Kun hulluus saa vallan

Talouskriisin iskiessä Suomeen ensimmäistä kertaa napakalla otteellaan lisäten työttömyyttä kirjoitin tyylilleni uskollisesti pilke silmäkulmassa Taloussanomiin kommentin, jonka viesti oli suurin piirtein se, että työttömyydestä päästään helposti eroon. Valtio työllistää 90% työttömistä rakentamaan jos jonkinlaista majaa valtion ostamilla rakennustarvikkeilla. Laadulla ei ole väliä, sillä loput työttömistä valtio palkkaa purkamaan nämä rakennelmat, käyttäen apunaan vaikka valtion omistamia puskutraktoreita.

Jotkut ilmeisesti epäilivät tuon kommentin olleen kirjoitetun tosimielessä, eivätkä hoksanneet sitä kevennystarkoitukselliseksi huumoriksi. Reaktiossa paistoi lävitse onko pöljempää ideaa kuultu -henki. Mutta nyt olen oppinut ymmärtämään, että arvelut tämän ”idean” olevan harkittu eivät johdukaan siitä, etteikö ”ideaani” oltaisi ymmärretty huumoriksi. Tämähän on todellisuutta Suomessakin, joskaan ei ihan yhtä railakkaasti näkyvää. Silloinhan sille ymmärrettäisiin vaatia laittamaan stoppi.

Tämänkaltaisen ilmiön oleellinen asia on se, miltä se meille suomalaisten vinkkelistä näyttää. Jos valtioneuvoston kehittelemä idea, josta Ville Niinistö (vihr.) kertoi tv-ohjelmassa ”Kataisen kevättodistus”, aktualisoituu niin tämä on lisäaskel hulluuden maailmaan. Niinistö kertoi, että jatkossa firma voisi lomautuksistaan huolimatta työllistää ”nuorisotakuun” turvin nuoria työttömiä.

Nuorisotakuu taas tarkoittaa esimerkiksi työkokeilua, josta TE-palveluiden sivuilta saa tämänkaltaista oleellista tietoa: ”Työkokeiluun osallistuvalle
työttömälle työnhakijalle maksetaan työkokeilun ajalta työttömyysetuutta
sekä tietyin edellytyksin kulukorvausta joko 9 tai 18 euroa päivältä.
Kulukorvausta maksetaan vain osallistumispäiviltä.

Toisin sanoen, palkkalistalla olevat konkarit lomautetaan ja sitten voidaan repäistä työmarkkinatuen + mahdollisen kulukorvauksen avulla otetaan ”kokeilumielessä” tekijät tilalle. Valtion piikkiin. Sana nuorisotakuu viittaa siis ennemminkin siihen, että valtio on valmis takaamaan nuorille pätkittäisiä velvotteita ilman sen suurempia lisäkompensaatiota. On oikein kärkihanke. Ei tämä nyt aivan suoranaisesti ole rinnastettavissa orjatyövoimaan, mutta ei paljoa puutu.

Tämä olisi sisäistä devalvaatiota. Ja sitä tehdään siksi, ettei ulkoista devalvaatiota (tai mielummin devalvoitumista) voida tehdä. Kuka tietää, miksi ei?

Suomalaisille tällainen toiminta näkyy sisäisenä devalvaationa, ja tämä on se kaikista tärkein asia. Se ei nimittäin näyttäydy lainkaan huonolta vientifirman näkökulmasta. Nämä firmat myyvät tuotteensa ja palvelunsa ulkomaille, joten oman kansan ostovoima ei ole niin ratkaisevaa. Firma menestyy, jos ulkomailla on ostovoimaa ja tuote on oikein hinnoiteltu. Oikeassa hinnoittelussa auttaa ”nuorisotakuun” kaltaiset ”kärkihankkeet”.

Ja jos vientifirma pystyy tekemään luovaa verosuunnittelua niin Suomen tasavalta ei tästä juuri kostu. Se voi vielä hölmöyttään mennä antamaan tukea näille reppanoille.

Sinällään myös europarlamentaarikko Sampo Terhon (ps.) ehdotukset aihepiiristä ovat käytännössä samanlaisia sisäisen devalvaation edessä pakonomaisesti tehtäviä toimia. Mainitaan tämä nyt tasapuolisuuden vuoksi. Lisäksi tulee huomata, että myös ikäryhmittäin pohditaan sisäistä devalvaatiota, milloin kengitään iäkkäät pihalle, milloin nuoret. Yksi puolue ehdottaa yhtä ikäryhmää ja sitten tilanne politisoidaan. Valmistahan tästä ei tule. Kun poliittinen koneisto on aikansa tapellut niin sitten päädytään sortamaan vain jotain kansanosaa ja loput ovat tyytyväisiä. Ainakin siihen asti, kunnes seuraavassa käänteessä huomaa itse olevansa ”tempputyöllistämisen” esityslistalla.

Tälle hulluudelle ei tarvitse antaa valtaa. Sanotaan vain kiitos ei sisäiselle devalvaatiolle, ja annetaan tällaisten epäkohtien korjaantua ulkoisella devalvoitumisella. Toisin kuin tämä sisäinen devalvaatio, se ei romuta sisämarkkinoiden ostovoimaa. Se ei romuta asuntolainojen takaisinmaksua (velalliset huomaavat olevansa ”lomautuslistalla” tai irtisanottavien joukossa.

J.K. Niille, jotka miettivät, että onko tällainen sisäinen devalvaatio edes tarpeen niin mielestäni tämä Tullihallituksen tiedote kertoo aika oleellisesti, missä mennään.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu