Liittovaltiosta olisi suoritettava kansanäänestys
Näissä olosuhteissa on oikeastaan vain kaksi erilaista kehityslinjaa Euroopan rahaliitolle. Yksi on tehdä tulonsiirroilla liittovaltiomallinen rakenne, jossa on yhteinen verotus (ts. rahoitus) ja budjetti. Euroopan parlamentista tulee se tärkein päätäntävaltaa käyttävä elin ja komissio voisi osallistua esitysten valmisteluun. Tarvitsemme myös sen pankkiunionin, jonka tärkein ominaisuus on yhteinen talletussuojarahasto. Kokonaan toinen vaihtoehto on palata aiemmin käytettyihin kansallisiin valuuttoihin, omine budjetteineen ja velanottoineen. Ero on niin merkittävä, että siitä tulisi tehdä kansanäänestys joka euromaassa.
Sanotaan aivan suoraan: jos suomalaisten enemmistö kannattaa tulonsiirtomallia niin pulinat pois. Koska näin ei kansalta kysytä, joudun itsekin arvelemaan, ettei riittävää kannatusta asialle ole. Minä en oikein näe mahdollisuuksia meidän ministeritason argumenteille, kuten ”säännöistä on pidettävä kiinni.” Niin ei olla tehty ja niistä kiinnipitäminen tarkoittaa niin rajua elintason romahdusta useammassa euromaassa, että on väärin pistää toisen maan kansalaiset tikun nokkaan näiden vuoksi. Toiseksi epäilen tätä liittovaltioideaa sen vuoksi, että se hyväksytty näkemys tulisi saada jokaiselta jäsenmaalta.
Vaikka tätä tulonsiirtoihin perustuvaa liittovaltioasiaa olen käsitellyt juurta jaksain niin todetaan lyhyesti sen välttämättömyys: eri euromailla on käsitys euron kurssista. Sen vuoksi se on kuin kiinteä valuuttakurssi. Saksalaisille euron käypä arvo olisi n. 1,5 Yhdysvaltain dollaria. Kreikalla pariteetti euron ja dollarin välillä olisi passeli. Mutkat suoristamalla totean, että tätä eroa joudutaan niillä tulonsiirroilla tasaamaan.
Nyt näyttää siltä, että kansoilta ei sovi kysyä. Nyt pyritään pitämään entisajan status quo yllä, mikä ei nyt ole osoittanut minkäänlaisia elinmahdollisuuksia muutaman viime vuoden aikana. Kansanäänestyksiä on pikemminkin tahdottu tukahduttaa ja ehdottelijat on kätelty ulos. Toinen vaihtoehto on, että niin monta kertaa äänestetään, että ”haluttu lopputulos” saavutetaan.
Ikävämpi tilanne on, jos nyt vaivihkaa hivuttaudutaan tulonsiirtoliittovaltioon kansan katsoessa toisaalle. Tälläkin on omat tunnusmerkkinsä. Puhutaan yhtä ja tarkoitetaan toista. Puhutaan yhteisvastuuta vastaan, vaikka samaan aikaan niitä koko ajan kasvatetaan. Niitä kasvatetaan siksi, että se on välttämätöntä yhteiselle valuutta-alueelle. Kuitenkin, kun kansalle valkenee, että heitä on petkutettu tulee se todellinen uhka esille. Tällaiset ”hoksaamiset” ovat yleensä merkinneet sotia ja vallankaappauksia tai -kumouksia. Euromaihin haettaessa toivottavasti osuvampaa referenssiä kuin sodat niin se olisi jonkun maan lähtö rahaliitosta.
Euroopalla on toki melko synkkä historia suurempien kahakoiden syntysijana. Eikä sitä Yhdysvaltojakaan aivan rauhanomaisesti liittovaltioksi tehty. Yhdysvaltain sisällissota on edelleen suurin verenvuodatusjakso heidän maaperällään. Kansanäänestyksillä eri euromaissa ja sen tuloksia noudattamalla vältytään reippaasti konfliktien kylvämisessä. Sadonkorjuuaika kun tulee vääjäämättä vielä eteen.
Saattaisiko olla niin että, maailmassa on menossa kautta historian suurin ”new deal” Kiinan ja Intian hikipajojen sankarit tahtovat ja saavat osansa kakusta.
Ole siinä suomalainen paperiliittolainen ministeripalkalla.
Ilmoita asiaton viesti
Tällainen heilunta antaa aina opportunisteille mahdollisuuksia netota. Toisaalta perusväestö Intiassa ja Kiinassa ei taida olla vielä ihan niin hyvällä mallilla.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä voisi sanoa jo keskustelun avaukseksi. Hienoa!
Ilmoita asiaton viesti
Operaatio Barbarossa meni mönkään viime vuosisadalla. Kaikille ei kelvannut Saksan markka.
Se voi olla euron kanssa vähän samaa loppupeleissä, sikäli tämä ”Barbarossa mit Geld” etenee alkua pidemmälle. Jos sitten etenee niin reunavaltiot kuten tiedämme joutuvat maksamaan lystinpidon.
Lyhyellä tahtäimellä Saksan vaalit kertoo suuntaa…erityisesti se miten eurokriittinen suuntaus saa tuulta purjeisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä sitten eurokritiikillä ikinä tarkoitetaankaan? Minusta tämä järjestelmä, jossa me otamme velkaa saadaksemme hoidettua tulonsiirrot on vielä huonompi menetelmä kuin se, että se vain lahjoitettaisiin aina aika ajoin. Säästyisimme ainakin itse maksamasta niitä korkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Toistaiseksi ainakin Suomi on saanut vakuuksiensa ansiosta velkajärjestelyihin osallistumisesta korkotuloja. Menetystemme syy on heikko kysyntä tuotteillemme, ei kaikille, mutta pääosalle kuitenkin. Suomalaiselle työlle pitä saada lisää markkinoita. Siihen nykyhallitus päätöksillään pyrkii. Tulokset ovat ennustetasolla. Saa nähdä, miten kauan.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on toistaiseksi. Kun niitä Kreikan 1. lainapaketin lainoja alaskirjataan sadoilla miljoonilla euroilla niin katsotaan uudelleen.
Tosiasiat puhuvat sen puolesta, että tukitoimimme on ollut hölmöläisten puuhaa. Kreikalla ei ole enää juuri nimeksikään sellaisia velkoja, jotka ei olisi yhteisessä piikissä. Velkataso on kestämätön, tuotanto murentunut ja heikentynyt entisestään ja kansa kaipaa sotilasdiktatuuria maahansa.
Mistä palasista siis seuraavat velkahelpotukset tehdään? Suomi on jo menettänyt korkotuloja Kreikan lainaohjelmista: Kreikan maksamia korkoja on alennettu ja laina-aikoja pidennetty kymmenillä vuosilla. Nämä ovat menetyksiä siksi, että pääoma on edelleen kiinni siellä, eikä sitä voida käyttää esimerkiksi kotimaassa vaikkapa tuotekehittelyyn saadaksemme tehdyksi parempia tuotteita, jotka kelpaisi muuallekin.
Samalla tavalla menetyksiä on nyt sovittu otettavaksi niin Irlannista kuin Portugalistakin. Portugalin helpotukset ulottuvat vuodesta 2016 eteenpäin, mutta sitä ennen rahoitusvaje on tukipaketista huolimatta kymmeniä miljardeja euroja. Tulee siis toinen paketti sinnekin.
Mutta eipä huimaa? Vakuuksista ei voida sanoa mitään, en ole nähnyt niitä sopimuspapereita. Jos te olette niin laittaisitteko linkin, jotta pääsisin tutustumaan niihin, kiitos?
Ilmoita asiaton viesti
Liittovaltiosta tuleekin järjestää kansanäänestys, mutta sitä ennen on käytävä keskustelu, jotta kansalaiset voivat valita puolensa.
Ilmoita asiaton viesti
Realiteetit pitää olla selvillä. Tämä nykyinen tuubanpuhuminen, että ei tässä mitään liittovaltiota olla kyhäämässä saisi loppua. Pidän sitä todella vaarallisena kehityssuuntana. Se kuppi kun kellahtaa nurin niin seuraukset voivat olla arvaamattomia.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän kansanäänestys saada helposti aikaiseksi, kunhan jotkut liittovaltiota kannattavat tekisivät asiasta kansalaisloitteen. Miten nopeasti 50.000 nimeä saadaan kasaan antaa jo jotain osviittaa asiasta ja jos vielä päättäjätkin ovat liittovaltion kannalla, niin asia mennee heittämällä eduskuntakäsittelyyn ja saadaan äänestyskin aikaiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä Neljäs valtakunta, eli EU, on nyt tienhaarassa. Suomessakin tulisi voida kansanäänestyksellä päättää, haluammeko tulevaisuudessa olla itsenäisiä vai syrjäinen Saksan (lue EU.n) osavaltio.
Vaikka Paavo Lipponen sille naureskeleekin, niin kerran sukupolvessa, eli n. 20 vuoden välein, tulisi voida kansanäänestyksellä vaikuttaa suuriin poliittisiin linjakysymyksiin, kuten Euroopan unioniin ja yhtenäisvaluutta euroon. 20 vuodessa päättäjät ovat vaihtuneet uusiin ja on aika äänestää, oliko edellisen sukupolven valitsema linja oikea vai pitääkö suuntaa muuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
EU:ssa on kaiken aikaa lisätty federalistisia piirteitä. Yksikään toimielinuudistus ei ole vähentänyt unionin päätösvaltaa, vaan aina lisännyt sitä. Samanaikaisesti sopimusuudistusten kanssa federalistisia piirteitä on lisätty myös vaivihkaa vähän niin kuin kyökin kautta.
EU:ssa ei ole haluttu muistaa, että aidon federalistisen ajattelun mukaan hyvä yhteiskunta rakentuu eri yksiköiden väliseen koordinaatioon, ei hierarkiaan. Toimivalta on jaettava niin, että mikään taso, kuten liittovaltio tai osavaltiot, ei ole toiselle alisteinen.
Alunperin subsidiariteetti-periaatteen mukaan päätösvaltaa tulee siirtää ylöspäin vain sen verran kuin on tarpeellista yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Valta tulee säilyttää alimmilla mahdollisilla tasolla. Tämän puolen federalistisesta ajattelusta EU onkin häivyttänyt kokonaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tärkeintä minulle on, että toimitaan avoimesti. Kun hyväksyntä tulee niin samapa se on kellä ja millä portaalla se valta on. Keskitetyssä valtapuolessa on tietysti vaarana raju hyväksikäyttö. Siksi pitää olla helppoa muuttaa kurssia tarvittaessa. Se on ainoa keino ehkäistä rankkoja ylilyöntejä.
Ilmoita asiaton viesti
Eu:n hierarkkisyys on jo nyt kuin santapaperissa hiihtäis ja byrokratia niin raskasta, että ihmetyttää miten lentokoneetkaan pystyvät enää Brysseliin saakka lentämään.
Sekin ihmetyttää, että kun katselee eu:n esikuvaa usaa: kuka haluaa asua liittovaltiossa noin niinuin ihan periaatteen vuoksi ?
Hyi hell-katti !
Ilmoita asiaton viesti
Kreikassa tämän pävän tilannetta verrataan jo sotilasvallankumouksen aikoihin vuodelta 1967.
http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B3%CE%B9…
Ilmoita asiaton viesti
En suoranaisesti ihmettele. Tietyt asiat eivät vain oikein tahdo tulla uutistoimituksissa esille. Jostain kumman syystä.
Ilmoita asiaton viesti
Jo kuntauudistusvimma antaa osviittaa, mihin suuntaan ollaan menossa demokratiassa.
Ilmoita asiaton viesti
On kyllä kumma riisumisen vimma vallinnut viimevuosina. Läänit veke, palvelut veke, kulkuyhteydet veke. Onko ollut hyödyllistä ja miksi ?
Ilmoita asiaton viesti
Eipä liittovaltion puolesta juuri perusteluita esitetä, tässäkään blokissa niitä ei ole yhtään vaikka ainakin yksi liittovaltion kannattaja on mukana. Lähinnä ajopuuteoria tulee mieleen, eli ajaudutaan tahdottomasti liittovaltioon koska vaihtoehdoista ei haluta edes keskustella.
Ilmoita asiaton viesti
”ainakin yksi liittovaltion kannattaja on mukana”
Mr. AA 🙂
Hänestä ei aina tiijjä milloin kujeilee, milloin on tosissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ajopuuteoriaa en kannata, vaan olen liittovaltion kannalla ja keskustelun kannalla myös. Ja jos tulee joku parempi vaihtoehto joka perustellaan, voin vaihtaa mielipidettäni, mutta Impivaara ei ole sellainen perustelu johon vaihtaisin nykyisen kantani.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeastaan tällaisen tavallisen tallaajan on hirveän vaikea ymmärtää, miksi euroaluetta halutaan pitää väkisin koossa. Miksi ei Kreikan annettu erota tai sitä ei irroitettu eurosta niihin aikoihin kun päätettiin ensimmäisestä pelastuspaketista? On jäänyt epäselväksi kenen etuja tässä ajetaan. Vai onko vain kysymys EU:n komission ja muun poliittisen eliitin jääräpäisyydestä ja vaikeudesta myöntää väärä politiikka? Oliko kyseessä psykologia, koska kukaan asiantuntija tai päättäjä ei voinut varmaksi sanoa millaisia seurauksia Kreikan eroamisessa eurosta olisi seurannaisvaikutuksineen, jolloin ei haluttu kohdata epävarmaa asiaa? Yhdessä vaiheessa pelastuspakettien kriitikot korostivat Saksan ja Ranskan haluavat pelastaa omat pankkinsa kaikkien muiden euromaiden tuella. Vieläkö tässä kaikkien euromaiden veronmaksajien piikkiin halutaan pelastaa pankkeja?
Ilmoita asiaton viesti
Jykä vastaa seuraavasti: http://www.youtube.com/watch?v=BuVgVFGOW-g&feature…
Ilmoita asiaton viesti
REPTILIAANI! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Mitään kansanäänestyksiä ei tule! Suomi viedään EU-liittovaltion säkki päässä.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä, kun ei oppositio ole yhtenäinen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ehkä, vaan varmasti!
Ilmoita asiaton viesti
”Oikeastaan tällaisen tavallisen tallaajan on hirveän vaikea ymmärtää, miksi euroaluetta halutaan pitää väkisin koossa.”
Follow the money on yleensä pätevä keino etsiä syitä jollekin poliittiselle päätökselle jolle ei löydy järkiperusteita. Mihinkäs nämä veronmaksajien suorittamat tukisummat kohdistuivat vai pankeille ja sitä kautta sijoittajille, ei ainakaan peruskreikkalaisille tai espanjalaisille jotka menettivät kotinsa sekä toimeentulonsa ja elävät nyt pitkälti Punaisen Ristin tukien varassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on myös EU:n oikeudesta päästä verottamaan suoraan kansalaisiaan. Ei Brysseli eroa tässä mitenkään Moskovasta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei EU:n liittovaltiolle! Valitsen sen toisen vaihtoehdon mielummin. Pakko ei ole kun kuolla, jos näin käy niin ainakin taistellen.
Ilmoita asiaton viesti
EU taitaa nyt olla jälkihoidon tilassa eli sotkujen siivoamisen alussa, vaikka sotkua yhä tulee lisää. Se aika, jolloin olisi voinut jotenkin hillitä katastrofia, taisi mennä ohi kuluneen vuoden aikana EVM:sta lukien.
Kenties EU-päättäjienkin joukossa on jo tietoisuutta ”kauhun epätasapainosta”.
Vaihtoehtona on
1) Jatkaa velkakriisin pelastusongelmaa ja saada ihmisten vihat päällensä.
2) Ottaa riski liittovaltiosta väkisin ja saada kansan vihat päällensä yhteisvastuusta.
3) Höllätä vähän ja antaa vapaakauppa-alueelle ja euroalueen uudelleen muokkautumiselle lisätilaa.
4) Tehdä hallittua euroalueen alasajoa ja sallia eri kulttuurien omat EU-näkökulmat. Se on itsenäisten valtioiden paluu.
Velathan eivät katoa todennäköisesti muuten kuin antamalla niitä anteeksi. Veronmaksajien niskoihin siirretyt tukilainat ovat osa tätä rahan tulonsiirtoa, joka menetetään, ja jos sitä eivät ihmiset havaitse tuon ”sanotaan yhtä, tehdään toista” -hivutuksen vuoksi, levottomuudet voivat yllättää optimistitkin.
Kohta 1) on pian kulkenut tiensä päähän ja kohtaa 2) ei voida toteuttaa ilman ihmisten kannanottoa juuri äänestämällä. Kohdat 3-4) merkitsisivät demokratian suuntaan palaamista eli ihmisten kuulemista.
Eurooppalaiset arvot ja rauhanmaanosa ovat ensimmäiset häviäjät? Vai antavatko kansat anteeksi Brysselin byrokratialla ja komissiolle?
Ilmoita asiaton viesti
Euroopassa kukin eurooppalainen maa on oman historiansa aikana jo kauan eriytynyt omassa kansallisuudessaan, joten minkäänlainen hoppuilu esimerkiksi liittovaltioasiassa ei ole järkevää. Koulutettua väkeä Euroopan alueella on runsaasti. Tätä tilannetta kannattaisi nyt käyttää hyväksi ja panna väki töihin.
Euroopan maat kannattaisi jaotella ja luokitella veronkantokykyluokkiin ensin nykyisen tilanteensa mukaan kukin ja kehityksen myötä veronkantokykyluokka voi maakohtaisesti muuttua.
Veronkantoasiassa jotkut maat saattavat tarvita omien veronkantojärjestelmiensä tarkastamista ja parantamista. Myös muut järjestelmät, jotka meillä Suomessa ovat jo kuin itsestäänselvyyksiä (veronkanta, eläkejärjestelmät, vakuutusjärjestelmät, kelajärjestelmät yms.) pitää maakohtaisesti tarkastaa ja saattaa nykyaikaiselle tasolle.
Ennen kuin minkäänlaisia kansanäänestyksiä ”liittovaltioasiassa” voidaan tehdä, kunkin maan osalta ”liittovaltiokuntoisuus” siis pitää toteuttaa. Pitääkö siis ollenkaan Euroopassa käyttää sanaa liittovaltio. Mielestäni perinteinen Euroopan maat riittäisi nimitykseksi. Eurooppa ei ole sama asia kuin USA, jossa maat ovat kehittyneet jo kauan rintarinnan.
Ilmoita asiaton viesti