Maamme on kriisissä
Kolmessa vuorokaudessa tällä viikolla on kolme varsinaista talousuutispommia kantautunut maastamme. Maanantaina Tulli kertoi viennin ja tuonnin pudonneen roimasti. Jos jotain valonpilkahdusta hakee hyytyneestä kaupasta niin se on tuonnin romahtamisen suuruuden johtaneen välillä positiiviseen kauppataseeseen. Tiistaina kansantalouden romahduksesta kertoi Tilastokeskus, josta Uusi Suomi teki vastaavan uutisen. Tänään keskiviikkona Tilastokeskus kertoi teollisuustuotannon romahduksesta. Maamme on kriisissä.
Teollisuuslukujen rumuutta lisää lisäksi uusien tilausten jatkuminen verrattain lohduttomana. Vuosien 2008-09 syöksykierre katkaistiin elvyttämällä. Ajatuksena oli, että suhdannekuoppaa tasoitetaan julkisella rahalla, aivan kuten arvostettu brittiekonomisti Keynes on ideoinut. Se, mitä moni ei silloin nähnyt on se, että tämä ei ole pieni suhdannekuoppa. Euroopassa on niin julmetun suuri pankkikriisi käsillä, ettei tämä pöhö siistiydy pois kosmeettisilla välineillä ja toimenpiteillä.
Ongelmana on, ettei sen paremmin meillä kuin kreikkalaisillakaan ole hyviä keinoja päästä ulos ongelmista. Ainoa, mitä voidaan yhteisvaluuttaolosuhteissa tehdä on leikata ja karsia. Demokratiassa taas henkilö, joka vaalipuheissaan kertoo kuulijoilleen, että kenkää tulee, niin hän ei tule valituksi. Siksi oikeita ratkaisuja ei voida tehdä poliittisesti. Sen vuoksi tässä tarvitaan rahapoliittisia ratkaisuja, koska äänestäjät hyväksyvät mielummin ne. Ei sekään mitään juhlahetkiä takaa. Kansalaiset kyllä pystyvät hyväksymään hetkellisen kurimuksen, jos sen takana odottaa paremmat ajat.
Kreikan kohdalta näkee jo otsallakin, ettei tällaisesta paremmasta tulevaisuudesta ole tietoakaan. Pari vuotta sitten kertoessani näistä alati pahenevista ongelmista sain joitain ymmärtäviä yksittäisiä palautteita, mutta aistin jotenkin suuren yleisön pitäneen minua vain kahelina kylähulluna. Sellaisesta väännöstä ei ole kuitenkaan enää apua tämän hetken ongelmiin.
Tarvitsemme takaisin ne rahapoliittiset työkalut, jotka annoimme pois vuosituhannen vaihteessa. Toinen vaihtoehto on, että kansalaiset hyväksyvät maallemme Kreikan lohduttoman kohtalon. Eurooppalaisittain katsottuna, me olemme samanlaista periferiaa kuin nyt pienet kriisimaat. Olemme aika reunalla ja näkemystemme painoarvo on hyvin olematonta.
Hyväksytään ensin tosiasiat: maamme on kriisissä. Toiseksi tulee katsoa avoimin mielin, miksei kriisistä olla päästy ulos (ja tästä on muutama palstamillimetri tullut kirjoitettua.) Kolmanneksi haetaan sovintoratkaisua kaikkien yhteisvaluuttamaiden kanssa. Kerrotaan, että ei tämä voi näin jatkua. Neljänneksi muistetaan historia: yhteinen eurooppalainen valuuttaputkikokeilu koki nolon lopun 90-luvulla. On huomioitava, että aina kun politiikot ja markkinat ottavat yhteen niin markkinat voittavat. Niin ne voitti 90-luvulla, ja niin ne tulevat tälläkin kertaa tekemään.
Oikeisen sen verran, että Tullilaitos on osallistunut leikkauksiin ja Tullihallitus on lakkautettu.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, korjaanpa. 😀
Ilmoita asiaton viesti
olkoon vaan kriisissä-otetaan velkaa niin paljon että ei olla kriisissä-ja maksatetaan koko homma muulla euroopalla,,,!
Ilmoita asiaton viesti
Tämä olisi kyllä hyvin mielikuvituksellinen ratkaisu. Ensinnäkin poliittiset päättäjät saisivat ”ulkoistettua” ikävät päätökset IMF:lle. Toiseksi voidaan sitten vielä 3-4 vuotta painella tyytyväisenä kohti lopullista monttua. Jotkut ehkä ehtisivät kasata sellaista turvapuskuria, ettei tuleva kurimus koskisi juuri heitä.
Silloin kannattaa olla ne kymppitonnin kuukausitulot ja milli tilillä.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan kuitenkin milli investoituna, sillä se euromääräinen miljoona ei välttämättä ole paljonkaan arvoinen, jos isompi romahdus tulee tai jos painokoneet laitetaan tosissaan käyntiin.
Ilmoita asiaton viesti
Njoo, säilytystilikin käy. Sitten vaan katsoo, että sijoitus (pankkitalletuskin on sellainen) on riittävän likvidiä tavaraa, jos rytisee pahemminkin.
Mutta oletetaan tämä alkuperäinen ehdotus olleen tehty vain puolivakavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Valtioiden ulkomaisesta velasta ja se mekanismeista:
http://jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/144348-kans…
Ilmoita asiaton viesti
Mä luulen, etä parempi olis omistaa hirsimökki ja pottumaa ja kellari täynnä säilyvää ruokaa?..
Ilmoita asiaton viesti
Valot sammutettu tunnelista.
Ilmoita asiaton viesti
> Siksi oikeita ratkaisuja ei voida tehdä
> poliittisesti.
Perimmältään kyse ei ole talouden kriisistä, vaikka kaikki demokraattisesti valitut johtajamme niin vakuuttavat, vaan demokratian kriisistä.
Oikeat ratkaisut on mahdollista tehdä poliittisesti mutta ei demokraattisesti valittujen elinten päätöksillä.
Ilmoita asiaton viesti
Erika Keppolan artikkeli Taloussanomissa otsikolla: Urpilainen penää keskitettyä palkkaratkaisua, kertoo seuraavaa:
”Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) mukaan Suomessa on edessä kolmoishaaste, kun samanaikaisesti bruttokansantuote supistuu, julkiset menot kasvavat voimakkaasti ja työttömyys on kääntynyt nousuun.”
Kevennys:
Sana ”haaste” tulikin joskus aikoinaan määriteltyä eurokriisisanakirjassa muodolla ”täysin ylitsepääsemätön ongelma”. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon Urpilaisen listaan voisi vielä lisätä verotulojen aleminen. Tuotannon , viennin ja muunkin toimeliaisuuden laskiessa ja samaan aikaan työttömyyden kasvaessa ei verotulotkaan kasva puhumattakaan ostovoimasta. ALV 24 % alkaa olla jo sekin katossa katossa. Tosin Tanskassa ja Ruotissa Moms=Alv on jo 25 %.
Ilmoita asiaton viesti
Irti eurosta, markan 30% devalvaatio, yhteiskunnan tehtävien dramaattinen vähentäminen ja samalla vastaavat irtisanomiset, tulonsiirtojen leikkaukset. Sitten vaan YLEn punapumppu kertomaan huutelevastta työvoimapulapeikosta jne niin alkaa suomilan laiskoilla kommareillakin päät vähän toimia:)
Ilmoita asiaton viesti
Ei näytä Ruotsinkaan vienti vetävän vaikka on oma valuutta:
http://www.scb.se/Pages/Product____7220.aspx
Ilmoita asiaton viesti
Vahvasta kruunun kurssista huolimatta oli Ruotsin kauppatase toukokuussa 5,7 miljardia kruunua (noin 655 miljoonaa euroa) ylijäämäinen, kuten se on ollut ties kuinka ja kauan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuollaisten lukemien kanssa se valuutta tuppaakin vahvistumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä vain, mutta on tuo Ruotsin keissi kyllä sinänsä ”veikeä”. Ulkomaankauppa on ollut yli 20 vuotta putkeen ylijäämäinen, olipa kruunun kurssi mikä hyvänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Tai ehkä juuri siksi, että kruunun kurssi on ”mikä hyvänsä”. Joku voisi jopa sanoa sopiva 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Osuit asian piinkovaan ytimeen. Valuuttakurssi on ollut Ruotsille nimenomaan s o p i v a.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta mistähän se Ruotsin kauppataseen ylijäämä johtuisi? ”Osta/valmista ruotsalaista!”, vaiko kenties vesivoimaloineen energian omavaraisuudestakin.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän siellä sisämarkkinoilla nyt euron yliarvostus (kriisimaiden näkemys, Ranska ja Suomi ml.) paljoa hetkauta. Vientikään ei takkua ihan tolkuttomasti. Aika monihan tästä kärsii, ettei tätä julmettua pankkikriisiä saada euroalueella ratkottua. Ruotsikin ottaa tästä hieman osumaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin on Tanskankin vienti ylijäämäinen. Kyllä euron ulkopuoliset maat näyttävät pärjäävän meitä paremmin myös viennissä.
Ilmoita asiaton viesti
Kas tässä Tanska:
http://www.tradingeconomics.com/denmark/balance-of…
Ilmoita asiaton viesti
Hallittu alasajo on parempi ratkaisu kuin hallitsematon, kaaosmainen tilanne. Eräänä ensimmäisistä toimenpiteistä voisi olla kuralla olevien INVESTOINTIpankkien alasajo konkurssimenettely. Niissä nimenomaan on suuriraha hakenut suurta rahaa ja yksittäiset kansalaiset eivät ole suoranaisesti näissä kuvioissa mukana. Rinnalle riittävän vahva kansalaisten talletussuoja turvaamaan yksityisiä varoja, jotta ensijaisina kärsijöinä ovat nämä spekulantit tahot, jotka ovat pelanneet rahamarkkinoilla sitä peliä, josta nyt maksetaan laskua.
Maamme yhtenä EU:n jäsenmaana ja euromaana on pulassa, jolloin pelkät maamme sisäiset toimet eivät tosiaankaan riitä mihinkään. Päättäjien on riisuttava ravilaput silmiltään ja tunnustettava tosiasiat sekä laittaa lähinnä pankit maksamaan tekemistään virheistä. Veronmaksajat eivät ole oikea maksumies tässä tilanteessa.
Ilmoita asiaton viesti
Ikävästi vaan vaikuttaa siltä, että nämä europäättäjät eivät ole juurikaan haluamassa mitään hallittua prosessia.
Toisaalta, eihän sellaisesta nyt voisi julkisuuteen tiedottakaan etukäteen.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on tuon julkisuuden laita. Muistan edelleenkin kuin eilisen päivän, kun 23.10.1993 illalla tv:ssä oli tiedotustilaisuus Sp-ryhmän pilkkomisesta. Siitäkään ei ollut etukäteen mitään ennakkotietoa olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Bridgestä ja jalkapallosta tuttu neuvo: if in doubt, pass.
Käytännön tasolla toimin tässä sillä tavoin, ettei finanssisektorin lappusia löydy omasta salkusta ensimmäistäkään.
Ilmoita asiaton viesti
Kuhasen ohjeet ovat jo kolme vuotta myöhässä. Persut ovat jo ekasta Kreikka tukipaketista lähtien vaatineet tällaista toimintaa.
Muille puolueille ei ole kelvannut ja sen vuoksi Suomen konkurssi.
Kun vastuut lojahtaa maksuun tämän surkean taloustilanteen LISÄKSI, on se hellurei ja good bye Finland as it is.
Syypäät löytyvät kepu (aloitti pääministeripuolueena tukipaketit) ja nykyhallitus-akselilta (kokoomus, rkp, demarit, vihreät, krisut ja vassarit).
Ainoat syyttömät tulevaan konkurssiin ovat persut, he ovat ainoana puolueena äänestäneet eduskunnassa tätä hulluutta vastaan!!!!
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä toiveesi toteutuu, jos Saksa taipuu myönteiseksi komission kaavailuille. Suunnitelmasta pankkien alas ajamisesta päättämisen siirtämisestä nurkkakunnilta ylikansalliselle tasolle kerrotaan tänään.
Tiedän eurostoliiton vastustajien näkevän punaista asiasta. Realistisesti pankkisektori muuttuu aina koskemattomaksi kansallisilta viranomaisilta ja poliitikoilta kysyttäessä voisiko heikoimman pankin ajaa alas tai edes muutaman pankkikonttorin sulkea.
Oman hankaluutensa aiheuttavat globaalimmin toimivat pankkikonsernit joita pitäisi ehkä myös sulkea, mutta näyttäkää minulle se omasta jakkarastaan kiinni pitävä kotimaan virkamies joka uskaltaa puuttua.
Ilmoita asiaton viesti
Saksa on ollut poikkiteloin oikeastaan jokaisessa ”pankkiunionin” osasissa. Tämä valvontapuolikin tehtiin niin, ettei arvellut ongelmapankit Saksassa (landesbankit) tule valvonnan piiriin.
Ja kun valvontaa ei ole niin alasajomekanisminkin kanssa on aika yhdentekevä vaikutus. Too big to fail ei poistu sillä, että tarkastajien naamaa vaihdetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä tietyin rajauksin. Tarkastajien naamalla ja toimivaltuuksilla alkaa olemaan merkitystä, jos on tarvetta edes jollakin lailla järjestellä ongelmapankkia.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tehtäisiin tilanteessa, jossa huomataan vaikkapa sellaisen pikkupuulaakin kuin Société Généralen olevan kymmenien miljardien pääomitustarpeissa? Niin, EVM:n ideana oli laittaa maksimissaan 60 miljardia yhteisvastuuta likoon per ongelmapankki.
Olisiko kuitenkin oletettavaa, että tuollaiset suurpankit olisivat joka tapauksessa pääomitettava ennemmin kuin ajaa höskä alas?
Ja pahoin pelkään, että EVM:n rahat menevät viimeistä senttiä myöden, eikä riitäkään.
Ajetaanko loput sitten alas? Nostetaanko EVM:n kattoa? Alasajossa sinne menee moni instituutionallinen sijoittaja ja lapioitava ongelmakasa vain siirtyy paikasta toiseen.
Ilmoita asiaton viesti
On oletettavaa. Ranskalainen byrokraatti/poliitikko osaa kyllä lähettää laskun mahdollisimman suurena veronmaksajille. Mieluummin jätän kriisipankin hoitotoimenpiteistä päättämisen jonkun muun vastuulle.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän meistä moni joutuukin tekemään. Silloin avainasemaan tuleekin se, että ketkä tehtäviin valitaan.
Päättäminen jää muille. Maksaminen meille.
Ilmoita asiaton viesti
Oliskohan Kyproksesta eurovaluutan hajottajaksi?
Voisiko tuosta alkaa Suomenkin eroamistoimet ja omatoiminen talouden kuntoon saattaminen? Toki se ei tule tapahtumaan tämän hallituksen toimin.
Ilmoita asiaton viesti
Minähän otin lasillisen 28.3. tämän vuoksi.
Siinäkin meni melkein neljä kuukautta presidentiltä kertoa, miten asiat oikeastaan ovat.
Pääomamuureja saattaa olla tiedossa enempikin.
Kannattaa lukea Telegraphin Jeremy Warnerin kolumni aiheesta. Noin viikkoa ennen kuin pääomakontrollien huumaan tartuttiin.
Ilmoita asiaton viesti
Henri, niin miten mahtaa olla käytännössä tapahtunut Kyproksen pankeissa nuo talletusten leikkaukset yli 100 ke:n? Jos tehty, niin paljonkohan siitä kertyi? En ole mistään havainnut kerrotun noita määriä. Kerrottuon kahden pankin lopettamisesta ja näiden työntekijöiden työttömyydestä.
Vai kävikö lopuksi niin ettei talletuksia leikattu lainkaan vaan niille asetettiin talletusvero? Ja siinä se sitten olikin. Ei ihme jos Kyproskin on edelleen vaikeuksissa.Eikä sitäkään pelasta troikan esittämät vaatimukset. Lopputulos on aivan sama kuin Kreikan kohdalla. Velkamäärä kasvaa tukipaketeista huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos niitä talletuksia ei olla vielä ”rokotettu” niin ne tilit ovat sitten ymmärtääkseni ainakin jäädytetty siksi aikaa, kunnes se konfiskointi tehdään. Jäädytetty siis suurinpiirtein siltä osin kuin mitä arvioidaan kustannuksiksi. Kaipa näiltäkin tileiltä saa sen muutaman huntin nostettua vuorokaudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Sirpa: Ei tuonne tainnut juuri leikattavaa jäädä, kun varoituskellot soivat etukäteen ja listat kertoo loput : http://juhahamalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/137…
Ilmoita asiaton viesti
Heh, Juha kiitos listoistasi. En ollut aiemmin havainnut niitä. Miksihän niistä on yliviivattu suuriakin summia? Tarkoittanee ettei niihin talletuksiin ole tarkoitus puuttua.
Joten taisi käydä niin että loppujen lopuksi päädyttiinkin vain talletusveron maksutoimenpiteisiin? Ei ihme että tasapaino on hukassa ja tukipaketti liian köykäinen.
Ilmoita asiaton viesti
Jossain vaiheessa ideana oli, että tämä talletusleikkuri ei koskisi kreikkalaisia. Nämähän olivat ottaneet jo osumaa siinä yksityisessä velkasaneerauksessa, joka tehtiin syöttämällä 30 miljardin euron edestä yhteisvastuullistettua veronmaksajien rahaa näille sijoittajille.
Se on sitä sijoittajien vastuuta, mitä Suomessakin peräänkuulutetaan. Ja näkyvästi. Oksettaa tuollainen, mutta näin saadaan mielikuvilla pelattua taas jatkossa huonoja päätöksiä tulevaankin.
Ilmoita asiaton viesti
Linkatut listat on ”karanneita talletuksia” eikä niistä ainakaan saatu mitään ”leikattua”, koska (nykyisin) globaalit ”hyvä veli-järjestöt” pitää huolen, ettei kaverin kaula jää kiljotiinin alle ennen kuin vetävät vivusta.
Ilmoita asiaton viesti
”Maamme on kriisissä”
No shit, Sherlock. Olisit varmaan jopa pettynyt jos ei näin olisi. Näen puheenvuorosi taas näin paljon rakentavana, sorry:(
Ilmoita asiaton viesti
Tietyllä tapaa track recordin vuoksi tästä voisi tietysti olla tyytyväinen. Mutta en minä näe sitä iloa lainkaan vertailukelpoisena näihin tuhoihin, mitä tästä seikkailusta meille koituu.
Ilmoita asiaton viesti
Okei, ja myönnetään toki että hurjalta tuntuu nämä viimeisimmät tiedot maamme tilasta.
Ilmoita asiaton viesti
Jospa Kreikka pelastaisi meidät vielä.
http://www.talouselama.fi/uutiset/jopas+nyt+kreika…
Ilmoita asiaton viesti
Kreikassa tuon viennin ja tuonnin suhde on kreikkalaisittain aika ikävää katsottavaa. Eihän mikään maa voi elää tuollaisella tuonnin/viennin negatiivisella suhteella.
Ilmoita asiaton viesti
Voi, jos muut maksavat vajeet.
Jaa, mut hetkinen…
Niinhän me tehdäänkin!
Ilmoita asiaton viesti
”Kreikan tuonti oli toukokuussa 3847,8 miljoonaa euroa ja vienti 2414,5 miljoonaa euroa.”
Vähän päälle 1,4 miljardia punaisella. Ei taida ihan ehtiä pelastamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kreikkalaiset sunnittelee/odottaa itse seuraavien vuosien menevän pakkaselle seuraavasti: ”Επισημαίνει πώς η δημοσιονομική «τρύπα» ενδέχεται να ανέλθει στο 0,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας, δηλαδή στα 2 δις ευρώ φέτος, αλλά και το 2014, ενώ από το 2015 κάνει πρόβλεψη για χρηματοδοτικό έλλειμμα που θα υπερβαίνει το 1,75% και το 2016 το 2%.”
0,5% = kaksi miljardia 2014, 2015 -1,75% ja 2016 -2% eli valoa on kunhan löydetään tunneli!
Taitaa auttajan viitta olla edelleenkin suomalaisten hartioilla, jos nekin eivät murru siihen mennessä.
Lähde: http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%83%CE%B5…
Ilmoita asiaton viesti
http://www.talouselama.fi/uutiset/nyt+se+sanottiin…
Ilmoita asiaton viesti
.Pahalta kyllä näyttää Suomenkin kohdalla velkaantuminen. Kotitalouksien velka näyttää aina vain kasvavan.
Myös valtion velka kasvaa huimaa vauhtia. No tämähän on jo tiedetty pidemmän aikaa.
Näyttää erittäin pahalta nämä nykyiset tapahtumat. Maltillinen, kattava ja keskitetty palkkaratkaisu lisäisi ostovoimaa ja parantaisi ennakoitavuutta, Urpilainen perusteli. Urpilaisen mukaan budjettiriihessä ei ole tarkoitus tehdä uusia säästöpäätöksiä. Lähde; IL
Siis Urpilaisen mukaan budjettiriihessä ei ole tarkoitus tehdä uusia säästötoimia. No mitähän siellä aiotaan tehdä? Pyöritellä peukaloita?
Ilmoita asiaton viesti
Niin ja kunnat tähän päälle. Kuuntelin, kun salillinen uusia luottamushenkilöitä seurasi esitelmää kaupunkimme taloustilanteesta. Kukaan ei edes yskäissyt, kun esittelijä kertoi kaupungin nettovelkaantumisen lisääntyvän puolella parin vuoden sisällä.
No, enhän minä olekaan luottamustehtävissä siellä. Hauska nähdä, mihin tämä johtaa.
Urpilaiseen viitaten: uusia säästötoimia ei tehdä, kun verojakin voidaan korottaa. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Verojen korottamisesta päästään YLE:n aamutv:n uutislähetyksen pääuutiseen, asumistuen jälkeenjääneisyyteen. Kun pienituloisilta niistetään, asumistukea pitäisi saada myös ylös, kun kaikki kallistuu.
http://yle.fi/uutiset/ennatysmaara_ihmisia_asumist…
Ilmoita asiaton viesti
Jubilee edessä.
http://cerealrecords.com/3573/
Ilmoita asiaton viesti
Kreikan puolutusvoimat on tehneet (meidän maksettavaksi!) uusia sopimuksia. Vuoteen 2020 mennessä on ostettava 60 uutta hävittäjälentokonetta. Hintahaarukka 9-12 miljardia!
Vastaavasti Turkki on sopinut 200 kpl F-16 100 kpl F-35 hävittäjäostoksista (alkaen 2018 aina 2023 mennessä)
Näitä numeroita mitatessa Turkilla on edelleenkin ”ässät kädessä” Aegean merellä, missä suurimmat öljy- ja maakaasuvarat on kätkössä!
Suomalaiset lentelevät Islannissa ja samalla maksetaan Kreikan varustamista!!!!!
Edit: lähde: http://www.defencenet.gr/defence/item/9-12-%CE%B4%…
Ilmoita asiaton viesti
tuossa linkissä olisi Juha yksi tehtävä hoitaaksesi. Tietysti jos kiinnostaa. Tämä vain tiedoksi mikäli et ole aiemmin huomannut.
Sori Henri että meni aiheen ohi tämä kommentti.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä haittaa. Kyllä nämä yhteisvastuulliset kaupatkin oman osansa tuo tähän meidän kurimukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Sirpa: Asia hoidossa!
Ilmoita asiaton viesti
Kreikkahan on varautumassa oikein kunnolla tuohon euron hajoamiseen. Jo ennestään euroopan suurin ilmalaivue saa täydennystä ja kenen rahoilla? Täällä ajetaan alas puolustusvoimia ja myydään rahapulassa kalustoa, kun Kreikka päivittää miljardeilla sotakalustoaan. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013071017247873_u…
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013070917245322_u…
Ilmoita asiaton viesti
Maamme on vakavissa talousongelmissa, jotka eivät ratkea tempuilla. Työttömyyden kasvun voivat pysäyttää kansainvälisen talouden vetoapu sekä kansalaisten ja yritysten yritteliäs toiminta kuten niin monesti aikaisemminkin.
Kansainväliset luottolaitokset eivät pidä maatamme likimainkaan kriisimaana, vaan luottavat edelleen kykyymme hoitaa omat asiamme kuten aina ennenkin.
Hallituksen toiminta ei ole tällä kertaa ollut tosin kovin vakuuttavaa, eivätkä oppositionaan lääkkeet ole häävimpiä olleet. Kuinka paljon kotimaisten poliitikkojen toimilla ylipäätään voidaan vaikuttaa talouteen lyhyellä aikavälillä, on tietty hyvä kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
On suorastaan älytöntä ajatella, että vientimme voisi jotenkuten toimia, jos kohdemaissa joka ainoassa vain kiristetään vyötä. Siksi kiristetään, kun muutakaan ei voida. Ja nyt minusta näyttää pahasti siltä, että tämä matokuuriruletin kuula pysähtyi meidän kohdallemme.
Arvatenkin tämä on mitä herkullisin paikka ryhtyä kunnolla politisoimaan ongelmia. Toivoisin silti enemmän avoimin mielin tehtyä rehellistä pohdintaa siitä, miksei tästä suosta olla päästy ylös näiden vuosien aikana.
Jos nyt rupeamme vielä reippaisiin säästötalkoisiin, kuten hallitusohjelma edellyttää (velkaantumisen kasvu taitetaan) niin tämä aiheuttaa vakavia vahinkoja myös sisämarkkinoillemme.
Voimme joutua tilanteeseen, jossa siis sekä vienti piiputtaa, että sisämarkkinat korisee henkitoreissaan.
Tuohon, mitä kotimaassa voidaan tehdä… ei juurikaan mitään. Yleensä hyväksyttävin toimenpide on tehdä rahapoliittisia vempautuksia, mutta nyt niihin ei ole mahdollisuuksia.
Arvelen tännekin tulevan samanlaisia hallituskriisejä kuin mitä on noissa muutamissa Etelä-Euroopan maissa. Erityisesti silloin, kun vaalit alkavat lähestyä. Yksikään puolue ei varmastikaan halua profiloitua leikkauspuolueena vaalien alla.
Se lienee yksi osatekijä siihen, ettei meillä oikein hyvin mene.
Ilmoita asiaton viesti
Ostovoima kotimaassa on aika ratkaiseva juttu. Hinnat/tulot. Kumpia pitäisi alentaa?
Ilmoita asiaton viesti
Maamme oli vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa -90 alussa ja se ratkaistiin tempuilla, ei kansainvälisen talouden vetoavulla tai yrittäjien yritteliäisyydellä. Päin vastoin! Kansainväliset rahoittajat vei rahat ja yrittäjät teki konkursseja, mutta siti vaikka se tuolloin tuntuikin pahalta, niin se oli ainut tapa ratkaista ongelma. Nyt meillä ei ole käytettävissä edes tuota ainutta tapaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä temput kuitenkin mahdollistivat sitten hyvin poikkeuksellisen virkoamisen. Muutamassa vuodessa vaihtotaseemme piristyi huomattavasti, valtion lainakorot putosivat ja työttömyystilanne hellitti.
Yhteisvaluutan lähtölaukaushetkillä vaihtotaseemme oli n. 12 miljardia euroa plussalla.
Ilmoita asiaton viesti
Rahapolitiikan koulukirjamainen käyttö ei ole ”temppuja”. Se on normaalia ensimmäisen vuosikurssin opintojen soveltamista käytäntöön.
Ilmoita asiaton viesti
Ja sitten vielä vaaditaan kymppiluokan käymistä, kun ei tällainen perusjuttukaan mene kaaliin näille ekaluokkalaisille! Noh, matikka 6 ja velka uus!
Ilmoita asiaton viesti
Markku Huusko, tuossa kommentissanne jäi kaikumaan erikoisesti kirjoitus ”… eivätkä oppositionaan lääkkeet ole häävimpiä olleet.” Mitenkähän mahtaa olla tuon opposition kohdalla? Omien havaintojeni mukaan tämä hallitus kun ei ole ollut edes halukas kuuntelemaan opposition esityksiä vaan aina vain kyllä kysellyt lisätoimia oppositiolta. Hallitus on sivuuttanut kaiketi myös parlamentaariset valmistelut suurissa asioissa. Kuten kunta- ja soteuudistus. Samoin taisi käydä varuskuntauudistuksen kanssa jne.
Toisaalta ymmärrän myös opposition kyllästymistä tuolta kannalta hallituksen toimia kohtaan. Miksi esittää mitään kun mistään ei ole otettu kiinni. On tehty vain epäonnistuneita kehysriihiratkaisuja joita sitten on paikkailtu myöhemmin. Taitaa olla vieläkin paikkailtavaa lakeja kirjoitettaessa.
Ilmoita asiaton viesti
”Hallituksen toiminta ei ole tällä kertaa ollut tosin kovin vakuuttavaa, eivätkä oppositionaan lääkkeet ole häävimpiä olleet.”
Ja tästä syystä päätösvalta on pakko ulkoistaa Brüsseliin ?
No ainahan se on Suomessa ulkoistettu, joka Moskovaan tai Bonniin(nyttemmin Berliiniin)!
Missä on ne maailman fiksuimmat, rehellisimmät ja eniten elektoronisoidut Pisa-suomalaiset ?
Ilmoita asiaton viesti
Ei siksi. Et sano mitä päätösvaltaa tarkoitat, mutta ehkä tarkoitat talouspoliittista päätösvaltaa.
Talouspolitiikkaa on euromaiden opittava koordinoimaan yhdessä ekp:n rahapoitiikan kanssa yhteisvaluutan alueella. Täällä kun ei ole keskushallintoa joka omalla talouspolitiikalla voisi tasapainottaa taloutta.
Ilmoita asiaton viesti
Markku Huusko!
Tuo on juuri sitä ”pappa berättar – pappa vet bäst”-lörinää, jolla yritetään selittää etteivät muut ymmärrä. Sori vaan, mutta ymmärtämättömyys on kyllä siellä toisessa päässä!
”tempuilla” – kyse ei ole tempuista.
”Työttömyyden kasvun voivat pysäyttää kansainvälisen talouden vetoapu” – ja missä suunnassa tätä ostovoimaa on noin kansainvälisesti? Europpa (meidän päämarkkina) hiipuu. Luulisi nyt sen verran näkevän jo otsaluullakin.
”yritysten yritteliäs toiminta” – millä eväillä, kun yritykset ovat olleet ulkoistamassa itseään viimeiset 10 vuotta.
”Kansainväliset luottolaitokset eivät pidä maatamme likimainkaan kriisimaana” – usko huviksesi, että luotottavat meitä vaikka kymmenen vuotta, eikä se mistään uskosta riipu vaan siitä, että tietävät, saavansa kaiken ulosmitattua aikanaan. Heidän hommansa on siis rahanlainaus (lienee pipliasta tuttua puuhaa?), ja nettoavat aina vaan paremmin sen enemmän ovat niskan päällä.
Ja vastaus tuohon viimeiseen kappaleeseen:
Jos jokainen maa olisi pysytellyt Maastrichin sopimuksessa – tai ainakin Suomi – ja korkeintaan tukennut omia kansallisia pankkeja (joita meillä ei oikeastaan enää viime ”imuutuksen” jälkeen ole) – olisi tilanne jo toinen.
– Lisäksi oli nämä opposition lippalakit, muistathan?
– ja se, että oltaisiin vain pysytty tullisopimuksissa yms., sekä pidetty valta eduskunnallamme, eikä annettu valtaa Bryssälle.
Kaikkiin näihin suomalaiset napinpainaja-politikot olisivat voineet vaikuttaa.
Jäikö jotakin vielä epäselväksi?
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Huusko, kotimaisilla politiikoilla, puolueesta riippumatta, on hyvin vähäinen mahdollisuus vaikuttaa talouteen niin kauan kun kv.talous sakkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo olisi uskottavaa jos naapurimaan, Ruotsinkin talous sakkaisi.
Ilmoita asiaton viesti
”Valtiovallan tervehdyksen Seinäjoen Tangomarkinoille tuo tänä vuonna valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ( sd.).
Urpilainen esiintyy Tangomarkkinoiden naisten finaalissa torstaina 11, heinäkuuta.”
( Ilkka 10.7.2013)
Maamme on kriisissä, mutta valtiovarainministerimme osaa ottaa löysin rantein ja näyttää näin hienoa tulevaisuususkoista esimerkkiä meille kaikille tilanteesta huolestuneille..
P.S. Tämän Ilkka-lehden uutisen mukaan Jutta Urpilainen ( sd.) on jopa päässyt mustana hevosena finaaliin asti taistelemaan tangokuningattaren tittelistä 🙂
Ilmoita asiaton viesti