Vain syyttömiä rangaistaan (osa 2)

Jos osaisin olla ironinen, niin voisin varmastikin ilakoida eräiden Suomen valtioneuvostopuolueiden linjausten mukaisesti sijoittajavastuun toteutumisesta. Vaan koska ironia ei ole minun taitolajiani ainakaan siinä määrin, miten jotkut luonnehtivat tämän Kyprospaketin vain vahvistavan euroryhmän asemaa, joudun ikäväkseni lukemaan hyvinkin tylsiä uutisia maailmalta.

Kuvitelkaapa tilannetta sijoittajavastuun osalta sillä tavalla, että ne, jotka jonottavat tarkoin säännöstellyn käteisen käyttöä pääomakontrollin villiinnyttämässä maassa satasen päivävauhtia ovatkin näitä sijoittajia. Sen sijaan ne, jotka rahanpesuepäilyksien ja verosuunnittelun vuoksi ovat paisuttaneet pankkien vastaavia siirtävät rahansa pois ennen vesurin iskua täysin laillisesti. Tämä on se toimi, jolla Kyproksella tällä hetkellä mennään.

Koska tämä nyt sitten vahvistaa euroryhmän asemaa ollen mitä ilmeisimmin täysin tietoinen valinta, että varakkaat venäläiset oligarkit saavat pankkien ollessa kiinni etulyöntiaseman varojensa siirtämisestä pois, kun taas kyproslaiset eläkeläiset pääsevät nousemaan em. sijoittajaportaalla ottamaan täyden iskun vastaan. Nimittäin tiedotustilaisuudessa euroryhmän (jonka asema siis vain vahvistuu) pj. Jeroen Djisselbloem kertoi, että talletusten tukanleikkuuprosentit eivät ole vielä tiedossa. Ne muodostuvat ajallaan siten, että Kyproksen suurimman pankin (BoC) vakavaraisuusaste täyttää 9% rajan. Siis, että niin paljon konfiskoidaan tallettajien varoja kunnes määrä tulee täyteen.

Ja nyt, kun venäläiset oligarkit ovat siirtäneet jättiomaisuutensa pois niin jäljelle jäävät nämä kyproslaiset eläkeläiset. Voipi käydä siis niin, että yksinomaan heidän pienistä talletuksistaan kasataan tämä pankin pääomituskasa. Euroopan Unionissa me kutsumme tätä ”reiluksi meiningiksi”.

Arvatenkin voisi kysyä, jotta miten ihmeessä ne venäläiset ovat saaneet rahansa pois? No, esimerkiksi sellaisen brittiläisen konttorin kautta, joka kuuluu näiden suljettujen pankkien perheeseen. Sieltä käsin nostorajoituksia tai muutakaan ei ole. Harvalla tavallisella kyproslaisella piensäästäjällä tällaisia etuoikeutettua asemaa on hankittuna.

Euroryhmä oli tasan tietoinen siitä, että jokin mättää. Nimittäin Kyproksen keskuspankki pyysi huomattavasti korkeampia määriä käteistä EKP:lta kuin mitä se ilmoitti EKP:lle talletusnostoihin uppoavan. Mistäköhän syystä? Jos nyt lainkaan ajattelee venäläisten oligarkkien itsekkyysastetta niin nämä eivät ole jättäneet senttiäkään kyproslaisten pankkien tileille odottamaan talletusryöstöjä.

Koska kirjoitukseni tuskin on omalta osaltaan vahvistamassa euroryhmän asemaa en jaksa olettaa, että tätä pidetään mitenkään huomionarvoisena uutisena. Ne, joiden mielestä tässä on jotain kiehtovaa, voivat käydä lukemassa Reutersin uutisen tästä aiheesta.

susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen toiminut vuosia freelance-toimittajana Suomessa ja Kreikassa. Olen makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija 2/2022 -.

Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: kts. eduskunnan verkkosivuilta sähköpostiohjeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu