Arhinmäki löytää edestään vielä realismin
Ensimmäisenä paikallaan lienee onnittelut Vasemmistoliiton puheenjohtajuuden pestin jatkokaudesta: onneksi olkoon, Paavo Arhinmäki. Arvelen, että sieltä korkealta korokkeeltanne tulette varmasti näkemään saman realismiin perustuvan maailman, jota me muut täällä maan tasalla joudumme tiirailemaan kaukoputkien kanssa. Ehtona toki on, ettette epähuomiossa katsele väärään suuntaan.
Arvelitte, ettei jonkun veromuodon huojentamisella ole mainittavia hyötyjä. Tämä tietysti riippuu siitä, miltä kannalta asiaa katsoo. Jos valtion verokertymää laskeskelee puhtaasti taulukkolaskentaohjelmalla niin silloin 100 prosentin verotus antaa parhaimman tuoton. Tämä siis siinä tapauksessa, ettei henno kuvitella voivan mennä tuon satasen yli. Näitä funktiokuvaajia on piirretty maailman sivu ja empiirinen todistusaineisto alkaa ihan pienistäkin asioista, kuten yrittäjien tekemistä tuotehinnoittelusta. Jos pyytää liikaa, niin myynti sakkaa. Ja jos pyytää oikein vain hemmetisti liikaa niin se myynti loppuu kokonaan. Tuotteiden hintaa nostettaessa kate paranee, mutta jos myyntivolyymi on nolla niin kertolaskua hieman harjoittelemalla tulee realismi ikävällä tavalla vastaan. Nollalla kun kertoo näillä huimilla luvuilla niin taskulaskin ei suostu tulemaan yhteisymmärrykseen sen taulukkolaskentaohjelman tulon kanssa.
Nyt te vaikutatte tuohtuneelta siitä, että ruuan ja lääkkeiden arvonlisäveroa oltaisiin korottamassa. Edellä mainittu liiallinen nostaminen johtaa helposti siihen, että se ruuan ja lääkkeiden käyttö loppuu. Tästä ilmeisesti närkästymisenne johtuukin? Sitä käy näille lajitovereillenne niin hassusti, että ilman ruokaa ne kuolevat nälkään, ja ilman lääkkeitä sairauksiin ja tauteihin.
Unohdatte nyt kokonaan ihmisen vapauden valita. Jos yritykset verotetaan henkihieveriin niin ne laittavat lapun luukulle tai nostavat kytkintä siirtyäkseen jonnekin sellaiseen paikkaan, missä posketon verotusvimmanne ei enää päde. Mutta tavallisen kansalaisen on vaikeampi siirtää eksistenssiään, eritoten suurina massoina. Näin ne poloiset jäävät helpommin verosatimeen, jolloin isketään nimenomaan niihin muotoihin, joita ei voi oikein kiertää. Kerrostalobunkkerissa voi parvekkeella pitää istutuksenmuotoisesti pientä porkkanaplantaasia, mutta ei siitä ihan montaa tuntia ole iloa navan raapiessa selkärankaa. Kotikemistit voivat koittaa tehdä ”buranansa” hellan äärellä, mutta harvalla on siihen riittävä tietotaito, saati varusteet.
Nyt jos vilkaisette sitä talousarviokirjaa sen verran, että niille huutaville miinuksille olisi syytä tehdä jotain muuta kuin pistää Valtiokonttorin väki töihin velkakirjaemissioiden muodossa niin mistä ajattelitte verovarat saada kerättyä?
Te puhuitte talouskasvusta. Siis jostain, mikä nyt vain alkaa. Sanoitte sen hoitavan ongelmat käden käänteessä. Kuulkaahan, sitä talouskasvua on manattu alkavaksi enemmän kuin poppamiehet ovat kautta aikain mananneet sateita. Ei ole näkynyt. Me olemme tässä sellaisessa hassussa tilanteessa, että meidän on sopeuduttava tilanteeseen, jossa meillä ei ole omia rahapoliittisia valmiuksia luoda sitä kasvua. Ainoa keino on tehdä sitä kärsimysten kautta. Sitä kutsutaan sisäiseksi devalvaatioksi.
Se on siitä harmillinen juttu, että se on kovin epäsuosittua kansan keskuudessa. Jos me annamme jatkossakin täällä Suomessa kansalaisten äänestellä vapaissa vaaleissa niin se epäsuosittu tarjoilemanne keitos ei maistukaan, ja olette suuressa vaarassa tulla sysätyksi alas sieltä teidän hienolta korokkeelta.
Ja nyt, kun niille germaaneille on annettu jo tuntuva etumatka kilpailukyvyssä niin matkamme käy yhä pidemmäksi, jos he aikovat vain kiristää vauhtiaan. Me putoamme kaikki kyydistä. Aliravittuina ja sairaina.
Näyttää siltä, että vasemmistosta on tullut nuorten radikaalien temmellyskenttä.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin uudella puoluesihteerillä on miehen ikä (41) ja meriitit (Lapin Liiton kehitysjohtaja).
Ilmoita asiaton viesti
Tullut? Eikö se aina ole ollut nuorten palavasilmäisten idioottien seura? Jota johtaa muutama psykopaatti.
Ilmoita asiaton viesti
Henri, luuletko että Arhinmäki ymmärtää mihin ollaan menossa? Kokoomus on näyttänyt suuntaa jo pidemmän aikaa ja niin vasemmistoliitto kuin SDP:kin on ollut vauhdissa mukana täysin rinnoin. Onnistunut yhteisöverouudostus? Entäpä osinkoverouudistus? Kuiskaillen hyväksytty keskustan ohjeistuksesta vasemmistoliitossa? Eikä ole vieläkään lopullisessa formussa?
Ilmoita asiaton viesti
Arhinmäen näkemys on talouskasvu. Mitäpä jos laittaa siihen skenaarioihin vaikkapa -0,5% … -1,0% haarukan, eli että taantuma jatkuu? Jos sitten käykin niin, että koittaa paremmat ajat niin siinähän on sitten paljon parempi kohentaa valtion rahoitusasemaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon talouskasvuun taisi muistini mukaan perustua myös tämän hallituksen budjetti. Ainakin ensimmäinen. Pahasti meni pieleen. Eikä muutosta näy muuta kuin huonompaan suuntaan.
Kyllä muuten mielestäni aikamoisen loven toi yksin EVM 1,44 mrd euron panostaminen yhdellä kertaa ja vielä velkarahalla ilman vastinetta kotimaahamme. Tuollakin rahalla olisi kummasti paikattu taloutta nousuun.
Miten se vanha sanonta sanokaan ”tyhmä pää kesät talvet, niin siitä kärsii koko ruumis”.
Ilmoita asiaton viesti
Mutkat suoriksi laittamalla laskeskelin, että yhdellä miljardilla voisi valtio palkata 2000€ (br. / kk.) erilaisiin yleishyödyllisiin työtehtäviin 20 000 henkilötyövuoden edestä. Laskin mukaan n. 65% lisää erinäisiä sivukuluja ja vähensin tuloverot, koska itselleenhän valtio ne tuloverot kerää.
Tärkeää tietysti on, että työtehtävät eivät kilpaile samoilla toimialoilla jo toimivia yrityksiä pihalle, mutta mikäli mahdollista niin voisi täydentää näitä.
Tuossa ei ole sitten huomioitu kerrannaisvaikutuksia. Lisääntyneellä ostovoimalla palautuu kirstuun arvonlisäveron kaltaisilla epäsuorilla veroilla niistäkin jotain.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä idea. Voitaisiin aina tehdä suunnitelmat keskuskomiteassa seuraavalle 5-vuotiskaudelle kaikkien työttömien työllistämiseksi. Siirretään työttömät vaikka lappiin rataa rakentamaan. Rakennusleiriä voitasiin kutsua vaikka Aurinkoisen kolhoosiksi. Kerätään SM-liigasta parhaat ja palkataan ne armeijaan syöttökuvioita treenaamaan, vapise Ruotsi.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, vaihtoehtona oli tässä kohtaa vastikkeettoman pankkitukilahjoituksien mättääminen ulkomaisille yksityisille yrityksille aiheuttaen kotimaisille saman toimialan firmoille selkeää kilpailuhaittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Joo joo, kyllä mä sen pointin ymmärsinkin, en silti voinut vastustaa kiusausta.
”Pankkitukilahjoitus” vs. takaus –> meillä on eri näkemykset, kuten tiedämme, jätetään tällä kertaa tähän.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Myllyniemen heitto yhden miljardin lahjoituksesta on jo toteutunut, vaikka yksikään takaus ei lankeaisi maksettavaksi.
Suomi on maksanut EVM:lle jo 1,44 miljardia ja sitä ei koskaan tulla saamaan takaisin. Sitä ei ole koskaan edes ajateltu takaisinsaatavaksi – EVM on pysyväksi tarkoitettu järjestely.
Ilmoita asiaton viesti
Miljardin verran on tuota Kreikka I:stäkin heitelty. Ei Suomella tuollaisia rahoja ollut patjan alla. Lainaksi nekin on otettu.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäs tämä vasemmistoliiton uusi punavihreä agenda oikein on, haiskahtaa vähän utopialta. Onko vasemmistolla mitään ideoita työllisyyden kehittämiseksi vai onko tuo liian vanhanaikaista höpinää?
Ilmoita asiaton viesti
Työllisyystilanne on varmasti jokaisessa puolueessa mietitty moneen kertaan. Siinähän miettivät. Jos heidän mielestä täydellinen lamaannus on omiaan luomaan talouskasvua ja työpaikkoja niin kyllä melko pielessä ovat.
Ja tätä lähes täydellistä halvaantumista Arhinmäkikin kannattaa. Toivottavasti tietämättään.
Ilmoita asiaton viesti
Kun sekä kommunistien että vihersosialistien kannatus on hiipunut ja kääpiöitymisen seurauksena voi jossain vaiheessa olla jopa eduskunnasta putoaminen, niin voimien yhdistäminen voi olla ainoa vaihtoehto.
Kommunistien utopiassa kaikki kansalaiset nauttivat kansalaispalkkaa ja valtio maksaa verot.
Ilmoita asiaton viesti
Henri Myllyniemen purkauksesta ei kyllä nyt saa mitään tolkkua. Pitäisikö Myllyniemen mielestä ALV-kannat yhdistää vai ei?
Kansan Uutisten mukaan:
”Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mielestä on täysin selvää, ettei puolue hyväksy alemmista arvonlisäverokannoista luopumista.”
http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/300794…
http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/300783…
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Tässä yhteisvaluuttakekkereissä ei ole montaa vaihtoehtoa.
Se, jos Vasemmistoliitto ei missään nimessä hyväksy jotain niin sitten pitää valita jotain muuta. Hullun lailla syömävelkaa nostaminen ei minusta ole kovin viisasta, ja sisäinen devalvaatio on perhanan epäsuosittua. Mikä mahtaa olla Arhinmäen kanta julkisen hallinnon karsimiseen?
Ilmoita asiaton viesti
Realismi on siinä että Euro aiheuttaa ongelmat, kuten tiedät ja siitä pitää päästä eroon.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys lie oli retorinen? Ymmärtääkseni Arhinmäen ideaaliyhteiskunnassa kaikki olisivat julkishallinnossa töissä.
Ilmoita asiaton viesti
Jotain on kuitenkin valittava. Onhan siinä niitä vaihtoehtoja, miten Suomea voidaan yrittää pitää eurokunnossa. Ikävä sitten, jos joku muu maa aiheuttaa valuuttaliiton repeämisen.
Ilmoita asiaton viesti
Arhinmäki tosin, vasemmistolaiseen tapaan, ei huomioi sitä että ainoastaan lisäarvon tuottaminen luo myyntiä, katetta ja sitä kautta kasvua. Samankokoisen kakun siivuttaminen erilailla ei tarkoita että syötävää olisi enemmän. Vasemmistoliiton (ja vihreiden. Ja demareiden) talouspolitiikka on yhä enemmän muistuttanut sitä vanhaa vitsiä blondista pizzeriassa:
Tarjoilija: -Leikataanko pizzanne neljään vai kahdeksaan osaan?
Blondi: -Neljään. En jaksa syödä kahdeksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä kohtaa ruuan ja lääkkeiden osalta on tietysti sekin ongelma, että jos kansalaisten nominaalitulot eivät kasva niin silloin yhden veroasteen nosto leikkaa kulutuskysyntää muualla. Silloin kyseessä on vain kulutustottumusten allokointi.
Jos tulot eivät kasva reaalisesti (vaikkakin nominaalisesti kyllä) niin silloin pysytään korkeintaan samassa vauhdissa kuin aiemminkin.
Vientiyrityksillä ei ole jakoa, jos muualla vain kiristetään vyötä ja tuhotaan kysyntä. Toisaalta ei ole myöskään järkeä ensin lahjoittaa muille rahaa, jotta ne voisivat ostaa tuotteittamme.
Nettoinvestointiaste (Suomen positio) näyttäisi siltä, että me hyötyisimme sitäkin kautta talouskasvusta. Euroopassa siitä on turha haaveilla. Vaikka pörssikurssit ja korkomarkkinat näyttävät hyvältä (kiitos yksinomaan EKP:n) niin makropuoli sortuu kiivasta tahtia.
Silläkin puolen realismi tulee aikanaan vastaan. Jälki on silloin rumaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Arhinmäki tosin, vasemmistolaiseen tapaan, ei huomioi sitä että ainoastaan lisäarvon tuottaminen luo myyntiä, katetta ja sitä kautta kasvua.”
Ilkka Partanen varmaan kertoo mitä tosiasiallisia toimia tarvitaan lisäarvon tuottamiseen Suomessa jotta saadaan myyntiä, katetta ja kasvua?
Ilmoita asiaton viesti
Verotukien hurja summa: 23 miljardia euroa
Verotuksen kautta jaettavat erilaiset tuet ovat Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n mukaan kasvaneet nopeasti neljän vuoden aikana.
http://www.kauppalehti.fi/etusivu/verotukien+hurja…
Ilmoita asiaton viesti
Meitä johtavat tylsämieliset jalkapallohuligaanit, psykopaatit ja purkka-automaatteja nyysivät katupojat.
Ilmoita asiaton viesti
Kun keskustan vetämä Matti Vanhasen hallitus alkoi puuhaamaan ruoan arvonlisäveron alennusta, niin oppositio (sd ja vasemmistoliitto) ilmoittivat, että sillä ei ole mitään merkitystä. Näin muistelen tapahtuneen 2-3 vuotta sitten. Ja toden totta, ruoan avl:tä alennettiin vasemmiston vastustuksesta huolimatta.
Nyt, kun sitä ehdotetaan nostettavaksi, sillä onkin merkitystä. Voivatko vasemmistopuolueet olla eri mieltä samasta asiasta näin lyhyen ajan puitteissa?
Omia muistikuviani en takaa, mutta internetistähän kaikki selviää.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän Arhinmäestä tarvitse muuta mainita kuin sen tosiasian, että puheissa Arhinmäki on oppositiossa, mutta kun tulee päätöksen aika Arhinmäki istuu Kataisen polvella ja sanoo näin teemme.
Suurempaa takinkääntäjää ei nykyhistoria tunne,Urpilainen pääsee lähelle.
Ilmoita asiaton viesti
Oikein kylmät väreet meni selässä kun Arhinmäki haukkui pankkivallan, hallituksen ja tukipaketit ennen vaaleja 2011 : D
Ilmoita asiaton viesti
Paavo ei ole takinkääntäjä, vaan puhdasverinen vasemmmistopopulisti.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen talouskasvu arvioidaan 0,4-0,7 %:ksi vuonna 2013:
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/talous/suhdanne-en…
Viime vuoden kasvu on arvioitu negatiiviseksi, samoin vaihtotase, ja olemme edelleen BKT: osalta jäljessä kuuden vuoden (2006/07) takaisista lukemista:
http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_kansantalous….
Suomalaisten usko työttömyydenkin parantumiseen vaikuttaa aikaisempaa heikommalta:
http://www.uusisuomi.fi/raha/59454-joka-viides-suo…
Talouskasvu, vaihtotase, BKT:n kehitys ja työttömyysnäkymät. Niissä pitäisi näkyä enemmän valoa, jotta realismi tulisi aidosti kohdatuksi ja positiivisuus olisi katteellista.
Ilmoita asiaton viesti
Siinähän sitä onkin listattuna näitä asioita, jotka pitäisi saada kuntoon. Hollandenkin mielestä eurokriisi on jo päättynyt, vaikka Ranska uppoaa edelleen huimaa vauhtia.
Hallituspuolueeksi yltäneen Vasemmistoliiton luulisi sitten tietävän keinot, miten listatut epäkohdat saadaan korjattua.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista statistiikkaa.
Eritoten itselleni pistää silmään Suomen kansantalouden pienuus.
Olen aiemmin blogannut Nokian heikosta menestymisestä ja sen vaikutuksesta vaihtotaseeseen. Pienen laskutoimituksen lopputulemana on ollut että ilman Nokian kuoppaa, Suomella ei edes olisi vaihtotaseen vajetta.
Nokian syöksyllehän ei kukaan voi mitään, niin katsotaan asioita tästä eteenpäin. Voiko uudet kasvuyritykset kohentaa tilannetta?
Supercell:
http://www.uusisuomi.fi/raha/58716-supercell-tekee…
– Työttömyyteen ei ole mitään vaikutusta, Supercellin kaltainen firma ei työllistä kuin joitakin kymmeniä ihmisiä
– Vaihtotaseen vajeen ollessa -3 Mrd luokkaa, tämä yksittäinen pelifirma, jonka lähes kaikki myynti on vientiä, kuittaa siitä n. M600 miljoonaa
Rovio:
http://finder.fi/Televiestintälaitteita%20ja%20palveluja/Rovio%20Entertainment%20Oy/ESPOO/taloustiedot/1176759
– Työttömyyteen ei juuri mitään vaikutusta, vaikka Rovio hieman Supercelliä enemmän ihmisiä palkkaakin, koska näkee itsensä enemmän Disneyn kaltaisena viihdeyrityksenä kuin pelifirmana. Muutama sata työntekijää.
– Vaihtotaseeseen arvioisin 200-300 miljoonan kontribuution 2013. Rovion osalta voi jokua laskea kontribuution myös joidenkin kolmansien osapuolien firmojen myynninlisäykseen, käyttäväthän esim Rapala, Lappset jne. brandia hyväkseen.
Uusia Nokioita ei ole näköpiirissä, mutta jo kahden hyvin tuoreen yrityksen avittamana Suomi supistaa kolmanneksen vajeestaan.
Voisiko vastaavia tarinoita olla enemmän? Voisi, ja jonkun verran varmasti näemmekin. Mutta Suomalaiseen innovaatioon kunnolla satsaamalla näitä näkisi vielä enemmän. Ei Suomen kokoisessa taloudessa montaa tällaista firmaa tarvita niin vaihtotase kääntyy positiiviseksi. Näitä yrityksiä tarvittaisiin useita, joskus joillakin on hyvä vuosi, joskus ei.
Suomi nousee ylös innovaatioilla. Ei satsaamalla bulkkitavaran kilpailukyvyn parantamiseen devalvaation avulla. SUomi on korkean jalostusasteen maa, ei pohjoisen Romania.
Ilmoita asiaton viesti
Joskus plus-merkkiin on riittänyt loppuvuoden risteilijätilaus 😉
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. En itse niistä vihaisista linnuista koskaan innostunut, mutta jos ne tuovat rahaa Suomeen niin hienoa.
Millä me saadaan sisämarkkinat kuntoon? Ruuan alv-korotuksilla?
Ilmoita asiaton viesti
Näiden firmojen avainhenkilöillä on kokemusta ulkomailta ja ovat valinneet Suomen juuri sen takia, että Suomessa on poikkeuksellisen innovatiivista porukkaa. Firmat tuovat rahansa Suomeen ja maksavat jopa verojakin, toisin kuin jotkut muut kansainväliset yritykset.
Sisämarkkinat, työväestön ikääntyminen etc., Suomella on paljonkin ongelmia joita ei kasvaneella viennillä yksistään ratkota. Jos tietäisin kaiken, saisin varmaan hyvän position VVM’stä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos iloinen talouskeiju ilmestyisi sanomaan, että
1) kasvumme v. 2014 olisi >3%, 2) vienti elpyisi selvästi, 3) vaihtotase olisi plussalla, 4) BKT nousisi vuoden 2008 yläpuolelle, 5) valtionvelkaa ei tarvitsisikaan ottaa, vaan tuleepi ylijäämää, 6) työttömyys painuisi alle 7,0%:iin, 7) nuoretkin pääsisivät hommiin, ja 8) eurokriisi loppuisi kuin seinään ilman luottotappioita,
niin mikäpä olisi ollessa. Ongelma on vain tuo verbeissä oleva -ISI.
Ilmoita asiaton viesti
Yksittäisellä toimenpiteellä noita ei korjata.
Väitän että satsaamalla kunnolla innovaatioihin, siis mm. valtion riskirahoitustoiminnan uudelleenorganisoinnilla ja pääomituksella, luokkaa 3-4 Mrd Euroa, Suomi pääsisi kestävälle kasvu-uralle 2018 eteenpäin. Se tarkoittaisi että 2014 alkaen tulisimme menemään tuon 3-4 Mrd syvemmälle, mutta investointi poikisi ennen seuraavaa vuosikymmentä.
-ISI, koska epäilen hallituksella riittävän rohkeutta tuollaiseen
Työllisyyttä tuolla en usko kovin tuntuvasti kohennettavan. Siinä joutuisin ehdottamaan palkkamalttia vielä muutamaksi vuodeksi jotta Suomen perinteisemmätkin teollisuudenalat saataisiin kilpailukykyisemmäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Voihan se periaatteessa sokea kanakin löytää jyvän, mutta epätodennäköistä se kyllä on.
VATTIhatut torkkujineen näkevät aina maahanmuuton korjaavan kestävyysongelman, sillä ovathan ”mamut parhaassa työiässä”. Niinpä. Samaan hengenvetoon heidän rasistisuunsa syyllistävät ikääntyneet kansalaiset liiasta taksiajelusta sairaaloihin yms. palveluihin ja haluavat rangaista koko köyhää kansaa raippaverolla. Upporikkaat taas halutaan samalle veroasteelle, kuin on Kreikassa, jossa laivanvarustaja maksaa paatistaan peräti viisi tonnia veroja vuodessa. Hah!
Ilmoita asiaton viesti
Huvittavaa kuunneltavaa tuo Arhinmäen puhe puoluekokouksessa.
Vasemmistoliitto olisi lähtenyt hallituksesta jos hallitus ei (hänen vaatimuksestaan) olisi korjannut virhettään osinkoverouudistuksessa.
Kukahan siitä hänelle vihjaisi? Vai tajusiko Paavo asian ihan itse?
He eivät myöskään viihdy hallituksessa, joka nostaa tasaveroja ja -maksuja. Eikö tämä hallitus ole sitä tehnyt jo useamman kerran?
No, Paavon mukaan hallitusovet paukkuvat sitten kun/ jos ALV: nostetaan samaksi kaikille tuotteille.
Toivottavasti eivät lähde saranoiltaan. Ne ovet!
Suomi tarvitsee rahaa. Ja näillä näkymin verot lienevät velan lisäksi ainoa keino.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö kukaan näe ratkaisua, millä saadaan vienti vetämään ja kotimainen ruoantuotanto kilpailukykyiseksi samalla kertaa?
Eikö näe?
Onko se nyt niin vaikeaa?
(tyhmimmille voin paljastaa: Suomen Markka ja devalvaatio)
Ilmoita asiaton viesti