Meidän tulisi kiittää Giuseppe Grilloa

Talouskurifanien toivoma Italian vaalivoittaja Pier Luigi Bersani ei onnistunutkaan kasaamaan vyönkiristyshallitusta. Kaiken lisäksi näiden fanien aamusämpylät takertuivat kurkkuun, kun poliittisista satiireistaan tuttu Giuseppe Grillo rohmusi neljänneksen äänistä ja tahdikas vanha herrasmies Silvio Berlusconikin nappasi melkoisen potin. Toisia nauratti tilanteen koomisuus, toiset taas purkivat vaalipettymystään sättimällä Grilloa. Kuuluin siihen ensimmäiseen ryhmään, ja kumpikin leiri oli väärässä. Meidän tulisi kiittää Grilloa.

Grillon ansiot ovat tietenkin epäsuorat. Seurailin jälkeenpäin hieman hänen kampanjaansa ja ainakaan talouspuolella siitä ei voi antaa kovin mairittelevaa arvosanaa. Yhdessä asiassa hän oli kuitenkin oikeassa: vyönkiristys tappaa Italian. Populismia tai ei, niin hänen ansiotaan Eurooppa ikäänkuin heräsi koomasta. Vyönkiristyksille näytettiin ovea.

Ja mitä on tapahtunut? Komissio on muutaman vuoden, Merkelin ja Suomen hallituksen ohella huutanut naama punaisena, että markkinoiden luottamus katoaa, jos talouskurista tingitään. Anteeksi vain, mutta vilkaistaisiinko välillä tapahtumia? Kriisihän aina kärjistyi aika ajoin, kun vyönkiristysten vuoksi maat olivat henkitoreissaan. Sitten loihdittiin apupakettia toisensa perään ja markkinat rauhoittuivat. Tällä linjalla jos nyt kymmenenkin vuotta jatketaan niin ei ole enää mistään tarjota niitä apupaketteja.

Sen sijaan vyönkiristysten jouduttua jo kyseenalaisiksi kävi Portugali kauppamassa pitkiä 10-vuoden lainapapereita ensimmäistä kertaa sitten apupakettinsa myöntämistä. Ja yllätys: se ei mennyt huonosti. Ei se aivan erinomainenkaan ollut, mutta paljon peräänkuulutettu markkinoiden luottamus kyllä siitä on nähtävillä. Italian ja Espanjan korot ovat painuneet nekin alas. EKP:n lupaus on pitänyt.

Kriisimaat voisivat saada hengähdysaikaa ja ihan oikeasti sitä tilaa tarvitaan, jos niitä uudistuksia aiotaan tehdä. Kunhan nyt ei samaan aikaan vaadita hulluuksiin menevää verorulettia. Vasemmisto on tässä mielestäni väärässä valittaessaan Suomenkin kuuluvan verokilpailumaihin. Verot ne kansan verta juo.

Lopullista voittoa on turhan aikaista julistaa, ongelmia ja riskejäkin on nähtävillä. Niistä kirjoitin sisällön epäpuheenvuoromaisen kuivakkaasti toisaalle.

Sen sijaan Grillolle vielä viesti:

Kiitos. Grazie.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu