Rasistinen Ruotsi?

Tuodakseni vilpittömän ihailuni tutkivaa journalismia kohtaan nostan jälleen kerran Financial Timesin uutisen esille. Sillä jos jotain rakentavaa haluaa saada aikaiseksi, tulee toimittajan jalkautua totta kai tapahtumapaikalle, mutta sen lisäksi haastatella molempia osapuolia. Viimeksi äänessä oli Uppsalan yliopiston apulaisprofessori, tällä kertaa nuoret itse ja pääosin 1. tai 2. sukupolven maahanmuuttajia. Ruotsi saattaakin olla hyvin rasistinen. Itselleni on jäänyt mielikuva, miten täällä maahanmuuttoa puoltavat muistuttavat tämän tästä Ruotsin esimerkillisyydestä.

Aiempi ylläpitämäni kuva yleisestä tilanteesta oli, että nämä maahanmuuttajanuoret olivat jääneet järjestelmän ulkopuolelle. Ei koulutusta, ei juuria, ei traditioita, tiheä keskittyminen, ei töitä, ”liikaa vapaa-aikaa” ilman harrastusmahdollisuuksia jne. Jokin erotti kuitenkin nämä ”geneettisistä ruotsalaisnuorukaisista”. Toiset pistivät öisin autokokot valaisemaan katuja lyhtypylväiden lisäksi ja toiset eivät.

Sen sijaan haastatellut nuoret kertovat, että poliisi ahdistelee heitä tarpeettomasti. Ei, ahdistelu ei ole seksuaalista. Eräs nuori kertoo, miten poliisit ovat ”aina” pysäyttämässä hänet kotimatkallaan työpaikaltaan penäten nähdä päivästä toiseen hänen ajokorttinsa. Autoa pengotaan huumeita hakien toistuvasti tuloksetta.

Hyvä on, minunkin habitus oli sellainen, että nuorena on rokkifestivaaleilla ollessani siviilipukuiset poliisit tulleet tarkistamaan taskut ja laukkujen sisällöt, tyttöystävältäni tiedusteltiin joka ainoan puuterirasian koostumusta. Operaatio kesti parikymmentä minuuttia ja missasimme osittain yhden esiintyjän, jonka olimme merkinneet suosikkeihimme. Otti se päähän.

Tällaisen kuitenkin ymmärrän. Poliisi tekee työtään ja se siitä. Sen sijaan, jos samat poliisit olisivat tulleet tunnin päästä tekemään uudelleen ratsian niin olisihan siinä jo ollut paikka sanoa, että eikö tämä ole tarpeetonta kiusaamista. Suomessa en ole koskaan kokenut poliisin toimivan sillä tavoin. Sitä pidän hyvänä asiana.

Nyt tulee kuitenkin se ratkaiseva ero: on aivan eri asia, jos palstoilla kirjoitukset vilisevät laidasta laitaan kuin se, että virkavalta toiminnallaan pyrkii vain härnäämään. Lisäksi tulee tietysti muistaa, että tässä on melko pitkälti tilanne, jossa sana on sanaa vastaan. Olettaisin nimittäin Ruotsin poliisin kumoavan näiden maahanmuuttajanuorten näkemykset, eikä kumpikaan osapuoli liiemmin pysty todistamaan sanojaan.

Omat kokemukseni suomalaisen poliisin osalta ovat olleet hyviä, ja jopa erinomaisia. Mutta sitä en tiedä jos Suomen poliisivoimissa on rasistisia henkilöitä, jotka käyttävät lain tuomia valtuuksia siten, että vain piinaavat ja härnäävät maahanmuuttajia (siltä osin kuin sen voi todeta nopeasti silmämääräisesti).

Voisiko siis Husbyn tapahtumat toistua Suomessa? Meillähän on joissain kaupungeissa samanlaisia ”maahanmuuttajalähiöitä”. Olen aivan varma, että jos poliisi ns. rupeaisi ”aukomaan päätään” näille vaikka Turun Varissuolla niin hullusti siinä kävisi ennen pitkää. Aluehan on melkoisen ankean näköinen, enkä usko siellä viihtyvyyden olevan suuri kantaväestön kuin maahanmuuttajienkaan osalta. Jokin sen kamelin selän kuitenkin katkaisee, kun tarpeeksi vain ladotaan punnuksia.

Taikka sitten Ruotsin poliisin toiminta on vain ”tekaistu syy”, mutta se argumentti on heikoilla jäillä siitä syystä, että haastattelussa oli useampi nuori. Koordinoitu muunnellun totuuden säveltäminen ei tunnu niin uskottavalta. Nuorethan purnasivat nimenomaan sitä, ettei kukaan kuuntele heitä. Samalla tavalla kukaan ei tunnu kuuntelevan kreikkalaisia. Kukaan ei kuuntele tarpeettomasti huostaanotettujen lasten vanhempia. Pääministeri Katainenkin sai eteensä tällaisen tilanteen viime vuoden lopulla.

Ihminen unohtuu.

P.S. Ruotsin poliisit eivät taida liittyä Perussuomalaisiin sitten mitenkään. Tämä ennaltaehkäisevänä muistutuksena.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu