnan lakko tiistaille. 10 päivän jälkeen pankkien oltua kiinni yhtäjaksoisesti voi jatkoaika tullakin aivan muuta kautta. Lisäksi pankkihenkilökunta on ilmoittanut pelkäävänsä turvallisuutensa puolesta mennä tiistaina töihin, koska arvattavasti tiskien taakse muodostuisi vihaisten kyproslaisten lauma vaatimaan rahojaan.

Kansalaiset ovat myös huolestuneita keinoista maksaa hiemankaan suurempia kulueriä, kuten vaikkapa vuokria, jos saarella jatkuu käytännössä käteispakko – ja senkin saatavuutta rajoitetaan huomattavasti. Tukkukaupat ovat jo ilmoittaneet, ettei toimintaa voida pyörittää tällä tavoin paria päivää kauemmin.

Venäläisten kaikkoamisen seuraukset

Mikäli venäläiset liikemiehet todellakin siirtävät varansa ja eksistenssinsä pois Kyprokselta, tulee saarelle muitakin ongelmia. Huippujuristit, joiden asiakaskunta koostuu näistä liikemiehistä kertovat, että saarella ei jatkossa olisi enää varakkaita liikemiehiä ylläpitämässä ravintoloita, kalliita hotelleita tai ostamassa hintavia autoja. Elinkeinoelämä kokisi toisen rajun iskun jo aiheutuneen lisäksi.

On kuitenkin huomioitavaa, että mikäli raportoidut pääomapaon elementit ovat toiminnassa niin ainoastaan pähkähullut jättävät varojaan Kyprokselle. Venäläiset kritisoivat sitä, että he ovat kuitenkin vuosia mahdollistaneet Kyproksen hallituksen hyvinvoinnin verottamalla heitä (joskin keveästi), mutta he eivät ole olleet ohjailemassa kyproslaisten pankkien epäonnistuneita sijoitustoimintoja. Ja ne epäonnistuivat siksi, että europäättäjät aiheuttivat nuo tappiot Kreikan velkasaneerauksessa. Nyt nämä päättäjät ovat ryöstämässä vielä Kyproksen elinkeinoelämän turvaajat. Näin siis venäläiset itse ovat ilmaisseet kokemuksiaan.

Katsoo asiaa sitten mistä vinkkelistä tahansa niin venäläisten kaikkoaminen aiheuttaa joka tapauksessa lisää ongelmia. Tämä ei nyt varsinaisesti ole mitään uutta eurokriisin taipaleella: yhteen ongelman oireeseen kerrallaan keskittymällä varsinainen tauti tuo sillä välin kaksi uutta oiretta esille.

Euron peruuttamattomuus kyseenalaistettu

Brysseliläisen ajatushautomo Bruegelin Guntram Wolff kirjoittaa, että jos pääomakontrollit otetaan toden teolla käyttöön niin EKP on käytännössä luonut Kyprokseen uuden valuutan. Tämä johtuu siitä, että toisin kuin yhtenäisellä valuutta-alueella (oli se sitten yksi valtio tai euroalueen kaltainen valuuttaunioni) pääoman vapaa liikkuvuus ja vaihdettavuus ovat valuutan keskeisiä tunnusmerkkejä.

Teknisessä mielessä pääomakontrollien tullessa voimaan voimmekin todeta, että Kyproksen valuutta käteismuodossa muistuttaa erehdyttävästi kuudentoista euromaan valuuttaa.

Pianhan tuo selviää, miten toimitaan. Mikäli euroalueen peruuttamattomuus todellakin poistuu tässä mielessä on hyvin vaikea vastustaa ajatusta korkata 16-vuotias Lagavulinn ja nauttia lasillisesta. Hyvää skottilaista, mahdollisesti seuraava uusi itsenäinen eurooppalainen valtio!

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu