Pääomavirran viemää

Hyvässä muistissani on Brasilian presidentin toruva kanta Yhdysvaltain massiivisten arvopaperien osto-ohjelmia kohtaan. Hän puhui valuuttasodasta, ja valitteli muiden yrittävän painaa valuuttakurssejaan alas. Brasilia kamppaili silloin ulkomailta tunkeilevan pääoman edessä. Ääni on kellossa muuttunut. Brasilian real on vajonnut, ja maassa on aloitettu omat tukitoimet. Taitaa se sattua, kun pääomavirrat kääntyvät?

Brasilia ei ole suinkaan ainoa kärsijä. Yhdysvaltain virkoaminen on johtanut vähän siellä sun täällä eriskummallisiin toimenpiteisiin. Toisaalla nostetaan korkotasoa pääoman pitämiseksi näissä maissa, muualla taas osallistutaan vahvasti valuuttamarkkinoihin. Jotkut tekevät molempia. Sen lisäksi on havaittavissa selkeästi protektionistisia suuntauksia. Intia on rupiakaaoksessaan ruvennut poliittisilla päätöksillä hillitsemään tuontia mm. kohoavien tullimaksujen avulla. Näin sen suitsutetun globalisaation varjopuoletkaan eivät jättäydy piiloon. Myöntävät tai eivät tätä tosiseikkaa niin tullien korottaminen on askel kauppasotaan.

Yksi kovimmista osumaa ottaneista on Indonesia. Maata mainostetaan investointikohteena näissä ulkomaisten talouskanavien mainoskatkoilla. Miten on hurja bkt, nuorta väkeä uksille ja saranoille, osaavia käsiä ja julmetun suuret markkinat. Ei vaan auta. Tämän viikon startti Indonesiasta kertoo hyytävää kieltä.

Pahiten ottavat osumaa ne maat, joilla on vaihtotase pakkasella. Myynnissä ovat niin valuutat kuin osakkeet. Arvatkaapa millä yhteisvaluutta-alueella on varovaisesti sanottuna pieniä ongelmia sisäisten (ja joillain mailla ulkoistenkin) vaihtotaseidensa kanssa?

Lisää luettavaa aiheesta: englanniksi.

Suomenkielisiäkään lukijoita en ole unohtanut. Meidän (Suomen) koronnousu, Euroopan veitsenterällä keikkuva taloustilanne ja kehittyvien markkinoiden kaaos niputettuna yhteen.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu