Euro-ovet sulkeutuvat yksi kerrallaan
Euroopalle on tarjottu moninaisia ratkaisuvaihtoehtoja talouskriisinsä selättämiseksi. Ensin päätettiin päästää holtittomasti luotottaneet ulkomaiset pankkiirit pinteestä turvaamalla heidän kriisimaiden saatavat euromaiden omalla riskillä. Vastavuoroisesti haluttiin kriisimaiden pistävän taloutensa vaateriin. Lisäksi ruvettiin ennaltaehkäisemään ylivelkaantumista muuallakin ja päädyttiin talouskuriin. Toiseksi vaihtoehdoksi on tarjottu elvytystä. Sitten setelirahoitusta. Ikävä kyllä mistään näistä ei taida olla euromaiden avuksi. Ovet sulkeutuvat yksi toisensa perään.
Tukipakettipolitiikka on aiheuttanut selkeää kyllästymistä niin maksaja- kuin kriisimaissa. Maksajamaissa turhautuminen kriisin pitkittyessä kasvaa ja kriisimaita nyppii ankaran talouskuriohjelmien pakkosyöttö. Tukipakettilinja on myös kasvattanut huomattavasti kaikkien euromaiden velkaisuutta ja talouskuri on pitänyt huolen siitä, että kriisimaat ovat ajautuneet deflatoriseen lamaan. Se puolestaan on aiheuttanut tukitoimien vesittymisen: työttömyyden lisääntyessä veropohja on kaventunut, mutta sosiaaliturvamenot ovat kasvaneet. Vajeita ei olla saatu kuntoon.
Tästä johtuen, aivan aiheellisesti, on vaadittu talouskuriohjelmasta luopumista. Tänään todennäköisesti kolme suurehkoa euromaata saavat huojennuksia kunnianhimoisille vyönkiristelytavoitteilleen, koska vaarana on ennen kaikkea taloudellisen kriisin seuralaiseksi muodostuva sosiaalinen kriisi. Osittain se on jo muodostunut.
Talouskuriohjelmista luopuminen ei sekään helpota vajeiden kuromista umpeen. Vajeet kumuloituvat velkamittareihin, eikä ylivelkaantuneisuus helpota sitäkään kautta. Loputtomiin ei velkojien uskokaan riitä. Tästä on merkkejä ilmoilla aivan muualla kuin Euroopassa, nimittäin Japanissa.
Japani ilmoitti huhtikuun alussa mittavasta rahapolitiikan muutoksesta, jossa Japanin keskuspankilla on merkittävä rooli tehdä mittavia velkakirjaostoja. Samanlaisia kuin mitä EKP:n pääjohtaja Mario Draghi lupaili viime heinäkuussa. Japanin kokeellinen rahapolitiikka näkyy Euroopassa toistaiseksi vain EKP:n vakuuskäytäntöjen muuttumisella. EKP hyväksyy vakuuksiksi melko lailla arveluttavia papereita. Arveluttavia ne ovat sikäli, ettei näitä kaikkia papereita ole päästetty markkinoille antamaan markkinoiden omaa arviota niiden todellisesta arvosta. Toisin sanoen, markkinataloudelle on viitattu kintaalla melko lailla suoraan. EKP:n holvissa makaava arvopaperipino voi olla hyvinkin erittäin epärealistisella arvostuksella keskuspankin kirjanpidossa.
Huhtikuun alussa Japanin 10-vuotisten velkakirjojen korkotaso liikkui vähän päälle puolessa prosentissa. Massiivisten ohjelmien käynnistyttyä Japanin osakemarkkinat ovat raketoineet huimasti. Kuitenkin noin viikko sitten alkoi moottori yskiä. Japanin seurattu osakeindeksi Nikkei 225 tuli alas yli 7% yhdessä vuorokaudessa ja Japanin velkakirjojen arvokin suli. Korkotaso em. 10-vuotisilla käväisi yhdessä prosentissa.
Japanin velka on suurelta osin ostettuna Japanin keskuspankin kuin myös japanilaisten pankkien ja vakuutusyhtiöiden taholta. Velkakirjojen arvon ripeä lasku aiheuttikin huolta näiden yritysten kirjanpidosta. Japanin keskuspankki ilmoitti, että vakavaraisuutta mittaava CT1 (Core Tier 1) voi leikkaantua jopa viidenneksellä. Tämä laukaisi huolen pankkien tilasta ja niinpä pankkiosakkeet antoivat suunnan osakemarkkinoille: se oli raju pudotus.
Katsotaanpa yhtäläisyyksiä Japanin ja euroalueen välillä. Japanin velka on pääosin siis omien pankkien ylläpitämää. Sama tilanne on euroalueen kriisimailla, joissa etenkin ”menestystarinaksi” luonnehditun LTRO:n yhteydessä liikepankit tehtailivat näitä arveluttavia velkakirjoja, panttasivat ne EKP:lle (ja muodostaen siten EKP:n taseeseen kyseenalaista tavaraa) ja ostivat sitten saamillaan panttirahoilla maittensa velkakirjoja melko kalliiseen hintaan (korkotaso putosi, eli velkakirjoilla oli korkeampi hinta).
Yhtä lailla japanilais- kuin europankitkin ovat hyvin haavoittuvaisia näiden velkakirjojen arvostustasolle. EKP on määritellyt euromaiden velkakirjat riskittömiksi, eli ne ovat täydessä hinnassaan kirjanpidossa. Markkinahinta voi olla jotain aivan muuta. Tämä luo suuret riskit varsinaiseen velkakirjojen paniikkimyyntiin. Nimittäin se, joka ensimmäisenä myy, kärsii vähiten tappioita.
Kolmantena yhdistävänä tekijänä on tietysti hulppeat velkamäärät. Ja neljäntenä vielä se, että Draghi on lupautunut tekemään tismalleen samanlaiset kevätjuhlaliikkeet (OMT) kuin virkaveljensä Haruhiko Kuroda parhaillaan Japanissa tekee.
Yksi poikkeavuus toki löytyy: Japanin talouskasvu on näillä näppäimillä erilainen kuin euroalueella. Tämä ero ei toki ole euroalueen hyväksi, vaan tismalleen toisin päin. Euroalueen kriisin kannalta keskeiset ovet tuntuvatkin sulkeutuvan nokan edessä yksi kerrallaan.
Ensin pitää olla totaalinen romahdus mistä seuraa huikea nousu.Mutta niinkuin asiat on nyt päätetty hoitaa niin on vaan nolla kasvua ja kituttamista vaikka 20 vuotta.Ellikkä ikuinen taantuma ja välillä jopa lama on tiedossa.
Ilmoita asiaton viesti
Nähtäväksi tosiaan jää kuinka suuri pudotus pitää ensin hankkia ennen kuin suostutaan harkitsemaan niitä kansallisia valuuttoja.
Mutta nyt pienelle reippailukierrokselle, kun ilmakin on näin hieno.
Ilmoita asiaton viesti
Mitenhän se oikeen ees menee, jos sulla on euromääräistä velkaa ja se valuutta häviää? Kai kaikki valuutat sidotaan jollain indeksillä siihen Euroon tai vaikka Dollariin ja se velka lasketaan sen mukaan.
Sit velka, jota kertyy holtittomasti devalvoidaan sopivalle tasolle, mä veikkaan.
Mä oon edelleen sitä mieltä että kaikenkaikkiaan tekis koko maailmantaloudelle hyvää antaa iso osa veloista anteeksi. Jos sitä ei tehdä, niin konkurssien kautta sitten.
Vrt. Islanti.
Oot varmaan tutustunu David Graeberin ajatuksiin velasta?
Ilmoita asiaton viesti
Se velka voidaan muuttaa tälle uudelle valuutalle nimellismääräisesti. Helpoin keino on tietysti antaa referenssiarvoksi esimerkiksi 1 FIM2 = 1 EUR. Siitä se sitten hakeutuu oikeisiin uomiinsa.
Holtittomat määrät velkaa tulee kyllä luottotappioiksi. Se on sitten jokaisen maan katsottava omia pankkejaan, että onko järkevää pitää niitä pystyssä vai ei. Totta kai muutkin saavat osallistua pääomitukseen, jos niillä on oma lehmä ojassa.
Velkojen suuressa anteeksiannossa on myös jotain huonoa. Säästäväiset ihmiset kun ovat kituutelleet vuosia keräten johonkin suureen ostokseen rahaa (asunto) ja naapuri mällää velaksi ja sitten vain päätetään, että vedetääs velkaresetti.
Kyllä siinä jonkinlainen älämölö syntyy nallekarkkien jakoperiaatteesta.
Ilmoita asiaton viesti
Mä kysyn jotain mitä Graeber kysyy – minkä takia jenkeissä bailoutattiin pankit sen sijaan että oltais bailoutattu ne asuntovelkaiset ihmiset? Lopputulos olis ollu sama sillä erotuksella että kansa ei olis kaduilla? Minkä takia velanmaksu viimeistä myöten koskee vaan köyhää kansaa?
Ilmoita asiaton viesti
Aiemman viestini loppuosassa vastasin siten, kun asian itse näen. On myös epäreilua niitä kituuttelevia kohtaan, jos naapurit rällää velalla kaikki ja saavat sen anteeksi. Sellainen toimintatapa itse asiassa vain ruokkii sellaista mallia, jossa velkoja ei ole tarkoituskaan maksaa koskaan pois.
Se ei välttämättä ole rahoittajien mieleen. Tällaisen ”en minä velkojani maksa” -kulttuuri voisi tietää suuria vaikeuksia esimerkiksi Suomen tasavallalle Valtiokonttorin yrittäessä tehdä lainaemissioita.
Ilmoita asiaton viesti
Luottamus siis säilyy niin, että pankkien ei tarvii maksaa tappioitaan, mutta kansan täytyy? Epäilen että siinä menee toinen luottamus. Ja yhteiskuntarauha.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on kuulemma varaa velkaantua vielä, kertoi uutinen. Neljän vuoden päästä pitäisi viimeistään laittaa velkahana kiinni.
Useissa muissa euromaissa tämä tilanne on tullut jo vastaan ja osassa auttamattomasti käynyt mahdottomaksi, koska velkaa on liikaa mahdottomasti.
Talouskuri kuristaa kriisimaat hengiltä ja velkatalous aiheuttaa pankkikriisin/laman syvenemisen. Eipä hyvältä näytä vaihtoehdot.
Ilmoita asiaton viesti
Tahdon esittää pienen korjausehdotuksen: useissa muissa euromaissa tämä tilanne olisi tullut vastaan, jos hyväuskoiset höynäytettävät eivät olisi menneet pistämään omia verovelvollisiaan tulilinjalle huolehtimaan muidenkin veloista.
Ilmoita asiaton viesti
Ettei vain sama asia tulisi myöhemmin uudelleen niitä vastaan ja silloin on Suomellakin isommat velkavastuut…
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Kyllähän ne velkaa periaatteessa on nämä tukipaketitkin. Niitä vain ei kukaan maksa takaisin, vaikka joku erehtyisi perimään?
Ilmoita asiaton viesti
Kuvio menee näin (Kreikka II):
Kreikka ei saa markkinoilta lainaa. Euromaat pistävät pystyyn ERVV-kioskin, joka laskee liikkeelle omia velkakirjojaan, ja jotka euromaat, Suomi ml., takaavat. Kiinalainen ökypohatta tai brasilialainen pankki voivat ostaa näitä ERVV-velkakirjoja.
Saadut rahat ERVV-velkakirjoista näytetään Kreikalle, joka sitten maksaa aiemmat velkansa saksalaisille, ranskalaisille ja brittipankeille, ja jää itse velkaa ERVV:lle.
Oikea idea on, että Kreikka maksaa ERVV:lle korkoineen ja sitten ERVV kuolettaa itse brassipankin ja kiinalaispohatan velat korkoineen.
Mutta jos (kun) Kreikka ei pysty maksamaan ERVV:lle velkaansa niin brassipankki ei ole huolissaan. Nimittäin sieltä löytyy velalle takaajat. Onneksi olkoon, suomalaiset! Suomalaiset siis ottavat omaa velkaa maksaakseen brassipankille ERVV-velat.
Mutta nyt on vakuudet. Ideana varmasti oli, että jos (kun) näin käy niin Suomi saa tuon potin. Mutta jos asia tehdäänkin niin, että yhteistuumin painetaan niitä Kreikan toivottomia velkoja villaisella niin silloin Kreikka ei ole jättänyt sopimusta noudattamatta, kun sopimusta on muutettu yhteistuumin.
Siitä huolimatta Kreikka ei ole maksanut ERVV:lle velkoja, ja edelleen brassipankki katsoo paperista, että ketkäs ovat tällaisen velan menneet takaamaan. Suomi jälleen kerran.
Ilmoita asiaton viesti
Harmittaa pelkkä ajatus. Kai se on tyytyminen siihen mihinkä edusmiehemme/-naisemme ovat meidät ohjanneet. Varmaa on, että Suomen talous ei tule kestämään näiden takuiden seurauksena velkojen maksua. Lasku lankeaa kansalaisille.
Lisää verotusta.
Ongelma on mistä kansalle töitä, joilla kaikki maksuvastuut hoidetaan, kun maan oma talouskaan ei ole kunnossa.
——————————————
P.s. Saatiin uutisten mukaan jälleen AAA-luokituksia. Ollaan erinomainen maksaja.
Ilmoita asiaton viesti
Omassa valuutassa on se, etu, että me saadaan jotain taas myytyä! Ja D-markka tulee olemaan taas tosi kova raha, joka vaikeuttaa Saksan vientiä. Tässä ravatit puhuu meille osin palturia, että syyt on rakennemuutoksessa ja siinä ja tässä ja tuossa – osa ongelmista on satavarmasti siitä kiinni että Euro on liian kova valuutta Suomelle ja se nostaa meidän tekemien tuotteiden hintaa.
Näin epäilen vahvasti. Mut tätä ei varmaan saa sanoa ääneen, koska se sais ravatit näyttämään täysin syyllisiltä tähän fiaskoon, kun työpaikkakato menis niiden piikkiin.
Tällä kertaa siis arkadianmäen ravatit.
Ilmoita asiaton viesti
Näin. Menkääpä ehdottamaan jotain tuollaista -> populismia, änkyrää, ihmisvihaajaa, ”miten Kreikka pärjäisi, kun nytkin menee huonosti?”
Tämä juna tuskin pysähtyy. Näistä on kiva kirjoitella siitä syystä, että sen rytinän jälkeen voidaan sitten tuoda näitä kirjoituksia esille, kun levittävät käsiään: kukaan ei voinut tietää.
Ilmoita asiaton viesti
PS on ihan oikeassa talousongelmien juurisyistä, mutta mä tuomitsen täysin vähemmistöjen oikeuksien kimppuun hyökkäämisen. Musta siinä menee lapsi pesuveden mukana.
Ilmoita asiaton viesti
Voinko parantaa tilannetta jotenkin?
Puoluetoverinne Markku Tyry esimerkiksi moittii minuakin aina siitä, että olen kylmä ja julma, kuten vaikkapa tästä kirjoituksesta (Pelastusohje #3 alun linkkikimara) käy hyvin ilmi. Olen siis ollut taipuvainen potkimaan neuvottomia suoraan kajuuttaan jo vuodesta 2011.
Ilmoita asiaton viesti
Jaaha, joku gateway 502 sitten pisti kommentoinnin osaltani melko villiin kuntoon. Pitänee käydä etusivulla joka ainoa kerta erikseen. Ainakin näitä kopioviestejä piti poistella tuota virheilmoitusta katsellen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiusaa se on pienikin kiusa. Joka kerran kun suosittelee jotain kommenttia tänään, missä blogissa hyvänsä, hypähtää sivu tuonne ylös, missä on luettavissa: ”Kiitos suosituksesta!”
Sitten pitää kelata takaisin siihen kohtaan missä oli niitä kommentteja lukemassa.
Ainahan sen pari kolmekymmentä kommenttia jaksaa kelata, mutta kun tullaan lähemmäs sataa kommenttia, niin alkaa jo tympiä.
Onkohan tämä jotain tilapäistä häiriötä, vai tykkääköhän toimitus että niiiin vääriä kommentteja suositellaan, että sitä pitää hankaloittaa epämukavaksi ja aikaa vieväksi toimenpiteeksi? En millään haluaisi uskoa että on toimituksen keksimä ”uudistus”. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Vastaavaa en ole itse havainnut suositusten yhteydessä. Riippuukohan käyttämästäsi selaimesta? Itselläni on Google Chrome. Läppäri on varustettu Windows 8-ohjelmalla.
Ilmoita asiaton viesti
Käytän Firefoxin Auroraa facebookilla ja tänne olen kirjautunut sitä kautta. Kokeilin tulla tänne nyt Internet Explorer selaimella. Huh, tuli mainoksia tänne tuohon ylös ja samoin näytti lentävän sivun alkuun kommentin suosittelun takia kuitenkin. Niitä mainoksia en muutoin näe täällä ollenkaan tavallisesti.
Pitäisi kyllä tämän toimia kuin ennenkin mitä selainta nyt ihmiset käyttävätkin, ilman tuollaisia sivun hyppelyitä. Voisikohan toimitus korjata nämä toiminnat entiselleen. Kiitos jos!
Ilmoita asiaton viesti
Etko sinäkin kuitenkin ole sen ratkaisun kannalla, että euro hajoitetaan ja kriisimaat ottavat käyttöön omat valuuttansa?
Ilmeisesti ajattelet, että deflatorinen lama tulee siitä, kun kansalaisten ostovoima on pienempi säästökuurista johtuen, joka vähentää yritysten kysyntää ja näin syventää lamaa? Mutta eikö ostovoimalle tapahtuisi vielä dramaattisempi tiputus jos maassa otettaisiin käyttöön oma raha?
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäiseen kappaleeseen sisältyneeseen kysymykseen selkeä vastaus: kyllä olen. Tismalleen tuolla kannalla.
Deflatorinen lama tulee siitä, että kun sisäisen devalvaation myötä palkat vaihtuvat työttömyyskorvauksiin tai alempiin palkkoihin, samalla kun kuluttajahinnat nousevat n. 10% (Kreikassa näin on käynyt) JA velkoihin ei ole tullut helpotuksia JA verot sun muut nousevat, joilla pyritään paikkaamaan julkisen talouden alijäämää.
Se on kokonaisuus, ei niinkään ajattelun tulosta, vaan empiirisestikin jo todettu ilmiö. Tuon edellisen summattavat kun laskee yhteen niin tulos ei yksinkertaisesti voi olla mitään muuta kuin ostovoiman pudotus. Vai oletteko eri mieltä?
Saatatte kysyä, että miksi ne kuluttajahinnat ovat nousseet, kun deflaatiossahan pitäisi käydä päinvastoin. Vastaan siihen, että kun verorasite kasvaa niin se siirtyy niihin hintoihin.
Mutta mitenkä ”oman rahan” ostovoiman kanssa kävisikään? Voitaisiin sanoa, että esimerkiksi Kreikan oma rahayksikkö devalvoituisi rajusti. Siis tuontitarvikkeiden hinnat kyllä nousevat. Mutta se ei vaikuta niinkään Kreikassa tuotettujen tarvikkeiden kohdalla kansalaisten ostovoimaan. Päinvastoin. Halventuneen valuutan vuoksi esimerkiksi kreikkalaiset oliivit kokisivat samanlaisen pudotuksen, ja nyt esimerkiksi te voisitte nähdä lähimarketissa nuo samat oliivit rutkasti edullisemmalla hinnalla. Se ei ehkä vaikuta juuri teidän ostokäyttäytymiseen, mutta potentiaalisia uusia kreikkalaisten oliivien kuluttajia tulee lisää. Se tietää Kreikkaan kassavirtaa. Se tietää oliivifarmarille lisää kysyntää. Lisäkysyntään vastataan laajentamalla toimintaa: esimerkiksi palkkaamalla pari viljelijää lisää. Investoidaan uusiin pakkauskoneisiin jne.
Se taas tietää enemmän verotuloja Kreikalle. Hiljalleen tilanne tasapainottuu ostovoiman suhteen myös tuontitarvikkeiden saralla.
Kreikan tehtävänä olisi keskittyä uudistuksiin esimerkiksi työmarkkinoilla, mutta se välttäisi samanaikaisesti lohduttoman vyönkiristelyn. Talouden balanssi on hyvä hakea, ja siinä apuna toimii oma kelluva valuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, verojen nostoa ei pitäisi ikinä ottaa mukaan säästöohjelmiin. Olen itse vyönkiristysten kannalla, mutta en ikipäivänä kehottaisi nostamaan veroja muutenkin vaikeassa taloustilanteessa. Päin vastoin niitä pitäisi laskea. Oikeaoppinen austerity on sitä, että julkista sektoria leikataan moottorisahalla ja julkisen sektorin palkkoja rummutetaan alas oikein urakalla. Tähän vielä päälle työmarkkinoiden jäykkyyksien purkamista, niin voitaisiin jopa odottaa jotain tuloksia.
Kuitenkin teoreettisesti sisäisessä devalvaatiossa ja ulkoisessa devalvaatiossa voisi tulla sama lopputulos, jos palkkojen annettaisiin ”kellua” vapaasti kohti markkinatasapainoa. Käytännössä tämä on tietenkin mahdotonta ammattiliittojen ja mielenosoitusten puristuksessa. Siksi oma raha on se ainoa järkevä mahdollisuus, jonka vaikutukset olisivat juuri sen kaltaiset kuin tossa kuvaat.
Onkohan deflatorinen lama kuitenkaan se järkevin termi tuolle Kreikan tilanteelle, jos tilanteeseen on jouduttu pikemminkin huonon politiikan seurauksena?
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen sitä mieltä, että Kreikassa pitää käyttää euroja. Kuuluuhan meillä kansainvälisillä suomalaisilla olla vankka mielipide siitä, millä siellä maksetaan. Me EU:n veronmaksajat maksamme käsittääkseni oliiveista tukiaisia per viljelty neliömetri, markkinamekanismit lienevät tuosta bisneksestä melko kaukana.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi sitten ihan mielenkiintoista kuulla, miten avauksessa esittelemäni aiotaan ratkaista, kun puolueet Suomessa ovat pääsääntöisesti ”ei tulonsiirtounionille”?
Markkinamekanismit tulevat tässä sirkuksessa myös pysymään melko kaukana.
Ilmoita asiaton viesti
Kaksoisvaluuttaa kriisimaille ehdotti noin vuosi sitten myös Deutsche Bankin ex-pääkansantaloustieteilijä Thomas Mayer:
http://www.handelsblatt.com/politik/konjunktur/nac…
Ajatus kaksoisvaluutasta on tuosta vielä edelleen hienostunut:
http://www.wiwo.de/politik/deutschland/gemeinschaf…
Tämän hienostuneemman mallin mukaisesti käteismaksut tapahtuisivat edelleen euroina. Sähköiset tapahtumat taas kaksoisvaluutalla.
Jokaisen euromaan sisäinen maksuliikenne tapahtuisi kaksoisvaluutalla, mutta säästöt ja ulkomaiset sitoumukset säilyisivät europohjaisina. Tämän vuoksi säästäjien eikä velkojiien tarvitsisi pelätä tappioita ja bank-runeilta sekä muulta kaaokselta vältyttäisiin.
Kaksoisvaluutta ei siis pakottaisi yhtään maata pois eurosta (myös target-saatavat säilyisivät), mutta oman valuuttaosan joustavuus auttaisi kriisimaita saavuttamaan kilpailukykynsä hiljalleen takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
En minäkään ymmärrä, mitä lisäarvoa ”oma” raha toisi. Aikanaan erilaiset väyrystelijät saivat puliveivattua paperin hintaa alaspäin devalvoimalla, siitä kärsi koko rehellinen yritystoiminta ja siinä työskentelevät palkansaajat. Ei setelien vaihtaminen loisi maahan yhtään yritystä tai työpaikkaa, se vain vaikeuttaisi kansainvälistä yritystoimintaa ja eristäisi Suomea sen kauppakumppaneista.
Karsean liioiteltuja ovat ihmisten käsitykset siitä, mitä ”rahapolitiikalla” tai talouspolitiikalla ylipäätään voidaan saada aikaan. Hyvinvointi syntyy kaupankäynnistä ja yritystoiminnasta jos on syntyäkseen, poliitikoilla on tuohon prosessiin valitettavan harvoin mitään lisäarvoa tarjottavana.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä ”devalvaatioaikakaudet” olivat sitä aikaa, kun norsunluutornista (Suomen Pankki) määrättiin mitä mikäkin sai maksaa. En minäkään sitä ymmärrä. Siksi en toivoisi, että ollaan hirttäydytty kiinni mihinkään valuutan arvostustasoon, vaan annetaan ihan oikeasti markkinatalouden mukaan ihmisten määritellä (markkinatoimijoiden muodossaan) minkä arvoista mikäkin on.
Ilmoita asiaton viesti
Perusopetus makron puolella. Kokonaiskysyntä pitäisi saada kapasiteetin mukaiseksi. Kun kansantalous pyörii alhaisellä käyttöasteella (ihmiset työttöminä, tehtaat toimettomina), numeroista tulee rumia.
Ollille muistuttaisin, että palkkojen joustamattomuus on monen tekijän summa (neuvotteluvoima, sopimus- ja lakisääteisyys, ihmisten typeryys, sosiaaliturva, mikä mahdollistaa ennemmin korkean työttömyyden ennen palkkojen laskemista). ”suvituuli” huomautti muuten samasta asiasta, eli verojen nosto ei kuulu sisäiseen devalvaatioon.
Sekä Jounille että Ollille: koska kotitalouksien tai yritysten velanmäärä ei jousta suhdanteiden mukaan, palkkojen alentaminen työttömyyden torjumiseksi heijastuisi vain velanhoitokyvyttömyyteen, pankkijärjestelmän vaikeuksiin ja moneen muuhun hankaluuteen. Rahapolitiikka ei ole mikään ihmelääke, mutta on parempi konsti kuin ns. sisäinen devalvaatio.
Jounin kommentin sisältö ei oikein kestä tarkastelua – argumentit jäivät uupumaan, ja keskeinen viesti, että rahapolitiika olisi impotentti ei oikein pidä historiatietojen valossa paikkaansa. Ruotsi yllätti muuten reilusti paremmilla BKT-luvuilla tänään. Ilmeisesti ruotsalaisia yrityksiä ei ole oma valuutta mitenkään eristänyt tai vaikeuttanut. Tämä tietenkin harmittaa mm. EK:ta, koska siellä nyt ollaan keksitty aikoinaan Suomi tähän pankaka-show:hun vetää mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Näyttää siltä, että Suomen talous ei pärjää ilman devalvaation mahdollisuutta. Lamat on tähän asti hoidettu devalvoimalla. Se selätti myös 90-luvun suuren laman. Nyt tilanne alkaa olla tuotakin pahempi, sillä tuotantoluvut ovat edelleen alle v. 2008-tason.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä varoitti EMU-työryhmä aikoinaan. Sillä ei vaan ollut mitään merkitystä, koska EK-spedet, Lipponen ja Niinistö. Pääsääntöisesti ei kannata kysyä asiantuntijoilta, jos tietää, että ei halua kuulla vastauksia. Mm. EMU-työryhmän kahden ruotsalaisjäsenen näkemykset jätettiin huomioimatta loppuraportissa.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä ei tiedä kukaan, missä ruotsalaiset yritykset olisivat, jos Ruotsi olisi mukana eurossa. Ruotsi on sentään vanha teollisuusmahti. Suomi on hyötynyt vuosien varrella arvaamattomasti, kun ruotsalaiset yritykset ovat suunnanneet investointejaan tänne euroalueelle kotimaansa sijasta.
Ilmoita asiaton viesti
Luin tuossa kahvilassa paikallisaviisia sen verran, että Stubb olisi ajamassa firmat Afrikkaan. Mikäpä siinä, eihän täällä sellaisia tarvita, kun me voimme loikoilla riippumatossa ja suurin ongelma on siinä, ettemme enää keksi mihin käyttäisimme ”tienaamisesta” tulevat korkotulot.
Ilmoita asiaton viesti
Outoa kommentointia. Sanot, että ei pysty tietämään, miten ruotsalaiset jos olisivat eurossa. Kuitenkin kerrot, että Suomi hyötynyt eurosta jne – huomaatko ristiriidan.
Pystynet myös varmasti esittämään ne tilastot, joissa näkyy Suomeen tehdyt mittavat investoinnit. Itse olen ymmärtänyt asian olevan päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Sori en huomaa ristiriitaa eikä ole käppyröitä.
Ilmoita asiaton viesti
Selvä – ei logiikkaa eikä dataa väitteiden nojaksi. Syytä onkin pyytää anteeksi 🙂
Rautalangasta – si-nä ker-to-a, et-tä Suo-mi hyö-ty-nyt eu-ros-ta. Si-nä my-ös ker-to-a, et-tä em-me tie-dä, mi-ten Ruot-sil-le o-li-si käy-nyt eu-ros-sa.
Esität 1. faktana, kun taas 2.:n kohdalla toteat, että emme voi tietää. Skarppaa nyt vähän.
Ilmoita asiaton viesti
J. Snellman (14:08) #18:
Ruotsilla olisi siis johdonmukaisuuden nimissä mielestäsi(?) kaksi vaihtohetoista tietä:
1) Jos se olisi ollut eurossa, sillä menisi vieläkin paremmin (koska Suomellakin…) TAI
2) Koska se ei ole eurossa, sillä pitäisi mennä paljon huonommin (yllätys on siis menestys ilman euroa?)
Ymmärsinkö oikein ajatuskulkusi? Olisiko siis kruunu rasite ja euro etu?
Ilmoita asiaton viesti
Yhteinen valuutta helpottaa yritysten toimintaa ja kansainvälistä kauppaa. Ilman lähdettä väitän, että Nokia on kyennyt säilyttämään edes joitain toimintoja Suomessa juuri euron ansiosta.
Ilmoita asiaton viesti
Tietenkin se helpottaa. Eihän kukaan ole mitään muuta väittänytkään. Sen haitat suhteessa hyötyihin tässä on ollut kyseenalaiset. Miten muuten siellä Ruotsissa tai Moskovassa ovat firmat voineet toimia, kun edes Nokialta ei olisi ilman euroa onnistunut? Uskomatonta pelleilyä sulta.
Ilmoita asiaton viesti
Toisekseen, sitä ”investointeja hirveästi Suomeen”-käppyrää sulta ei tule, koska käsityksesi oli väärä. Investoinnit ovat menneet aivan jäihin euroaikana. Nämä asiat ovat tärkeitä, ja nämä on helppo tarkistaa googlella. Ohjesääntö nro1: älä tuhlaa omaa ja lukijoiden aikaa kirjoittamalla jotain, joka olisi helppo oikaista googlella. Kun se jää sulta tekemättä, n. 100-500 lukijaa joko erehtyy uskomaan, tietää paremmin, tai joutuu tarkistamaan. Toimittajan vastuu, remember?
Tuossa FDI-linkki.
http://morelivers.blogspot.com/2013/05/30th-may-fd…
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta sinun keynesiläisestä/monetaristisesta perusmakrosta olemme hieman erimieliset. Minusta lama on korjausliike, jonka estäminen löysällä rahapolitiikalla (lisäämällä valtion kulutusta vielä huonompi) ei kannata. Näin toimien elvytetään sellaisia talouden rakenteita, joiden kuuluisikin mennä nurin. Ilman elvytystä lamasta tulisi toki jyrkempi mutta myös kestoltaan lyhyempi. Löysällä rahapolitiikalla vieläpä on taipumus luoda talouteen kuplia ja inflaatiota. Sen kanssa mennään helposti ojasta allikkoon, kuten kävi Greenspanille teknokupla -> asuntokupla.
Jos poliitikkojen pitäisi johonkin keskittyä, niin siihen että raivaisivat esteitä pois sen tieltä, että palkat joustaisivat myös alaspäin.
Kun nyt esimerkiksi FED on elvyttänyt elvyttämistään, ei lamasta ole päästy vieläkään eroon. Tähän keynesiläiset tietysti vastaavat, että ilman elvytystä olisi mennyt vielä huonommin, joten tätä väittelyä on mahdoton voittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Makuasioita. Minusta taas lama on ikävä katastrofi.
Ilmoita asiaton viesti
Toki näin. Keynesiläiset ja monetaristit eivät huomioi tarpeeksi sitä, mitä taloudessa on tapahtunut ennen käännettä huonompaan. Minun mielestäni ne ongelmat jotka laman kynnyksellä realisoituvat ovat pitkälti syntyneet kasvukauden aikana, jossa kaikki kasvu ei ole ollut kestävällä pohjalla. Keynesiläiset taas yrittävät kantata suoraan uuteen nousuun ikäänkuin ongelmat johtuisivat vain jostain irrationaalisista ongelmista kysynnässä. Jos Krugmanilta kysyttäisiin, niin hän todella kannattaa sitä, että laitetaan vaikka ihmiset kaivamaan kuoppia ja toiset täyttämään niitä kunhan vaan luodaan kysyntää. Aivan pähkähullua kamaa.
Todellisuudessa ongelmat makrotaloudessa johtuvat lukemattomista pienemmistä ongelmista, jotka markkinatalouden toimijoiden (ei poliitikkojen!) pitää antaa ratkaista. Kuopankaivajille ja -täyttäjille pitää nimenomaan antaa kenkää ja antaa markkinoiden työllistää heidät. Tämä vaatii konkursseja ja tiettyjen alojen supistumista ja resurssien vapautumista niiltä joidenkin toisten alojen käyttöön. Jos tätä prosessia estetään, ei lamasta pääse eroon.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle on suoraan sanottuna yksi lysti sen kannalta noudatetaanko monetaristista vai liberalistista linjaa, kunhan siitä pidetään johdonmukaisesti kiinni. Jos liberaalilla ”laissez-fairella” vedellään liborit miten sattuu ilman, että kukaan saa valvoa niin silloin kyllä pitää aiheuttamansa sotkutkin siivota sitten ihan itse. Tästä (periaattellisestakin) syystä vastustan Suomen mukaanvetämistä näihin siivoustalkoisiin.
Se, ettei kasvu ole ollut hurlumhei-aikakaudella kestävää ei poista sitä tosiseikkaa, että juuri nyt Euroopassa on humanitäärinen kriisi. Vaara on, että knoppailemalla jollain talousteorioilla ei tee mitään, kun hiilihangoilla varustautuneet lynkkausjoukot juoksevat perässä.
Missä määrin Euroopassa pitäisi sitten tehdä itsemurhaa? Pitäisikö Espanjan tappaa 60% nuorisostaan, koska niistä ei ole hyötyä?
En tahtoisi turhan päiten jankata näistä asioista, jos jotain joskus ymmärrettäisiin vähän pidemmälle.
Tässä sitä eurohuumaa teillekin:
Kreikkaan lisää rahaa entisten perään.
OECD: monetaristinen setelipainohuuma täysillä käyntiin.
Tässä siis, kun minun tarjoamat vaihtoehdot eivät kelpaa sitten millään. Tuon jälkimmäisen toimen riskianalyysinä voitte muuten tätä nimenomaista blogiavausta pitää.
Ilmoita asiaton viesti
Humanitäärinen kriisi on, ja varmaankin olemme siitä yhtä mieltä, että sen pääarkkitehdit ovat brysselin euroänkyrät, jotka pitävät kiinni euroutopioistaan vaikka kaikkien pitäisi jo nähdä sen vääjäämätön lopputulos. Euro on epäonnistunut projekti ja sen myöntäminen olisi viisauden alku.
Ja ymmärrän senkin, että nyt vaaditaan setelipainon käynnistämistä, koska sillä tuskaan saataisiin helpotusta. Kuitenkaan tällä tavalla ei euroa saa toimimaan, eli mikään ratkaisu se ei ole.
Väärän politiikan johdonmukainenkin harjoittaminen johtaa ongelmiin. Ei nuo talousteoriat mitään ”ihansama -osastoa” ole.
Ilmoita asiaton viesti
Setelipainossa pitää vain ajatella. Lisää rahaa markkinoille, se varmastikin hakeutuu sinne-tänne, mutta melko varmasti osakemarkkinoille. Hinnat nousevat.
Nyt katselette kädessänne olevaa euromaan X velkakirjaa, esimerkiksi Suomen tasavallan, jossa lukee kauniisti päällä kuponkikoroksi vaikka 2%.
Se on vuosituottonne. Kuukauden setelihuuman jälkeen voi tosin olla tilanne, että osakkeet ovat kallistuneet esim. 10-20%.
Kuukaudessa.
Pistääkö miettimään? Tekisikö mielenne myydä velkakirja ja ostaa sen sijaan osakkeita? Entä jos nyt pohditte ennakkoon. Olisiko parempi olla siellä osakemarkkinoilla kiinni jo heti kun Draghi käärii hihat ja rupeaa hommiin?
Tästä on kyse velkakirjojen myyntiaaltoriskistä. Se tietää puolestaan nousevia lainakorkoja. Suuret korot + hemmetisti velkaa (euroalueella) = melko paljon maksettavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään ole ihansama. Tässä nyt on vain se meidän näkemyksissä vallitseva ristiriita, että itse näen 90-luvulta alkaneen finanssisektorin merkittävän liberalisoinnin, jota sinä et näe. Historiankirjoittajilla pientä libertaristista porukkaa lukuunottamatta yleinen käsitys on, että liberalisoitiin. Päättäköön joku muu.
Samaa mieltä Henrin kanssa siitä, että johdonmukaisuus olisi suotavaa. Sitä ei ole näkynyt päättäjien puolelta. Euro tai EU ei ole itsetarkoitus. Eikä myöskään Deutsche Bankin pystyssäpysyminen. Mielestäni reiluus, markkinaehtoisuus, talouskasvu ja korkea työllisyysaste ovat itseisarvoja.
Samaa mieltä Olli siitä, että EU-tasolla ei tulla saamaan ikinä mitään hyvää aikaiseksi. Mielestäni se johtuu siitä, että tavoitteet ovat osapuolilla keskenään ristiriitaiset sekä populismista.
Populismi ei minulle tarkoita Grilloa ja Soinia. Se tarkoittaa Kataista, Urpilaista, Olli Rehniä, Barrosoa ja van Rompuyta. Ne ovat ihan pihalla, puhuvat vastoin parempaa tietoaan, eivätkä voi lopettaa jatkettuja virheitään kuin vasta pakon edessä.
Ilmoita asiaton viesti
Historia kirjoittaa myös, että 30-luvun suuri lama osoitti, että vapaa markkinatalous ei toimi, jossa New Deal nosti jenkit suosta ja toinen maailmansota lopetti laman kokonaan. Aivan käsittämätöntä puppua.
Taloushistoriaa ei oikein voi kirjoittaa kukaan muu kuin ekonomisti ja silloinkin siitä tulee sellaista kun ks. kirjoittajan teoriapohja antaa olettaa. Monetaristi etsii muutoksia raha-agregaateissa, keynesiläinen etsii kysyntäongelmia jne jne.
Saisit kyllä minun puolesta tehdä sellaisen kirjoituksen, jossa käyt kronologisesti läpi kaikki ne liberalisointipäätökset ja sääntelynpurkamiset jotka tähän kriisiin johtivat.
Ilmoita asiaton viesti
Herra Makkonen, tehkää tutkimustulosta aivan itse.
Katsokaa ne 1920-luvun maat, jotka kärvistelivät ongelmissa. Katsokaa, monellako oli kultakanta käytössään.
Katsokaa, miten 1930-luvulla kultakannasta luovuttiin milloin missäkin em. havaintoon sopivissa maissa, ja miten niiden talous voi siinä 4-5 vuotta kytköksen purkamisen jälkeen.
Tämän jälkeen miettikää, onko kriisimailla mitenkä sidottu rahapolitiikka verrattuna kultakantaiseen järjestelmään.
Mitä tulisi nyt tehdä?
Ilmoita asiaton viesti
Siis jos ongelmana on liian korkea ja jäykkä palkkataso, niin tokihan sitä pystyy laskemaan inflaation avulla. Inflaatio tuo kuitenkin mukanaan muita ongelmia, kuten omaisuuden uusjakoa ja se on myös moottori taloussyklien aikaansaajana.
Loogista olisikin tehdä työtä sen eteen, että palkat alkaisivat taas joustaa. Tätä ei tunnu kukaan edes yrittävän, ilmeisesti tämän ehdottaminen on poliittinen itsemurha.
Mitä nyt pitäisi tehdä? Paras realistinen välitön ratkaisu on siis minusta euron purkaminen, omat devalvoituvat valuutat.
Ilmoita asiaton viesti
Palkkoja ei voi laskea. Piste.
Kotitaloudet ovat korviaan myöden velkaa. Esimerkiksi asunnoista, autoista ja ties mistä.
Jos palkkoja lasketaan niin näistä tulee luottotappioita pankeille. Meillekin tulee pankkikriisi. Emme enää paikkaa Saksan, Ranskan ja Iso-Britannian pankkikriisiä, vaan maksamme sitten vielä omaamme.
Ehdottakaa jotain muuta.
Ilmoita asiaton viesti
No, eipä tässä ole kuin huonoja ratkaisuja. Jos näin iso porukka on elänyt kuin pellossa vuosikymmeniä, niin siitä nyt ei vaan ole mahdollista kruisailla ohi kuin mitään ei olisi tapahtunut.
Minä pelkään, että jos jatkamme teeskentelyä ettei mitään tappioita ole missään syntynyt, tulemme tekemään pudotuksesta aina vaan korkeamman. Ei markkinataloutta voi lopputtomiin huijata.
Mikä sinun ratkaisu sitten on?
Ilmoita asiaton viesti
Enkö ole kertonut? Ah, no niin. Otetaan se kansallinen, mutta kelluva valuutta käyttöön.
Nimellisesti ei tarvitse leikellä palkkoja. Vaihtotaseen vaje kielisi, että valuuttamme hieman halpenisi.
Se antaa mahdollisuuden myös muille kyvyille kuin vain priimalle. Voidaan kilpailla paremmin tuotteiden hinnalle. Tuossa seuraan sivussa Kataisen hallituksen kevättodistusta. Siellä sanoo hallituspuolueen pj.:t yhteen ääneen, ettei suomalaisia tuotteita osta.
Entä, jos ne olisivat hieman edullisempia, kun valuuttakurssi olisi hieman meidän eduksi?
Se antaisi ulkomaisille raharikkaille mahdollisuuden investoida Suomeen hieman huokeammalla.
Kelpaisiko?
Ilmoita asiaton viesti
Kelpaa!
Ilmoita asiaton viesti
Leikataan velkoja suhteellisen reippaasti ja heivataan Saksa Eurosta.
Ilmoita asiaton viesti
Muistutan, ettemme me tee päätöksiä muiden puolesta. Voimme tehdä tuon ratkaisun omasta puolestamme.
Ilmoita asiaton viesti
Kyl siitä kasvua tulis, jos painais rahaa, koska on jengiä sylkemässä kadulle miljoonatolkulla. Nyt ne ei pääse töihin ja terottaa niitä seipäitään ja multa kaikki sympatiat sille touhulle. Ei tää vetele, että kansa näkee nälkee ku ravatit hölmöilee.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä tulee tuo mielenkiintoinen Japanissa tapahtunut ilmiö (viikko sitten, torstaina).
Viestissä #31 lähdin järkeilemään tilannetta. Kyse on myös siitä, että se kuka nuo velkakirjat eniten myy saa parhaimman hyödyn. Ja kun myyntiaalto alkaa niin kaikkien velkakirjoista alkaa sulaa se arvo pois. Nyt ne ovat hyvin korkeasti noteerattu kirjanpitoon.
Eli pankissa A hermoillaan, jos pankki B meneekin myymään ja omatkin velkakirjat menettävät arvoaan ja huolet pankin A vakavaraisuudesta kasvavat. Talletuspakoa, omistusten myyntiä (roimaa kurssilaskua) jne. Se tietää taas kerran pientä pääomitustalkoota.
Japanissa varsinainen hurmos kesti puolentoista kuukautta. Japani yrittää varmasti miettiä keinoja, joilla se ”pakottaa” Japanin rahoittajat huonoihin tuottoihin (alhaiset lainakorot), mutta saa paremmat tuotot, riski- ja investointihalukkuutta ajoiksi (osakemarkkinat, reaalitalous).
Tämä on vaikea yhtälö, ja se voi merkitä melko kyseenalaisia pakkotoimia.
Toinen vaihtoehto on, että keskuspankki ostaa kaiken, minkä se irti vaan saa ylläpitääkseen bondien arvot pilvissä. Vaan silloin arvostuskupla kyllä kohdistuu jo keskuspankkiin. Japanissa se on japanilaisten murhe, mutta EKP:hen tultaessa murhe on silloin myös suomalaisten.
Ilmoita asiaton viesti
Päivän makropoliittiset suositukset EU-komissiolta: budjettielvytystä joka suuntaan.
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-463_en….
lyhyt versio tässä:
http://www.zerohedge.com/news/2013-05-29/eu-extend…
Ihmeellist populismia OECD:lta, IMF:ltä ja komissiolta. Katainen, nopeasti sitä growsterity-takkia kääntämään. Iltaysiltä sitten sujuvaa valehtelua Kreikan takuvatkutuksista.
”Kaksi vuotta jytkystä, Kataisen hallituskausi puolivälissä. Puoluejohtajat vieraana TV1:n ”Vaalien välissä” -ohjelmassa. Juontajina Katri Makkonen ja Jan Andersson.”
Hurrilla samat havainnot kuin meikäläisellä aiemmin:
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2013/05/29/e…
Ilmoita asiaton viesti
Siis nuo takuutukset nyt ovat niin järkyttävä fiasko, että millä ihmeellä näitä papereita sorvanneet ylipäätään voivat jatkaa tehtävissään?
Koko paketti pellolle.
Ilmoita asiaton viesti
Hetemäki varmisti nimityksensä uudeksi sailakseksi, ja SDP pelasti kasvonsa. Kyllä se näyttää SDP:n äänestäjille riittävän.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kaunis kaikille kuuseloille. Kerrassaan hienoa.
P.S. ZH:n ”spend till you drop mode”. 😀
Välisoitto päättyi, on aika pistää seuraava kohtaus rullaamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olli, vaikka olemme monessa asiassa aivan eri mieltä, tämä todnäk hymyilyttää molempia:
http://projects.wsj.com/games/thefederator/
Ilmoita asiaton viesti
EKP ilmoitti erikseen, että pystyvät suoriutumaan tehtävistään ja turvaamaan henkilöstönsä, vaikka hiilihankoporukat ovat jo ovella:
”In view of the demonstrations planned in the city of Frankfurt in the course of the next few days, the Executive Board of the European Central Bank (ECB) has taken the necessary steps to ensure that the ECB remains operational. In liaison with local authorities, the ECB has also implemented measures to ensure the safety of its staff.”
http://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2013/html/p…
EDIT: pyytämäsi bondin linkki
http://www.investing.com/rates-bonds/spain-10-year…
Ilmoita asiaton viesti
Jees, käytin tuota JA Reutersin datavirtaa. Luulin, että nyt jotenkin silmät harittaa tai Supo editoi graafeja lennosta. 😀
Lol. Tästä voi tulla vielä hauskaa seurattavaa.
EDIT: Siis Iberian porukoiden 01/23 erästä oli kyse, mutta oletettavasti se tohon kymppikerhoon lukeutuu.
Urpilainen voisi treenata hieman kynänsä kuntoa, sillä kohta päässee vähän takuuttelemaan lisää espanjalaispankkeja.
Ilmoita asiaton viesti
Ah, tätä korkokattojen maailmaa. 😀
Mutta tuossa artikkelissa pohditaan aika pitkälti samaa ongelmaa kuin mitä itsekin tuumailin tätä avausta kirjoittaessa.
Ja lisää eurooppalaisen pankkikriisimme puhkeamisesta uuteen kukoistukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Euron merkittävä devalvaatio lisäisi vientiä ja työllisyysastetta.Onko se mahdollista päästää kellumaan? Voisiko ratkaisu olla Bitcoinin tapainen globaali valuutta joka olisi ainoastaan sähköisessä muodossa ja sen kurssi perustuisi vapaisiin markkinoihin osakkeiden tapaan. Valuuttojen arvo perustuu markkinoiden luottamukseen ja uskoon niiden vahvuudesta kuten rahastojen ja osakkeiden kohdalla.Valuuttojen kurssivaihtelut vain ovat loivempia ja tapahtuvat hitaammissa sykleissä. Euron kurssi on toistaiseksi ollut vakaa mutta kuinka kauan? Ehkä siihen saakka kunnes jäsenmaita alkaa irrota valuuttaunionista eikä siihen taida mennä 50 vuotta joka on Kreikan laina-aika Suomelle.Veikkaan että alle 10 vuodessa joku etelä-euroopan jäsenmaa tai britit eroaa eurosta nykymenolla. Ei olisi hullupaa jos EU päivittyisi uusiksi ja jäseniksi jäisi vain osa,vähintään yhden A:n luottoluokituksen omaavat valtiot.Kreikka,Kypros,Espanja,Italia ja Portugali vain siinä tapauksessa että EU muuttuu täysivaltaiseksi liittovaltioksi ja ne menettävät itsenäisen taloushallinnon.Tilanne ei ainakaan nykyisestä enää kurjistuisi vaikka näin kävisi.
Ilmoita asiaton viesti
Perusteet ihan hakusessa nyt, Heikki. Euro kelluu jo.
Ilmoita asiaton viesti
Japani vaan ei ole tuhonnut tuotantoaan yrittäessään pelastaa maailmaa (ts. paisuttanut julkista sektoriaan yli äyräitten ja nostanut verot taivaisiin ympäristöverukkeilla) joten sillä voi vielä olla mahdollisuus pankeista rippumatta. Tosin Saksan ja Japanin ydinvoimapolitiikasta voi kyllä löytää yhtäläisyyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Japanin kohdalla katselen net investment positionia. Siinä on kiva vertailukohde näille euromaille.
Ilmoita asiaton viesti
Keskuspankin velkakirjojen osto voi olla kiertoteitse suoritettua setelirahoitusta..
Otetaan yksinkertaistettu esimerkki:
1. Keskuspankki lainaa liikepankille rahaa keskuspankki korolla.
2. Liikepankki lainaa rahaa isommalla korolla valtiolle.
– nyt jos valtio maksaisi korkojen kera takaisin pankki saisi rahaa tyhjästä.. Mutta kun käytännössä kaikki raha on syntynyt velasta ei ole olemassa rahamäärää jonka valtio voisi hankkia verottamalla ellei yksityinen lainanotto jatku ja jatku ja kasva koko ajan. Mutta joka tapauksessa kaikkia velkoja ei pystytä millään maksamaan takaisin. Joten..
3. Keskuspankki ostaa valtionvelkakirjat pankilta hintaan joka on vähemmän kuin mitä korkojen kera olisi valtion maksettava.
4 a) Velkakirjat jäävät keskuspankkiin mutta keskuspankki ei koskaan vaadi velkoja maksuun, tällöin lopputulos vastaa sitä kuin raha olisi annettu valtiolle setelirahoituksena. Liikepankki saattoi saada siinä sivussa tukea tai menettää riippuen siitä paljonko keskuspankki maksoi velkakirjoista.
4 b) Keskuspankki perii velat mutta pienemmällä korolla kuin mitä pankki vaati. Tällöin tulos on sama kuin jos keskuspankki olsi lainannut valtiolle.
Koska EUssa suora setelirahoitus ja myöskin valtioien suora lainarahoitus keskuspankista on ”kiellettyä” päädytään väkisinkin johonkin tällaiseen. Tietysti jos valtion kauppatase on positiivinen se voi selvitä ilman tätä mutta on hyvin hankala edes kuvitella realistista tilannetta jossa koko EUn kauppatase olisi positiivinen. No – jos näin kuitenkin olisi niin EKP voisi sekavan ja mielivaltaisen (pseudo)setelirahoituksen sijaan luoda ja laskea liikkeelle €velkojen korkojen kera maksamiseen tarvittavat €urot ostamalla dollareita yms ulkomaanvaluuttaa €uroilla jonka se luo tyhjästä.. Mutta näin ei ole. Enkä tiedä onko EKP varsinaisesti valtuuksia tai halua sellaiseen.
Teoriassahan EKP on ”itsenäinen” organisaatio jota ei omista kukaan ja jonka tavoitteena on ensisijaisesti tai jopa ainoastaan hintavakaudesta huolehtehtiminen. Eli EKPn tavoite ei ole yksityisen firman tavoin ”tehdä voittoa” – edes ulkomaanvaluutassa (€-määräinen voitontavoittelu olisi EKPlle yksinkertaisesti järjetöntä koska EKP voi joka tapauksessa tehdä tai ainakin lainata ulos euroja tarpeen mukaan)- eikä se myöskään ole minkään valtion poliittisen ohjauksen alla joten sen ei voida olettaa edustavan ”kansan tahtoa” tai ”valtion etua” tai mitään muuta senkaltaista abstraktiota. Kenen etuja se sitten ajaa?? No sitä sopii miettiä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei nyt vielä tämän päivän otsikoihin mahdu keskuspankin pääomituspuheet.
Euroalue toimii tällä hetkellä melko lailla kuvaamallanne tavalla.
EKP pitää pankit pystyssä. EVM/Ehvänsähvä pitää valtiot pystyssä.
Ilmoita asiaton viesti
Valuutan arvo määräytyy velkakirjoista ja reaalitalouden tilasta. Reaalitalouden pohjautuessa liiaksi velanottoon syntyy väistämättä riski valtavista luottotappioista.Ketkä viime kädessä joutuvat maksajiksi? EU:n velkakriiseissä takaajiksi ja pankkisektorin elvyttäjiksi joutuvat maksukykyiset jäsenmaat. Soini on kyseenalaistanut velvoitteen kantaa yhteisvastuu muiden jäsenmaiden veloista. Hallitus on vastannut että Suomi ei voi eristäytyä, katsella tilannetta itsekkäästi ja olla auttamatta talousahdinkoon joutuneita valtioita. Miksi ei koska se on sallittua alkuperäisen vakaussopimuksen nojalla. Motiivi lienee halusta esiintyä ison talon täysivaltaisena osakkaana ja säilyttää tämä status muiden silmissä. Yritysmaailmassa ei tehdä sitoomuksia sosiaalisin perustein eikä vakuussopimuksia joita voidaan tulkita monella tapaa. Maksuhäiriöön joutunut tulkitsee sopimuksen itselleen edullisimmalla tavalla eli pyrkii jatkamaan laina-aikaa ja saamaan osan lainasta mitätöitäväksi. Ts.pääsemään velkasaneeraukseen. Kreikan kohdalla näin tulee käymään.Sipilä totesi bisnesmiehen tyyneydellä että luvut eivät anna tulkinnan varaa. Kreikka ei tule selviämään veloistaan ellei se eroa eurosta. Sille olisi annettava vaihtoehtoisesti suoraa talousapua ja tuettava
kansaa hätäapuna annettavilla ruoka,lääke,vaate ym.materiaaleilla. Kreikalla ei ole enää edes savijalkoja,se on rähmällään kuin Neuvostoliitto ennen romahdusta.Siilasmaan mielestä Suomi on menossa samaan suuntaan ellei jotain hyvin radikaalia muutosta tule tapahtumaan taloudessa ja työmarkkinoilla lähivuosina.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on käynyt niin hassusti, että kun sijoittajat eivät voi enää arvottaa esim. Kreikan valuuttaa käyvällä arvolla niin se tehdään valtion velkakirjojen kautta.
Ikävä kyllä, sivutuotteena tulee sitten korkeat lainanhoitokustannukset ja maksukyvyttömyysuhat.
Sitten tulee tukipakettia ja eripuraa. Itsetuhomekanisminen euro.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen hallitusta on vedätetty 6-0 Kreikan ”vakuuksissa”. Sulkutilille on talletettu n.1mrd euroa joita luotonantaja ei pysty nostamaan kuin erittäin tulkinnanvaraisen
ehdon nojalla. Miksi sopimus tehtiin näin monimutkaisen manööverin saattelemana? Siksikö että siinä käytettiin poliitikon kunnianhimoa hyväksi? Eihän luotonhakijalla pitäisi olla valtaa edellyttää takaajaltaan erityisehtoja jotka ovat lisäksi niin vaikeaselkoisia että niiden tulkinaan kuluu viikkokausia sen jälkeen kun ne on ylipäätään saatu julkistettua tarkasteltaviksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on käsitelty jo elokuussa 2011, ennenkuin oli mitään takuutussopimusta.
Siis ennakkoon.
Ilmoita asiaton viesti