Pohjoismaisen hyvinvointimallin hintalappu Euroopan tasolla
Suomella on sangen poikkeuksellinen asema eurovaltioiden saralla. Suomella on toki julkista velkaa (valtio ja kunnat), mutta valtiovelan määrä on pienempi kuin Suomen tekemien sijoitustn määrä. Suomen nettopositio on velan suhteen negatiivinen. Voimme jonkinlaisella varmuudella sanoa, että tämä nykyinenkin kriisi päättyy joskus ja taloustilanteessa koittaa paremmat ajat. Se on ennen kaikkea Suomen kaltaisen maan etu. Vaikka korkotaso nousisikin ja lainanhoitokuluihin uppoaisi kasvavassa määrin rahaa, tulee myös sijoitusten tuotto-odotukset kasvamaan yhtä lailla. Sen sijaan setelisingon kanssa kävisi päinvastoin. Nettovelkaiset hyötyvät nettosäästäjien kustannuksella.
Asemaamme voidaan toki muuttaa liittovaltioitumalla euromaiden kesken. Näin saavutamme suhteessa kansantuotteeseemme rutkasti lisää velkaa, sillä euromaiden keskimääräinen velkasuhde tuotantoon nähden huinii siinä hieman päälle 90% lukemissa. Koska verotusoikeus siirretään keskusjohdolle niin on aivan oletettavaa, että myös meidän verorahoillamme huolletaan tällaista velkapottia. Toistaiseksi euromaiden veloista vasta Kreikan osalta ollaan päästy mukaviin yhteisvastuulukemiin. Euromaiden ja IMF:n piikissä lepää pieniä rippeitä lukuunottamatta kaikki Kreikan valtion velat.
SDP:n pj. ja Suomen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen kävi taannoin televion ajankohtaisohjelmassa kertomassa, miten hän pitää uhkana ”sosiaalista kriisiä”. Hän myös kertoi, että näille euroalueen kriisimaille tulisi ottaa kurssi kohti ”Pohjoismaista hyvinvointimallia”. Olettaisin tämän tarkoittavan koulutuksen ja terveydenhuollon mallia, jotka suurelta osin kustannetaan verovaroistamme. Lisäksi eläkejärjestelmämme varmastikin kuuluu hyvinvointimallimme perustoihin.
Kuullostaa varmasti hyvin fiksulta, mutta minua olisi kovin kiinnostanut tietää mitä tämä Pohjoismainen hyvinvointimalli euroalueen tasolla tulisi maksamaan. Koska rahapuolen asiat eivät ymmärrettävästi ole valtiovarainministerin vastuualaa, kurkistin mitä maailmalla on asiasta sanottu.
Sain yhden tutkimusraportin sähköpostiini, joskin se tutkimus on vuodelta 2009. Olen ollut aikeissa kirjoittaa siitä jo monet monituiset kerrat, mutta tuodaan tässä nyt pääpiirteittäin luvut lävitse. Muistetaan kuitenkin, että vielä vuonna 2009 ei suurempi lama ollut myllertänyt pitkin Eurooppaa, joten luvut ovat todennäköisesti hieman alakanttiin.
900 miljardia euroa. Tuollainen vaivainen määrä olisi Suomenkin omalla liittovaltio-osuudellaan tempaistava pääomaa heti. Sen kun sijoittaa kohtuullisesti (sama tuotto-odotus kuin millä hinnalla saa velkaa) niin tällaiset vastuut voidaan kattaa pysyvästi.
Jos kuitenkin haluaa näperrellä pienemmillä rahamäärillä niin sitä voisi Suomen kohdalla laittaa 15 miljardia vuodessa syrjään. Siis joka ikinen vuosi aina vuoteen 2050 asti. Koska kyseessä on kuitenkin pitkäaikainen pääoman keruu niin tutkimus on ottanut huomioon sijoitustuottojen jäävän pienemmiksi. Jos valtiomme velkaantuu nyt tuollaiset 7-10 miljardia vuodessa niin trimmattavaa ei budjettiin jää kuin 22-25 miljardia (josta se 15 mrd. € laitetaan syrjään). Osapuilleen vaivaiset 50% meidän budjetista.
Tosin vuoden 2050 jälkeen tuo määrä hieman kasvaisi, mutta voihan demografisessa kehityksessä tapahtua positiivisiakin muutoksia. Malli on tarkoitettu kuitenkin siten, ettei kertarytinällä tarvitse suurempia riuhtoa.
Kolmas konsti olisi sitten nostaa veroja. Tässä mallissa kokonaisveroastetta tulisi nostaa heti kättelyssä 15 prosenttiyksikköä, ja muutaman vuoden päästä tämänkin korotuksen päälle vielä 5 prosenttiyksikköä porrastetusti kuljettaessa kohti vuotta 2050.
Minua mietityttää miten Urpilainen meinaa tämän saada kaupatuksi suomalaisille. Eritoten kun kannatuslukemissa on ollut hieman nuupahtamista aivan viime aikoina, eli ihan puolueen ydinporukan voimin ei tällaista välttämättä saada runnottua lävitse. Siitä vain punnertamaan Pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa pitkin Eurooppaa, arvon demarit.
Aika rajua SDP:lle. Ko. puolueen kannatus tulee edelleen laskemaan.
”Pohjoismainen hyvinvointimalli” koko Euroopalle ei ole mahdollinen. Mitkä ovat Suomen reaalivaihtoehdot? Kataisen johdolla olemme sidottuja EU:n ratkaisuihin. Pystymmekö irtautumaan omista rahoistamme kiinni pitäen ja missä suhteessa.
Katainen ei ole se henkilö, joka tätä pystyisi johtamaan! Jäävätkö nämä asiat seuraavien vaalien jälkeen Sipilän ja Soinin puolueiden ratkaistaviksi ja paljonko ko. puolueet saa tukea muista puolueista?
Niin ja mitenkä suomalaiset tulevat äänestämään, on ratkaisevaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea sanoa. Tässä kirjoituksessa otin esille vain näiden hyvinvointimallien rahoitusosuudet Suomelle. Toki esimerkiksi Espanjakin maksaisi oman osuutensa (hieman päälle 6000 miljardia euroa kertamallissa), kuten kaikki muutkin.
Onhan sitten vaihtoehtona sellainen liittovaltio, jossa on orjavaltiomallisia vasalleja, joissa ei ole julkisilla rahoilla kustannettu perusopetusta, terveydenhuoltoa jne.
Ensimmäisessä vastauskappaleessa jään aprikoimaan, että onkohan Espanjan kuningaskunnalla tuollaisia rahoja patjan alla? Onkohan Suomellakaan? Toisen kappaleen osiossa enemminkin mietityttää se, miksi kukaan haluaisi tällaiseksi vasalliksi tällaiseen imperiumiin?
Ilmoita asiaton viesti
Millä ihmeellä nykyinen Välimeren ns. konkurssiklaani osallistuisi väkilukunsa mukaisella osuudella euroalueen yhteisen hyvnvointivaltion rahoitukseen?
Ei Suomessakaan edellytetä, että jos joutuu turvautumaan sossun apuun, niin pitäisi ensin kantaa sinne rahaa. Pikemminkin tiliotteesta kytätään, että varmasti on Per C. Aukinen.
En oikein hahmota tätä…
P.S: klo 10.50:
Se, miten tämä voidaan kaupata suomalaisille, voitaneen toteuttaa samalla tavalla kuin hevosenlihan myynti naudanlihana. Rukataan tuoteselostetta…
Ilmoita asiaton viesti
Tutkimusraportissa ei niinkään katsottu väkilukua, vaan kokonaistuotantoa.
EU-maissa keskimäärin syrjään pitää laittaa joko 423% bkt:sta (Suomelle osapuilleen 900 miljardia) tai sitten vuodesta 2009 vuoteen 2050 ensi alkuun 8,3% bkt:sta, joka ikinen vuosi. Kirjoituksessa tuo 15 miljardia taitaa jäädä hieman vajaaksi.
Espanjan kohdalla tämä 423% tarkoittaisi siis muodollista 6400 miljardin paakkua.
Ehkä espanjalaisia kismittäisi enemmänkin se, että heidän asiansa tällä saralla on paremmin kuin Euroopassa keskimäärin (siis vuonna 2009), nykyinen massatyöttömyys on toki varmasti vaikuttanut heikentävästi heidän lukuihinsa.
Esimerkiksi vuonna 2009 he olisivat ”päässeet” kattamattomien vastuiden osalta niinkin halvalla kuin n. 240% bkt:sta.
Ilmoita asiaton viesti
Joo…
Nämä asiat näyttävät täysin järjettömiltä, kun taustatietoa on keräilty ja asioita mietitty sitten edes jonkin aikaa sillä omalla päällä.
Kauanko luulette, että Urpilainen, tai Katainen pystyy kusettamaan tietämätöntä kansaa ’unelmahötöllä’ ennen, kuin köyden pää tulee vetävän käteen ja konkreettisia valintoja pitäisi tehdä?
Ilmoita asiaton viesti
Tietämätöntä kansaa? Koko elinikänsä.
Toinen asia on kokonaan se, onko pakko (tai kivaa) olla tietämätön. Ei näitä minun jorinoitani ole pakko lukea, joten valinta on aivan vapaa.
Ilmoita asiaton viesti
Joo…
”Tieto lisäsi tuskaa…”
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Nyt ei mitään maailmanparranusta tarvita.
Sitä on jo tehty isolla rahatukulla.
Kannattaa lukasta näiden veijareiden omia julistuksia:
SDP:n oma Puoluevaltuuston Europoliittinen linjaus 24-25.11.2012 toteaa mm näin:
”– SDP:n vastuu demokraattisen maailman rajojen rakentamisesta, osana globaalia sosialidemokraattista liikettä, ei pysähdy unionin rajoihin. Ensinnäkin sen on kannustettava ESP:n jäsenpuolueiden piirissä toimivien demokraattista päätöksentekoa vahvistavien säätiöiden toiminnan entistä parempaan koordinoimiseen.
Toiseksi SDP:n toimittava aktiivisesti ESP:n kautta Sosialistisen internationaalin toiminnan kehittämiseksi aidoksi ja yhtenäiseksi globaaliksi toimijaksi. On ensiarvoisen tärkeää levittää sosialidemokratian arvoja globaalin puoluetoiminnan kautta—”.
——————————
Huomaa erityiseti sanat:..tomittava…tomijaksi….puoluetoiminnan….. Eli kyse on käytännön tominnan korostamisesta eurososialismin aatteen alttarilla.
Ilmoita asiaton viesti
Jospa heidän kahvikassassa on sitten tuo 900 miljardia lepäämässä? Mitä tässä sitten enää odotellaan?
Ilmoita asiaton viesti
Demarit ja hallitus ovat koko ajan ajastaan jäljessä.
Kun on jotain lausuttu kuten tämän pojoismaisen hyvinvoinnin lanseeraminen etelään, (Suomenkin kustannuksella), on vaikea sanojaan perua tai perustella.
Saksa on kulkemassa täysin eri linjoille.
-”Joko Saksa sai kriisistä tarpeekseen? Kysyy TS:n Jan Hurri tänään.
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2013/05/01/j…
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä näissä laskelmissa on otettu huomioon, että maat itse ja osallistuvat talkoisiin.
Sitten menee hieman haastavammaksi, jos ne eivät sitä tee. Esimerkiksi Espanjan luvuista laskin, että hintalappu oli n. 6400 miljardia euroa.
Hurrin analyysiin en tiedä tällä kertaa miten suhtautua. Olen pitänyt OMT:tä enempikin salettina läpimenijänä, mutta hyvähän se on riskienhallinnan mukaisesti katsoa, miten muussa tapauksessa saattaisi käydä.
Ilmoita asiaton viesti
Selvyyden vuoksi. Kun sanoin: …Kun on jotain lausuttu… tarkoitin Urpilaista.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä velkoja tasaavan eurohyvinvoinnin maksajan roolista on pitkään ollut puhetta – muttei komission taholta. Jää paljon sanomatta…
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2011/11/27/s…
”Näin liittovaltio syntyy kuin huomaamatta suurta muutosta kenenkään erikseen esittämättä tai lupaa pyytämättä.” Ei kai Pohjolan mallia kaikille näin voi uittaa?
Harkittu ajopuu menisi siis virran mukana pyytämättä ja yllätyksenä?
”Karkki meille, lasku teille”?
Ilmoita asiaton viesti
Uusimmassa kirjoituksessaa Jan Hurri (Taloussanomat) kertoo kuinka Saksassakin Saksan keskuspankin pääjohtaja Jens Weidmann on huolissaan maksumiehen roolista ja varsinkin EKP:n ”laittomista” toimista rahoittaa kriisimaita. Samaan huoleen näyttäisi kirjoituksen mukaan yhtyneen Merkel. Tosin hänen sanomansa pitänee panna vaalipropagandan piikkiin, syksyn vaalit tulossa. Eihän Merkelin aiemmat toimet ole mitenkään viitanneet huoleen.
”Saksan perustuslakituomioistuimen on määrä käsitellä EKP:n kriisitoimien lainmukaisuutta epäilevä kanne runsaan kuukauden kuluttua kesäkuun 12. päivä.
Päätös on kiperä, sillä EKP:n toimien tuomitseminen merkinnee esimerkiksi OMT-lupauksen perumista. Se taas vetäisi pohjan pois viime syksystä lähtien vahvistuneelta markkinaluottamukselta.”
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2013/05/01/j…
Ilmoita asiaton viesti
Sloveniasta ei kuultu niin kurausta aikoihin.
Nyt kuuluu.
Maa jonka velkakijoja on myyty omaan maahan n 70% ei kiinnosta ulkolaisia sijoittajia.
Mikäli Italia ei tormistaudu käy Slovenian tilanne kestämättömäksi.
TS Tänään: -Jo viides euromaa – Slovenia joutui roskalainaluokkaan:
http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2013/05/01/jo…
Jos johtonaisten verkkosukkien varresta rahaa löytyy niin jakokohteita näyttää piisaavan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Slovenian tilanne on malliesimerkki siitä mitä tapahtuu, kun poliitikkojen ja pankkien välinen pyöröovi rullaa.
Ilmoita asiaton viesti
Reijo P. Huomasin että kirjoitimme kommettiamme samaan aikaan Hurrin kirjoituksesta. No kertaushan ei liene koskaan pahaksi.
Joo, eilen uutisoitiin Slovenian pudonneen roskalainaluokkaan. Samaan hengenvetoon kylläkin taas uutisoitiin ettei Slovenia tule tarvitsemaan tukea. Katsotaan nyt mitä tulekaan syksyllä tapahtumaan. Siis niiden Saksan vaalien jälkeen, sillä tottakai Merkel on informoinut ”joukkuettaan” (euro-maita) ettei luukulle ole syytä tulla ennen kuin Saksan vaalit on käyty. Muutoin kriisimaille tulee käymään kalpaten, tukea ei tipu. Tämä edellä oleva on sarkasmia.
Veikkaan että sekä Katainen että Urpilainen löytävät vielä edestään tukipäätöksensä. Urpilainen myös suuresti mainostamansa Kreikan ja Espanjan vakuudet. Olisi kiva tietää paljonko nuo vakuudet tulevat maksamaan vuosittain Suomelle? Onhan niistä maksettu jo selvää rahaa vakuudet allekirjoitettaessa lähes mrd euroa, jossei ylikin yhteensä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi ei ole hyvinvointi maa enään eikä tule olemankaan niin unohdetaan koko aihe.3-kuukauden jono terveysasemalla Espoossa ja ei Suomenkielinen lääkäri ja soppa on valmis olkoon tämäkin esimerkki että puhutaan jostain hyvinvoinista mikä ei ole totta.Suomi lama ei mene ohi kun korkeintaan jollain pienellä sektorilla kyllä talouskasvun asiat niin pielessä sen jälkeen kun suuri Nokia romahti mitään merkittävää uutta ei ole keksitty koko kriisin aikana joka on jo 4 vuotta kestännyt niin miksi keksittäisiin myöhemminkään.Suomi näivettyy se on se totuus ja hyvinvointivaltio on vaan klisee eikä pystytä edes verotuksellakaan hoitamaan kuntoon kun ei ole mistä verottaa tulevaisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Jospa sillä 900 miljardilla saa hieman lyhyemmät jonot tännekin?
Ilmoita asiaton viesti
Blogi tuo saman suuntaisesti esille erään aiemman laskelman:
Hyvinvointimallia ja sosiaaliturvan tasoa sovitettuna euroalueen oloihin yrittää kuvata ”Tyhmyri” syksyllä 2012:
http://tyhmyri.wordpress.com/2012/10/24/euroliitto…
Lyhyesti sanoen, juttu esittää, että Saksan tasoisen tulonjaon ja sosiaaliturvan ulottaminen koko euroalueelle, merkitsisi Suomelle uutta, noin 8 mrd€:n vuosittaista lisäpanostusta EU:n liittovaltion kautta jaettavaksi. Kyse oli vuoden 2011 tason mukainen arvio. Nykyisen lisävelan päälle.
Toki tämä vääristäisi lisää saajien ja maksajien asemaa…
Onko mikään olennainen muuttunut sitten Tyhmyrin arvion?
P.S. Hauskaa Wappua!:)
Ilmoita asiaton viesti
Tilanne on aavistuksen verran ehkä huonompi kuin mitä Tyhmyrin sangen toivoa herättävä laskelma osoittaa. Suomen asema nimenomaisesti nettosijoittajana (mm. puskuroidut eläkevakuutusrahastot) ovat osapuilleen täysi tuntemattomuus muualla Euroopassa. Pari poikkeusta ymmärtääkseni löytyy, mutta ei euroalueelta.
Toisin sanoen, muualla nämä vastuisiin käytettävät rahat tempaistaan aina verovaroista. Sitä voi miettiä hetken aikaa, miten kovassa rasituksessa tällainen järjestelmä on noilla 25+% työttömyyslukemilla (Espanja, Kreikka), jotka eurokraatit ovat saaneet tehtailtua suuressa ja jakamattomassa viisaudessaan.
Totta kai ”hyvinvoinnin taso” on tietysti oleellinen muuttuja. Jos me päätämme, että koulutus ja terveydenhuolto ovat täysin alasajettavien listalla niin huokeammaksihan tuo varmasti käy. Silloin ei eläkevajeisiin menisi kuin ehkä muutama kymmenen miljardia. Vaikka voidaanhan nekin poistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Henri: Itse asiassa Kreikassa on Suomea vastaava systeemi eläkemaksuissa. Yrittäjänä maksoin samalla tavalla, kuin Suomessa, pakkovakuutuksia eläkekassoille. Tietysti johtavat puolueet PASOK ja ND olivat kilvan vaihtamassa maksettuja rahoja valtionvelkakirjoihin! Tässä välissä on mainittava, etten usko Suomen tilanteen olevan juuri parempi…mitä politikkoihin ja rahastoihin tulee, koska moni konkaripolitikko taitaa istua eläkerahastojen hallituksissa!
Saksassa on tämäkin paremmin. Eläkkeitä itse itselleen maksavia, ilman pakkovakuutuksia, yrittäjillä on mahdollisuus kilpailuttaa eläke- ja sairasvakuutuskassoja ja näin saada sitä kuuluisaa kilpailukykyä tätäkin kautta!
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä ovat siltikin enemmän kauttakulkuinstituutiot. Sillä ei ole niinkään merkitystä maksaako eläkkeet eläkemaksuina tai suoraan verovaroista. Kyse on siitä, onko ne puskuroituja vai ei. Tämä on hyvin oleellinen tekijä demografisen ja työttömyyden kehityksen eri tilanteissa.
Ilmoita asiaton viesti
Jutta Urpilainen voisi kertoa, kun on niin huolissaan ”sosiaalisesta kriisistä”, että tarkoitetaanko tällä sosiaalisella, Kreikan kansan kärsimyksiä vai SDPn SISARpuolueen sosialistisen PASOKin 115 miljoonan kassavajetta!
Suomen takauksia allekirjoitti Venizelos (PASOK) ja Urpilainen (SDP) (tähän kuuluu hymiö leveällä hymyllä), kuitenkin ”takaaja pankit” on nyttemmin luokiteltu varattomiksi (CCC) ja Venizelos&Papandreou ovat tutkinnassa puolueelta kavallettujen rahojen takia!
Kuka kusetti ja ketä selviää seuraavassa jaksossa!
Pysy kanavalla!
Hämis
Ilmoita asiaton viesti
Juha, miten on, onko merkitystä vaikka nuo vakuuksia antaneet pankit ovatkin nyt roskalainaluokassa, sillä eikös ne vakuuksina saadut paperit vaihdettu heti AAA-luokan omaavan tai omaavien maiden papereihin? Näinhän hallitus ainakin uutisoi tapahtuneen. Kenen hallussa mahtavat olla nuo mainitsemiesi pankkien paperit nyt? EKP:n?
Ilmoita asiaton viesti
Venizelos&Papandreou ovat suuria silmänkääntäjiä. Onko joku tarkkaillut Jutan käsiä ? Vieläkö on kaikki sormet paikallaan ? ”Kun kättelet kreikkalaista politikkoa on syytä laskea sormet sen jälkeen!” Vanha viidakon sanonta.
Itse kysymyksiisi ei voi vastata, kuin ne kansanedustajat, jotka kävivät ”kassakaappisopimuksen” lukemassa. Ai niin, mutta hekään eivät saa kertoa mitään…Voihan vißßu syteen meni tämäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös tässäkin käytetty ”asiamiehenä” jotain veroparatiisia, muistaakseni luxemburgilaista toimijaa.
Ilmoita asiaton viesti
Henri, miten muuten katsotko tuon EVM:n olevan Urpilaisen paljon parjaamaa veroparatiisimaan pankkitoimintaa ja näin rahastosijoittamista itse valtion varoista? Minusta ainakin tuntuu että ei paljon ainakaan ole pois oikeasta verrata rahaston hyväksyntä (nyky hallitus) veroparatiisitoiminnan hyväksymiseen. Onhan rahaston kaikkinainen toiminta salaista, syytesuojan piirissä ja henkilöstölle verovapaata ansiotuloa. Luxemburg lienee maana luokiteltava veroparatiisimaaksi?
Miten suhteessa Urpilaisen toimintaan ja puheisiin?
Ilmoita asiaton viesti
Toimintamalleissa huomaa yhteneväisyyksiä, mutta on tuo nyt kuitenkin silti niin, että ”edunsaaja” (tai tappionsaaja) on julkistahokokoelma. Sitä voisi pitää eräänlaisena valtioiden sijoituslaitoksena. Eräänlainen monikansallinen Solidium.
Ilmoita asiaton viesti
Henri, vaikka kyseessä onkin valtoiden yhteenliittymänä toimiva rahasto, niin ensinnäkin se toimii veroparatiisimaassa. Näin on tähän saakka Luxemburg luokiteltu. Valtio sijoittaa verorahaa veroparatiisimaahan. Sillä että kyseessä on monien valtioiden hyväksyntä ei ole mielestäni nyt merkitystä kun EU-maat ovat ryhtyneet ehkäisemään (en keksinyt parempaa sanaa) veroparatiisimaiden toimintaa. Maathan itse, siis euromaat, näyttävät itse esimerkkiä EVM:llä. Urpilainenkin voisi katsoa ensin peiliin ja puhua vasta sen jälkeen veroparatiisimaista.
Tämä on siis oma henkilökohtainen vertaus veroparatiisimaan toimintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan, ministeri Hautalan sanoin on myös tärkeää se, miltä asiat näyttävät. Tässä mielessä olen samalla kannalla. Vaan aivan perusteettomiin ”mutu-lynkkauksiin” ei saisi sortua.
Ilmoita asiaton viesti
Pohjoismainen systeemi ei tule selviämään ilman kovia muutoksia tulevaisuudessa. Saamme sitä kaiholla muistella.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Kriisimaille Pohjoismaista hyvinvointia. Herraisä! Eihän ne ole sitä koskaan halunneet, vaan saada tulovirtaa rikollisilta, -tarkoitan rahanpesua= n. 3200 miljardia- jonka saldon nyt sitten muu Eurooppa kustantaa.
Pohjoismaisen hyvinvoinnin taustalla lienee raskaahkon verotuksen lisäksi solidaarisuusperiaate, jota nämä luikurimaat ja suuri osa EU:a ei edes halua tuntea. Suomessa tämä periaate oli vielä ennen ysärilamaa, mutta on sen jälkeen päässyt näivettymään. Sikäli olemme lähentyneet Eurooppaa.
Tällaisten ”ystävien” kanssako pitäisi liittoutua?
Ilmoita asiaton viesti
Tulovirtaa rikollisiltahan mekin halutaan. Siksi auliisti toimitaan venäläisten rahanpesijöiden mahdollistajina.
Myydään rantahuviloita venäläisille, jotka napauttavat siitä liiketoiminnan pystyyn ja kas kummaa paikka vuokrattuna jatkuvasti.. Rahaa tulee ja ”asiakkaita” riittää…
” Erityisesti venäläiset haluavat ostaa matkailualaan, ravitsemispalveluihin, vapaa-ajanviettoon ja kauneudenhoitoon liittyvää yritystoimintaa sekä autokorjaamo-, rengaspalvelu- ja muita vastaavanlaisia palveluyrityksiä..”
http://www.barentsconsulting.fi/venalaiset-etsivat…
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Maan/kiinteistöjen myynti venäläisille on lopetettava heti ja jo myydyt palautettava valtiolle ja muutettava vuokrasopimuksiksi. Hallitukset eurokiimassaan aikoivat myydä Suomen ensin saksalaisille, mutta ei kelvannut, niin nyt venäläisille. Ei mitään selkärankaa! Sitten näytellään muka rahanpesua vastustavilta. Pötyä!
Ilmoita asiaton viesti
Onko pohjoismainen hyvinvointimalli ylipäätään mahdollista pitemmän päälle edes pohjoismaissa tällä menolla? Mieleeni tulee kuva sankosta, jonka pohjalle on rakennettu soluja rajaamaan alueita. Sitten niihin soluihin kaadetaan vettä niin, että sitä vettä on eri määrä. Miten käy, kun solut poistetaan?
Kyllä mielestäni Urpilaisen olisi syytä pohtia myös sitä mahdollisuutta, että syvenevän integraation myötä pohjoismaat ottavat suunnan kohti välimerellisempää hyvinvointimallia.
Minusta se on hirveän suuri harha, että tässä ollaan oikeasti mallina kenellekään tai että tämä täkäläinen systeemi ylipäätään toimii ylipäätään missään – täälläkään pitemmän päälle. Koko homma on rakennettu sellaisten arvojen varaan, joita ei enää ole. Mikään ei estä sitä hajoamasta hiljalleen.
Minusta on ihan oikein, että saamme maistaa Urpilaisenkin puheissa ilmenevän omahyväisen maailmankatsomuksen täydellistä seinääntörmäystä. Se on oppitunti nöyryydessä. Urpilaisen sukupolvi (allekirjoittaneen sukupolvi) ei ole mitään tästä hyvinvoinnista tuottanut, eikä mitenkään todistanut sitä ansaitsevansa. Otamme sen itsestäänselvyytenä ja ihmisoikeutena, ihmiselämän standardina. Siksi meidän sukupolvemme tulee mahdollisesti olemaan se, joka sen myös menettää.
Että jos meidän jälkeemme jäävät sukupolvet sylkevät haudalle, niin minä näytän näin etukäteen peukkua; Olemme sen ansainneet.
Ilmoita asiaton viesti