Ihmisistä ei ole varaa pitää huolta

Kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen esittää huolensa euroalueen talouskriisin leviämisestä sosiaaliseksi kriisiksi. Näkemys on aivan oikea. Näin todellakin on käynyt, se on nähty jo pari vuotta sitten tapahtuvaksi. Asialle ei kuitenkaan voida tehdä yhtään mitään. Siksi ei Pietikäinenkään esittänyt mitään konkreettista toimenpideohjelmaa kertoen vaikkapa mistä rahoitus eräänlaiselle pelastusohjelmalle järjestetään.

Pietikäinen kysyy kirjoituksessaan: ”Miten käy Euroopalle, kun köyhyyden ja syrjäytymisen uhan alla elää
tälläkin hetkellä yli 120 miljoonaa kansalaista ja kärsimme paikka
paikoin jo nyt jopa 60 % nuorisotyöttömyydestä?

Vastaus on lyhyesti ja ytimekkäästi: karmeasti.

Pietikäinen tulkitsee aivan oikein sen, että sosiaalinen kurimus periytyy. Monessa euromaassa nuorisotyöttömyys on sellaisissa lukemissa, että niistä toipuminen voi viedä vuosikymmeniä sen jälkeen kun itse talouskriisi on ratkaistu. Yli kolme vuotta on sitäkin ihmetelty. Finanssipuolella on saatu hieman parannusta. Edessä on vielä pitkät taantumat, joista muistutuksena voisi mainita, että euroalueen bkt on pudonnut nyt yhtäjaksoisesti puolentoista vuoden ajan. Lisää tulee.

Pietikäinen ei ole ilmeisesti tietoinen, että Saksassa puhutaan varsin päinvastaista. Jörg Asmussen kertoo, miten Saksan tulee trimmata talouttaan edelleen, tai vaarana on Saksan luisuminen uudelleen ”Euroopan sairaaksi mieheksi”. Asmussen viittaa maaliskuussa 2003 esitettyihin uudistuksiin, jolloin sosiaaliturvaa heikennettiin tuntuvasti ja työmarkkinoista tehtiin muodikkaasti sanoen ”joustavia.”

Saksassa onkin nyt 1,3 miljoonaa työläistä toimeentulotuen varassa. Saksassa ei ole minimipalkkoja.

Liitokansleri Angela Merkel näkee, että muun euroalueen on vain yksinkertaisesti seurattava Saksaa. Ei ole muita vaihtoehtoja. Se siis tarkoittaa mm. sitä, että euroalueelta minimipalkat tulee poistaa.

Aiemmin Keskustan pääministerinä toiminut Matti Vanhanenkin toteaa, että sisäistä devalvaatiota Suomeen. Sitä herkkua, mitä Kreikassakin on tarjoiltu jo kolmen vuoden ajan.

Euro on ihana projekti. Älkää missään nimessä kyseenalaistako sen erinomaisuutta. Pietikäisen kaltaiset lausunnot ovat vaaraksi tälle ihanalle poliittiselle projektille.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu