Ja miten sitten kävikään?
Pitkälti arvostamani Ville Kauppinen kirjoitti kaksiosaisen ”Nyt nousee euroalue” -blogin tänne Puheenvuoroon (toinen osa tämän linkin kautta), jossa hän toteaa kesän myönteisistä luvuista aivan aiheellisesti käsillä voivan olla käänne parempaan. Optimistijollat, aivan ymmärrettävästi, tekivät iloisia pyrähdyksiä kertoen mm. ”odotetuista luvuista”. Persut kuulemma jatkaa räksyttämistään, mutta ei kannata välittää. Olisi kannattanut.
Totta kai voitte pitää täytenä räksyttämisenä vaikkapa omaa muotoiluani:
Saksassa bkt kasvoi ainakin silmämääräisesti katsoen varastoarvojen kohoamisen vuoksi.
Eilen julkaistut euroalueen teollisuustuotannon luvut tiesivät kertoa Saksan teollisuustuotannon kyykänneen 2,3 prosenttia heinäkuussa kuukausitasolla. Kesäkuussa nousua tuli 2,2 prosenttia. Kauppinen pohjasi oman blogikaksikkonsa huhti-kesäkuun, eli 2. neljänneksen, lukemiin. Kauppinenkaan ei siis ollut mitenkään väärässä, hän vai toi tilastotiedot esiin, ja laittoi siihen mukaan omia havaintoja. Omani olivat pitkälti hänen kanssaan samanlaisia.
Tuskinpa Saksan teollisuusluvut romahtivat siksi, että joku persu manaili netissä taas maailmanloppua. Miksei niiden persujen sanomaan voisi kiinnittää enempi huomiota, eikä siihen ryhmään?
Optimismissa ei ole mitään väärää. Katteettoman optimismin kanssa ollaan sitten vaarallisemmilla vesillä. Kaiken lisäksi huomiottajättämiskehotukset ovat ala-arvoisia. Eritoten, kun kehotetaan jättämään huomiotta ne, jotka asiasta jotain tietävät; ja jotka asioihin ovat perehtyneet.
Vastakkainasettelu persut vastaan antipersut ei enää toimi vaan toistaa itseään, vaikka sitä ei vielä huomata yleisesti.
US Puheenvuorossa korostuu tämä, koska täällä saa näkyvyyttä olemalla jotain mieltä persuista eli olet puolesta tai vastaan niin saat lukijoita.
Se on muodostunut pysähtyneisyyden tilaksi, josta on vaikea oppia ulospääsyä.
Ansiokkaatkin kirjoittajat ja ajattelevat ihmiset sortuvat päivittäin tähän ansaan.
Päämäärä on hämärtynyt toistemme kirjoituksia virkkuukoukulla sorkkiessamme.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olin jotain mieltä niistä talousluvuista.
Esitinkin, että josko keskitytään mieluusti siihen mitä sanotaan, eikä siihen kuka sanoo? Halusin esimerkin avulla konkreellisesti kertoa, miksi se olisi järkevää.
Ilmoita asiaton viesti
En kritisoi kirjoitustasi. Totean vaan tuntemuksen, jonka voi aistia nykyisessä Puheenvuorossa.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa sori. Oletin kirjoitukseeni tulleen kommentin jollain lailla liittyvän siihen kirjoitukseen.
Ilmoita asiaton viesti
No liittyy se otsikon kautta, eli mitä minä sanoin tyyli ja viittaus Börje Uimosen persuitkupotkuraivarilainaukseen;)
Eli otsikoilla lukijat ostetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Otsikossa ei viitattu kenenkään sanomisiin, vaan tapahtumiin.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tuostakin syystä pitäisi saada kirjoitta täälläkin salanimellä, kirjoitusta ei arvosteltaisi sen kirjoittajan aseman tai arvovallan perusteella. Sixten Korkman voisi tulla nimimerkillä niin halutessaan Huopaisen ja Myllyniemen hellään seuraan. Voisi tulla mielenkiintoita talous-debattia talouspolitiikkaan pinnallisesti perehtyneellekin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei nykypäivänä mikään estä ihmisiä kirjoittamasta halutessaan nimimerkillä. Hyvä esimerkki vaikkapa ”tyhmyri”.
Tietenkin on mukavaa, että jotkut tahot uskaltavat kirjoittaa myös omissa nimissään – esimerkkinä vaikka Vesa Kanniainen. Ikävin tilannehan olisi se, että asemissa olevat ihmiset puhuvat asemasodan (haluavat ylläpitää asemansa) takia pehmoisia ja ne, joilla ei ole mitään osaamista tai ymmärrystä, räksyttävät muuten vain.
Ja kyllä jonkun on pakko joskus huomautella myös niille kommentoijille, jotka julistavat asioita, mutta ovat kuitenkin usein väärässä. Jos äänekkäälle ei sanota takaisin, joku voi alkaa uskoa siihen ääneen.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ei liity mitenkään Henrin blogiin, mutta jos Arin kuva on uusien sääntöjen vaatima ”tunnistaa jos tulee kadulla vastaan” niin toivon etten koskaan eksy pimeässä Kontiolahden kaduille. The return of the zombie. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Haluat keskustelua talousluvuista, mutta homma karkaa muualle. Näin on myös mainitsemassasi Saksassa, jossa Euroopan talous tai euro eivät kiinnosta vaalikeskusteluissa. Ovat ehkä liian monimutkaisia asioita. Oheisen linkin mukaan tukipaketit ja esimerkiksi Kreikan toilailut painavat ihmisiä kuitenkin enemmän kuin puolueiden puheista ja kannatuksesta voisi päätellä.
Ehkä on todella niin, että asiat kaatuvat päälle sitten Saksan vaalien jälkeen. Niinhän sitä moni ennusti jo ennen kesää.
http://internacional.elpais.com/internacional/2013…
Ilmoita asiaton viesti
Kauppisen hyvä blogiduo kertoo sen, että pelkkien numeroiden tuijottelussa ei ole sinällää mieltä, ellei sitä sitten tee esim. treidaajana tai meklarina ammatikseen.
Kauppisen hyvä lähestymistapa on myös tehdä analyyttistä tulkintaa. Oletan nyt kuitenkin, että tarkoitat juuri tätä analyysipuolen tekemistä?
Saksan päättäjien kohdalla kysymys on siitä, miten he kertovat saksalaisille äänestäjille, että tämä tuli kalliiksi. Kolme eri polkua, joissa jokaisessa saksalainen ottaa köniinsä:
Kun seuraat tuota saksalaislehdistöä niin onko esim. Merkel pitänyt näistä vaihtoehdoista paljonkin ääntä? Veikkaan, että on ollut niin hiljaa kuin mahdollista.
Tosiasiat eivät peity kuitenkaan vaikenemalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki ovat olleet niin hiljaa kuin mahdollista paitsi tietysti eurovastainen AfD ja jossain määrin vassarit (die Linke). Meteliä on pidetty luokkaa siitä, pitäisikö kuppiloissa olla välillä kasvisruokaa vai ei.
Ilmoita asiaton viesti
AfD:n idealistalla oleva ”pohjoinen euro” on Suomelle varmastikin vielä hirvittävämpi kuin nykyinen kööri. Helposti näkee, että sitä tukipaketteihin tuskin uppoaa niin paljoa rahaa.
Sen sijaan ne viimeisimmätkin euron arvoa alaspäin vetävät komponentit katoavat ja vientiteollisuutemme sanoisi, että hyvää päivänjatkoa, tämä oli nyt sitten tässä.
Ilmoita asiaton viesti
Ai niin, olihan se neljäskin polku: tukipaketit muutetaan federaation sisällä aivan normaaleiksi ja pysyviksi tulonsiirroiksi. Saksalaiset maksavat tästä leijonasosan.
Ilmoita asiaton viesti
Alhaisten korkotulojen vuoks saksalainen maksaa eurokriisiä enempi kuin muut euro-maalaiset.
Ja ne on huomanneet kyllä jo tämän.
Ilmoita asiaton viesti
Saksalla on Euro-konkurssissa yli 600 miljardia kiinni ja tästä syystä ei suurta intoa purkaa koko härdelliä ennen, kuin etelä tervehtyy….
Tästä aiheesta kertovan saksalaisen dokun tekstitys tekeillä, ettei pääse oikeaoppiset leimaamaan perusuiluksi!
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa Juha.
Eihän se kuitenkaan näytä ”persun” tekemältä, eihän? 😉
Tuosta vain tuli väkistis mieleen se, että ei enään euron vaikutuksesta voi kirjoittaa kuin ”persumaisesti”.
Ja jos joku keksii kirjoituksen positiivisesti EU.sta tai eurosta, niin se kokee kyllä melkoisen romutuksen.
Joskus oon verrannu sitä juovuksissa keksittyyn ikiliikkuun.
Illalla se tuntuu aivan selviöltä kuinka se toimii, mutta kun aamu koittaa ja ekat kaffit on juotu, muistuu mieleen eiliset jutut.
Ja se ikiliikku, jota vois ruveta jo siltä ”valmiilta” paperilta kyhäämään, niin sen toimivuus punnitaan jo ensinmäisessä silmäyksessä.
Eli ei muutakuin pullo uudestaan kiertämään. Kyllä se siitä. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Saksassa vietetään tänään merkittävää 700-vuotispäivää: 13. syyskuuta 1313 Nürnbergin raati määritteli nürnbergiläisen Rotbratwurstin koon, koostumuksen ja sallitut raaka-aineet. Samalla palkattiin myös ensimmäiset makkaratarkastajat. Makkara kestää myös seuraavat 700 vuotta.
Merkel on tehnyt yhden muutoksen ohjelmaansa eli asettunut kannattamaan vuokrajarrua, Mietbremse, joka oli alun perin sosiaalidemokraattien vaatimus. Nyt sääntely koskee myös uusia vuokrasopimuksia. Tmä viittaa haluun ehkäistä minkäänlaista ylikuumenemista. Saksalaiset keskustelevat aika paljon vuokrista ja vuokrien noususta, jota kaikki poliittiset tahot vastustavat.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos historian ja perinteiden osuudesta.
Sen sijaan tähän toiseen asiaan osaan osallistua hieman itsekin. Vanha teesi, jonka olen itsekin todennut hyvin paikkansapitäväksi, kuuluu näin: kun markkinavoimat ja poliitikot ottavat yhteen, niin poliitikot häviävät järjestelmällisesti.
Ajatellaan nyt sitten vaikkapa vuokrakattoja (kunnon sosialistisen valtion hengen mukaisesti, että valtio voi norsunluutornistaan määrätä kaikkien hinnat, eikä maksavilla asiakkailla ole nokan koputtamista tähän). Onko vuokrat ainoa mahdollinen reitti ylikuumentumiselle?
Rahaa siis tulvii markkinoille. Nyt vaikkapa sähkön hinta nousee, mutta jos sen ajatellaan sisältyvän vuokraan niin vuokraaminen käy kannattamattomaksi. Sijoitusasunto myydään pois.
Kiinassa keskusjohto määräsi tuossa muutama vuosi sitten raaka-ainehintojen nousupiikin aikaan, että valtiollisten sähkövoimaloiden (hiili) sähkön hinnalle tuli katto. Voimalat joutuivat pyörittämään toimintaansa tappiolla. Nämä vastasivat ”huoltoseisokein”. Muita käytettyjä keinoja oli ostaa hyvin rikkipitoista hiiltä, jota sai halvemmalla. Se tiesi taas ympäristölle ikävämpää seurausta. Lisäksi sopimuksien mukaan tästä ”ympäristöterrorismista” aiheutui sitten sakkorangaistuksia.
Kaivosyhtiöt myivät mieluusti huonolaatuista hiiltä voimayhtiöille. Osittain, koska kaivosyhtiötkin olivat valtiollisia. Niitä määrättiin myymään tietty määrä hiiltä tiettyyn hintaan valtiollisille yhtiöille. Mutta koska hyvälaatuisesta hiilestä sai maailmanmarkkinoilla selkeästi parempaa hintaa, niin moskataso jäi omaan maahan.
Palveltiinko tässä nyt sitten kotimaan kansalaisia, jotka rikkipilvien ympäröimänä köhisivät? Tai havaitsivat sähkönjakelussa pitkiä katkoksia, koska voimalat pitivät ”huoltoseisokkeja” ihan siitä syystä, että tyhjän panttina oleva voimala tuotti vähemmän tappiota kuin se, että sitä oltaisiin pidetty käynnissä?
—
Toivottavasti tässä on hieman ajattelemisen aihetta.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä muistutus tilanteen ailahtelevuudesta euroalueen nousu-uskon merellä. Kiitos!
Sitten on vielä pysyväiluontoinen Viides Polku, sellainen ns. maan hiljaisten jatkuvalämmitteinen ja julkisuudelta piilossa oleva löylyhuone:
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/09/1…
Kun sanotaan, että aina vain asetellaan asioita vastakkain tai puhutaan taloudesta, niin miksipä ei mentäisi askelta pidemmälle ja katsottaisi eurotalouden hoidon sosiaalis-taloudellisia ulottuvuuksia. Eipähän tarvitse harjoittaa niin paljon itsepetosta (Barroso muuten totesi taas valon olevan näkyvissä…)
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla Barrosolta taas valokatkaisin kadoksissa, jos tuossa Berlusconi savustetaan ulos Italian parlamentista, ja siellä suututaan niin, että PdL vetää tuen pois hallitukselta. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Saisimmeko lisää sisäistä devalvaatiota, kiitos?
Teollisuuden kotimaan myynti putosi 2. vuosineljänneksellä 8 prosenttia vuoden takaisesta. Sisämarkkinoilla kaikki hyvin?
Ilmoita asiaton viesti
Sisäisestä devalvaatiosta kertoo myös se, että isot S- ja K-ketjut kertovat kulutustavaroiden myynnin romahtaneen. Yhdessä Suomen suurimmista ostoskeskuksista Raision Myllyssä Sokos-tavaratalo tekee tappiota ja joutuu joko lopettamaan ja supistamaan toimintaansa rajusti. Jos myynti siellä ei kannata, niin ei sitten missään.
Ruokatavarakaupassa myynti on tosin hiukan kasvanut, kiitos hinnankorotusten.
Valtiovalta ja kunnat kuvittelevat, että tuloveroprosenttia, kunnallisveroa, kiinteistöveroja, palvelumaksuja, alv:tä jne voi määrättömästi korottaa ilman että se mitenkään näkyy kulutuksessa ja ihmisten toimeliaisuudessa. Hyllyt kyllä notkuvat tuotteista, mutta kellään ei ole vara niitä ostaa.
Auttaisiko leipäjonojen ulkoistaminen ylikansallisille veroparatiisiyhtiöille?
Ilmoita asiaton viesti
Itsekin katselin tuossa usein käyttämieni elintarvikkeiden hintoja, kun kuukauden vaihtuessa hintoja ”tarkistellaan”.
Juuri sovittu ”palkkamaltti” oli otettu vastaan esimerkiksi jogurtin hinnan vaatimattoman tuntuisella, +10% korotuksella (pyöristetty lukema).
Ilmoita asiaton viesti
Kun köyhät alkoivat broilerisuikaleiden ja halpalenkin sijasta syödä yhä halvempaa tavaraa ja kyttäävät ammuyhdeksältä 30%:n alennuksia ”viim.myyntipäivätuotteissa” tai ostavat leipää klo 20:n jälkeen (-30%), niin esim. 2,39€:stä 3,19€:een (yli 30%) nostettujen broilersuikaleiden hintaa laskettiin 2,99€:oon ja 1,09€:n lenkkiä saa 0,95€:lla.
Jo nyt, kun siis tulee merkkejä siitä, ettei enää perusruokakaan mene kaupaksi, ketjujen hätä pakottaa näin aluksi hieman sopeutumaan, mutta sen jälkeen alkavat henkilöstönkin vähennykset.
Sitä ennen asiakkaita alkaa liukua Lidlin asiakkaiksi sen 10%.n hintaedun vuoksi ja ravintoneuvojille aletaan pian nauraa…
Oliko kyllin konkreettista menestystarinaa?
Ilmoita asiaton viesti
Kun oikein haluaa säästää leivän hinnassa, kannattaa leipoa itse. Hinta: n. 50 penniä/limppu, aikaa kuluu 2 tuntia, mistä suurin osa on vain odottelemista, muutama minuutti kevyttä tekemistä pariin otteeseen (minkä voi sovittaa esim. tv-ohjelmien välisiin mainostaukoihin). Tämä esimerkkinä. Apropoo, Lidlistä saa paremmin leipoutuvia jauhoja kuin S- tai K- kaupoista. 0,79€ – 1,49€/2kg. Sain tämän viimeisen vinkin alunperin veljeltäni.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tuo noin, että usein hieman vaivaa itse näkemällä se hinta tulee alas.
Porsaan filettäkin voi vielä saada suurehkoina paakkuina alta kympin kilogramma. Sen sitten joutuu leikkelemään itse sopiviksi pihveiksi. Valmiiksi leikatut siivut voivat maksaa samalta tekijältä sitten 16 euroa per kilogramma.
Ilmoita asiaton viesti
Mukavia nämä yhteenvedotkin aina matkan varrelta.
Joskus n 3 vuotta takaperin yhdellä keskustelupalstalla heitin, että Saksa tulee rommaamaan.
Sain siihen yhdeltä kokoomuksen kannattajalta tyhjentävän vastauksen siitä ettei se ole missään nimessä mahdollista.
Saksan teollisuus on siihen nähen liian kovalla pohjalla.
Mutta kyllä ennusteeni on silti täyisin mahdollista, ja juuri sen takia kun EU ja euro pidetään väkistis pystyssä.
Ja samasta syystä kriisi on levinny ja leviää edelleen ulkopuolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ihmetellyt jonkin aikaa, miten pörssikurssit nousevat ja reaalitalous laskee. Käyrät eri suuntaisia ?
Onko nyt EKP vaan niin paljon pistänyt ”kapitaalia” markkinoille ?
Ilmoita asiaton viesti
Jyrkihän on ottanut lujan niskalenkkiotteen hallitsemattomista markkinavoimista.
🙂
Ilmoita asiaton viesti
Pörssikurssien liikeelle näen kolme yleistä syytä, sekä yhden teknisen.
1. Yleinen eurooppalainen kehitys näytti hieman valoisammalta tuossa alkukesällä. Sijoittajat eivät halunneet ottaa riskiä ja ”myöhästyä junasta”.
2. Kiinan alkuvuoden luvuissa oli paljolti häikkää. Sittemmin sieltä on kantautunut parempaa lukemaa. Yhdysvalloissa tuloskehitys on ollut myönteistä jo jonkin aikaa. Kiinan pelkotilat väistyivät ja siten optimismi virisi aivan eri tavalla.
3. Monet kehittyneet markkinat saivat kunnollisen selkäsaunan. Sellaisessa tilanteessa hakeudutaan muualle. Kahden aiemman syyn johdosta pääoma ohjautui myös Eurooppaan.
Sitten se tekninen: nämä Nokiakaupat. Volyymiltään Nokia on edelleen niin varteenotettava tekijä, että sen mukaan yleisindeksit näyttävät suunnan.
Ilmoita asiaton viesti
Alhainen korkotaso muuttaa tulevat rahavirrat isommiksi tämän päivän rahassa mitattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Euromaiden ”tukitoimia” nyt kannattava Vasemmistoliitto ja SDP ovat rikkaimman kymmenyksen asialla.
Vasemmistoliiton Saramon Puheenvuoro-otsikkoa mukaillen: me muut tarvitsemme jotain muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Lapset jo nälissään nuukahtelevat koulussa.
Se ei vasemmistolaisia kiinnosta.
Ilmoita asiaton viesti
Ja nuoret muuttavat pois pahiten kärsimistä maista, ja suuntana on kokonaisuudessaan pois euroalueelta. Millä keinoin tässä yhtälössä ylläpidetään kuvitelmaa, että kyllä me ne rahamme sieltä saamme takaisin?
Ilmoita asiaton viesti
Kreikasta ja muista kriisimaista on lähteneet juuri ne jotka vois vielä maata jotenkin pyörittää.
Täysin varattomat ja kouluttamattomat on jäämässä kotiinsa. Eli ei toivoakaan.
Ei ne kouluttamattomat voi niitä lääkärin paikkoja täyttää.
Mutta nyt töihin. 🙂 tä jäbä poistuu.
Ilmoita asiaton viesti
Henrin blogi on otsikkoa myöten hyvä!
Euroopan talousalueella ei ole tapahtunut mitään ”perustan” muutosta, joka mahdollistaisi pidempiaikaisen talouden nousun.
Tuo kesäkuun heilahdus ylöspäin antoi näille Emu-fanaatikoille tilaisuuden oman näkemyksensä oikeassaolemisen korostamiseen. Koska oli pakko yrittää nähdä kaikessa ”valoa tunnelin päässä”.
Eli edelleen ryvetään. Nyt vaan Saksakin osoittaa jo taantumisen merkkejä.
Sirkkako se esitti persuille bloggaus- ja kommentointikieltoa kuukaudeksi puheenvuoroon? Miksi, jos tämä alusta aiotaan pitää hengissä?
Eihän täällä mene päivääkään, ettei joku haukkuisi persuja ja he inttäisi vastaan ja kertoisi omia näkemyksiään. 🙂
En uskoisi, että nämä antipersut jaksaisivat kauan haukkua toisilleen poissaolevia!
Ei hyvä idea! 😀
Ilmoita asiaton viesti
”En uskoisi, että nämä antipersut jaksaisivat kauan haukkua toisilleen poissaolevia!
Ei hyvä idea! :D”
Olisiko mielestäsi keskustelun kannalta suureksi vahingoksi jos olisi vaikkapa edes kuukauden verran vain asiallisia PS-kirjoittajia, eikä niin ollen mitään haukuttavaa?
Ilmoita asiaton viesti
Sirkka A. Kankainen:
” Minusta kaikkien persujen pitäisi pitää ainakin kuukauden paussi täällä. Ei yhtään kirjoitusta jos ei ole pakko.”
Minusta tuossa ei puhuta asiallisista mitään. Vaan kaikista.
Enkä usko, etteivät nämä anti-persut löytäisi haukuttavaa mistä tahansa ”persukirjoituksesta”.
Tyhjällä foorumilla ei syntyisi keskustelua! 😀
Ilmoita asiaton viesti
”Tyhjällä foorumilla ei syntyisi keskustelua! :D”
Tarkoitatko että foorumi tyhjenisi ilman perussuomalaisia? Toki keskustelua oli vähemmän ennen perussuomalaisten invaasiota, mutta ei silloinkaan tyhjää ollut.
Miten foorumi olisi ilman perussuomalaisia kehittynyt suhteessa määrä ja laatukin jää arvailujen varaan kuten myös se, miksi foorumin ovat jotkut entiset bloggaajat syystä tai toisesta jättäneet.
Ilmoita asiaton viesti
Seija, kyllä kai se paljolti on niin, että erilaiset mielipiteet synnyttävät keskustelua. Ja persut edustavat sitä ”erilaisuutta”.
Vaikea tietää, millainen tämä foorumi olisi ilman persujen nousua vaaleissa. Mutta ei sitä tarvitsekkaan tietää. Elämme tätä päivää tämän päivän olosuhteissa.
Keskustelun laadusta on turhaa puhua nyt tai siinnä kuvitteellisessa tilanteessa, ettei persuja olisi. Laatu lienee lukijan omissa mielipiteissä. Ja koska tilanne nyt joka tapauksessa on tämä mikä on persujenkin suhteen, antakaamme kaikkien kukkien kukkia. 😀
Eikös meillä ole mielipiteen ja sanan vapaus?
Miksi täältä on jäänyt bloggaajia pois?
Sitä en ainakaan minä tiedä. Mutta jos he ovat jääneet pois persujen ja heidän kirjoittelunsa vuoksi, kertoo se enemmän heistä itsestään kuin persuista.
Seija, vaikka ajattelemmekin monista asioista eri tavoin, kanssasi on miellyttävä keskustella sillä kerrot asiasi ja mielipiteesi useimmiten asiallisesti ja kiihkoilematta. Siihen tulisi muidenkin pyrkiä!
Ilmoita asiaton viesti
”Elämme tätä päivää tämän päivän olosuhteissa.”
Oikeassa olet siinäkin, ja muistettakoon politiikassa sekin, että vuoroin ylös nostetaan, vuoroin alas lasketaan; joskin hetkessä eläminen on inhimillinen piirre.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, jos koko ajan tultaisiin samaa kyytiä alas niin kävisihän se tilanne jossain vaiheessa kuitenkin sellaiseksi, että absoluuttisella tasolla ollaan jo niin pohjalla, ettei siitä voida edes europäättäjien mielikuvituksella päästä vielä enemmän alas.
Voimme hyvinkin olla lähellä niitä pohjalukemia. Se ei kuitenkaan tarkoita, että asiat olisivat hyvin, kun syöksy pysähtyy.
Nimittäin tällä tasolla ei ole toivoakaan siitä, että tilanne olisi millään muotoa kestävä. Esimerkiksi eläkerahat ovat monissa euromaissa enemmän ”läpikulkurahoitettuja”. Nämä vastuut ovat pitkälti siis kattamatta.
En ole aivan varma, onko tämä sisäistetty kuinka hyvin eurokansalaisten mielissä.
Ilmoita asiaton viesti
Heinäkuulla ennakoimani mielialaindeksi näköjään osui kohtuullisesti. Arvelin tuolloin, että lomalta palataan toiveikkaina sorvin ääreen, kunnes todellisuus iskee vastaan.
Joulumarkkinoilla laittaisin pelimerkit kinkkuun, kalkkunaan ja perheeseen. Krääsä saattaa pitkästä aikaa jäädä koristamaan kauppojen hyllyjä ja tehtaiden varastoja. Onko tammikuussa kaikkien aikojen ale?
Ilmoita asiaton viesti
Italialaisetkin palaavat lomiltaan…
Yksi pieni juttu vain on muuttunut: työpaikkaa ei enää olekaan!
http://www.presseurop.eu/en/content/article/410668…
Ilmoita asiaton viesti
On erikoista, että Norjan vaalien jälkeen surraan maan DNA:n (Den Norske Arbeidparti) muuttumista: paikaksi tullee kaikesta ”edistystyöstä huolimatta” oppositio. Öljyn vaikutus tähän edistykseen näyttää unohtuneen, mutta niin myös tuon vallankäytön äänestäjien ei-toivomat sivuvaikutukset.
http://www.presseurop.eu/en/content/article/411953…
Ruotsissa taas ”uusitsekkyyden” ohella surtiin samaa eli SDP:n toista oppositiokautta, vaikka puolue on koko sodanjälkeisen edistyksen… jne.
http://www.presseurop.eu/en/content/article/341381…
Nyt näissä naapurimaissa olisi pitänyt kysyä: Miksei ihmisille kelpaakaan DnA:n tai SDP:n ”edistys”? Liittyykö tuohon edistykseen sellaisia sivuvaikutuksia, joita po. puolueet eivät halua nähdä tai edes ymmärtää?
Jos Timo Isosaaren jouluennuste osuu edes lähellekään, uskaltavatko six-packin osalliset mennä peilin eteen, vai todetaanko täälläkin, että ”kansan itsekkyys nostaa päätään” ja ”kaikki ovat syyllisiä”?
Ai niin, tuo jälkimmäinenhän on jo sanottu… Ja on kai meitä itsekkäiksikin haukuttu?
Ilmoita asiaton viesti
Seija Nylynd on varsin oikeassa. Kun on tätä keskustelua näillä palstoilla reilun parin vuoden ajan seurannut niin persujen blogit pyörii jatkuvasti ja ainoastaan euron myös EU:n ympärilä, mitä välillä sote-ja kuntauudistus sitä häiritsee. Yhteiskunta muodostuu monista eri tekijöistä jotka määrittelevät millaisessa yhteiskunnassa elämme, talous on vain, tosin erittäin tärkeä, osa sitä, mutta pekästään siihen tuijottaminen ei kerro koko totuutta suomalaisten elintasosta, siksi toivon huomattavasti laajenpaa näkökulmaa. Suomen budjetissa on 10 miljardin vajaus joka velkaraalla paikataan, myönnetyillä tukipaketeilla sen syntymiseen on minimaallinen merkitys. Suomen vekaantumisen syyt ovat muualla kuin tukipaketeissa tai valuutan nimessä, oleme ihan itse aiheuttaneet ongemat joissa nyt piehtaroidaan, kuten rakentamalla ylisuuren julkisen sektorin, sallineet vähittäiskaupan kilpaiumattomuuden, laatimalla lakeja ja säädöksiä jotka nostavat elämisen kustannuksia, muutamia mainitakseni. Huopanen on kyllä väärässä siinä etteikö Ruotsin monipuolisella, ja Suomen varsin kapealla tuotantorakenteella olisi mitään merkitystä menestyksessä, kyllä sillä on, jopa suuri, sen ovat monet asiantuntijat juuri viimepäivinä todenneet.
Ilmoita asiaton viesti
Totuus on, että viimeisimpien Yleisradion tilaaman gallupin mukaan SDP:n kannatus on enää 15,0 prosenttia.
En sen sijaan oikein ymmärrä halua saada ”laajempaa näkökulmaa”? Olen pyrkinyt ottamaan esille sosiaaliset, yhteiskunnalliset ja poliittiset ruutitynnyrit mukaan tähän talouspuolen informointiin. Mitä siihen vielä pitäisi saada?
Toivon, ettei tuijoteta pelkkiä tukipakettien nimelliseriä. Paljon suurempi huolenaihe Suomen tasavallalla on se, ettei euromaiden rahapolitiikka ole lainkaan sitä mitä moni euromaa tarvitsee. Suomi kuuluu näihin kärsijöihin – ja tulee sitä olemaan näillä näkymin entistä enemmän.
”Ylisuuri” sektori oli aikanaan ihan ”sopivan” kokoinen, koska euromaidenkin humalluttanut velkakekkeri piti vientiteollisuutemme kysyntää yllä. Siitä muodostui ”ylisuuri”, kun bileet päättyivät. Käytän lainausmerkeissä ”sopivan” kokoista siitä syystä, että sen me pystyimme aikanaan vielä ylläpitämään.
Mutta nyt jos ajattelet, että siitä vaan potkitaan vaikka joka kolmannes julkisella sektorilla työskentelevä pellolle niin näiden ostovoima romahtaa. Heidän asuntolainansa hoitaminen käy mahdottomaksi. Heidän kulutuskysyntä putoaa, ja se johtaa edelleen kulutustarjonnan tekevän ylikapasiteettia -> sieltäkin irtisanotaan.
Samalla kun näiden tulot putoavat, putoaa myös veropohja. Veroja pitää nostaa. Työttömyyskorvausmenot kasvavat. Pitää ottaa lisää lainaa. Bkt putoaa ja lainanottotarve kasvaa.
Etkö osaa nähdä, että ei tämä nyt ihan hyvältä kehityskululta näytä?
Ilmoita asiaton viesti
Henri, sinä kun lukuja seuraat: eikö Suomen kotitalouksien velkaantumisaste ole paljon korkeampi kuin esimerkiksi Kreikassa? Jos korot nytkähtävät piirunkin ylöspäin, piru on merrassa…
Ilmoita asiaton viesti
Voi hyvinkin olla. 🙂 Olen laittanut nimittäin vain nämä hälyttävimmät lukemat muistiin. Portugalilla yksityinen (kotitalouksien + yritysten) velkaantumisaste on siinä 250 prosentin hujakoilla (velka per vuotuiset tulot), Suomella siinä 110 prosentin paikkeilla.
Ratkaisevampana pidän kuitenkin kokonaisvelkaisuusastetta, koska jos julkinen talous trimmaa tasettaan tuntuvin veronkorotuksin niin on ihan eri asia olla asuntolainat viritettynä äärimmilleen, kuin että sellaisia kotitalousvelkoja ei ole lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Näiden pakettien merkitys on rahamääräänsä suurempi: ne osoittavat yhteiskunnallisen moraalikadon ja järjen puutteen, aiheuttaen kansalaisessa epätoivon tunteen. Ja tällainen kaaosfiilis on alkuna KAIKELLE muullekin pahalle.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kuitenkin olemme samaa mieltä siitä, että julkinen sektori etenkin kuntien osalta on ylipaisunut, eikö keskustelun painon tältä osin pitäisi olla siinä, mikä on sopiva tarpeettomien virkojen ja tehtävien vähentämisen vauhti. Ei tarpeettomien virkojen ylläpito voi olla kuin sen tarpeetonta tehtävää hoitavan yksilön etu. Yhteiskunnalle se on pelkkä kustannus.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustelun painon tulisi olla siinä miten saamme järkevässä ajassa kokonaiskysynnän sellaiselle tasolle, että nuo vähennetyt pystyvät työllistymään johonkin järkeviin tehtäviin. Muuten tuhoamme yhteiskunnan massatyöttömyydellä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuntien tehtävät ovat nekin paisuneet. Jotenkin ne asiat tulee tehdä. Sitten on tämä kilpailutus ja hankintalain tulkinta. Usein päättäjät empivät ja valitsevat aina sen halvimman vaihtoehdon, koska käyttämällä kokonaistaloudellisesti edullisinta määritelmää siinä tulee oma lisäpuuhansa. Ja sitten pelätään tietysti sitä, että tehdään jotain väärin.
Halvin ei välttämättä ole hankkijan kannalta kokonaistaloudellisesti edullisin tai ”järkevin”.
Kuntayhdistyksissä on viiden vuoden irtisanomissuoja. Siinä on virkojen vähentämisvauhdilla raja.
Kyllä tämäkin ”pelkkä kustannus” sitä rahaansa johonkin käyttää. Yhtä hyvinhän me voisimme ajatella, että opiskelijat, lapset, eläkeläiset ja työttömät ovat pelkkiä kustannuksia. Mutta jos kaikki jätettäisiin nollille niin sen henkilökohtaisen katastrofin lisäksi myös kulutuskysyntä putoaisi dramaattisesti. Silloin ei olisi enää tarvetta työvoimallekaan niin paljoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kenties järkevämpää kuin potkia joka kolmas julkisen sektorin työntekijä pois, olisi leikata kaikka julkisen sektorin palkkoja se 30%. Siihen voisi vielä tehdä kauniin progression, suurituloisimmilta 50% ja pienituloisimmilta 5%, siten että kokonaissumma olisi 30% leikkaus.
Mutta voi voi sentään mikä valitus ja vastustus nousisikaan suurituloisilta tyhjäntoimittajilta.
Ilmoita asiaton viesti
”persujen blogit pyörii jatkuvasti ja ainoastaan euron myös EU:n ympärilä”
Jotkut väittivät että persut pyörivät vain maahanmuuton ympärillä ja toiset että pakkoruotsin kimpussa, ota tästä nyt selvää.
Ilmoita asiaton viesti
Jarmo, siinäpä ne kaikki perussuomalaisten aiheet olivatkin, ihan kaikki kolme?
Ilmoita asiaton viesti
Pekka, eikö siitä puutu ainakin Lipponen?
Ilmoita asiaton viesti
Oletko aivan varma? Itse näytät olevan huolissasi lähinnä Saksan Alternative für Deutschland, eurovastaisen puoleen menestymisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten ne gallupkyselyjen tekijät muistuttavat: saadut lukemat ovat todennäköisesti alakanttiin.
Ilmoita asiaton viesti
Mitkähän Saksan äänestysprosentit ovat? Näyttäisi olevan siinä ja siinä, englanniksi:
http://www.spiegel.de/international/germany/eurosk…
Ilmoita asiaton viesti
En osaa sanoa. Olemme varmasti paljon viisaampia vajaan parin viikon päästä.
Luin vain FT:n jostain nettijutusta, että näiden kyselyjen tekevän firman johtaja sanoi, että lukuja on aliarvioitu. Ei nyt varmaan mitenkään poskettomasti, mutta sen tiedon valossa AfD on liittopäivillä. Ja se tietää Euroopan keisarinna Merkelille sitä, että sen on vaikea välttää sekä Linke, että SPD hallituskumppaneina (jommankumman välttäminen onnistuu kyllä.)
Ilmoita asiaton viesti
Noin äkkipäätä ajatellen saattaisi olla kyse gallupintekijöiden korjauskertoimesta, mutta kuten kirjoitit niin parin viikon päästä se nähdään.
Ilmoita asiaton viesti
http://www.ft.com/cms/s/0/08a4c686-1c8c-11e3-a8a3-…
Uudempaa stooria Saksan liittopäivävaaleista. Käännän omilla taidoillani kaksi viimeistä kappaletta.
Lisäksi liittokanslerille huolta aiheuttaa se, että uusi euroskeptinen puolue, AfD, menestyisi paremmin kuin kannatuskyselyiden mukaiset 2-4 prosenttia. Haastattelijat myöntävät, että ihmiset, jotka ovat viehtyneet äänestämään marginaalisia äärioikealta tai -vasemmalta tulevia puolueita eivät useinkaan kerro valinnastaan puhelimitse. (suomentajan kommentti: eli ns. Berlusconi-yllätys vuoden alkupuolella.)
Bernd Lucke, AfD:n johtaja on vakuuttunut, että hänen puolueensa saa enemmän kuin 5 prosenttia, ja saisi siksi 10 tai useamman paikan liittopäivillä, mikä olisi juuri tarpeeksi pakottaakseen Merkelin suureen koalitioon [SPD:n kanssa], koska se olisi ainoa selkeä enemmistöhallituspohja.
Ilmoita asiaton viesti
Suuri Koalitio? Miten se kalskahtaakaan niin samalla tavalla kuin sixpack?
Ilmoita asiaton viesti
Jarmo, en ole asiasta lainkaan huolissani, olen vain halunnut kertoa tilanteen kehittymisestä Saksassa ennen vaaleja.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä se huolestuminen paljoa auta. Minulle ei ainakaan ole tiedossa äänestyskuponkia.
Asialla spekulointi on toki sallittua. Niin, ja tietysti erilaisiin vaihtoehtoisiin skenaarioihin varautuminen.
Mutta kuten Snellman tuossa kertoi, Merkel ei ole kertonut liiemmin mitä tuleman pitää.
Leikataanko euromaiden velkoja – ja Saksalle roimat luottotappiot?
Hyväksyykö Saksa ylikuumenemisensa, jotta muut voivat pelastua?
Hajoitetaanko euro (tai jos se tuntuu paremmalta: hajoaako euro?)
Suostuvatko saksalaiset maksamaan tulonsiirtoliittovaltion?
Muita realistisia vaihtoehtoja ei ole. Oikein hyvää liittopäivävaaleja vaan kaikille saksalaisille. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Ja ennen kaikkea luovuutta, jota eurokriisin hoidossa on osoitettu:)
Ilmoita asiaton viesti
Luovuutta on ollut, mutta eihän tässä olla mitään ”hoidettu”. Tässä on vaan potkittu tölkkiä. Mutta toki sitäkin on potkittu kieltämättä hyvin luovasti.
Ilmoita asiaton viesti
Potkittu mitä potkittu, mutta missä tilanteessa oltaisiin ellei alunperin oltaisi. Sas se. Kristallipallosta takaperin.
Ilmoita asiaton viesti
”missä tilanteessa oltaisiin ellei alunperin oltaisi”
Nyt löysin neiti Nylundin logiikan, oletteko mahdollisesti blondi?
Ilmoita asiaton viesti
Jospa neiti Makkonen ei nyt vaivaisi sievää päätään noin vaikeilla kysymyksillä.
Ilmoita asiaton viesti
Suurella todennäköisyydellä selvästi paremmalla suunnalla. Tosin paljon vanhan vallan porukkaa olisi vaihtunut elinkeinoelämässä ja mahdollisesti politiikassakin, mutta sellaista se on. Ensimmäisenä tulee mieleen Keski-Euroopan kurapankkien rojahdus, jos asiat olisi jätetty markkinoille. Varmasti sitä tyhjiötä olisi mielellään tullut täyttämään pankit, jotka ovat osanneet asiansa hoitaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vastauksesta, ehdin jo arvella ettei tule.
Suurella todennäköisyydellä on kuitenkin vain oletus jatkosta/seurauksista eurokriisin alkuajan pörssi- ja valtionlainakorkojen sahauksiin sekä pankkisektoriin, joten eiköhän olisi syytä myöntää ettei kukaan tiedä miten olisi käynyt jos ns. letkut olisi irroitettu.
Jälkiviisaudenkin arvo on ±0 kun ei ole mihin verrata.
Ilmoita asiaton viesti
On tuokin tapa ajatella sitä typeryyttä, että Saksan ja Ranskan pankkien epävarmoista saatavista siirrettin Suomen täystakuuseen parikymmentä miljardia euroa.
Ilmoita asiaton viesti
On luovuutta käytetty ja suurissakin määrin. Tämä luovuuden on saksalaiset televisiokanavatkin huomioineet ja jopa kansalle kertoneet dokumentissaan jo aikoja sitten.
Tekstitin, että tekin pääsette osaksi ytimen tiedotusta.
http://www.youtube.com/watch?v=IqQ09Y95_pg
Ilmoita asiaton viesti
Henri, kuntien työntekijöiden keski-ikä on varsin korkea, varmaan myös Turussa, eläköityvien tilalle ei heti pidä palkata uutta työntekijää vaan selvittää jo ennakolta mahdollisuus sisäisiin järjestelyihin joilla vastataan muuttuviin haasteisiin kuten kasvavan vanhuusväestön tuleviin tarpeisiin, näin vältytään potkuilta. Aikoinaan kun toimin kunnallisissa lottamustoimissa, jo silloin oli havattavissa kuinka heikkoa eri hallintokuntien välinen yhteistoiminta oli, jokainen osastopäällikkö tuijotti omaa sektoriaan välittämättä kokonaisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Miten tämä sitten parantaa huoltosuhdetta, eli miten tämä esimerkiksi poistaa nuorisotyöttömyyden?
Ovatko kaikki vanhukset niin hyvätuloisia, että voivat maksaa yksityisille huolenpitopalvelufirmoille?
Ilmoita asiaton viesti
Kuka on halunnut vanhukset yksityisille ”huolenpitofirmoille, en minä ainakaan. Sen sijaan kuntareonttia, jossa hallintoa supistetaan ja voimavaroja suunnataan kohti ”auttavia käsiä” kannatan. Kun toimit jonkin aikaa kunnallispolitiikassa huomaat kyllä, mikäli pidät silmäsi auki, kuinka byrokraattinen ja tahmea hallinto kunnissa on.
Ilmoita asiaton viesti
No ilman hoitoakon sitten jätetään? Julkistahan sektoria ei näkemyksessäsi kasvateta palkkaamalla julkisella puolelta väkeä. Tarkoitushan oli pienentää ylisuurta julkista sektoria, kai sen muistat?
Ilmoita asiaton viesti
Ylisuurella julkisella sektorilla ainakin minä tarkoitan ylisuurta hallintobyrokratiaa, jota syntyy varsinkin kuntaliitoksissa kummallisen viiden vuoden irtisanomiskiellon takia,
Ilmoita asiaton viesti
Niin, mutta laskun maksavat verovelvolliset eivät näe maksusuoritteissaan mitään eroa siitä, mihin ylisuuren julkisen sektorin varat kuluvat. He näkevät vain sen, että se on ylisuuri.
Ilmoita asiaton viesti
Eivätkö mielestäsi esimerkiksi kuntaliitoskunnissa, kuten Kouvola js Salo , hallintokulut ole olleet veronmaksajille kohtuuttomat?
Ilmoita asiaton viesti
Kouvolassa lomautetaan opettajia. Hallintokuluista en tiedä. En ole tutustunut Kouvolan talousarvioihin ja tilinpäätöstietoihin.
Mutta onhan sekin yksi vaihtoehto passittaa opettajat kortistoon, saa sitä ylisuurta julkista sektoria silläkin tavalla karsittua. Onko se sitten mielekästä?
Ilmoita asiaton viesti
Luukkala, juuri tästä on kysymys, Kunnallisverot on suunnattava muualle kun hallintoyrokratiaan joka ruokkii itse itseään ja näin ollen estää verovarojen käytön siellä missä tarve on suurin. Kun on tiedossa suomalaisten vanheneva ikärakenne ja siitä seuraavat kustannukset on vastuutonta pitää kiinni entisestä ja pistää simät kiinni tulevasta.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä kohtaa sanoisin, että sitten pitää äänestää kunnallisvaaleissa sellaisia henkilöitä ja puolueita, jotka näin ovat luvanneet tehdä. Mutta jos on käynyt niin, että eri virkoja on ”räätälöity” puolueiden luottomiehille ja -naisille niin tuskinpa nämä puolueet ovat ainakaan valmiita tekemään asialle muuta kuin lisäämällä tällaisia paikkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Arto, Turun kaupungilta ei liikene rahaa maksaa puoliakaan nykyisten vanhusten ylläpidosta. Saati sitten alati kasvavan määrän. Ja arvaisin, että tilanne on samankaltainen joka puolella Suomea.
Ilmoita asiaton viesti
Juha, oikeassa olet, siksi hallintoa on supistettava, esim. uudenlaisen tegnologian käyttöön ottamisessa on suurta vastahankaa juuri kunnissa.
Ilmoita asiaton viesti
Aa, että robotit hoitamaan vanhuksia? Kaipa se niinkin sitten käy.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän kommentin antaja ei ainakaan lue US blogeja, vaikka esitelmöikin Turun yliopistolla ja ”voitti siinä sivussa yhden väittelyn”:
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/09/1…
Ei taida nousta euroalue, ei, kun aika pelaa euroa vastaan ja europoliitikot Suomessakaan eivät mitään muuta peliä osaakaan kuin ajanpeluun?
Ilmoita asiaton viesti
Nyt sohaisit varsinaiseen muurahaispesään. Nimittäin voisiko johtua siitä, että PS on vähentänyt euroerovaatimuksiaan juuri siitä syystä, että aika ei ole euron puolella?
Vaikuttaa siltä, ettei suurimmalle osalle kansalaisista ole tämä tosiasia valjennut.
Valtaosa kuvittelee edelleen, että euro on mahdollista säilyttää ”vakaana” (kuin myös euromaat ”vakaina”) ilman sitä tulonsiirtoliittovaltiota.
Ilmoita asiaton viesti