Kypros sapattivapaalle EMU:sta

Kyproksen valtiovarainministeri Michael Sarris on esittänyt, että maassa toteutetaan viikon mittainen vapaan pääoman liikkumisen kontrolli ja rajoitus. Jos minua suomalaisena haluttaisi ostaa saksalaisesta verkkokaupasta televisio, ja tilillä on rahaa tähän niin asia hoituu, kuten yhtenäisellä valuutta-alueella on tapana. Jos ranskalainen haluaisi toimia samoin: ei ongelmia. Mutta kun kyproslainen toteuttaisi tämänkaltaista mielihaluaan niin se ei onnistukaan. Kypros ei ole siten tämän valuuttaunionin jäsen.

Euroryhmä, joka siis koostuu euromaiden valtiovarainministereistä, on todennut julkilausumassaan, ettei tällaiselle ole esteitä.

Huomioni kiinnittyi melko absurdeihin määritelmiin kontrollien kestosta, kattavuudesta ja tasapuolisuudesta. Euroryhmä korostaa tilapäisyyttä, ja ministeri Sarriksen luonnehtimaa viikkoa voidaan kai tällaisena pitää. Jokin silti häiritsee. Kun Islanti teki pääpiirteissään samanlaisia ratkaisuja ja ajautui kontrolleihin vuonna 2008 niin arvatkaapa ihan rohkeasti miten niiden käytön kanssa on menetelty tähän päivään asti. Aivan oikein, ne ovat olleet yhtä soittoa käytössä aina esittelystään lähtien.

Kattavuus on sekin ongelmallista. Nimittäin, jos kontrolli ei ole tiukka niin arvattavaa on, että ne menettävät merkityksensä. Pääomapako on taattua niin paljon kuin siimaa annetaan, onhan pääomaa ilmeisesti paennut, vaikka pankitkin ovat olleet suljettuina.

Tasapuolisuus on sekin hämmästyttävää. Ministeri Sarris päästikin huomaamattaan pienen sammakon suustaan pohtiessaan ns. hyvien pankkien asemaa Kyproksella. Hänen mukaansa näihin pankkeihin ei tulisi välttämättä asettaa rajoitteita, koskapa ”rajoitteet tappaisivat täysin liiketoiminnan.

Nyt teenkin melko uhkarohkean väitteen: en usko, että nämä kontrollit jäävät viikon mittaisiksi, vaan ne jatkuvat pidempään. Kovin reilua uskottavuusmittelöä tästä syntyy, koska minä olen vain köyhä ummikko, ja hän (Sarris) on ”euromaan” valtiovarainministeri. Hänen tulisikin olla siksi uskottavampi. Hänellä on paremmat ja kattavammat tiedot.

P.S. Sitten vielä yksi mielenkiintoinen yksityiskohta koskien näitä pientallettajien ryöstämistä. Talouselämän mukaan Ranskan valtiovarainministeri Pierre Moscovici väittää olleensa ainoa, joka puolusti pientallettajia, mutta hävisi siis kannassaan. Tämä asettanee valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) hieman omituiseen valoon.

Valtiovarainministeri Urpilainen, oletteko todellakin valmiita ryöstämään myös pientallettajat? Tämä tieto saattaa kiinnostaa monia suomalaisia, jotka pitävät verrattain vähiä varoja pankkitileillään juoksevia menojaan varten.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu