Vakuusrahojen alkuperä
Suomen saamista ”Kreikkavakuuksista” on vieläkin näemmä kaksi selkeää leiriä. Toinen näyttää, että säilytystilillä on ”Kreikan ostamia hyvämaineisten euromaiden velkakirjoja”. Itse asiassa konkurssikypsien kreikkalaispankkien ostamia papereita. Toinen leiri, johon itse kuulun, taas huomauttaa siitä, että sopimus on aivan jotain muuta kuin vakuussopimus. Sen lisäksi sen ylläpitokulut ohittavat kauniisti tuoton euroalueen itseaiheuttamansa deflatorisen laman vuoksi. Mutta miten kreikkalaispankit, jotka ovat ilman jatkuvaa tukiruokintaa kanttu vei, voivat ostella kalliita velkakirjoja meidän iloksemme?
Avainsana on tuossa tukiruokinta. Kokonaisuus toimii näin: maksukyvytön kreikkalaispankki painiessaan pääomitustarpeidensa kanssa printtaa itselleen mukavan oloisen velkakirjan, sopivaksi katsomallaan määrällä. Tämän jälkeen paperi kiikutetaan Kreikan valtion leimattavaksi ja kreikkalaispankki myy velkakirjan EKP:lle. Näillä rahoilla sitten ostellaan Suomelle ”vakuuksia”. EKP:n myymä raha on itse asiassa jokaisen euromaan riskinä ja heidän piffaamansa. Mikäli kreikkalaispankki ei pysty kuolettamaan velkaansa niin silloin paikalle karauttaa EVM-ratsuväki setelisingot tanassa. Vielä ei tosin olla tehty pysyvää päätöstä kriisipankkien tukemisesta tuosta kioskista, mutta se on kovin vähäiselläkin talousseurannalla helposti pääteltävissä oleva asia.
Koska kulut ovat arvatenkin jäätävät ylläpitää tuota vakuuspaperitiliä, olisikin Suomelle parhainta, että Kreikka tulisi vatsa edellä pintaan. Mitä nopeammin, sitä nopeammin. Talousslangissa tällaista positiota kutsutaan globalisaation hehkeässä hengessä shorttaamiseksi. Siis sitä samaa puuhaa, jota euroköörissä ollaan kielletty tekemästä tuon tuosta, vailla minkäänlaisia tuloksia. Mutta kieltäminen on kivaa. Kysy keneltä tahansa demarilta.
Niille, jotka haluavat hieman lisäinformaatiota tästä velkakirjatehtailusta – joka on siis käytännössä sama asia kuin että jokainen voisi omalla tulostimellaan tulostella laillisia seteleitä – suosittelen lukemaan Juhani Huopaisen ja Jan Hurrin tekstit.
Jälkikirjoitus: olen alkuillasta poissa kotoa, mutta palailen vastailemaan myöhemmin illalla mahdollisiin kysymyksiin, sekä keskustelemaan mahdollisten muidenkin kommentaattoreiden kanssa.
Hienosti laitettu pähkinäkuoreen koko silmänkääntötemppu!
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Ja kaiken kukkurax eikös ne riskitkin kasva, kun laina-aikoja jatketaan 15 vuodella?
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai kasvaa ja ennen kaikkea Suomen omasta budjetista maksamien lainojen pääomien ja korkojen muodossa. Kreikalle on jo myönnetty korkovapaus 10 vuodelle. Takaajathan nuokin korot maksavat vaikka ei hallitus sitäkään kerro. Ei EKP korotta lainaa Kreikalle eikä muillekaan maille.
Kreikan velkojen leikkauksista tulee tappiot suoraan takaajan maksettavaksi korkoineen siis.
Ilmoita asiaton viesti
Lupasin kääntää tuon selostuksesi ja antaa sen sitten mun kreikkalaisille yhteyksillini – ja sitten keskustelen aiheesta Skypen kautta.
Katsotaan mitä mahdollisia faktoja saadaan sieltä päästä?
Olisi aika aloittaa yhteityö tiedottamisen puolella.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Vai voisiko olla kysymys sellaisesta rahoitusmuodosta jossa Suomen takausosuutta on nostettu ’vakuutta’ suuremmaksi ja lainavastuuta jaettavaksi muillekin tukipakettiin osallistuville, tosin muodollisesti? Tällöinhän Suomi on itse osallistunut ’vakuuden’ maksamiseen suuremman takauksen muodossa. Henri, kerrot kuvion jolla EKP:stä nostettiin rahaa alkuperäistä suunniteltua tukipaketin määrää enemmän? Näin käsitän tämän ’monimuotoisen’ alunperin salatun sopimuskuvion jollei muuta luotettavasti esitetä.
Mikäli Kreikan lainoja leikataan, niin Suomi vastaa tämän tukipaketin lainaosuudesta takaustaan vastaavalla määrällä. Siis varmaankin muita tukipakettiin osallistuneita maita suuremmassa suhteessa (omaa alkuperäistä jako-osuutta suurempi) takauksen mukaan.
Muistini mukaan Suomen osuuden tukipaketista piti oleman alunperin jokseenkin tuota nostettua lainaa ja takaus määrää pienempi. Ensin kerrottiin n. 1,4 mrd ja sitten takauksen määrä kasvoi n. 2,2 mrd euroon (muistikuvaa).
EKP:n kautta lienee sitten toteutettu noiden Kreikan pankkien ’värkkäämät’ velkakirjat muiden maiden velkakirjoihin. Noista maista on esitetty valtineuvoston taholta selvitystä.
http://yle.fi/uutiset/kreikka-vakuuksien_korot_pet…
http://www.talouselama.fi/uutiset/arvio+noussut+ny…
Ilmoita asiaton viesti
Taloussanomat kertoi eduskunnan hyväksyneen Kreikan 130 mrd euron tukipaketin 29.2.2012. Suomen osuus 2,3 mrd euroa, jolle saadaan vakuus. Noin kaiketi on hallituksen taholta kerrottu eduskunnallekin, kun lehti noin kertoo.
Kreikan parlamentti ei liene edes hyväksyttänyt tukipakettia sillä on parlamentissa enemmistö. Demokratiaa? Vaikutus velan maksamiseen kun maa ei ole hyväksynyt tukipakettia?
”Urpilainen korosti, että tarkka euromäärä selviää vasta kun saadaan tarkka suunnitelma kriisirahaston rahanhankinnasta.
– Riskien näkökulmasta keskeistä on Kreikka-riski, joka syntyy lainaohjelmasta ja lainapääomasta, ja sille Suomella on vakuudet, Urpilainen sanoi tiedotustilaisuudessa Brysselissä.
Väliaikaisen kriisirahaston pönkitystä lisätakauksilla tarvitaan siksi, että monien EU-maiden luottoluokituksia on laskettu. Markkinoilla ei enää luoteta näiden maiden antamiin takauksiin yhtä paljoa kuin aikaisemmin, joten halvan rahan saanti edellyttää ylitakauksia.” Lähde; Iltalehti
http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2012/02/29/…
http://www.talouselama.fi/uutiset/arvio+noussut+ny…
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12884509194…
http://www.iltalehti.fi/talous/2012022115234996_ta…
Ilmoita asiaton viesti
Enpäs peukuta, koska linkität. Menee muuten circle backslappingiksi.
Ajatus:
Mitä tapahtuu tilanteessa, jos EFSF-vastuut siirretään ESM:iin? Entä jos euromaat päättävät vapaaehtoisesti leikata saamisiaan Kreikalta? Entä ongelmatilanteessa, jos luottotapahtuma ei olisikaan silloisen valtaapitävän mielestä luottotapahtuma?
“Party B Payment Triggers” means the occurrence of both:
a) Greece Trigger event
b) The receipt by Party A of a demand for payment under the Finland Guarantee (whether from ESFS or any other person) which is referable (in the determination of Party A) to the occurrence of a Greece Trigger Event and to a Relevant EFSF Greece Exposure.
“Greece Trigger Event” means the occurrence of any event relating to Greece (but excluding any event not caused by an act of omission of Greece).
”Osapuolen B maksulaukaisut” tarkoittavat seuraavien toteutumista:
a) Kreikasta aiheutuva tapahtuma
b) Osapuoli A on saanut Suomen takauksen mukaisen maksuvaatimuksen (ERVV:ltä tai joltain muulta taholta), joka johtuu (osapuolen A arvion mukaan) Kreikasta aiheutuvasta tapahtumasta ja merkityksellisestä ERVV:n Kreikka-vastuiden summasta
A=Suomi, B= vakuuksia hallinnoiva investointipankki. Laitetaanpas arvuutellen, mikä pankki tämän järjesteli? Goldman Sachs? Rahastivat ensin väärentämällä korvausta vastaan Italian velkatilanteen EMU-kriteerit täyttäviksi, nyt rahastavat pelastustoimista?
Ilmoita asiaton viesti
Juhani H, eikös EVM:n sopimus kiellä antamasta ylipäätään uutta tukilainaa maalle joka on saanut sitä ERVV:stä. ERVV taitaa olla hamaan tulevaisuuteen voimassa EVM:n ohessa, sillä jo Kreikalle, Portugalille ja Irlannille on myönnetty laina-ajan pidennystä. Kreikalle on vetämässä laina-ajan pidennystä vielä lisää 15 vuotta ja Suomen takaukset voimassa aina vuoteen 2070 saakka.
Itse käsittäisin ettei nykyisillä sopimusehdoilla voida noita rahastoja yhdistää. Saatan olla väärässäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ne konstit keksivät. Esimerkiksi kehittävät uuden härvelin, joka luotottaa Kreikkaa sen verran, että EFSF-piikki saadaan maksettua, ja taas laina-aikoja pidennetään, korko pyörii nollassa tai yhdessä prosentissa, ja Suomi ei saa vakuuksiaan. Erityisesti kiinnitän huomiota tuohon sopimustekstin tulkinnanvaraisuuteen. Se olisi voinut olla hieman jämäkämpi.
Ilmoita asiaton viesti
Henri
On kolmaskin leiri, joka sekin on iso. Itse kuulun siihen. Jos ollaan yli 10 vuotta kuuluttu johonkin porukkaan (siis euroryhmään), joko siinä ollaan tai siten ei. Koko vakuusseikkailu vaatimuksineen oli valtava riskinotto ja täysin turhaa. Mielestäni pohdiskelu ja läpän heitto on turhaa energian tuhlausta. Laittakaa hyvät veljet ja siskot energiaa siihen, miten Suomeen saadaan lisää yrittäjyyttä ja työtä.
Ilmoita asiaton viesti
Seppo T, kyllähän leireissä löytyy. Eikös meillä muuten ole hallitus luomassa uusia yrityksiä ja työtä työttömille? Näin olen ymmärtänyt. Ja näin on kerrottu tehdyn sellaisia talouspoliittisia ratkaisuja viisaan hallituksemme toimin. Ikävä vain ettei tulosta näy, eikä liene ihan lähi aikoina tulossakaan. Jatkuvia saneerauksia on ilmoitettu olevan tulossa.
Miten muuten arvelet blogin kirjoittajan saavan aikaan lisää yrityksiä ja työtä? Noin niin kuin esimerkkinä?
Ilmoita asiaton viesti
”Miten muuten arvelet blogin kirjoittajan saavan aikaan lisää yrityksiä ja työtä? Noin niin kuin esimerkkinä?”
Vastaus: En mitenkään. Niitä ei kyllä blogeissa synny.
Ilmoita asiaton viesti
Turunen, tuo pohdinta on täysin turhaa, ennenkuin nuo isot asiat on ratkaistu. Jos ostajalla ei ole rahaa eikä luottoa, koska on liian isot velat, se ei osta edes rahanpainokonetta.
Mikrotalous on siitä metka asia, että se lähtee kyllä käyntiin, kunhan puitteet eli makro ovat kunnossa. Nyt ne eivät ole. Show johtuu ”poliittisista syistä”. Euroa pidetään väkisin hengissä ja teeskennellään, että velallisen velat olisivat jotenkin hoidettavissa, kun kukaan ei uskalla tunnustaa tosiasioita. Ei Euroopan deflatorinen lama ole minkään yrittämisen puutteen tai -halun vika.
Tässähän ei mitään muuta osata huudella kuin sisäistä devalvaatiota. Voisimme tietenkin kurjistaa Suomen tilanteen ihan täysin jonkin naurettavan 10-20 hintakilpailuedun takia, mutta se ei silti lisäisi kysyntää merkittävästi loppumarkkinoillamme. Tuossa Remes esitti aika pätevän kirjoituksen, miksi EK:n ajatukset ovat täysin tuhoontuomittuja, ja jokaikinen pätevä ekonomisti, joka uskaltaa mielipiteensä sanoa, ja jolta asiaa kysyttäisiin, voisi vahvistaa asian.
Ongelma ei ole tämä meidän läpän heitto ja pohdiskelu, vaan täydellinen kädettömyys ja kämmäys elinkeinoelämän, median ja poliittisen eliitin keskuudessa.
http://jremes.puheenvuoro.uusisuomi.fi/140455-osto…
Ilmoita asiaton viesti
Minulle makro on mikrojen (toiminnan, kuten yritykset ja kotitaloudet) summa. Makro tarvitsee mikroja mittarikseen. Muuten ei voi analysoida eikä ennustaa eikä tehdä suunnitelmia. Viime vuosina makro on tupannut ”myöhästymään” jatkuvasti. Suurimmat konnat löytyvät makron ”hyödyntäjien” puolelta. Jos vain luottamusta olisi niin…kaikki olisi paremmin.
Mutta tässä vaiheessa Hyvää Yötä. Ei helppo päivä yritysrintamalla.
Ilmoita asiaton viesti
Laitan 99-prosenttisen allekirjoitukseni Henrin ajatuksille tästä aiheesta. Tämä juna ei kulje mihinkään, ennenkuin nuo ongelmat on ratkaistu. Japanilla se kesti 20 vuotta. Tätä on nyt kuljettu Euroopassa 3 vuotta. 17 jäljellä, jos ei ala järki voittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Juhani,
ei Japanin ongelmat ole ratkaistu. Ne ovat vasta edessä. Mahdollinen vapaakauppasopimus Kiinajohtoisen koaalition kanssa voi katastrofia lieventää.
Ilmoita asiaton viesti
Olisihan se ollutkin liian optimistista ajatella, että euroalue havahtuisi tosiasioihin 17 vuoden ohikiitävällä hetkellä.
Ilmoita asiaton viesti
Varsinkin, kun euro on jo ehditty julistaa ikuiseksi ja peruuttamattomaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään ole vielä ratkaistu, mutta käytännössä plakkarissa. Kun puhutaan ikävyyksien jemmailusta (ylisuurten velkojen aiheuttamasta taakasta), tuon verran ne yleensä kestävät yleisen käsityksen mukaan: 10-20 vuotta.
Toisekseen: Japanista aina kuvitellaan sen olevan jonkinlainen vienti-ihme ja riippuvainen ulkomaankaupasta. Lukujen valossa asia ei todellakaan ole niin:
http://data.worldbank.org/indicator/NE.EXP.GNFS.ZS
Viennin osuus Suomen BKT:sta 40%, Japanin n 15%. Vertailuksi Jenkeissä, joita pidetään aina viennistä riippumattomana n. 30%.
Japanin mittavat sijoitukset ulkomaille ovat jenin devalvoitumisen myötä nousseet n. 30%. Jenin devalvaatio ei yritystalouden mittareita lainatakseni ole kassavirtaliike (vientiä kasvattava ja tuontia pienentävä), vaan taseliike.
Ilmoita asiaton viesti
Japanin tarina kannattaa lukea 1950 luvulta lähtien. Kotimarkkinoitten voimakas hyödyntäminen (tuotekehitys 50-luvulla), vientiin panostaminen (60..70 luku). Sitten viennin ”ulkoistaminen” massiivisella investointiohjelmalla (80-luku),mm. auto-. kone- ja elektroniikkateollisuuteen etupäässä jenkkeihin ja Eurooppaan (Iso-Britannia, Saksa, Irlanti etunenässä). Tuo suhde on kyllä aika pelottava (15 %) tietäen maan palkkatason, eläköityvän porukan ja omien raaka-aineiden vähyyden. Itse asiassa en osaa arvioida miten tuosta voisi mennä eteenpäin. Japani ei huomioinut 20…30 vuotta sitten Kiinan voimakasta kehitystä niin kuin ei moni muukaan. Täytyy pohtia ajan kanssa. Mutta kiitos täydentävistä tiedoista.
Ilmoita asiaton viesti
Japanin valuuttareservit 1200 mrd taalaa. (vrt. euroalue 880 mrd, Kiina 3300 mrd ja USA 150 mrd. En pidä Japanin viennin alhaista osuutta ongelmallisena, pikemminkin päinvastoin. Lirissä ovat vierasta valuuttaa käyttävät maat, joiden reaalitalous on kiinni siitä, että maahan virtaa portfoliosijoituksia ja kysyntää maan tuotannolle löytyy maan rajojen ulkopuolella. Esimerkiksi nykyiset eurokriisimaat olivat riippuvaisia portfoliosijoituksista. Vastaavasti Suomi on riippuvainen viennistä. Tämä rajoittaa politiikan onnistumismahdollisuuksia ja lisää kriisialttiutta. Pienikin virhe tai mielenmuutos sijoittajailmastossa, niin portfoliosijoitukset pysähtyvät – kuten Etelä-Euroopassa kävi. Hieman löysää palkkapolitiikkaa tai epämuodikkaaksi muuttunut vientisektorin rakenne, niin vientiriippuvainen maa on vaikeuksissa.
Japanin vahvuus on itseasiassa juuri kotimarkkinoiden suuri painoarvo. Halutessaan voivat inflatoida tulevat vastuut ja palkkatason pienemmäksi ja rahoitella energiaostoksensa ulkomaisilla omistuksillaan vaikka maailmantappiin asti.
Protektionismi on monella tapaa ongelmallista, mutta Japanille siitä on ollut merkittävää etua. Mielestäni teet virheen (raha- ja kauppapoliittisen), kun yrität istuttaa mm. Suomen tapaisen maan kehikkoa Japaniin. Strategiat ovat aivan erilaiset.
Ilmoita asiaton viesti
En missään tapauksessa istuta Suomen (n 5milj) kehikkoa Japaniin (n.100 milj asukasta). Suomalaisista ei ole ollut eikä tule olemaan (ei kyllä tarvtsekaan)sellaiseen kurinalaisuuteen millä japsit nostivat maan ylös 2. maailmansodan jälkeen (7 päivää töitä viikossa ja viikko lomaa vuodessa). Kun itse oli tuossa 85 muutamia viikkoja siellä oppimassa, mm. lakon merkkinä oli nauha käsivarressa ja pahin millä mieltä työläinen voi osoittaa mieltään, oli jättää tervehtimättä esimiestä. Tilannehan resurssien suhteen olisi sama kuin sodan jälkeen kaikki suomalaiset olisi istutettu Ahvenanmaalle ja sanottu ”repikää leipänne siitä” – toki tämä karrikoiden. Pahin Japanin ongelma on ilman muuta kulttuuriperimän mureneminen ja nuorten suuntautuminen muuhunkin kuin työn tekoon. Teppo Turkki, joka toimi pitkään Wasedan yliopistossa Japanissa on kirjoitellut hyviä koko kansan murrosta kuvaavia tulkintoja (mm. Kahdeksan pilven takaa). Tuloerothan Japanissa ovat paisuneet valtaviksi ja se aiheuttaa suurta huolta sosiaalisella puolella. En ole selvittänyt kenen hallussa ulkomailla olevat valtavat sijoitukset ovat ja mikä tulee olemaan niitten todennäköinen uusi suunta. Japani ei pysty mielestäni kilpailemaan enää palkkatasossa Vietnamia, Taiwania, Kiinaa, Intiaa, Malesiaa yms. lähimaita vastaan. Se kortti on käytetty ja sen olen kyllä kuullut suoraan myös japaninaisilta yritysjohtajilta. Noin 100 miljoonan asukkaan kotimarkkina oli vielä riittävä 20 vuotta sitten (siis tuotteiden kustannusrakenteet saatiin painettua alas ja tuotteet testattua riittävän volyymiedun vuoksi kotimarkkinoilla). Nyt kun on pystyttävä differointiin, oma markkinakoko ei enää ole riittänyt. Sen takiahan Suomi on jo vuosikymmeniä ollut riippuvainen viennistä kun oma markkina on toivottoman pieni ja toimii vain protojen testauksessa (ei tosin siinäkään, koska prototkin on testattava aiotulla päämarkkina-alueella). Mutta meillä on sentään raaka-aineita (puu, kaivannais) ja kohtuullinen elintarviketeollisuus. No – kummankaan tie (Suomen ja Japanin) ei ole helppo. Mutta kiitokset Juhani siitä jo etukäteen, että otat jatkossa (makro)tarkastelussa huomioon Japanin, Aasian ja Venäjänkin (toivon mukaan). Toivottavasti saat jostakin maksumiehen (jos ei vielä ole) analyysien tekoon, koska meneehän siinä aikaa ja on yhä vain vaativampaa kun muutossyklit tihenevät.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä aletaankin olla ongelman ytimessä. Iso kotimarkkina on merkittävä kilpailuetu kansantalouden tasaisuutta ajatellen. Eurooppa on valitettavasti niin heterogeeninen, että sellaista määrää integraatiota ei ole näköpiirissä, että sama toimisi Suomen osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen vain ihan tavallinen Suomen kansalainen, joskin hieman huolestunut sellainen. Olen katsonut paremmaksi tuoda esille asiat putsattuna siitä hötöstä, mitä hallitus (ja tämän kannattajat) epätoivossaan yrittää kasata hämärtääkseen koko kuvion.
Mutta jos minulta kysytään niin Suomeen saadaan kyllä työtä, kun Euroopassakin tajutaan, että
a) Euromailla ja niiden kansalaisilla on keskimäärin aivan liian paljon velkaa, ja
b) Tätä velkaa ei voida hoitaa riittävissä määrin asianosaisilla.
Joko me:
a) Yhteisvastuullistetaan velat (jopa SJP vastustaa tätä!). Ranskan presidentti Hollande aloitti toisen vuoden presidenttiydensä mainihemalla, että euromaille tarvitaan ”yksi yhteinen taloushallitus”. Sen tehtävänä olisi sellaiset mitättömät asiat kuten talousasiat, verotusoikeudet ja sosiaaliset asiat. Sitten euromailla tulisi olla yhteinen budjetti ja oikeus velkaantua. Miltä tämä kuullostaa, jos ei liittovaltiolta?
Tai
b) Velkoja ruvetaan alaskirjaamaan (PS:n linja). Kun velat on saneerattu kestävälle tasolle ja ongelmapankeista on jäte kirjaimellisesti luuduttu pois nämä uskaltavat taas antaa yrityksille luottoja. Se toisi töitä, kysyntää (siis jopa meidän tuotteillemme).
Ilmoita asiaton viesti
In fact, whether we consider the repeated expressions of optimism about ‘corners’ being ‘turned’ these last two years or last-gasp salvations portrayed as triumphs, there has been a distinct sense that the EU’s crisis-fighting strategy has merits only apparent to its own leaders.
https://gm.bankofny.com/Research/WeeklyPreview.asp…
Ilmoita asiaton viesti
Seppo Turuselle:
Väitän ihan kiertelemättä, että syntipukkina on juuri tuo kolmas leiri, joka vähät välittää mitä valtiovalta tekee.
– Näitä älyttömyyksiä ei saada pysähtymään ennenkuin kaikki alkavat reagoimaan tähän hulttiotaloudenpitoon.
– Suurimman hallituspuolueen jotkut airueet mainostavat Eestiin siirtymistä.
– Kaksi suurinta hallituspuoluetta jakaa karkkeja kannattajilleen => lisäävät paikkailubyrokratiaa ja velkaa.
– Kaikki hallituspuolueet ovat nyt niin kansainvälisiä että… Rahat ovat hajallaan pitkin maailmaa ja kansallisomaisuutta on myyty, jotta karkkeja olisi (hetkellisesti) tarpeeksi.
Muutamalla sanalla sanoen; maalta viedään itsenäinen päätöksenteko ja sitä velkaannutetaan hirvittävällä vauhdilla.
Ja tämän vastustaminen olis ”läpän heittoa on turhaa energian tuhlausta”???
Kyllä Sinulla Turunen on aika paljon selitettävää lapsenlapsillesi.
Koko tämä kolmannen leirin passiivisuus, olettaen että toimivat yrittäjinä, on pahempaa kuin sohvaperunköörin tietämättömyys, koska viimeeksimainitut kuitenkin ymmärtävät jonkin vaistonvaraisuuden luoman pelon kautta, että jotakin on pahasti menossa pieleen.
Turunen, tuo Sinun ylläoleva kommenttisi on kyllä karmein mitä olen lukennut näillä palstoilla ja kuitenkin olen lukennut paljon kaikkea ”komeasta presidenttiparista, melkein kuin omat kuninkaalliset” arvioista lähtien.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
”Kyllä Sinulla Turunen on aika paljon selitettävää lapsenlapsillesi”
Kyllä – olen perheyrittäjä. Omat lapseni perustivat itselleen ”lisäyrityksen” 1½ vuotta sitten. Työllistävät jo nyt myös ulkopuolisia. Kastepuheessani 4½ vuotta sitten sanoin että tämä lastenlapsi saisi mielellään jäädä eläkkeelle 70 vuoden kuluttua perheyrityksestä. Näillä mennään ja työtä syntyy takuuvarmasti.
Lavikainen suosittelijanasi pitää ajatuksiani rikollisena mutta jonkunhan se on syntipukin leimaa kannettava.
Ilmoita asiaton viesti
Hollanden linjaus on sen verran tyly, että tästä voisi jo SJP-osasto vetää johtopäätökset. Ohessa lehdistökatsaus, ettei tarvitse lukaista asiasta Pentikäisen kaljaasin filtteröintejä:
Euro-visions
It might be worth paying attention to what is going on in London, Paris and Berlin, where different visions of Europe, which we ought to be debating, are developing.
http://www.presseurop.eu/en/content/editorial/3785…
France’s Hollande urges euro zone government – Reuters
http://www.reuters.com/article/2013/05/16/us-franc…
Hollande goes on the offensive – two years to achieve political union in Europe – Open Europe
http://www.openeuropeblog.blogspot.co.uk/2013/05/h…
France: ‘Hollande, (is finally) an unabashed social democrat’ – La Tribune / Presseurop
http://www.presseurop.eu/en/content/news-brief/378…
Political union: Hollande takes up Merkel’s challenge – Le Monde / Presseurop
http://www.presseurop.eu/en/content/news-brief/378…
François Hollande vows plan to end Europe’s ’lethargy’ – The Telegraph
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/francois…
Brussels, Berlin lukewarm on Hollande’s euro zone vision – Reuters
http://www.reuters.com/article/2013/05/17/eu-franc…
Italy says French call for European govt should be considered – Reuters
http://www.reuters.com/article/2013/05/17/italy-po…
Ilmoita asiaton viesti
Minusta koko hommaa kuvaa parhaiten Uusiksen lausunto: ”Saksa on hoitanut leiviskänsä hyvin”.
Mitä enemmän asiaan perehtyy ja ajattelee kuvion hyötyjiä niin pelkästään Saksa löytyy vaihtoehdoksi,pienenä lisänä toki muutamia suuria pankkeja.
Edit: hyvä blogi. Jonkinlainen kiitos kuuluu aina asiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sopimus oli just sitä luokkaa mihin Urpilaisen äly riitti.Nolla paperi sanon minä.
Ilmoita asiaton viesti