Eurokriisin väliraportti
Minulta kysyttiin aivan suoraan, mitä olisi keväällä 2010 tapahtunut, jos Kreikan kohdalla oltaisiin nostettu ns. kädet pystyyn. Lopullista seuraamusanalyysiä on vaikea tehdä, koska sitä ei silloin katsottu. Välittömiä reaktioita olisi toki ollut Kreikan velkojen pakolliset alaskirjaukset, sekä Kreikan kohdalla rahoitusmarkkinoille pääsyssä umpikuja.
Maa on kuitenkin ollut lähimmän 200 vuoden aikana osapuilleen puolet ajasta maksuhäiriössä, joten sille on siis löytynyt luotottajia aikain saatossa kaikesta huolimatta. Niitä on sijoittajia, jotka hyväksyvät korkeatkin riskit, kunhan tuotto-odotukset ovat kohdillaan.
Tuon umpikujan poistaakseen Kreikan olisi ollut käytännössä pakko erota yhteisvaluutasta ja antaa oman valuuttansa heikentyä. Siltarahoitus olisi tullut IMF:ltä, jolla on tapana tulla hätiin näissä olosuhteissa. Halventunut valuutta tietää sitä, että pääomavirrat kääntyvät kuitenkin maahan takaisin. Investoinnit olisivat nekin tulleet paljon huokeammiksi. Esimerkiksi eurolla tai dollarilla olisi saanut rahoilleen paljon enemmän vastinetta kuin tänä päivänä. Tässä on myös oleellinen syy sille, miksei Kreikan ole onnistunut palaamaan kasvu-uralle.
Välilliset vaikutukset pakollisten alaskirjausten osalla olisi ollut tuntuvat tappiot rahoitusalalla. Mutta eiväthän nämä riskit ole minnekään kadonneet, vaikka Kreikkaa onkin raahattu mukana yhteisvaluutassa. Riskit ovat siirtyneet mm. Suomen tasavallan taseeseen. Niitä on Espanjan, Italian ja Portugalinkin taseissa. Ja nämä kaikki maat ovat edelleen maksukyvyttömyysuhan alla. Suurinta osaa näistäkin on jouduttu pelastamaan. Ihan samalla lailla jos kieltäydytään rahoituksesta näiden maiden osalta, on samat toimijat rahoitusalalla edelleen vaikeuksissa. Juuri mitään ei olla siis ratkaistu. Italian velka on noin 130 prosenttia bkt:sta, Espanja hätyyttelee sataa. Kreikalla on velkasaneerauksesta huolimatta käsittämättömät velkaluvut.
Kitkutuksella on ollut myös hintansa. Työttömyys on räjähtänyt käsiin monessa kriisimaassa. Olot ovat kurjistuneet. Tuonti on huonon kysynnän vuoksi romahtanut – aivan kuten se olisi romahtanut valuuttakurssimuutoksen vuoksi, jolloin tuontihinnat olisivat kallistuneet.
Europankkien osalta tasesupistaminen jatkuu. Monien arvioiden mukaan nyt ollaan viiden vuoden jälkeen noin puolessa välissä. Siis luototuksen osalta painettaisiin jarrua vielä toiset viisi vuotta, jos kehitys jatkuu lineaarisena. Tuolloin europankkien osuus euroalueen taloudesta olisi suurin piirtein sopusoinnussa. Nyt se on edelleen ylipaisunut. Kysymys, johon tulemme saamaan vastauksen ajan myötä on: jaksaako kriisimaat yhä vain painaa jarrua ja antaa näkymiensä heikentyä yhä lisää.
Samalla Saksa porskuttaa. Tällöin kurjistuvassa Etelä-Euroopassa ja menestyvässä Saksassa on täydet ainekset hyvin eriarvoiseen Eurooppaan. Se ei ole kuitenkaan minun toiveenani.
Pelkään sitä, että tämä ruutitynnyri pamahtaa vielä monin verroin pahemmin silmille kuin mitä olisi tapahtunut sille pamahdukselle, mikä ”vältettiin” keväällä 2010. Haluan pelastaa Euroopan euron sijaan.
Näin minäkin olen asian ymmärtänyt.
Herää vain kysymys pankkisektorin voimasta painostaa poliittiset tahot tehtyihin tukipäätöksiin, joilla pelattiin aikaa rahan siirtoihin tukipaketeista pankeille ja ongelmien siirrolle tukea antaneille valtioille.
Mikä tämä voima käytännössä on. Mistä tämä voima tulee niin, että parlamenttaarinen päätösvalta alistui itselleen huonoille ratkaisuille EU:ssa?
Ilmoita asiaton viesti
Markkinavoimat = me.
Me äänestämme poliitikkoja vaaleissa. Joo, on se cool.
Mutta me äänestämme tehokkaammin muiden valintojemme kautta.
Poliitikot vain kuvittelevat pystyvänsä hallitsemaan sitä todellista voimaa.
Markkinavoimia. Siis meitä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tämä kyllä minulle mennyt perille. Jokin tässä mättää?
Ilmoita asiaton viesti
Heh, en voi olla jatkamatta:
”Markkinavoimat = me.”
Siis Katainen ”selätti” meidät kansalaiset. Taitaa olla totta ottaen huomioon missä suossa olemme kansana.
”Me äänestämme poliitikkoja vaaleissa.”
Niin siltä tuntuu. Miten saisi äänestettyä muita kuin politiikkoja eduskuntaan?
”Poliitikot vain kuvittelevat pystyvänsä hallitsemaan sitä todellista voimaa. Markkinavoimia. Siis meitä.”
Sen takia varmaankin porukka purkaa itseään US-blogeissa. Kansalaisten pitää näyttää todellisen voimansa ja ”mistä kana pissii” seuraavissa vaaleissa.
Mitenkähän tuon voiman saisi koottua yhteen ”hiileen puhaltamiseen”?
Ilmoita asiaton viesti
Tahdoin tuolla sanoa, että voimme valita poliitikot, mutta todellinen valta on meillä, markkinavoimilla. Ja niitä toimijoita, jotka ohjailevat markkinoiden toimintaa, ei voida äänestää samalla tavoin vaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan vaalit tuli ja meni.
Draghi tuli heti ulos ja kerkes ekana potkaisemaan tölkkiä:
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/09/2…
Ilmoita asiaton viesti
Uusi ”lotraus” on tulossa…
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2013/09/2…
”Vaikka keskuspankkilainojen takaisinmaksu on selvä merkki normalisoitumisesta, siihen liittyvä ylimääräisen likviditeetin supistuminen voi vahvistaa rahamarkkinakorkojen nousupaineita” Draghi sanoi.
Pankit eivät sittenkää ole päässeet ns. normaalitilaan. Maksuvalmius on heikkennyt.
Ilmoita asiaton viesti
Hei, tulkintasi on yksi näkökulma. Toinen on että LTRO1 ja LTRO2 ovat olleet EKP:n ainoat aseet valuuttasodassa erittäin aggressivista FED:iä vastaan joka läträä 85 miljardia USD riihikuivaa markkinoille joka kuukausi. Eikä yhtäkään makseta takaisin, koska ostettujen arvopapereiden juoksuaika on pitkä ja FED vain istuu niiden päällä kunnes ne erääntyvät.
Tästä kulmasta kannatan LTRO3:sta jos reilua setelirahoitustani ei voida toteuttaa. Heikko euro on tärkeämpää kuin EKP:n taseriski, tässä tilanteessa.
Tässä muistutuksena kuvaus kohtuullisen onnellisesta ajasta vuonna 2012 kun LTRO:t olivat päällä eikä FED ollut vielä täräyttänyt kuukausitason QE:taan pöytään vaan pikkaisen kokeili repomarkkinoilla rahan imurointia.
http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1134…
PS. Tuolloin Italiassa vaikutti Monti-niminen politiikko 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Annas kun arvaan? SJP:n vakkarirepla?
Ilmoita asiaton viesti
Mahdollisesti. Vastasinkohan kysymyksiin? Eilen illalla oli kuitenkin muita kiireitä, enkä ehtinyt tutkimaan kiireessä suollettua tekstiäni sen koommin.
Ilmoita asiaton viesti
Lotraaminen on, kuten asiantuntevat ja valppaat kommentoijatkin ovat ymmärtäneet, tölkinpotkintaa.
Oikea korjaaminen eurokriisissä tapahtuu kaikkien kohuotsikoiden ulkopuolella. Sitä tekevät europankit. Niiden taseita tulee supistaa vielä noin 2700 miljardilla eurolla. Siinä on tulilinjalla espanjalaisyrittäjän kuin Espanjan kuningaskunnan rahoitukset.
Ja kyllä, tuo tarkoitti 2700 miljardia. 🙂 Se on puolet tästä katastrofista. Voitte nyt ruveta pohtimaan Suomen tasavallan muskeleita tässä kontekstissa. Tai auttaako jonkun pienen (n. prosentti EU-kansalaisista) kansan määrätietoinen luottoluokittajadarwinismi tässä?
Ilmoita asiaton viesti
AamuTV:n talousviisaissa puhuttiin siitä, että USA on jo edennyt kuopastaan, kun taas euroalue vielä miettii, miten Saksan vaalien jälkeen siivous hoidetaan. ”Kuten ennenkin, mutta Kreikka saanee lievennystä” sai eniten kannatusta.
Eräs keskustelija (Helenius) taisi viitata em. taseongelmiin sanoin ”minua tämä kylmää.”
Suomalaisille tyypillistä suoraa puhetta välteltiin: kukaan ei halua antaa ”väärää ennustetta…” Ongelmien mittasuhteita keskustelu ei selvittänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvalloissa ”holtittomia” pankkeja on laitettu nurin miltei 500 kappaletta (siitä asti, kun kakka kohtasi tuulettimen.)
Euroalueella näitä veijareita on kehotettu toimimaan vielä ”uskaliaammin” tuhdein paketein verovelvollisten kukkarosta.
Oletko tyytyväinen?
Ilmoita asiaton viesti
Minäkö tyytyväinen? Nix! rakkaan euroalueemme tilaan ja odotuksiin! Ikävä, että mentiin niin pitkälle, jottei oikein pääse enää edes kohtalaisen siististi kääntymän takaisin…
Tällä hetkellä olen tyytyväinen, kun saan tervehtyneellä kädelläni soittaa Debussy’n pianosarjaa ”Suite bergamasque” 😉
Ilmoita asiaton viesti
Siis lotraamaan, lotraamaan, joka aamu sännätään. Ja kun pankit menee kiinni niin lisää lotrataan.
Tahdon olla velkadeflaatiossa aina sekä maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja torstaina.
Ilmoita asiaton viesti
Teeskennellään, että taseongelma on likviditeettiongelma.
Pidetään varsinainen ongelma poissa pöydältä, koska totuus on epämiellyttävä. Euroopan tragedia on hoitaa ongelmia vaalien jälkeen – nyt, kun Saksan vaalit olivat ja menivät, ja sama ”konttaamalla kohti uljasta, uutta Eurooppaa” sai äänestäjien mandaatin, ilmeisesti seuraava etappi on europarlamenttivaalit.
Kirjoittamismotivaatiotani hillitsee useiden ihmisten suunnaton kyky ilmeisesti poliittisista syistä olla ymmärtämättä kohtuullisen ilmiselviä tosiasioita.
Ilmoita asiaton viesti
Puolet enempi palkkioita, ja juttuja lisää, kollega hyvä. 😉
Tällä sotkulla on työllistävä – ja joidenkin henkilökohtaisen taloudenhoidon kannalta positiivinen – vaikutus.
Taotaan raudan ollessa kuumaa. =)
Ilmoita asiaton viesti
Onnittelut! Eurokriisillähän on positiivisia vaikutuksia työllistymiseen! ;-))
(Kunnes verottaja meidät siitä erottaa…)
P.S. (lisäsys klo 14.53)
Minua ovat kutsuneet Virkeät eläkeläiset-ryhmä ja Turku Seura kertomaan pikku tutkimushankkeistani. Niillä ei tyhmyri rikastu 😉
Ilmoita asiaton viesti