Luottamus vai sijoittajavastuu?

Suomalaisen johdannaispelikauppafirman edustaja Jussi Saramo (vas.) on ainakin toistaiseksi sivuuttanut liudan mieltäni askarruttavia kysymyksiä. Hän kirjoittaa: ”Uusimmassa Kyproksen tukipaketissa eivät maksajina olleet ainoastaan vastuuttomasti toimineiden pankkien omistajat ja velkojat, vaan myös maan korkeakorkoisille tileille tallettaneet suursijoittajat.” Tämä on, aivan kuten Saramokin toteaa, sijoittajavastuuta. Sen hintana on tosin ollut euroalueen rahoitusfirmojen luottamuksen katoaminen. Tästä syystä Kyproksellakin jouduttiin ottamaan käyttöön ”väliaikaiset” pääomakontrollit. Näiden kontrollien vuoksi Kypros kuuluu enää näennäisesti euroalueeseen.

Viikon ajaksi ideoidut ”väliaikaiset” pääomakontrollit ovat nyt olleet Kyproksella käytössä tauotta jo 12 viikon ajan. Kyproksen ongelma ei toki ole ainoa. Myös muissa euroalueen maissa rahoitusalan firmojen luotontarjonta segregoituu. Tästä syystä Etelä-Euroopan maissa yritysten rahoitus on jopa tuplasti kalliimpaa kuin vaikkapa Saksassa.

Mainittu segregoituminen voimistui Reutersin mukaan juuri maaliskuussa, kun Kyproksen tukiohjelmassa leivottiin uudenlaista sijoittajavastuuta. En ole aivan varma ymmärtääkö Saramo, että sijoittajat eivät vapaaehtoisesti halua olla ensisijaisia tappioiden kärsijöitä. Kenties näillä ei olisi kauaa sijoitettavaa omaisuutta, jos he aina ehdoin tahdoin vaatisivat itselleen tappioita. Sijoittajat ja pankit pyrkivät eliminoimaan vastapuoliriskin, ja tämä ilmenee luottolamana. On siis perusteltua asettaa kaksi asiaa vastakkain ja toisensa poissulkevina: luottamus ja sijoittajavastuu.

Nyt uusin esitys EVM:n käyttämisestä pankkien pelastuksissa joko voi sisältää sijoittajavastuun – ja aiheuttaa sitä kautta kasvavaa luottolamaa, ja talouskriisin uudelleen kärjistymisen; tai se voi olla sisältämättä sitä, jolloin verovelvollisten vastuukuorma kasvaa, mutta kriisi jäisi todennäköisesti laimeammaksi.

Mutta mitä mieltä lukijat ovat? Kumpi siis on parempi: rahoitusalan firmojen välinen luottamus vai sijoittajien vastuu? Uskoisin kysymyksen olevan mielenkiintoinen, sillä oletan valtioneuvostossa tässä kohtaa olevan jyrkkiäkin erimielisyyksiä.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu