Nyt ne puheet vasta alkavat

No niin. Pelikohde Kreikan lisätukiohjelmat vai velkojen täysimittainen anteeksianto on avattu. Nämä puheet ovat alkaneet kahdesta syystä.

Ensimmäinen on hyvin looginen ”tinkaamisperuste”: kun ensin täräytetään, että kaikki menee niin sitten on ikäänkuin helpompi tuoda esille Kreikan velkojen minisaneeraus. Esimerkiksi 800-1000 miljoonan tappiot tuntuvatkin silkalta voitolta. Niin, eikä sovi niitä muutamaa kymmentä miljoonaa korkotulojakaan unohtaa. Niillä maksamme Kreikan tukipaketeista aiheutuvia korkomenoja. Mehän otimme aikanaan lainaa tätä varten.

Toinen on vaikeammin havaittavissa, jos ei ole perehtynyt Kreikan yleiseen taloustilanteeseen jonkin verran. Kreikka on saamassa primääritaseensa pois pakkasesta. Tuo tase tarkoittaa valtion budjetin olemista vaaterissa, kun siitä siivotaan pois lainanhoitokulut, käytännössä velkojen korot ja kuoletukset.

Toisin sanoen, jos ajatellaan niin, ettei Kreikka olisi euron hyrrää velkaa kenellekään, niin maa pysyisi tolpillaan. Eläisi kädestä suuhun, mutta eläisi silti. Mutta Kreikalla on niitä velkoja. Siksi aloitetaan puheet velkojen anteeksiannosta. Jos nimittäin ei aloitettaisi niin Kreikalla on käsissään kiristyskortti. Se voisi jättää yksipuolisesti velkansa hoitamatta. Teatterin vuoksi onkin parempi naamioida tilanne niin, että laupiaat samarialaiset painoivat Kreikan velat villaisella. Harmonia säilyy aina siihen asti, kun katsotaan mihin kuntoon yhteisvaluutta on oman takapihamme ajanut: sisäinen devalvaatio tekee uljasta tulemistaan.

On suorastaan hellyyttävää katsella sivusta kuinka nykyiset hallituspuolueet käyvät väittelemään ”kumman tukipaketti oli parempi”. Mikseivät kaikki voi vain myöntää, että molemmat olivat suuri emäluokan virhe ja tällä tavoin vaarannettiin Suomen tasavallan rahoitusasema, ja että päättäjämme ovat maalanneet meidät nurkkaan luopumalla varojen käytön yksimielisyysperiaatteesta?

Tosiasioiden kieltäminen tunnustamisen sijaan ei silti muuta niitä tosiasioita. Se näyttää vain hyvin säälittävältä.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu