Suomalaisia tuotteita ei osteta!

Eilisillan tv-ohjelmassa muutamat hallituspuolueen puheenjohtajat toistivat mantraa, miten on ikävät ajat. Sen lisäksi pariinkin otteeseen kuului, ettei suomalaisten tuotteita osteta. Se, ettei kauppa käy ei johdu kuin tasan yhdestä asiasta: tuotteen hinta on liian korkea. Tästä syystä minäkään en ostele turistimatkoja avaruusasemalle. Se maksaa liikaa.
Tuotteen hintaa voidaan laskea pääsääntöisesti kahdella tavalla. Joko me täräytämme yleisen palkka-alen, jolloin työvoimakustannukset saadaan alemmas ja tuotteita voidaan laittaa myyntiin edullisempaan hintaan, tai sitten valuuttakurssi joustaa (valuutta halpenee), jolloin ulkomailla katsottuna tuotteemme käyvät huokeammiksi. Näin käy vaihtotaseen mennessä pakkaselle. (Oheinen kuva selventää tilaamme).
Koska emme tee kumpaakaan; ensimmäiseen ei ole halukkuutta, eikä jälkimmäinen yhteisvaluutassa ole mahdollista; niin me saamme jatkossakin kuulla ”vaikeista ajoista” ja neuvottomia hallituspuolueiden puheenjohtajia.
Levitellään käsiämme ja todetaan, ettei suomalaisia tuotteita osteta! Fantastista?
Haluatko devalvaatiot takaisin? Nehän käytännössä alensivat elintasoa. Toinen pulma on tietysti se, että ”suomalaisia” tuotteitta, muuten kuin nimeltään, on vaikea löytää kulutustavaroiden joukosta.
Palkka-alesta tuskin sopimusta syntyy. Eikä sosiaalinen yrittäminen ratkaise työttömyyttä, mutta voi helpottaa joidenkin erityisryhmien asemaa.
Ilmoita asiaton viesti
Montako devalvaatiota Suomi teki tuona kelluvan markan aikakautena?
Jos nyt ihan oikeasti lopetettaisiin se kukkupuhe, Suomella on – kuten graafista pitäisi ilmetä – ihan oikeitakin ongelmia, eikä niitä tarvitsisi lisäillä moisilla asiaankuulumattomilla arveluilla.
Ilmoita asiaton viesti
”Haluatko devalvaatiota?” on kuin 1970-luvun ”oletko neuvostovastainen?”
Ei kaikkea tarvitse haluta, vaan joskus on vain nähtävä tosiasiat. Eikä tarvitse olla avaruusinsinööri, jotta ymmärtäisi esim. Suomen ja Kreikan lillumisen samassa ulkoiselta arvoltaan jotakuinkin kiinteässä valuutassa olevan yhtälönä ja seurannaisvaikutuksiltaan ennen pitkää mahdoton. Itse asiassa jo nyt mahdoton.
Kun ei ole mitään kantaa mihinkään ratkaisuun, siitä epävarmuuden tilasta hermostuu koko elinkeinosektori. Moni ylivelkaantunut kotitalouskaan ei vielä tajua olevansa jyrkänteen reunalla, ennen kuin padot viimein murtuvat. ECB pelkää jo mielenosoituksia ja lukuisat euromaat, mm- Ranska ovat saaneet armonaikaa tasapainottaa budjettinsa.
Viisi vuotta on kulunut ja kaikista ongelmista syytetty ja hoiperrellut USA keikkuu kilpailykyvyn kärjessä. Samalla puoluejohtajat kysyvät oppositiolta, että ”mitä nyt olisi Suomessa voitu enää tehdä paremmin”.
Ilmoita asiaton viesti
Ja kun asia politisoidaan reippaasti – toki molemmissa leireissä – niin tässähän sitä alkaa ymmärtää niitä, jotka pakkaavat jo matkalaukkujaan ja ottavat yhteyttä kiinteistövälittäjiin aikomuksenaan tehdä myyntitoimeksianto.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tuosta grafiikasta voi tehdä sellaisen johtopäätöksen että kiinteä valuutta on huono asia maan talouden hoidon kannalta. Kelluvan markan aikana saatiin talous nousuun ja pidettyä kunnes otettiin euro (kiinteä valuutta) käyttöön. Tästä alkoi taas hiljalleen kehittyä alamäki kun ei voida maan sisällä tehdä omia toimia valuutan suhteen. Vaikutukset näkyvät viennissä ja jatkuu eurossa ollessamme. Kilpailukykymme heikkenee koko ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä tukee kyllä mm. tällaiset havainnot.
Ilmoita asiaton viesti
Olen täsmälleen samaa mieltä. Parempi olisi, että se valuutta heikkenisi. Suomeen olisi huokeampaa investoida ja huokeammalla hinnalla (ulkomailta katsottuna) voisi mennä muukin tavara (ja palvelu) kaupaksi kuin vain ihan se huippulaatu, joka vielä pärjää ainutlaatuisuutensa vuoksi maailman markkinoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Valuutalta vaaditaan uskottavuutta. Suuren laman aikaiset temput veivät markalta uskottavuuden ainakin meidän elinajaksemme.
Suomalaisten tuotteiden luontainen markkina on Venäjällä. Vaan hallitus ei näytä tietävän, missä se edes on.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt puhutaan 90-luvun ”euron esi-isän” sekoilusta, eikä 20-luvun lopun vivuttamishuumasta?
Uskottavuutta olen muuten itsekin miettinyt. Mutta palataan tähän uskottavuusaiheeseen vaikka viikon päästä.
En keväällä ottanut osaa kuin yhteen yhtiökokoukseen. Siellä ainakin kävi selväksi, että ko. puulaakin näkymät oli suunnattu Venäjälle. Eurooppaa dissattiin. Ostelen firmaa varmaankin vielä lisää, jos vain sattuu olemaan hinta kohdillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt puhutaan tosiaan 1990-luvun alusta. Suomen poliittinen johto oli pelannut väärää hevosta Venäjällä. Naapuriin ilmestyi uusia maita joihin suhteet olivat lähestulkoon vihamieliset. Kaiken kukkuraksi Ruotsi haki EY:n jäsenyyttä kertomatta siitä edes etukäteen Suomelle.
Suomi tarvitsi syömävelkaa kovassa valuutassa ja nopeasti. Suomi löysi tukea yhdistyneestä Saksasta ja hautasi markan sekä erityissuhteensa Venäjään. Teollisuus myytiin konkurssihuutokaupassa ulkomaalaisille. Mutta olisiko Nokian/EU-Suomen menestystarina ollut mahdollinen ilman Nokian vanhaa idänkaupan kokemusta? Tuskin. Palkat voidaan täällä laskea vaikka nollaan, mutta talous ei lähde kasvamaan ennen kuin tavaraa päästään myymään Venäjän markkinoille.
Ilmoita asiaton viesti
#21 Puhut ihan tuubaa. Markassa ei ollut mitään vikaa, ja hyvin se kelpasi ulkkarisijoittajille 1993 eteenpäin. Multa ei nyt heru respectiä omia käsityksiään faktoina selittäville. Se ei mennyt noin, etkä tiedä mistä puhut. Sori.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdotan kahta korjausta:
1) Tavara ei mene kaupaksi, koska kysyntää ei ole. Tämä ei ole ainoa syy, mutta ilmiselvää on, että suomalaisen konepajateollisuuden tuotanto ei mene kaupaksi, kun ei investoida. Lisäksi paperi ja elektroniikka ovat pitempiaikaisessa laskusuhdanteessa.
2) Hintaa voi tiputtaa yleistä kustannustasoa laskemalla, mikä ei ole sama asia kuin palkkojen alentaminen. Kustannustaso nimittäin lasekee esimerkiksi verotusta alentamalla tai tehotonta toimintaa karsimalla.
Ilmoita asiaton viesti
1) Kysyntäpuoli on meidän ongelmiemme kanssa sama asia, mutta vain pöydän toiselta puolen katsottuna. ”Voisin ostaakin, mutku ne finskit pyytää liikaa.”
2) Tästä voisin muistuttaa, että hallituksessa on Vasemmistoliitto, jonka näkemykset eivät taida aivan mallata yksi yhteen ehdotuksenne kanssa. Tulkinta on toki minun ja ministeri Arhinmäen erityisavustaja Jussi Saramon näkemyksistä kumpuavaa. Voitte toki itse muodostaa oman kantanne.
J. Saramo kirjoittaa kehysriihestä näin: ”Varsinaisista päätöksistä eniten jäi harmittamaan Suomen osallistuminen Pohjoismaiseen verokilpailuun, kun yhteisöveroa laskettiin alle Ruotsin tason. Toisaalta saimme vastapuolelle tuntuvan osinkoverotuksen kiristyksen.”
Lähde.
Ilmoita asiaton viesti
1) Investointeja on tehty viime vuosina liikaa tai kauniimmin sanottuan liian aikaisin, koska markkinoille on pumpattu valtavasti tukirahaa. Tällaista kuplaa seuraa aina kysynnä radikaali väheneminen. Tavara ei mene kaupaksi edes puoli-ilmaiseksi, kun kerran pihassa jo on viisi uutta kuorma-autoa tai mihin nyt kukin investoi.
2) Vasemmistoliitosta viis, halusin vain muistuttaa, että kun puhuu kilpailukyvystä ei ole pakko puhua palkoista ja valuutasta. Esimerkiksi maataloustukiin menee laskutavasta riippuen kolmesta neljään miljardia vuodessa, enemmän kuin melkein missään muualla ilman että mitään ilmiselvää hyötyä olisi näkyvissä. Maassa on paljon tällaisia tehottomuuksia, joita fiksaamalla kustannukset laskisivat. Näistä vain ei ole tapana puhua, koska … niin miksi? Luultavasti on totuttu siihen, että palkkoja voi yrittää säätää toimivan mekanismin kautta. Sen sijaan esimerkiksi valtion tehottomuuksia ei voi säätää kuin tappelemalla verisesti hallituksen sisällä ja vielä oppositionkin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän se tilanne on nyt fantastisen hyvä, koska tulevaisuudessa markkinat huomaavat kuinka fantastisen hyviä päätöksiä hallitus on tehnyt.
Eikä meillä ole mitään hätää, kun saatiin niitä fantastisen hyviä uusia ministereitäkin.
Lisäksi Satu Hassi ja Sirpa Pietikäinen tekevät kaikkensa ”auttaakseen” Suomea euroopassa. Sekin on fantastista.
Sitä paitsi euro nyt vaan on niin fantastisen hyvä valuutta ja tuo sitä ”vakautta”.
😀
Ilmoita asiaton viesti
Sitten vielä toinen asia eilisestä tv-ohjelmasta. Ymmärsinkö oikein Vihreän liiton pj. Niinistö mainitessa tästä nuorisotakuun laajentamisesta siten, että jatkossa sopii vanhoja partoja lomauttaa ja ottaa nuorta tilalle?
Nyt, kun eläkeikää pitäisi nostaa, mutta työurien pidentäminen taas pahentaisi nuorisotyöttömyyttä.
Miten tämä käytännössä pelaa? Siis kummat hallitus haluaa pitää töissä: nuoret vai iäkkäämmät?
Ilmoita asiaton viesti
Osaatteko Remes kertoa, että mitenkä tämä hallituksen uudistusidea nyt sitten parantaa suomalaisten ostovoimaa?
Vai näettekö tällaisen häivemuotoisena SD:nä (sisäisenä devalvaationa)?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitän.
Persuna jos minä olisin noin kirjoittanut niin siellähän olisi monella mennyt aamuvoileivät henkitorveen. Siksi turvauduin apuunne. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Juha Remes: ”Kyllä ne palkat saadaan Bangladeshin tasolle tälläkin tavalla, ilmaista vastaan on halpamaidenkin huono kilpailla.”
Tuotakin on jo kokeiltu, mutta työelämän vaatimukset on viritetty niin korkealle, ettei ilmainenkaan työ kelpaa 😉
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/143412/Turun+ylio…
Ilmoita asiaton viesti
”Tuotteen hintaa voidaan laskea pääsääntöisesti kahdella tavalla. Joko me täräytämme yleisen palkka-alen, jolloin työvoimakustannukset saadaan alemmas ja tuotteita voidaan laittaa myyntiin edullisempaan hintaan.”
Rivin välistä tulkittuna Myllyniemeä vit….anteeksi ketuttaa, ettei yleistä palkansaajien tuloa alenneta.
Se siitä työväestön puolustamisesta…. Timo Soini oli eilisessä ohjelmassa floppi.
Soini on kuin vinyylilevy, joka samaa raitaa pyöriessään kuluttaa itsensä puhki.
Myllyniemeltä jäi kolmas vaihtoehto huomioimatta. On tehtävä tuotteita joita halutaan ostaa, ja pitää osata myydä niitä.
Tuo ei ole Myllyniemen (Ps) syyllistävien palkansaajien vika.
Ilmoita asiaton viesti
Miten taata, että onnistumme järjestäin tekemään vain sellaisia tuotteita, jotka kaikki haluavat repiä käsistä?
Mistä kielii YT-rumbat? Siitäkö, että tuotetaan briljanttia ja ensiluokkaista tavaraa, mutta se nyt on vaan niin kivaa potkia väkeä pellolle?
Ilmoita asiaton viesti
Urpilainen kertoi jutelleensa Suomen parhaiten talousasiantuntijoiden kanssa, jotka olivat sitä mieltä, ettei kaksi vuotta sitten kukaan osannut ennustaa tämän Euroopan talouskriisin jatkuvan.
Olisiko syytä vaihtaa Suomen parhaat asiantuntijat?
Ilmoita asiaton viesti
Jaa-a? Ehkei sellaisia vain ole, koska nyt on jo valjastettu valtakunnan parhaat voimat käyttöön. Näillä pitää yrittää pärjätä.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä olen suomalaista politiikkaa seurannut niin oppositiosta tulevia tietoja ei ole syystä tai toisesta noteerattu.
Joku voisi ehkä tehdä opetusvideon jossa sovitetaan samaa lippalakkia sekä melonille että omenalle, ehkä liikkuva kuva kertoo enemmän itsensä sivistyneeseen kansanosaan laskeville ihmisille?
Ilmoita asiaton viesti
Ei, ei niissä Suomen parhaissa asiantuntijoissa ole mitään vikaa. Urpilaisessa on, jos hän kertoo vilpittömällä naamalla tämmöisiä. Joko ei ymmärrä, tai valehtelee. Itse arvioisin sekä että.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisilla on kuitenkin varallisuutta ja ”toimetonta rahaa” tileillä. Onkohan meillä liian hyvät palkat toisilla, kun on varaa roikottaa tileillä tuollaisia rahamääriä? Nyt vain pitäisi keksiä miten hyödytön raha saataisiin kulutukseen ja sitä kautta lisäämään työllisyyttä. Verotushan on hyvä keino, Vanhasen hallitushan sai puukaupan liikkeelle kun poisti ”äänestäjäkunnaltaan” metsä-veron väliaikaisesti. ”Tyhjennä pankkitilisi tai verotamme ne!” http://fi.wikipedia.org/wiki/Varallisuus#Talletukset
Ilmoita asiaton viesti
Näin yleisluonnollisesti olen samaa mieltä. Yksityiskohtaisemmin on sitten vaikeampi sanoa. Nyt esimerkiksi ns. ”kuolleisiin tileihin” (=tili, jossa ei ole kymmeneen vuoteen tapahtunut mitään, ja pankki lopettaa talletuskoron maksamisenkin näille) on hinkua päästä käsiksi.
Nämä kuitenkin sitovat pankkeja, eivätkä ne hyödytä juuri ketään.
Tällaisten tilivarojen yhteiskunnallinen käyttö olisi siksi mielekästä. Ja jos jollakulla on tätä jotain vastaan niin siirtäköön vaikka euron verran tililtä pois tai sinne lisää yhdeksän vuoden välein niin välttyy ”konfiskoinnilta”. Ei luulisi olevan liian ylivoimainen tehtävä ottaen huomioon frekvenssin.
Ilmoita asiaton viesti
Katainen on saanut kuitenkin aikaan sen, että ”fantastista” elää jo aivan omaa elämäänsä. Tähän kun lisäämme vielä ”ei koske Suomea” niin luettelo Kataisen aikaansaannoksista on valmis.
Asiaan mennäkseni tuotekustannukset muodostuvat yleistäen:
* Palkka sivukuluineen (palkan päälle tulee yleistäen toinen mokoma sivukuluista).
* Raaka-aineet ja osat (kaikenlainen välittäminen, varastoiminen jne.)
* Työkalut ja investointikulut
* Tietenkin voi olla yhtä- sun toista muutakin (vaikka konsulttikuluja)
* Yrittäjän kate
* Verot
Tämä siis tuotteesta, joka valmistetaan ja joka fyysisesti on olemassa. Henkisemmistä tuotteista kuten pelit, ohjelmat yms. en osaa kovin hyvin eritellä kustannusrakennetta.
Tällaisessa perinteisessä tuotteessa palkkakulut sellaisenaan ovat olleet vain osa tuotteen hinnasta tuoterakenteesta riippuen erilainen. Kuitenkin voidaan sanoa edelleen yleistäen 50 % palkkakuluja ja loput muita kuluja siis 100,- € hintaisesta tuotteesta 50 € palkkakuluja sivukuluineen.
Jos ja kun suomalaisen tuotteen hintaa alennettaisiin niin alennusvaade pitää kohdistaa koko kustannusrakenteeseen eikä pelkästään yhteen osaan. Huomioitava on, että yhteiskunnan rakenteelliset vaatimukset edellyttävät huomattavaa osuutta kustannusten kokonaisuudesta. Pelkät verot eivät kuvasta kokonaisuutta yhteiskunnan sormet pelissä mukana olosta. Yhteiskunta säätelyineen ja byrokratioineen hallitsee yritystoimintaa ja näinollen myös lisää kustannustaakkaa.
Aikaisemmin, kun maahantuonti oli enemmän bulvaanien (paljon ruotsinkielisten sukujen) hallussa. Niin maahantuontia tapahtui hyvin paljon Ruotsin kautta. Tuoteosa saattoi olla Italialaisella alihankkijalla, mutta toimitusosoite olikin Ruotsi, jota kautta se kulki Suomeen ilman, että alihankkija tiesi kohdetta. Ruotsilla oli ja on suurempi teollisuus kuin Suomella, joten vaikkapa varastojen keskittymisen seurauksena tuotevarastoja on yhä koko Fennoskandiaa varten Ruotsissa. Tämän halusin tuoda esiin, koska mitä enemmän on välikäsiä niin sitä enemmän jokainen ottaa siivunsa välistä.
Nykyisin bulvaanien välissä oleminen ei ole enää samanlaista tai ne on sivuutettu, mutta edelleenkin esim. keskitetyillä varastotoiminnoilla ylläpidämme henkilökuntaa naapurimaissa, koska Suomen kokonaisvoluumit ovat niin pienet.
Tällä kirjoituksella olen halunnut korostaa, että ei palkka ole ainut tekijä tuotteen hinnassa ja joskus sen osuus tuotteen hinnassa voi olla jopa vähäinen vaikka vamistusmaa onkin Suomi.
———————————————–
On myös lisättävä, että usein halvin on kallein ostajalleen. Jouduin itse jälleen toteamaan sen työvaltaisessa suomalaisessa kaivonporaustoimissa. Ensimmäisen porakaivon tilasin halvimman mukaan. Sitä on nyt kaksi vuotta yritetty saada pintavettä pitäväksi. Ei onnistu. Poraustyö ja käytetty putken asennus on niin kelvottomasti ja ammattitaidottomasti tehty, että suositeltu veden suodatus tulee kalliimmaksi kuin uuden porakaivon tekeminen.
No uutta tehdään, mutta ei halvimman kanssa. Vanhan toimittajan kanssa selvittely tulee jatkumaan, mutta ei helpota tuskaa eikä vaivaa. Rahan käsittely on vielä oma lukunsa.
Jokaisella lienee kokemuksia halpatuontina tuoduista Aasialaisista työkaluista. Halpoja ovat, mutta myös kelvottomia.
——————————————————
Esimerkki rakennustuotteita valmistavan
yksikön tuloslaskelma: (http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/puutuoteteolli…
Tulot ja menot kirjanpidon mukaan € %
LIIKEVAIHTO (LV) 143 000 100,00
Materiaalit ja palvelut
Aineet, tarvikkeet ja tavarat 41 000
Muut ostot tilikauden aikana 8 000
Materiaalit ja palvelut yhteensä 49 000 34,27
Henkilöstökulut
Palkat ja palkkiot 27 000
Henkilösivukulut
Eläkkeet 9 000
Muut henkilösivukulut 4 600
Henkilöstökulut yhteensä 40 600 28,39
Liiketoiminnan muut kulut
Liiketoiminnan muut kulut yhteensä 40 800 28,53
LIIKETULOS (LT) 12 600 8,81
Rahoitustuotot (+) ja -kulut (-)
Rahoitus ja muut kulut yhteensä 5 200 3,64
TULOS ENNEN TILINPÄÄTÖSERIÄ 7 400 5,17
Verot (29 %) 2 146 1,50
TILIKAUDEN TULOS, voitto(+)tai tappio (-) 5 254 3,67
Ilmoita asiaton viesti
Ei muu auta kuin laskea joidenkin hyödykkeiden hintoja, jolloin ei tarvitse palkkoja nostaa jne… Jotenkin on pakko saada Suomen hintatasoa alemmaksi muun Euroopan tasolle.
Ja tämän hintojen laskun voivat päättäjät tehdä. Ensin asumisen ja kulkemisen hintoja alemmaksi, niin silläkin on jo jotain vaikutusta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, tässä nyt lähtöön laitoin kaksi tekijää, ja keskustelijat ovat tuoneet matkan varrella lisää ehdotuksia.
Nyt kun mainitsitte, että ”jotenkin on pakko saada Suomen hintatasoa alemmaksi”, niin hallitushan on kaavailemassa nuorisotakuuta niin, että palkkalistalla olevat lomautetaan ja tilalle otetaan yhteiskunnan tuella nuoria tilalle.
Onko menetelmä mielestänne oikeansuuntainen?
Ilmoita asiaton viesti
Eipä tietenkään hintojen alentaminen tuolla tavalla ole hyvä ratkaisu.
Työharjoittelua pidän hyvänä työttömälle henkilölle, mutta se ei saa tapahtua niin, että samaan aikaan joku toinen irtisanotaan/lomautetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä kanssanne. Minusta nykymeno on johtamassa aivan pähkähulluihin ratkaisuihin.
Ilmoita asiaton viesti
Vanha noidankehä vallitsee: kun tuotteet eivät mene kaupaksi, nostetaan hintaa, jolloin ne menevät vielä huonommin.
Sen sijaan että laskettaisiin hintaa, jolloin tuote menisi paremmin, enemmän kaupaksi, eikä tuotto laskisi, vaan hyvinkin mahdollisesti päin vastoin.
Mutta tällainen taitaa olla suomalaiselle peruskauppiaalle tai -tuottajalle ylivoimaista ajattelua ja liian radikaalia.
Ilmoita asiaton viesti
Suuri osa Suomen vientituotteista on investointihyödykkeitä. Jos ei investoida, ei näille tuotteille ole paljon kysyntää.
Ilmoita asiaton viesti
Investointeja ei ole oikein tullut. SJP kirjoittaa, että kilpailukyky on laskenut mm. Suomeen tulleiden suorien investointien vähäisyydestä johtuen.
Ei tuohon ole lisättävää, tuo on tilanne.
Ei Suomeen investointiniukkuus johdu varmaankaan siitä, etteikö täällä olisi osaamista. Ei varmaankaan siitäkään syystä, että lainsäädäntömme olisi arveluttavaa, tai että korruptioon uppoaisi tolkuttomasti rahaa.
Suomeen investoiminen on vain kallista. On korkeat verot ja heikko tuottavuus.
Tällaiset ”kalleudet” voisi korjata omalla kelluvalla valuutalla. Kun se tarpeeksi heikkenee niin ulkomaan pohatat saavat niillä dollareillaan ja punnillaan enemmän. Se helpottaisi vientimarkkinoita ja vilkastuttaisi sisämarkkinoiden kysyntää.
Mutta katsotaan nyt sitten mihin tässä lopulta päädytään. Näin tämä ei montaa vuotta jatku, ja eurokriisikin on vasta saanut alkutahdit soitettua. Kohta päästään varmaankin itse asiaan. Eurooppalaisesta pankkikriisistä ei olla juuri Suomessa puhuttu halaistua sanaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymyksessä on suurempi ongelma,kuin pelkästään Suomen teollisuuden investoinneista. Investointikysyntä Euroopassa ja käytännössä koko maailmassa on heikkoa, ja se näkyy myös suomalaisten investointihyödykkeiden alhaisena kysyntänä!
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Silloin tulee mieleen, jotta mitäs jos koko muukin Eurooppa (euromaat tässä kontekstissa) päätyisivät siihen ratkaisuun, että puretaan euro.
Ilmoita asiaton viesti
Ja sen seurauksena kansalliset valuutat Euroopassa kävisivät armotonta valuuttasotaa?
Ilmoita asiaton viesti
Siihen ei tarvitse ryhtyä. Kelluvat valuutat vain kaikille. Joka peukalointiin lähtee niin voihan sitä yhteistuumin ruveta syrjimään vaikka tulleilla jne.
Tavoite olisi, että jokaisella olisi voimavaroihinsa nähden reilu ja käypä arvostustaso valuutallaan. Jokaisella toki oikeus lähteä tavoittelemaan parempia aikoja esimerkiksi tuotekehittelyn tai paremman koulutustason auttamana.
Eikä siltikään valuuttasota ole niin pahasta kuin humanitäärinen kriisi, joka on tätä päivää. Tai itse asiassa tässähän on pankkikriisi, poliittinen kriisi ja humanitäärinen kriisi nyt muodostunut toistensa päälle, kun on pidetty tätä utopistista unelmaa yllä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei valtioiden tarvitse siihen ryhtyä. Riittää kun spekulantit ryhtyvät. Suojatulleihin siirtyminen taas tarkoittaisi protektionismin nousua ja vapaakaupan unohtamista?
Ilmoita asiaton viesti
Puheet spekulanteista on turhanpäiväisiä kelluvien valuuttojen yhteydessä.
Ja siinähän se juju onkin, että JOS joku rupeaa peukaloimaan valuuttaansa niin siihenkin on olemassa sitten vastalääke. Tarkoitus on toimia ennaltaehkäisevästi.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se spekulanttikaan, varsinkin puhuttaessa pienistä valuutoista, ole aivan vaaraton. Suurella rahamäärällä kelluvan valuutan arvoa voidaan hetkellisesti muuttaa, ja tehdä arvonmuutoksella tili.
Ilmoita asiaton viesti
Okei? Ostan Ruotsin kruunuja. Oikein vaan hemmetisti (olettaen, että minulla olisi niin paljon pääomaa). Kruunu vahvistuu. Hienoa. Mitäs minä niille kruunuille sitten tekisin? No, heikosti ne täällä Suomessa mihinkään kelpaa, joten myynpä ne sitten pois. Jaa, mutta sitä mukaa kun myyn niitä niin se kurssi tulee alas.
Plusmiinus nolla, mutta sillä erotuksella, että toimeksiantajalle meni palkkiot.
Ilmoita asiaton viesti
Olitkohan nyt ihan rehellinen?
Ilmoita asiaton viesti
Näin se peruskuvio menee. Mutta kertokaa toki, montako ”susilaumaa” Suomi kohtasi avauksen kuvassakin olevalla ajanjaksolla, jolloin käytössämme oli kelluva valuutta?
Tai montako niitä nyt on Ruotsin kruunua riepotellut?
Jostain syystä näin ei tehdä. Vaikkette hyväksyisikään syyksi sitä, ettei toimista johtuvat riskit ole vaivan väärti niin joku syy ”spekulanttien toimettomuuteen” on. Mikä se voisi olla?
Ilmoita asiaton viesti
Silloin kansainvälinen arvopaperikauppa ei tapahtunutkaan sekunnin tuhannesosissa! Jostain syystä esimerkiksi Ruotsin entinen pääministeri haluaisi kytkeä Ruotsin kruunun €uroon?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä on, mutta vieläkö tänä päivänä Ruotsissa kauppaa käydään lennättimillä?
1920-luvun lopun ryske johtui tietysti vivuttamisesta, mutta se äityi suorastaan hurjaksi lamaksi kultakannan vuoksi. Sitä mukaa kun maat irroittivat kultakantansa niin toipuminen alkoi. Euro toimii tismalleen samalla mekaniikalla. Jäsenmaan vinkkelistä katsottuna sen arvo ei jousta.
Silloin jousto haetaan työmarkkinoilta.
Suomalaiset valitkoon ihan itse, mutta ei sitten kiukutella työttömyyttä tai matalapalkkaitkuvirsiä, tai miten ei palkalla tule toimeen.
Itsepähän ovat valinneet. Toivottavasti harkkinnan kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
#81 ja #73: Huom, Ruotsin entinen pääministeri. Vähän sama kuin Lipponen jotain urahtelisi. Kansa on eri mieltä, eikä teollisuuskaan taida kauhean lämmin ajatukselle olla. Toisekseen, käsityksesi spekulanteista ja pienistä valuutoista on virheellinen. Kun oikein tarkkaan miettii, voi arvata, kuka sellaista legendaa levittää ja miksi.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi syy on se,että suomalaiset firmat sijoittavat toimintaansa ulkomaille. Suomi on näköjään huono investointikohde myös suomalaisille firmoille.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan itse aiheen vierestä. Fanittaako kukaan muu minun lisäkseni Talouselämän liveblogin kirjoittajia?
Esimerkiksi tämä (vahvistusfontti allekirjoittaneelta):
”Tänään eletään EU-komission talouskatsauksen ja maakohtaisten suositusten jälkilöylyissä. EU-komissio antoi lisäaikaa usealle jäsenmaalle budjettivajeensa kuromiseen umpeen – kunhan ne ottavat nyt vain asian tosissaan ja ryhtyvät tekemään vaikeitakin rakenteellisia uudistuksia.
Kaikki eivät tosin tietenkään ota kehoitusta aivan tosissaan: esimerkiksi Ranskan presidentti Francois Hollande kiirehti toteamaan rakentavaan tyyliinsä, että EU ei voi ”sanella” Ranskalle, mitä sen pitää tehdä tai jättää tekemättä.”
Ilmoita asiaton viesti
”13:22 Yhdysvalloissa paljastunut miljardien arvoinen rahanpesuoperaatio on ulottunut myös Kyprokselle asti.
Varoja on ilmeisesti siirretty osana maailman suurimmaksi luonnehdittua rahanpesusotkua miljoonien dollarien verran Costa Ricasta Kyproksen kautta Venäjälle.
Rikostutkimuksen yhteydessä havaittiin rahasiirtoihin käytetyn 45 eri pankkitiliä, joista 23 on kyproslaisten pankkien.”
Olen seurannut silloin tällöin LIVE blogia ja huomannut siinä paljon mielenkiintoista tietoa. Kuten nytkin näyttää olevan. Hallituksemme näyttää tukeneen myös amerikkaisperäistä rahanpesua Venäjälle Kyproksen pankkien kautta. Hienoa Jutta ja Jyrki.
Ilmoita asiaton viesti
Ei nyt varsinaisesti blogipäivitykseen liity, mutta mieleeni tuli tapaus Nokia. Ei minulla ole mitään vastuuta ostaa nokian älypuhelinta, jos koen, että markkinoilla on samalla hinnalla parempia, tarpeisiini paremmin sopivia älypuhelimia. Jotkut kun luovat siitä itselleen jonkun ihme velvollisuuden pitää pystyssä uppoavaa laivaa, ja sitten kiroavat lumioittensa kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Näin se markkinatalous toimii.
Ilmoita asiaton viesti
”Talousnero Susijumala Uudessa Suomessa ei ole koskaan kuullut sanaa laatu. Tanskalaiset ostavat Suomesta raakamäntyä, jalostavat sen huonekaluiksi Tanskassa, tuovat sen takaisin Suomeen ja myyvät voitolla. Saksalaisia autoja myydään pilvin pimein, enkä usko että siellä on palkka-aleen turvauduttu!”
-Pekka Siikala
Ilmoita asiaton viesti
Siikalalle terkut, että tutustuu Saksan työreformivuosiin 2003-2004. Palkat käytännössä katsoen jäädytettiin. Silloinen liittokansleri Gerhard Schröder ei tosin piitannut talouskurista. Vuonna 2003 Saksa rikkoi Maastrichtin kasvu- ja vakaussopimuksen niin alijäämän kuin kokonaisvelan suhteen. Jälkimmäinen ei ole muuten sen koommin palannut takaisin sopimusrajojen piiriin.
Nyt vaaditut leikkausohjelmat ynnättynä uudistusvaatimuksille ovat syösseet monet euromaat vielä pahempaan kurjuuteen kuin pelkkä talouskriisi olisi alkujaan tehnyt, vaikka maat olisivat irroittautuneet eurosta jo silloin. Se eroprosessi on edelleen edessä, mutta vastassa on vain suuremmat murheet.
Siikalalle myös matematiikan terkut, että jos Saksassa on ollut likimain nollatasoiset palkankorotukset kymmenen vuoden ajalla – ja ovat sitä näillä näkymin jatkossakin, niin miten Suomi saavuttaa saman palkkakilpailukyvyn heiteltyään hövelisti parinkin prosentin korotuksia tuon kymmenen vuoden ajalla, jos aleisiin ei lähdetä?
Ja aina niin inhimillinen näkökanta. Siikala voisi miettiä sitäkin, että paljonkohan mahtaa niitä viiden euron katuprostituoituja lohduttaa se ajatus, että Saksan teollisuus rymistelee? Eritoten kun se voi hyvin heidän kustannuksellaan? (Saksan ylijäämä johtuu siitä, että jollain muulla maalla on alijäämää.)
Ilmoita asiaton viesti
Henri, Saksassa on tehty voimakkaasti nimellispalkkoja korottavia palkkaratkaisuja tänä vuonna, itse asiassa kahdeksi vuodeksi. Nyt muilla mailla olisi mahdollisuus parantaa suhteellista kilpailukykyään Saksaan nähden. Miten Suomen ay-väki asiaan suhtautuu, sen näemme syksyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Sellainen +20…25% riittäisi. Mutta silloin Saksa todennäköisesti ulosliputtaisi vain omankin teollisuutensa.
Sekään ei toki takaa sitä, että lisääntynyt ostovoima kohdistuisi nimenomaan kriisimaiden tuottamiin hyödykkeisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kuitenkin sitä suhteellista kilpailukykyä voitaisiin parantaa. Mutta riittääkö siihen malttia. Ei tämä kilpailukyvyn nousu Saksassakaan yhdessä yössä tapahtunut.
Muuten oletko pyrkimässä valtakunnan pessimistiksi?
Ilmoita asiaton viesti
Ei mielekkäästi voida. Tietysti voidaan ajatella, että kilpailukyky on prioriteetti #1, mutta silloin työttömyys ei ole. Kaivoin Remeksen blogia varten aiheesta puolivanhan artikkelin, englanniksi tosin. Tuo pitäisi kyllä kääntää suomeksi, ja teipata vaikka se eduskuntatalon aulan seinälle.
Minä olen itse asiassa hyvin optimistinen. Miksi sijoittaisin suomalaisiin firmoihin muuten?
Minä olen täynnä toivoa ja uskoa, että vielä tarpeeksi nopeasti suomalaiset huomaavat monen Eurooppaa vahingoittaneen syyn juontuvan yhteisvaluutasta. Saksan valtiovarainministeriön neuvontanjaa, herra Konradia lainaten: ”Eurooppa on minulle tärkeä. Euro ei ole.”
Ilmoita asiaton viesti
Höpö löpö.
Sulla on Henri useinmiten hyviä analyyseja mutta nyt taidat oikoa aikalailla. Ei se oma valuutta ihan immuuniksi taida tehdä ympäristön muutoksista.
– Valtaosa Suomen viennistä on kohdentunut Eurooppaan. Miltä sun mielestä niiden taloustilanne vaikuttaa tällä hetkellä, riippumatta siitä mitä valuuttaa siellä käytetään? Voisiko tuo edes pikkuruisen selittää tilannetta?
– Suomen tuotanto tyypillisesti on investointihyödykkeitä. Jos muualla ei tehtaisiin tai vastaaviin investoida, ei sillä yksittäisellä koneenosan hinnalla ole yhtään mitään merkitystä. Suomen elinkeinorakenne on äärimmäisen herkkä. Jälleen kerran riippumatta siitä mikä valuutta meillä sattuu olemaan.
Jos yrittäjiltä kysyt haluaako kukaan kansainvälisessä bisneksessä oleva takaisin markka-aikaan, saat suoran vastauksen: EI.
Oma valuutta ei ratkaise Suomen ongelmia pätkän vertaa. Joissain määrin kilpailukyvyn parantaminen kyllä edellyttäisi joustoa työmarkkinoille ja vaikka se sossuista pahalta tuntuisikin, niin SUomen olisi päästävä suurempaan palkkahaitariin kuten Saksassa ja Jenkeissä. Tämä ikävä kyllä tarkoittaisi sitä ettei yhdellä duunilla tahdo pyystyä elää, vaan jotkut joutuisivat tekemään kahta duunia.
Kokonaan toinen asia on Euroopan kilpailukyky vs Aasia tai vaikka USA. Siinä olisi samalla lailla pohdittavaa, kmikäli tuotantoa halutaan Euroopassa pitää.
Ilmoita asiaton viesti
Vienti on kasvanut nimenomaan euroalueen ulkopuolelle. Tässä pitää mennä hieman pidemmälle. Kun kriisimailla ei ole omaa vientiteollisuutta niiden lohduttoman yliarvostetun euron vuoksi niin ei niillä ole myöskään varaa ostaa esimerkiksi suomalaisia tuotteita. Kriisimaissa ei kannata perustaa tehdasta, kun saksalaistuote kampeaa aliarvostetulla eurolla kilpailijat pihalle.
Ilmarisen Ritakallio on kuitenkin tehnyt omat päätelmänsä. Kaiketi tuokin voidaan jollain lailla kääntää niin, että Ritakallio onkin FSB:n agentti tai jotain? Tuossa on niin perustavanlaatuinen päätös tehtynä, että se kertoo hyvin miten kannattavaa Suomeen on investoida. ”Omatkin hylkäävät”, puhumattakaan ulkomaalaisista investoinneista.
En usko kaikkien yritysjohtajien fanittavan vaihtotaseen alijäämää, mutta en ole myöskään siinä asemassa, että saisin audiensseja firmojen johdolta.
Sisäinen devalvaatio yhdistettynä yksityisen sektorin korviaan myöten velkaantuminen tietää kotikutoista pankkikriisiä.
Euroopan kilpailukyvystä on turha murehtia, kun täällä ei saada edes Suomen omaa kilpailukykyä pohdittua.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai yritykset suuntaavat myyntiään niille markkinoille jotka vetävät. Pointti on siinä että Suomen vienti on ollut eurooppakeskeistä ja tämä näkyy meille korostetusti. Eikä tämän 5 miljoonan kansan pidä väheksyä Nokian merkitystäkään.
Ilmarisen Ritakallion tehtävä lienee vastata osakesalkusta ja yhdyn täysin hänen näkemykseensä eurooppalaisten osakemarkkinoiden alavireestä. Tällä ei tosin ole mitään tekemistä otsikkosi kanssa.
Joidenkin yritysjohtajien mielipiteet tiedetään http://yle.fi/uutiset/koneen_alahuhta_euro_tarkea_… ja itse olen tehnyt vientiä yli 20 vuotta, myös markka-aikana jolloin pelattiin kaikenlaisten valuuttkorien kanssa ja vuoden lopussa nähtiin tilinpäätöksestä onnistuiko peli. Sitä ei kukaan oikeasti kaipaa.
Kuten aiemmin sanoin, kilpailukyvyn parantaminen vaatisi palkkahaitarin kasvattamista. On inhottavaa sanoa se ääneen: paskaduunista pitäisi maksaa paskaa palkkaa. Tai sitten voidaan vain Suomessa palvella toisiamme, millä valuutalla hyvänsä, sillä tuotantoa emme Suomeen saa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Nokian huippukasvun vuodetkin osuivat siihen kelluvan markan aikaan. Enkä ole sitä todellakaan väheksynyt.
Ei Ritakallion näkemyksellä ollutkaan mitään tekemistä otsikon kanssa. Siksi en sitä tuonne avaukseen alunperin laittanutkaan!
Se liittyi siihen, miten Suomeen on kallista ja heikosti tuottavaa investoida.
Alahuhtaan tulee varmasti Juhani Huopaiselta paremmat terkut tähän ketjuun.
Paskaduunien paskoilla palkoilla ei kuitenkaan elä. Silloin saa vain sellaisia työntekijöitä, jotka ovat tekevinään töitä.
Oleellinen ero sisäisen ja ulkoisen devalvoitumisen kanssa on se, että toinen noista ei romuta sisämarkkinoita.
Ilmoita asiaton viesti
Nokialla tuolloin töissä olleena voin vakuuttaa ettei kelluvalla markalla ollut menestyksen kanssa mitään tekemistä. Alahuhta oli itse asiassa mun pomoni tuolloin verkkopuolella.
Joskus tuntuu että haluat löytää selityksen kaikkeen ikävään eurovaluutasta ja tällöin mulle tulee näppylöitä.
Jos kerran halutaan pohtia kilpailukykyä, on oikeastaan pakko katsoa asioita globaalisti, kun sellaisessa maailmassa eletään. Silloin joudutaan ajattelemaan yhtälailla euroopan kilpailukykyä vs Aasia. Tuotanto on siirtynyt sinne jo voimakkaasti ja tuotekehityskin jo hyvin pitkälle. Esimerkiksi juuri Nokia käyttää hyvin paljon intialaisia tuotekehittäjiä nykyään. Olin itsekin menossa yhteen intialaisfirmaan duuniin ja kävin Delhissä duunihaastattelussa ja tutustin niiden kortteliin (aidattu, vartioitu) missä oli kymmeniä taloja, jotkut niistä teki Nokialle duunia, jotkut Ericssonille jne.
Tuotannon perässä ulosliputamme insinöörityön, jonka hintataso tulee romahtamaan lähivuosina. Riippumatta missä valuutassa haluat palkkasi saada.
Globaalia kilpailukykyä ei voi ratkoa pikkuvirityksillä ottamalla markka käyttöön ja laittamalla se kellumaan, sellaiseen takertuminen on itsensä huijaamista.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kanssanne niin ratkaisevilta osin eri mieltä, etten oikein usko tämän keskustelun johtavan mihinkään. Esimerkiksi kokonaista rahapoliittista uudistusta en pitäisi minään ”pikkuvirityksenä”.
Teillä on omat argumenttinne tuossa ja minä olen varmastikin esittänyt omani.
Mutta tutustukaa tekin toki näihin kilpailukykyuudistuksiin. Sivuoireena voi tulla jotain pientä 60% nuorisotyöttömyyttä, mutta eihän sillä ole niin merkitystä. Ehtii ne sitten viiskymppisinäkin ostamaan ensiasunnon, solmimaan parisuhteita ja aloittamaan pentutehtailun. Ei ne nuorena mitään rahaa kuitenkaan tarvitse.
Ilmoita asiaton viesti
Koitin kovasti miettiä mitkä ne ratkaisevat osat ovat ja ymmärrän että se on juuri se valuuttakysymys. Taidatte olla sitä mieltä että jos saamme markan ja sen myötä kontrollin sen arvostukseen, niin
– työttömyys poistuu Suomesta
– kilpailukyky paranee
– investointeja alkaa satamaan Suomeen
– säät pysyvät lämpiminä aina Rovaniemeä myöten
Just joo. Olen myös pienellä osuudella mukana yhdessä pienessä softafirmassa. Luulen että me ainakin ostamme koodauksen jatkossakin Kiinasta, saamme 40 koodaria yhden hinnalla. C’mon, mieti missä maailmassa nykyään elämme.
Ilmoita asiaton viesti
Njoo, oletan suomalaisten innolla odottavan reipasta palkka-alea. Se on niin julmetun paljon helpompaa nelihenkisen perheen maksaa sitä asuntolainaa pois, kun toinen vanhemmista potkitaan pihalle ja toisen palkkaa pudotetaan 30%. =)
Tässä sitä joustolafkaa. (Kiitokset SJP:lle linkistä!)
Sielunmessua kansalle. Rakastakaa euroanne, kaiken se teille tuo. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Ja vakavasti tuosta EK:n prujusta.
Kolmesta viimeisestä kalvosta + loppukaneetista olen samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä emu-kytkentä oli jo silloin.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, eihän tässä heti saatu asioita menemään piloille, kun rahapolitiikasta luovuttiin. Tämän kriisin syntymisen eteen on tehty pitkäjänteisesti työtä.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa muistaa, että Suomi ja suomalaiset ovat korviaan myöten euromääräisissä veloissa. Mitä niille tapahtuu, jos ”omaan” valuuttaan palataan?
Ilmoita asiaton viesti
Muunnetaan pitkälti siihen uuteen omaan valuuttaan. Niin se on pakko tehdä muuallakin. Kyllä Kreikasta saa kinua euromääräisiä velkoja vielä ensi vuosituhannellakin. Tyhjästä on paha nyhjästä.
Bootle esitti myös mallin, miten eurosta voisi erota.
Ilmoita asiaton viesti