Muistutus

Yrittäkää muistaa tämä: jos tavoitteena on talouskasvu, eli bruttokansantuotteen (bkt) kasvaminen; niin se ei onnistu sillä tavalla, että sitä bruttokansantuotetta pienennetään.

Näillä julkisen sektorin leikkaajilla on ihan oikea diagnoosi siitä, että nykytilanteessa julkinen sektori on liian suuri yksityisen sektorin ”kantokykyyn” nähden. Meillä on työvoimaa reservissä kyllä täyttää tätä yksityistä sektoria ja sen hartioita.

On kaksi polkua korjata tämä tilanne: 1) Pienennetään sitä julkista sektoria niin, että yksityisen ja julkisen välinen suhdeluku tasapainottuu. Tämä pudottaa kyllä bkt:ä, se tarvitsee muistaa. Se lisää työttömyyttä. Tämä on se tapa, jota Kreikka käytti. Menestyksen jokainen voi arvioida nyt itse. Menetelmää on käytetty nyt yli kolmen vuoden ajan.

2) Kasvatetaan yksityistä sektoria suurin piirtein sellaisiin mittoihin, missä se oli ennen eurokriisin alkamista. Heikennämme valuuttamme ulkoista arvoa (myös Saksaan nähden) niin, että investoinnit käyvät kannattaviksi. Toinen vaihtoehto on, että teemme polkuhintaisia työpaikkoja, mutta silloin niiden nominaalinen bkt-summa ei kyllä täytä aivan yhtä hyvin sitä tyhjää tilaa, jonka yksityisen sektorin romahdus eurokriisin myötä on tehnyt. Tämä voisi tarkoittaa vaikka 600 euron bruttokuukausituloja 600 euron bruttoperuspäivärahan tilalle.

P.S. Jos 600 € (peruspäiväraha) muutetaan 600 euroksi (ansiotulo) niin se on talouskasvun kannalta sitten pyöreä nolla. Heijastusvaikutuksia bkt:n kasvamiseen voi olla, mutta niiden merkityksellisyys on niin vähäpätöistä, ettei se tältä nykyiseltä kurimukselta meitä pelasta.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu