Vain syyttömiä rangaistaan
Muutamien näin iltamyöhään ja alkuyöstä toimivien lähteiden mukaan euroalueen periaatteiden mukainen rajoitettu pääoman liikkuvuus pettää Kyproksella. Financial Times uutisoi, että venäläisiä liikemiehiä on lähestytty useammankin pankin taholta ja houkuteltu näitä asiakkaiksi kyproslaisten pankkien sijaan, ml. ainakin yksi saksalainen pankki. Uudet tilit hoituvat alle tunnissa. Saksalaislehdet (Die Welt ja Frankfurt Allemaigne Zeitung) taas Zerohedgen mukaan kertoo, että pääoma vuotaa Kyprokselta, ja että sorvattu tukipakettiehdotus ei riitä. Euroalueelle on muodostumassa vankilasaari, jossa vain syyttömiä rangaistaan.
Kovemmat otteet kansalaisille
Laikiksi kutsuttu Kyproksen toiseksi suurin pankki on useiden tietolähteiden mukaan laskenut päivittäistä nostorajaa 260 eurosta sataan euroon. Euromaiden vaatimat pankkien pilkkomiset ovat lisäksi huolestuttaneet pankkien tavallista ruohonjuuritason asiakaspalveluhenkilökuntaa mm. eläkevarojensa kuihtumispelon vuoksi.
Toisaalta ilmoilla on mahdollinen pankkihenkilökunnan lakko tiistaille. 10 päivän jälkeen pankkien oltua kiinni yhtäjaksoisesti voi jatkoaika tullakin aivan muuta kautta. Lisäksi pankkihenkilökunta on ilmoittanut pelkäävänsä turvallisuutensa puolesta mennä tiistaina töihin, koska arvattavasti tiskien taakse muodostuisi vihaisten kyproslaisten lauma vaatimaan rahojaan.
Kansalaiset ovat myös huolestuneita keinoista maksaa hiemankaan suurempia kulueriä, kuten vaikkapa vuokria, jos saarella jatkuu käytännössä käteispakko – ja senkin saatavuutta rajoitetaan huomattavasti. Tukkukaupat ovat jo ilmoittaneet, ettei toimintaa voida pyörittää tällä tavoin paria päivää kauemmin.
Venäläisten kaikkoamisen seuraukset
Mikäli venäläiset liikemiehet todellakin siirtävät varansa ja eksistenssinsä pois Kyprokselta, tulee saarelle muitakin ongelmia. Huippujuristit, joiden asiakaskunta koostuu näistä liikemiehistä kertovat, että saarella ei jatkossa olisi enää varakkaita liikemiehiä ylläpitämässä ravintoloita, kalliita hotelleita tai ostamassa hintavia autoja. Elinkeinoelämä kokisi toisen rajun iskun jo aiheutuneen lisäksi.
On kuitenkin huomioitavaa, että mikäli raportoidut pääomapaon elementit ovat toiminnassa niin ainoastaan pähkähullut jättävät varojaan Kyprokselle. Venäläiset kritisoivat sitä, että he ovat kuitenkin vuosia mahdollistaneet Kyproksen hallituksen hyvinvoinnin verottamalla heitä (joskin keveästi), mutta he eivät ole olleet ohjailemassa kyproslaisten pankkien epäonnistuneita sijoitustoimintoja. Ja ne epäonnistuivat siksi, että europäättäjät aiheuttivat nuo tappiot Kreikan velkasaneerauksessa. Nyt nämä päättäjät ovat ryöstämässä vielä Kyproksen elinkeinoelämän turvaajat. Näin siis venäläiset itse ovat ilmaisseet kokemuksiaan.
Katsoo asiaa sitten mistä vinkkelistä tahansa niin venäläisten kaikkoaminen aiheuttaa joka tapauksessa lisää ongelmia. Tämä ei nyt varsinaisesti ole mitään uutta eurokriisin taipaleella: yhteen ongelman oireeseen kerrallaan keskittymällä varsinainen tauti tuo sillä välin kaksi uutta oiretta esille.
Euron peruuttamattomuus kyseenalaistettu
Brysseliläisen ajatushautomo Bruegelin Guntram Wolff kirjoittaa, että jos pääomakontrollit otetaan toden teolla käyttöön niin EKP on käytännössä luonut Kyprokseen uuden valuutan. Tämä johtuu siitä, että toisin kuin yhtenäisellä valuutta-alueella (oli se sitten yksi valtio tai euroalueen kaltainen valuuttaunioni) pääoman vapaa liikkuvuus ja vaihdettavuus ovat valuutan keskeisiä tunnusmerkkejä.
Teknisessä mielessä pääomakontrollien tullessa voimaan voimmekin todeta, että Kyproksen valuutta käteismuodossa muistuttaa erehdyttävästi kuudentoista euromaan valuuttaa.
Pianhan tuo selviää, miten toimitaan. Mikäli euroalueen peruuttamattomuus todellakin poistuu tässä mielessä on hyvin vaikea vastustaa ajatusta korkata 16-vuotias Lagavulinn ja nauttia lasillisesta. Hyvää skottilaista, mahdollisesti seuraava uusi itsenäinen eurooppalainen valtio!
Kannatat siis spekulaatio-markkaa. Ilmeisesti siis sinulla itselläsi on rahaa rahamarkkinoilla, kun haluat lyödä vetoa suomalaisten työpaikoilla.
Ilmoita asiaton viesti
En ole aivan varma, mitä määritelmänne pitää sisällään. Mikäli kyseessä on euron esi-isän (ERM) aiheuttama pääomapako ja likimain Suomen konkurssi 90-luvun alkupuolella niin vastaan, etten todellakaan kannata sitä.
Kannatan Suomelle markkinatalouden kannattajana markkinoilla vapaasti arvonmäärityksen saavaa kelluvaa valuuttaa.
Ymmärrän kyllä, että umpisosialistit voivat haikaillakin näiden kiinteäkurssisten valuuttojen perään, jotta politbyro saisi vallan norsunluutorneistaan määrätä minkä verran mikäkin maksaa.
Ja kyllä, minulla on viime kesältä asti kurssirallit plakkarissa, jotka varmastikin kotiutan jossain vaiheessa. En hötkyile päivätrendien mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Stuppisuu Puheessa:
” hienoa, Kypros lopputulos oikein hyvä, talletussuoja ja sijoittajavastuu toteutuu.
Ei EUn syytä että pankit huonoja.
Ryppy Venäjärakkaudessa. Ei pankit ole kassakaappeja. Tänkin ongelman yli päästään. Huomenna Tku Venäjän talouskomissiossa keskustelen.
Ei voi olla pelkästään pankkisektori=verisuonet vaan reaalitaloutta…
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaako ”köyhän” pitää pientä eläkesäästöä Amerikan dollareina ”sukan varressa”, eli suuressa talouskuviossa, mikä mahtaa olla dollarin asema kun suunnitellaan vapaakauppaunionia EU-USA?
Ilmoita asiaton viesti
Kyproksen uutisia. Tällä hetkellä vaikuttaa, että sopimus on kasassa. Yli sadan tonnin ”lainoista” leikataan 30%.
Wiki selittää lainasuhteita/talletuksia näin:
”Talletushan on pohjimmiltaan pankin velka asiakkaalle, ja pankkikin voi ajautua maksukyvyttömäksi tai jopa tehdä konkurssin. Tällaisessa tapauksessa tililtä ei voi nostaa varoja eikä tililtä voi tehdä esimerkiksi tilisiirtoja, ellei jokin taho turvaa tallettajien saamisia. „
Eli olkaa onnellisia jos troikan jäljiltä jää edes jotain!
Ilmoita asiaton viesti
Euroryhmä on hyväksynyt idean. Seuraavaksi sitten odotellaan sitä, miten suurten talletusten ”pilkkominen” tarpeeksi pieniksi konfiskoinnin välttämiseksi ovat onnistuneet, ja miten paljon pääomaa on onnistunut pakenemaan Kyprokselta kontrollista huolimatta.
Hyväksyttyyn ideaan saattaa siis tulla melkoisiakin numeraalisia ”tarkistuksia”.
Ilmoita asiaton viesti
Tästähän vielä äänestetään Kyproksen parlamentissa?
Ilmoita asiaton viesti
Ja toseksi isoin pankki Laika ajetaan alas sekä alle 100 000:n talletukset siirrettäisiin Bank of Cyprokselle.
Ilmoita asiaton viesti
Ei välttämättä äänestetä.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäublen mukaan parlamentin äänestystä ei tarvita, koska kyseessä ei ole enää talletusvero, vaan pankkien järjesteleminen.
Ilmoita asiaton viesti
Kaksi pommiiskua tehty pankkeihin Limassolissa https://www.youtube.com/watch?feature=player_embed…
Ilmoita asiaton viesti
Vaikuttaa hieman siltä, ettei ainakaan kaikki pankit ole tiistainakaan Kyproksella auki.
Ja ainakin Saksan Schäuble ehti jo sanomaan, ettei epädemokraattisessa Euroopassa nyt mitään parlamenttiäänestyksiä tarvita. Eli Kyproksen asiat päätettiin eliittikerhon kesken. Sitä voi vain miettiä, että miten asiaan aikanaan suomalaiset suhtautuvat, kun päätäntävalta Suomen asioista toteutetaan kokonaan muualla.
Ilmoita asiaton viesti
Uutistoimisto Reutersin saamien tietojen mukaan Kyproksen presidentti oli uhannut melko kiivaaksi äityneessä kokouksessa eroavansa, jos Kyproksen molemmat suuret pankit ajetaan alas. Tämä oli ollut aiemmin Saksan vaatimus, joten lopputulemasta voi päätellä, että pieni, köyhä ja mitätön Saksa on perääntynyt mahtavan Kyproksen edessä.
LISÄYS FT:n mukaan Kyproksen presidentti oli myös uhannut lähteä eurosta. Ilmeisesti tämä on peljästyttänyt saksalaiset.
Piksussa 21.3. kirjoitettua: Kyproksen tarvitsee vain sanoa taikasanat ”eroamme EMU:sta”, ja sitten nähdään ihmeitä. Joko Saksan ja sen satelliittivaltioiden hallitukset alkavat tanssia prikulleen Kyproksen presidentin pillin mukaan tai europäättäjät näkevät, miten poliittinen utopia Euroopan liittovaltiosta murenee heidän silmiensä edessä. Toki jälkimmäinen tapahtunee joka tapauksessa. Ja tähän onkin syytä paneutua hieman tarkemmin.
Neuvottelutaktiikat alkavat olla siten melko lailla epämääräisiä. En ihmettele.
Ilmoita asiaton viesti
Neuvottelutaktiikat lienee käytetty loppuun, jos pöydälle tuodaan tästedes nuo taikasanat ”eroamme eurosta”?
Ilmoita asiaton viesti
Yle persoonalliseen tapaansa TV uutisissa kommentoi jo asiaa (klo 0700). Laikin yli satkun talletukset jäädytetään ja koko pankki siirtyy sen suuremman siipien alle. Lopullisista ratkaisuista siitä, kuinka paljon talletuksiin kajotaan, siis yli satkun, ei vielä päätetty. Homma on siis hanskassa ja sitten siirryttiin jo Ranskaan aivan muihin aiheisiin.
Kyprosta tuetaan 10 miljardilla ja Laikikin talletuksista (yli satkun) arvioidaan tuottavan n. 4,2 miljardin arvosta ”vakuuksia”, kertoo nettiversio. Tuon 10 miljardin ehtona on se, että maa alistuu ankaraan talouskuriin ja muu euroalue on valmis tukemaan mahdollisia sosiaalisia vaikutuksia.
Elämme jänniä aikoja ja Kyproslaiset tavikset vielä enemmän. Käsittääkseni mitään konkreettista ei ole tehty. Pelkään pahoin, että taas otettiin lisäaikaa ja sotkettiin kuviot sellaisiksi, että kelkan kyydissä ollaan tulee sitten puu tai kivi päin pläsiä. Toivon olevani väärässä, mutta luulen Kyproksen kokonaistarpeen 15,6 olevan vain lähtöhinta ilman lisävarusteita.
Ilmoita asiaton viesti
BBC:n mukaan yli 100 000 Euron talletuksia koskeva ”veroprosentti” ratkeaa tulevina viikkoina, joka onkin sopiva aikajana venäläisille ”sijoittajille” saada paikallisen hallituksen myötävaikutuksella, tavalla tahi toisella rahansa pois maasta.
Ei kait kukaan vakavasti usko, että venäläisten noin. 20-30 miljardin talletuksista perittäisiin 10-30% veroa ja venäläiset tämän hyväksyisivät?
Ilmoita asiaton viesti
Joo, tämä kait se lisäajan tarkoitus on ollut. Kuinka kovaa käskytystä Rhen ja kumpp. ovat muualta saaneet. Sitä ei sada koskaan selville, mutta lopullista kappaletta tähän juttuun ei vielä ole kirjoitettu.
Ilmoita asiaton viesti
Alexander uskoo.
Ilmoita asiaton viesti
”Sitä voi vain miettiä, että miten asiaan aikanaan suomalaiset suhtautuvat, kun päätäntävalta Suomen asioista toteutetaan kokonaan muualla.”
Muistaakseni näin on ollut tilanne jossain vaiheessa, Suomen asioista päätettiin jossain muualla. Iiro Viinanen kertoili jossain haastattelussa kuinka erilaiset rahoittajat, siis yksityiset kapitalistit, eri puolilla maailmaa, sanelivat ehtonsa Suomen tulevalle politiikalle, ehtona lainan myöntämiselle. Päätökset Suomessa sitten suhmuroivat käytännössä hän itse ja pääministeri Aho. Muuta hallitusta tuskin informoitiin asiasta ja eduskunnassa homma nuijittiin läpi. Siihen aikaan kansanedustajat uskoivat vielä mitä sanottiin, vaikka eivät pystyneetkään tarkistamaan päätösten syitä. Käytännössä Suomea johtivat diktatoorosesti Iiro Viinanen ja Esko Aho, mutta päätökset sanelivat taustalla ne jotka rahoittivat kaiken, elikkä lainan myöntäjät. Kenties ne neuvot sieltä olivat Suomelle hyväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Sellaista se maailma Kuusela katsos on, kun olimme eurokokeilu 1:ssä mukana. Nyt olemme toisessa kokeilussa (se ensimmäinen luhistui, ja Suomikin kärsi pahoin siinä rytäkässä), ja oireilu on tismalleen samanlaista.
Kyllä se ihanuus tännekin tulee, että meidänkin varat jäädytetään ikuisiksi ajoiksi näitä tappioita tilkitsemään.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo 1990-luvun alun kriisi johtui nimenomaan siitä, että markka kiinnitettiin erovaluuttojen koriin ja vielä liian korkealla arvolla. Siitä johtui suurin osa Suomen silloisista ongelmista. Esimerkiksi yrityksiä tappaneet korkeat korot johtuivat siitä, että tuota kiinteää ”eurokurssia” yritettiin puolustaa.
Tuosta episodista on siis syytetty omaa valuuttaa eli markkaa. Esimerkiksi Ruotsin tilanteesta tiedämme, että oma valuutta ei ole ongelmien syy. Silloin ongelmana oli todellisuudessa maan ja Suomen Pankin johdon typerät päätökset. Markkaa on syytetty ongelmista siksi, että nuo tyypit yrittävät vierittää syytä omista töppäilyistään syyttömän (eli markan) niskaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tulee hallituksen talouspäätösten viisauteen, siitä tässä:
”Talous on pitkälti psykologiaa. Hyvät asiat ja päätökset tuppaavat synnyttämään lisää hyviä päätöksiä – tai päinvastoin. Kehysriihen jälkeen tulleiden kannanottojen perusteella tuntuu vahvasti siltä, että hallitus on onnistunut pyrkimyksessään piristää yleistä tunnelmaa.” (Jan Vapaavuori US-puheenvuoro, klo 10.01)
Kehysriihen tiedotuksessa ei näy sanaakaan euro- tai velkakriisistä, mutta oletan, että uutiset hallituksen niistäkin päätöksistä ”piristävät yleistä tunnelmaa Suomessa”. Psykologiaa, näet.
Ilmoita asiaton viesti
Pieni tietovisa.
Kysymys: mikä suurehko keskuspankki?
Vihjeet:
* Sen oma pääoma on n. 11 miljardia [euroa].
* Se tukee yhtäjaksoisesti toista vuotta väliaikaisesti 860 000 asukkaan valtion toiseksi suurinta pankkia 9 miljardilla.
* Tämä tuettu pankki on kanttu vei ja se pilkotaan kappaleiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Emergency Liquidity Assistance on osoitettu suunnaksi Laiki-pankin 9 miljardin veloille! Nämä 9 miljardia siirtyy Bank of Cyproksen hoteisiin ns. ”hyvinä osina” Laikista.
Yli 100t talletuksiin uumoillaan 40-60% leikkauksia.
Samalla listauksella esitettiin 9% leikkaustarve Bank of Cyproksen yli sadan tonnin säästöihin…
Omituista kyllä, mutta kymppi miljardin käyttökohteena ei ole näiden kahden pankin pääomittaminen!
http://www.zougla.gr/politiki/article/simfonia-me-…
Ilmoita asiaton viesti
Ihan normaali käytäntö: jos ei itse suoriudu laskuistaan niin tiputtaa ne naapurin postilaatikkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Mitenköhän käyn Suomen saaman ”vakuuden” vastaisessa tilanteessa? – vai meniköhän se jo tässä rytäkässä.
Ilmoita asiaton viesti
Näihin nykyisiin metkuihin ei vakuuksia vaadita, jos ne hoidetaan EVM:n kautta. Kyproksen tuki ei ole kuitenkaan muodollisesti ”pankkitukea”, vaan valtion tukea, jolloin EVM on ymmärtääkseni rahahanojen päälähde (IMF tullee mukaan jollain osuudella).
Ilmoita asiaton viesti
Kuvitelkaa nyt päivää jolloin nuo kaksi suurinta pankkia avaavat ovensa tallettajille. Enpä haluaisi olla pankkivirkailijana kummassakaan, sillä tapahtumia voi tulla eteen monenlaisia. Jopa rikollista toimintaa. Pystyykö tai haluaako paikallinen virkavalta estää hulinoinnin? Paljonko häviää suurtallettajien varoja pankeista? Epäilyt ovat vahvoja siihen suuntaan, että yli 100.000 e talletuksia joista on sovittu leikattavan ei taida olla enää Kyproksella, ovat suurenevat päivä päivältä.
Minkälaiset ovat sikäläisten pankkien netin palomuurit? Ettei vain olisi jo aukkoja käytetty hyväksi ja talletukset siirtyneet uuteen paikkaan?
Ilmoita asiaton viesti
En lähtisi ensimmäisenä pohtimaan palomuurien tai muiden tietoturva-asioiden tilaa. Eiköhän ”tuntemalla oikeat tyypit” näitä varoja ole voitu siirrättää pois murskauksen eteen joutuneista pankeista.
Nyt ei voida oikeastaan muuta kuin odottaa tietoa Kyprokselta, jotta paljonko itse leikkaukset vievät suurista talletuksista. Jos siis pääomaa on voitu siirtää pois niin sitä suuremmat tukanleikkuut tulevat jäljelle jääneille talletuksille.
Ilmoita asiaton viesti
Mainitsemasi ”pako” on varmasti syy hajontaan leikkausprosenttien kohdalla.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, siitä voi tulla lukemiin pientä heiluntaa. Mutta heiluuhan se pilssivesikin aina aika ajoin hieman.
Ilmoita asiaton viesti
”tuntemalla oikeat tyypit” on juuri se mitä ajattelin itsekin pukemalla tuon toiseen muotoon eli palomuuriajatteluun.
Mitähän tapahtuu sen jälkeen kun todetaan ettei olekaan jäljellä suuria mrd-talletuksia pankkitileillä? Mitäs sitten otetaan pankin pelastamisessa ”takavarikkoon”? Kutsutaanko kiireellä troikka taas kokoon neuvotteluihin? Vai otetaanko käyttöön kuitenkin muilla euromailla maksatettava tukipaketti? Solidaarisuus on EU:n autuaaksi tekemää politiikkaa liittovaltion aikaansaamiseksi. Tehdään kaikki maat niin velkaisiksi ettei enää ole muuta mahdollisuutta kuin lyödä ”kimpsut yhteen”. Tuota ei vaan voi paljastaa kansalaisille etukäteen.
Mitähän tästä lopulta seuraakaan? No, Nobel-rauhan palkinto on saatu, mutta tulikohan oikeaan osoitteeseen?
Ilmoita asiaton viesti
Sinänsä olen samaa mieltä tästä artikkelista, mutta kuvitelma että kaikki kyproslaiset olisivat jollain tavaa syyttömiä ja venäläiset ”syyllisiä” ei toimi.
Lähes jokainen tiesi mitä teki ja mistä rahat tulivat.
Totta on kuitenkin että todennäköisesti ne suurimmat ”syylliset” tai vaikkapa vain suurimmat tallettajat saavat rahansa pois jättimäisten lahjusten avulla.
Mutta elektronisesta rahasta, eli tilinsiirroista jää merkki. Eli hyvää onnea EU:lle, kun yrittää periä niitä rahoja Venäjältä takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Toin kyllä esille myös venäläisten katsontakantaa. Sanoisin kuitenkin, että nostorajoitukset, korttimaksamisen mahdottomuus ja sen sellaiset tekijät rankaisevat enimmäkseen osattomia.
Ilmoita asiaton viesti
Niistä kärsivät ihmiset, mutta eivät ne ole rankaisutoimenpiteitä.
Jokaisen kyproslaisen nostaman euron maksaa jonkin toisen EU-maan kansalainen. Tavalla, tai toisella.
Kun kyproslainen nostaa ”omia” rahojaan, niin ei hän nosta omia rahojaan, vaan suurelta osin muiden rahoja.
Jos pankki on konkurssissa, niin ne henkilöt, jotka luotottivat pankkia, eli tallettajat, menettävät rahansa.
Tällöin valtio voi veronmaksajien rahoilla maksaa talletussuojaa. Jos veronmaksajat eivät halua/voi maksaa talletussuojaa, niin valtio lainaa ulkomailta. Eli EU:lta.
Jos valtio ei pysty maksamaan takaisin, niin suomalainen veronmaksaja maksaa.
Minä luulen että suomalainen veronmaksaja on se syytön, joka tässä lopulta menetti kaikki rahansa.
Sataprosenttisesti kaikki Kyprokseen verojen kautta sijoitetut rahansa.
Ne eivät ole taikarahaa, joka tulee seinästä.
Aamulla veronmaksaja raappaa autonsa ikkunan ja menee tienaamaan Kyprokseenkin upotettuja rahoja.
Kyproksella ei tarvitse raapata auton ikkunoita, eikä keskuslämmitystä.
”Ken ottaa taatakseen, ottaa maksaakseen”
Ilmoita asiaton viesti
Tämä Olaus Petrin tuomarinohje: ”Joka ottaa taataksensa, se ottaa maksaaksensa” pitää edelleen paikkansa myös tämän päivän maailmassa, vaikka itse ohje on 450 vuoden takaa. Kataisen ja Urpilaisenkin on se ennen pitkää pakko hyväksyä.
”Aika paljastaa totuuden”, roomalainen valtiomies ja filosofi Seneca sanoi aikanaan.
Suomi-neito tarvitsisi tänä päivänä muutaman ”Olaus Petrin”, jotta pääsisi konttaamisesta taas kävelyasentoon. Tällaisia henkilöitä ei valitettavasti löydy valtaa pitävän poliittisen eliitin piiristä.
Itse asiassa Suomi-neito tullaan vetämään merimieskieltä käyttäen ”kölin alitse”.
Ilmoita asiaton viesti
Tiesit oiken, siihen Olaus Petriinhän minä viittasin. Kääntyi vain matkalla savoksi. En jaksa aina lakikirjasta tarkistaa kirjakielisiä versioita. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Pitkälti näin.
Vaan katson pidemmälle eteenpäin. Nyt, kun Kyprokseen ollaan luomassa uutta valuutta-aluetta valuutta-alueen sisään (pääomakontrollilla) niin mitä tämä opettaa? Miten tulisi toimia tallettajana heti ensi ongelmallisten merkkien ilmaannuttua?
Oikea vastaus on aloittaa samoin tein reipas pankkihölkkä.
Mutta mitä mieltä euroeliitti mahtaa tästä olla? Eikö silloin tule asettaa kontrollit mielummin pari päivää ennen kuin jokin ”ikävä uutinen” tupsahtaa ilmoille? Voimme varmastikin olettaa, että tieto ongelmista kiirii ensin näiden päättäjien korviin, vasta sitten rahvaalle.
Mikä on siis oikea vastaus tähän ennakointiin?
Se on: tyhjentäkää tilinne jo ennen kuin mitään huolestuttavaa edes näyttää tapahtuvan.
Eihän pääomakontrollit nyt normaalisti kovin ylitsepääsemättömän hankalia ole. Mutta tällä haavaa, kun koko alue hukkuu velkoihinsa ja euroeliitti on osoittanut valmiutensa ja halukkuutensa raidailla kansalaisten tilejä, niin parempi virsta väärään kuin vaaksa vaaraan.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän poliittiselle, laskevan suosion eliitillehän tämä on kuin lottovoitto,saadaan keskittää kaikki ”mediavoima” pahoihin ulkovaltoihin.
Palvelee sekä sisäisten ongelmien hautaamisessa ja toisaalta alati lisääntyvien kansallismielisten pitämisessä tyytyväisenä, en usko, että suomen kanssa on hetkeen ”lapsikysymyksiä”.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin eilen illalla uutisosiossa:
”Kyproksen presidentti on nyt ehkä lähtenyt Brysseliin myymään Välimeren merivettä ”suolaiseen” hintaan 10 miljardia euroa. Tämä on loogista, kun suolaisella tuotteella on suolainen hinta. Mistään muusta tässä ei ole oikeasti enää kysymys. Pieni kansantalous nimeltä Kypros ei pysty todellisuudessa koskaan maksamaan näitä velkojaan”.
Vertauskuvallisesti ”merivesi” kävi sitten kaupaksi ja Suomen osuus siitä tulee olemaan EVM:n kautta noin 200 miljoonaa euroa.
Mitä tulee taas nyt tapahtuneeseen ”pankkivalikointiin”: mistä otetaan, mistä ei oteta, niin siihen vaikuttaa luonnollisesti se, missä on venäläinen raha. Valikoinnin muodostumiseen vaikutti varmasti myös sana nimeltä PELKO. Tuskinpa itänaapurin mahtimiehet katsovat ”sormi suussa” omaisuutensa menettämistä. Olipa ne hankittu sitten laillisin tai laittomin keinoin.
Nouriel Roubini on verrannut euroaluetta ”hidastettuun junaonnettomuuteen”. Tämä pitää täysin paikkansa. Onnettomuus jatkuu edelleen kuin hidastetussa elokuvassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten jo 1992 kerroin, tulee käyttöön kaksoisvaluutta tavalla tai toisella.
Ilmoita asiaton viesti
Tuli vain mieleen, että Kypros on myös jaetun saaren nimi. Raja turkkilaisen puolen kanssa on tätä nykyä suht avoin ja pohjoisosa on periaatteessa itsenäinen. Tosin Turkki taitaa toistaiseksi olla ainoa maa, joka sen on tunnustanut. Meinaan vain, että jos rahaa pitäisi siirtää konkreettisessa muodossa, niin löytyy niitä pankkeja myös saaren siitäkin osasta.
Kriisiaikoina katainen on se kätevin maksutapa. Noille alle 100 000€:n talletuksille voisi löytyä koti ihan muutaman kymmenen kilsan päästä. Vaikka niille on tietty talletussuoja luvattukkin, mutta silti…
Voi olla, että leukailen taas omiani. Tuli vain mieleen, onko ylipäätään mahdollista, että Kyproksen kyproksen käteistä, pienyritysten liikevaihtoa yms. valuisi pohjoiseen osioon?
Ilmoita asiaton viesti
Köyhää oli uutisointi ja asian käsittely aamuu-teeveessä. Ruotsin SVT pui Kyprosta puolen tunnin ajan. Erityisesti jäin miettimään tulevaa työttömyyttä saarella, puhuttiin jopa 25%:sta.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen spekulaatio Kaetskyltä. Tuleeko Venäjän Keskuspankki apuun? Aikaa 24h.
http://blogs.reuters.com/anatole-kaletsky/2013/03/…
Ilmoita asiaton viesti
Todella mielenkiintoinen ajatus, että Kypros vaihtaisikin valuuttansa Venäjän ruplaan. Tuskin tulee tapahtumaan, mutta ainakin on hauska leikitellä ajatuksella, millainen nöyryytys se olisi EU:lle. En kuitenkaan tohdi toivoa sitä, sillä vioistaan huolimatta EU on kuitenkin kokonaisuutena parempi kuin Venäjä.
Ilmoita asiaton viesti
Kypros elää turismista.
Kyproksen kannattaa pysytellä sen takia yhteisvaluutassa.
Muuten on euron kannalta semantekevää vaikka kypros ottaisi valuutakseen dollarin. Se voisi olla hyvä valuutta myös Euroopalle. Loppuisi se iänikuinen pelaaminen sillä dollarin vaihtosuhteella.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Kypros elää turismista niin Suomi voisi yhtä mielikuvitusrikkaalla logiikalla elää banaanien kasvatuksesta ja viennistä.
Vai USD vielä? No, loppuisi ainakin ongelmat FX-swappien kanssa. (Ystävällisenä otuksena en kuitenkaan kehota käyttämään tuota perustetta…)
Ilmoita asiaton viesti
Niin, harmi, että Putin torppasi Venäjällä demokratiakehityksen omaan diktatoriseen meininkiin.. muutoin Venäjä olsisi saattanut olla varsin hyvä seuraava kasvukeskus ja tosipelaaja valinnut ao. valuutan.
Ilmoita asiaton viesti