Viivästynyt vastaus B. Uimoselle
Keskiviikkona 3.4. Vihreän liiton jäsen Börje Uimonen tiedusteli blogissaan seuraavaa: ”Mites persujen suut nyt pannaan kun hallituksen STX-päätökset vaikuttavat aivan oikeilta? Mitä tyhjänhuutelua kuulemme nyt?” Kuuluessani mainittuun ryhmään voin huomauttaa, että olen vastanut siihen jo tammikuun puolen valin paikkeilla: konkurssiuhkaa ei tässä tapauksessa voi mielestäni sivuuttaa.
Kerroin lisäksi, että sitä mukaa kun tietoa heruteltiin tipoittain, vaihdoin minä hiljalleen kantaani. Kymmenien miljardien vastuukasalla on luotu illuusiota suomalaisista työpaikoista. Ne miljardit ovat paljolti saksalaisten pankkiirien kirjanpidossa merkattu saataviksi. 50 miljoonalla olisi voitu ensi kerran konkreettisesti osoittaa nämä mielikuvapuheet todentuntuisemmiksi, mutta päätettiin antaa Ranskalle periksi. Suomi olisi voinut ottaa ”Välimeren taktiikat” käyttöön uhoamalla euro- ja EU-erosta, jos tätä ei saada pitää (juridiset seikat). Jos siis Brysselistä käsin direktiiveillä jotain kielletään meiltä, niin emme me ole suvereeni valtio. Me olemme vasalleja. Vasallien toimenkuvaan kuuluu antaa isännille aina periksi. Trikoloria salkoon liehumaan vain!
Tässä mielessä 50 miljoonaa ei paljoa paina eurovelkojen sotkeentumiskustannusten rinnalla, eikä tällä nykyisellä vyönkiristelypolitiikalla kannata paljon mitään pystyssä pitääkään. Kaatukoon kaikki. Paitsi saksalaiset ja ranskalaiset firmat. Erityisesti jos ovat rahoitusalalta.
Näin se persu suunsa panee.
Pahoittelen myöhäistä vastausta, en ole ollut oikein kirjoitteluvimmoissani tällä viikolla.
Jäikö sinulta väliin että Uimonen juuri ilmoitti että poistuu Puheenvuorosta kevättöiden takia.
Ilmoita asiaton viesti
Sellaista ei tuossa linkkaamassani blogissa näkynyt, enkä totta puhuakseni jaksanut niitä kaikkia kommenttejakaan kahlata lävitse.
Huuskon kommentti pisti silmään politisoinnin vuoksi. Pisti miettimään, että juuri tämän vuoksi en varmastikaan ole kovin aktiivinen, kun en jaksaisi politisoida asioiden puolesta / vastaan ilman omaa ajattelua. Sellainen ei ole oikein minua, kuten varmaan eurosotkun blogeistani voi lukea.
Kauppisenkin muutaman ekan kommentin luin, mutta en siis todellakaan huomannut kevättöiden vuoksi tulevaa taukoa. No, tähän voi viitata sitten kun mies aikanaan palaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vastauksesi myöhästyi 10 tuntia tai oli liian aikainen muutaman kuukauden, ei tasapeli.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrettävää sanailuihin väsyminen.
Blogeihin on ilmestynyt niin paljon uusia kirjoittajia, että ei kaikkia jaksa kommentteineen lukea. Varmaan kannattaa pitää oma perusteltu linjansa ympärillä heiluvasta loiskiehunnasta riippumatta.
Ilmoita asiaton viesti
Myllyniemi ehkä sinulle turkulaisena on pikkuhiljaa auennut kuinka ”hakoteillä” persut olivat STX asiassa. Viidellä eri vuosikymmenellä turkulaisilla konepajoilla työskenneelleenä ja tunnen paljon ihmisiä jotka ovat telakka-alalla leipänsä tiennaaneet, vakuttivat minulle, vaikka olisi myönnetty 50 milj. tilaus olisi mennyt Ranskaan. Myllyniemi, persujen on näköjään vaikeaa myöntää olleensa väärässä, mutta kannattaisi myös miettiä sitä kannattaako ihmisten hädällä, jollainen työttömyys, jonka itse olen myös kokenut , tehdä politiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Urakan Ranskaan menemisestä samaa mieltä, persuihin en ota kantaa.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla ei ole ongelmia myöntää virheitä tai vaihtaa kantaa sitä mukaa, kun informaatio vaihtelee.
Siksi en varmastikaan ole poliitikko.
Koko toiminnan alasajosta oli jo nähtävillä merkit. Tietysti kilpailevien sisarpaikkojen ”tehostaminen” vaikutti sekin.
Mitä työttömyyteen tulee niin tämä on vasta esimakua sille, mihin itsensä hengiltä ruoskiva Eurooppa on ottanut kurssinsa. Jahka tännekin tulee nuo Kreikan ja Espanjan 25+% lukemat voimme varmaan tarkistaa tämän eurosekoilun mielekkyyttä?
Toisin kuin minä, ne poliitikot tuolla ylhäällä norsunluutorneissaan eivät ole valmiita myöntämään virheitään, eikä tarkistamaan kantaansa – vaikka evidenssiä on vino pino nokan edessä.
Vielä pieni pohdinnan pala: jos alihankkijafirmat pistivät hatun kiertämään niin miksikä ne niin tekisi, kun nythän ajatellaan säästäneemme 50 miljoonaa?
Lasku voi olla vielä paljon hurjempi. Granlund voi pohtia, mitä nuorilla työttömyyden 50-60% lukemat tuollaiset 10-15 vuottakin mahtaa merkitä. Toivottavasti huolenne riittää tällaiseenkin, eikä vain sivullisten aiheettomaan ilkkumiseen.
Ilmoita asiaton viesti
”Having studied thousands of examples, Korn/Ferry says the one thing good leaders have in common is a willingness to let new evidence change their views.”
http://www.economist.com/news/business/21575817-ca…
Ilmoita asiaton viesti
Onko takinkääntö hyvän johtajan ominaisuus? Sittenhän meillä on, ainakin persujen mukaan, hallituksessa juuri oikeat puolueet.
Ilmoita asiaton viesti
Granlundilla on se ongelma, mikä on monella suomalaisella. Hän on ”juuttunut” katsomaan tapahtumia poliittisten silmälasien, tässä tapauksessa sosiaalidemokraattisten silmälasien läpi. Tästä ajattelusta olisi hyvä päästä eroon, mutta kun se on saatu ”äidinmaidossa”, niin se on monelle erittäin vaikeaa. Pidetään ”hampaat irvessä” SDP:n eliitin puolta väärissäkin päätöksissä, vaikka oma ”lautanen” on tyhjentymässä kaiken aikaa. Siitä pitää jatkuvasti kiristyvä sekä välillinen että välitön verotus huolta.
Vientitulot ovat erittäin tärkeää koko kansantaloudelle ja siinä meriklusterilla on ollut tärkeä osuutensa. Lähipäivinä on menossa ”vientimenona” lähes 200 miljoonaa euroa Suomen osuutena Kyprokselle, joka tapahtuu EVM:n kautta. Asiaa tuskin edes käsitellään Eduskunnan suuressa salissa, vaan valiokunnan suljettujen ovien takana. Valiokuntien jäsenillä on salassapito- ja vaitiolovelvollisuus.
Mitä tähän ”hakoteillä” olemiseen tulee, niin tuskinpa tässä on oltu hakoteillä. Kysymys on ollut puhtaasti suomalaisen telakkateollisuuden tulevaisuudesta. Itse eläkeläisenä olen tästä erittäin huolestunut.
Tuskinpa vuorineuvos Martin Saarikangaskaan on ollut hakoteillä tässä telakkateollisuusasiassa. Se tuli kristallin kirkkaasti esille tv- haastatteluissa. Niissä vuorineuvos Saarikangas oli erittäin huolestunut telakkateollisuuden tulevaisuudesta.
STX omistaa Turun ja Rauman telakat sekä puolet Helsingin telakasta. Tämän lisäksi STX omistaa 71 % Aker Arcticista eli suomalainen vuosikymmenien aikana kehitetty huippuosaaminen on siirtynyt kaikessa hiljaisuudessa siltäkin osin omistuksena muualle. Tähän kun lisätään viime päivien sekä taloudelliset että sotilaalliset uutiset Koreasta, niin on todettava, että ei hyvältä näytä suomalaisen telakkateollisuuden tulevaisuus.
Puhdas totuus on se, että mitä vähemmän on työssä käyviä veronmaksajia, sitä suurempi on verotaakka yksittäiselle veronmaksajalle.
Ilmoita asiaton viesti
”Puhdas totuus on se, että mitä vähemmän on työssä käyviä veronmaksajia, sitä suurempi on verotaakka yksittäiselle veronmaksajalle.”
Ei se oikein niin ole, jos veronmaksajien työpaikat kustannetaan valtion tukiaisilla, kuten telakkateollisuudessa asiat ovat olleet jokseenkin niin kauan kuin minä muistan.
Ameriikassakin on rajallinen määrä eläkepäivänsä risteilijän kannella viettäviä ex-kotirouvia ja määrä on edelleen vähenemään päin. Kannattaisiko ennemmin tehdä jotain kannattavaa?
Ilmoita asiaton viesti
Henri ”The Man” Myllyniemi pistää niin vastaansanomattomasti, että hänen ”juttujaan” on hauskaa ja mielenkiintoista lukea, vaikkei ymmärtäisikään kaikkea siitä ”talouspoliittisesta jargoniasta”. Toivottavasti hän jaksaa samaan malliin ”eurokriisin katkeraan loppuun saakka”.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä raakaa dataa on niin paljon saatavilla, enkä suuremmin usko niiden kaikkien edes kiinnostavan suurempaa yleisöä. Olen pyrkinyt tuomaan esille niitä joitain tärkeimpiä, kuten nyt vaikkapa Markitin teettämät ostopäällikköindeksikyselyt. Ne kun ovat tupanneet ennakoida hyvin yleistä kehitystä muutaman kuukauden ajalta.
Esimerkiksi niiden avulla voi hyvinkin kyseenalaistaa luvattu syksyinen talouskasvu (koko euroalueella). Ei riitä, että Saksalla menee hyvin, kun Saksa ei ole valmis jakamaan kakkua. Monet käppyrät kulkevat Suomen osalta siihen suuntaan, mitä esimerkiksi Espanjassa ja Kreikassa oli n. 4 vuotta ennen kriisin puhkeamista.
Talouskasvun on sanottu alkavan aina n. puolen vuoden päästä nyt jo osapuilleen kolmen vuoden ajan. ”Taantumaa ei tule”, jyrisi talouskomissaari. Muutamia mainintoja näkyy jo ns. tripladipistä.
Eurooppa kulkee kahteen eri suuntaan ja se tulee kyllä repimään tämän rahaliiton kappaleiksi. Jotain muuta kuin tätä vyönkiristelyä soisi kokeiltavan. Se on jo empiirisesti testattu kelvottomaksi.
Ilmoita asiaton viesti
STX:n konkurssiuhasta on kenties ollut jotain tietoa Suomen hallituksella jo viime syksynä, mutta siitä ei ole kerrottu julkisesti. Miksei?
Siinä tapauksessa Ranskallakin lienee ollut tätä tietoa? Mutta 65 miljoonaa on eri kuin 5 miljoonaa – siis väkiluvun puolesta.
Mielestäni Suomen hampaattomuus EU:ssa on todella harmillista. Me emme todellakaan ota ”Välimeren taktiikoita” käyttöön, vaan taivumme niiden ja kaiken muunkin edessä. Me hyväksymme ulkopuolisen puuttumisen oikeuteemme suvereeni valtiona, vaikka samalla näemme, että EU-kollegamme eivät sellaiseen suostu.
Lienee hyvä muistaa, että 50 milj€ on yksi tuhannesosa (1/1000) Suomen sitoumuksista eri välineiden kautta euroalueen ongelmiin (50 mrd€).
Kun Suomi sanoo: ”Yes, Sahib!”, niin Ranska toteaa: ”Eat rocks!” tai ”Chew glass!”
Ilmoita asiaton viesti
Hevostoimisto tiesi telakalla paikan päällä kuultuna kertoa, että ei hyvältä näytä… vuonna 2008.
Silloin julkisuuskuvaa pidettiin yllä maailman hienoimpien risteilyalusten avustuksella. EURUSD-kurssi kuitenkin oli liian korkea, että jatkoja olisi tuon enemmän tullut.
Tietysti asia tulee huomioida yksittäisenä tapauksena, mutta se viesti jo silloin siitä, että Suomi on ”väärässä valuutassa”. Niin me olimme 90-luvun alkuun astikin väärässä valuutassa, kun se oli keinotekoisesti ylläpidetty suhteettoman korkealla.
Kyllä tätä tasa-arvoista Eurooppaa on nähty kansan julistavan Ateenassa, Madridissa kuin Roomassakin. Merkel ja natsi-Saksan hakaristit ovat löytäneet samaan banderolliin.
Onhan Suomeakin muistettu mairitella. Vaikka meillä onkin löysin tukipolitiikka.
Ilmoita asiaton viesti
Heh! Linkin ”Suden luola” kuulostaa hieman H.M:n nimimerkiltä… 😉
2000-luvun alussa euro todellakin kuulosti suomalaisen näkökulmasta ”eurooppalaisen” hyvältä, etenkin kun ei tuntenut lainkaan, miten eri euromaat makasivat: ”kuuluimme länteen” – se taisi silloin riittää. Myönnetään.
Mutta kun tietoon tulivat vuoden 2002 Kreikan euroanomukseen liittyvä tilastopimitykset, EU-tilintarkastajien lausunnot ja kun van Buitenen’in kirja löytyi halpakorista, silloin alkoi nousta paha tunkion tuoksu niin eri velkakulttuurimaiden asenteiden, talouden/verotuspidon, EU-hallintokulttuurin, komission korruption, kuin kehnon eurodemokratiankin osalta. Mikään ei näyttänyt toimivan ”eurooppalaisten arvojen mukaisesti”.
Niiden kieltäminen olisi ns. pölhöpopulismia. Ikävää, että Suomen hallitus roikkuu yhä toivotaan-toivotaan siiven mukana ”maltillisesti liittovaltiomyönteisenä”, ”yhteistyökykisenä”, ”ratkaisuhakuisena” ja ”euro-on-peruuttamaton” -klubin kantapöydissä: maksoi mitä maksoi.
”Me tulemme joskus tavitsemaan muiden apua”. Se päivä lähestyy…
Ilmoita asiaton viesti
Tekee hyvää itsetunnolle, kun voi ja pystyy rakentamaan ajatuksiaan uusiksi. Olin aikoinani euromyönteinen!!!!
En tiedä varmasti, voi olla että olen väärässä, mutta luulen että miljardiluokan loistoristeilijän aikaan saamiseksi tarvitaan muutamia tärkeitä perustekijöitä. Paikka missä se tehdään. Suunnittelijat ja organisoitu valmistusprosessi (valmis alihankkijaketju), logistiikka kunnossa, maksava tilaaja jolla oikeanlainen ja terve asenne aluksen rakentajien kanssa (molemmat pitävät sovituista asioista kiinni), vakuudet ovat kunnossa ja rahaliikenteen aikataulutus on sovittu.
Ai niin entäs sitten se pieni seikka, kuka omistaa vamistavan yhtiön. Se on yks’ hailee, sillä ei oikeastaan ole merkitystä, jos maksuliikenne valmistusprosessin aikana on sidottu projektin etenemiseen ja siitä ei heru ropoakaan valmistajan muihin liiketoimiin. Ihan hatusta ajatellen jokaista rakennettua loistoristeilijää kohden voisi hyvin perustaa oman valmistajayhtiön.
Vasalleja hyvinkin, niitä todellisia vastuunkantajia joiden kukkarosta ja omasta hyvinvoinnista revitään suhteettoman suuria osia muiden hyväksi. Kolmen aan aateluus velvoittaa kustantamaan muutaman haarniskan ja ratsun kuninkaamme hyväksi, vaikkei siihen todellisuudessa olisi varaa.
Ilmoita asiaton viesti
Triple A shall be Cripple A.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ei ehkä kuulu tänne vaan kuvaa sitä, kuinka meiltä yleensäkin yritetään saada verorahoja muihin taskuihin.
Kysymys kuuluu: Yrittäisikö joku sektori, vaikkapa raha- ja finanssisektori tai vaikkapa muoviteollisuuss tai maitoteollisuus saada lisää fyffeä, jos sillä olisi rako sitä saada?
Vaikkapa Urpostanian verorahoja?
Tottakai yrittäisi.
Mutta meillä, ainakin hallitus ja sen puolustajat, ovat aina yhtä yllättyneitä siitä, että joku yrittää saada lisäfyffeä jollakin keinon.
Ja vielä surkuhupisempaa on se, että yrittävät näinkin selkeän pyrkimyksen kieltämään.
Ja sitten ovat hyvin iloisia kun saavat vihiä siitä, että joku kusetus tuottaa kusetetuillekin jotakin – toisten kusetettujen kustannuksella. Tai toistepääin. (Mikä tahansa kelpaa, paitsi ei itse lähtökohdan tunnustaminen.)
Jonka jälkeen pällistelevät auringossa, sen varjolla, että ovat (ehkä) jossakin asiassa melkein oikeassa.
Ilmoita asiaton viesti
Stx:ää on tuettu verorahoillamme runsain mitoin. Miten käy jo annettujen innovaatiotukien, vai onko vielä annettu mitään. Ministeri Vapaavuori oli kovin varma, että laivat rakennetaan; tosin oli kehysriihen jälkeen varma ettei nuijittuja päätöksiä enää voida muuttaa. Muutettiin kuitenkin. https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou…
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kysymykseni ei millään lailla liity STXän, mutta kyllä muuten talouteen. Kysyisin Henryltä mitä olet mieltä bitcoinista? Katselin Max Keiser showta ja hän selitti, että tämän päivän kovimmat valuutat ovat kulta, hopea ja bitcoin.
Kyproksen tapahtumien jälkeen bitcoinin arvo on noussut 140 dollariin. Vuonna 2009 kun bitcoinit tulivat markkinoille bitcoin oli muistaakseni yhden euron arvoinen.
Ilmoita asiaton viesti
En ole perehtynyt näihin muihin ”ylikansallisiin valuuttoihin”, eurossakin riittää ihsn riittävästi pohdittavaa.
Periaatteessa, jos tuolla bitcoinilla on luottamusta, eli sitä otetaan vastaan kaupanteon yhteydessä niin mikäpä siinä? Ja jos valuutan käyttäjät (ts. ”markkinavoimat”) määrittelevät sen ostovoiman niin aina parempi.
Ilmoita asiaton viesti