Yhteisten tekijöiden löytäminen
Kuka osaa vastata kysymykseen: mitä on tapahtunut Ranskan, Espanjan, Hollannin, Portugalin, Italian ja Kreikan alijäämätavotteille ns. talouskurisopimuksen mukaan? Entä kuka osaa vastata kysymykseen: miksi euroalueen talousnäkymät ovat hieman parantuneet viimeisen vuoden aikana? Jos näiden kahden kysymyksen välillä löytää korrelaation, koittaa monelle heureka-hetki.
Entä nyt Saksan vaalituloksen selvittyä? Todennäköisesti Saksassa palataan takaisin tiukan kurilinjan taakse. Tällöin on lupa odottaa myös talousnäkymien muuttuvan siihen samaan tilaan, jossa ne olivat silmittömän leikkausvimman aikoina.
Pankkiunioni? Ei, sanoo Saksa. Tai siis ei ainakaan sellaista, mitä alunperin kaavailtiin. Yhteiset velat, velkasaneerauksia, rahan printtausta? EKP:n pääjohtaja on antanut Bundesbankin johtajalle, Jens Weidmannille liikanimen: ”Nein zu alles”, vapaasti suomennettuna ”ei kaikelle”.
Mutta eikö alijäämätavotteiden hölläys johda sitten suurempaan velkaantumiseen? Kyllä. Toki tässä yhteydessä on syytä muistaa, että suurempi velkaantuminen on johtunut talouskurin yhteydessä veropohjan romahduksesta. Pahasti hyytyneet tulot on jouduttu korvaamaan sillä lisävelalla.
On melko ilmeistä, ettei ylivelkaantuneet maat, joiden maksukykyyn ei enää luoteta, palaa vapaille rahoitusmarkkinoille, vaan niille tehtaillaan uusia tukipaketteja entisten perään. Lisäksi tukiohjelmiin ajautuvat maat, joiden velkaisuustaso ylittää rahoittajien toivon ja uskon suosta nousemiseen.
Tilannetta ei helpota sekään, että Saksassa on alettu jo puhua ”Euroopan sairaan miehen” vuosista. Näillä vuosilla tarkoitetaan Saksan vuosituhannen vaihteen jälkeisen ajan aneemisesta talouden tilasta. Tällainen puhe viestisi siitä, että Saksa aikoo määrätietoisesti pitää kirijuoksua yllä, ja eteläisten euromaiden toiveet saada suhteellinen kilpailukyky Saksaan nähden kuntoon jää saavuttamatta.
Mitähän sitten tapahtuu, kun tämä asia johtaa eteläisten eurokansalaisten heureka-hetkeen?
Päivän kevennys: TS uutisoi, että Pohjoismaissa toimittajat ovat huolissaan verkkojournalismin tasosta. Onneksi TS:n oma uutinen huokuu perinpohjaista ja analyyttistä otetta verkkojournalismiin. 🙂
Mihinköhän se Kreikan veropohja on mahtanut romahtaa?
”Tax evasion lies at the heart of the Greek financial collapse, which has resulted in international bailout loans exceeding 205 billion euros, or $266 billion, the size of Greece’s depressed economy. In fact, Greece’s international creditors have made revamping its notoriously lax tax system a primary condition for any additional bailout financing.”
http://www.nytimes.com/2013/05/13/business/global/…
Ilmoita asiaton viesti
Toukokuu 2013, eli jo tämän hölläyksen aikakautta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiemalle tässä leikkausvimman vuosilta Kreikkauutista:
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2012/01/1…
”Lainoittajien tavoite alijäämäksi oli 7,6 prosenttia, josta Kreikka siis jää reippaasti.”
http://yle.fi/uutiset/kreikan_talouden_alijaama_en…
”Kreikan hallituksen mukaan alijäämätavoitteeseen ei ylletä.”
Ilmoita asiaton viesti
Kreikan pääministeri ainakin yritti Asmusenia muuttamaan raporttia Kreikan tilasta, niin että talous näyttäis paremmalta.
Espanjassa ulkoministeri on tyytyväinen Merkkelin voittoon, ja on sitä mieltä että euro-bondit on tulossa ja velat koko euroalueella yhdistetään.
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/09…
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoiseksi koko Euroopan kuvion tekee ns. varjobudjetit, joita esim. Kreikka käytti virallisen budjetin ulkopuolella. Kreikan puolustusmenot olivat erillisessä ”salaisessa” budjetissaan. Selitetään UHn videossa alkaen 8,30 http://www.youtube.com/watch?v=NRCJdCZK-pw
Nyt on tullut ilmi, että Saksassa on samalainen ”vrjo budjetti”, jossa on kulut Saksojen yhdistymisestä! Tämä selittää ”sairaan miehen” viittaa, jota Saksan niskaan taas vedetään! Aihesta tulossa lisää tietoa sen valmistuttua.
Ilmoita asiaton viesti
Laitan kääntäjällä, vaikka Juhakin on paikalla. 🙂
http://translate.googleusercontent.com/translate_c…
Kreikan valtiolta jää saamata 56.8 miljardia.
Ym..
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on kyse suomen 90-luvun laman uusinnasta…pelasta pankit ja kerää konkurssiin, työttömyyteen ja uusien verojen alla kyykistyvän kansan varallisuus pois pilkkahintaan…
Persaukisten kusetettujen määrä kasvaa vauhdilla, kuten saamatta jäävien maksujen lisääntymistahti 4,5-6 miljardia vuodessa kertoo.
Ilmoita asiaton viesti
Ajatteles kuinka hukkaan Kreikan ”pelastuspaketit” on menneet, niitähän on 240 miljardia jo luvattu, ja joku vähän alle jo annettu.
Konkurssiin menneiltä yrityksiltä ja yksityisiltä on vain mahdoton saada rahoja.
Ja samaa voidaan sanoa myö Kreikasta, konkurssiin menneeltä maalta on mahdoton saada rahoja.
Ilmoita asiaton viesti
Raha on väline. Ei sillä ole väliä. Omaisuus reaalitaloudesta on kohde! Kiinteistöt, maaomaisuus ja luonnonvarat
Ilmoita asiaton viesti
Niin justiinsa, ne on ikuisesti menetettyjä sen jälkeen kun on yksityistetty.
Voitot yksityistetään ja tappiot maksatetaan veronmaksajilla.
Ilmoita asiaton viesti
Jopahan listasit pitkän rimpsun kysymyksiä. Mihinkään niistä ei kunnon vastausta tule kuin aikaisintaan 10 vuoden kuluessa, kun nähdään mitä poliittiset puheet tiukemmasta taloudesta todella tarkoittavat.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla, mutta pidän aivan hyvin mahdollisena, että parikin vuotta täyttä kurituslinjaa saa jossain päin Eurooppaa mielen muuttumaan.
Nythän Yhdysvalloissakin jatketaan taas velkakattodramaa. Ukaasi on annettu, ja takarajana sovinnolle 17.10.
Ilmoita asiaton viesti
Saksassa hallituskoalition yhteiseksi tekijäksi on jo löydetty veronkorotukset. Siitä on hyvä lähteä liikkeelle.
http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/vor-begi…
Ilmoita asiaton viesti
No, ei tämä kovin elvyttävältä politiikalta kuullosta. Tosin on muistettava, että jollain massilla ne tukipakettirahatkin täytyy maksaa! =)
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tämä tästä mikäli uskomme EKP:hen ei horju ja totuttumme vihdoin siihen että kaiken avain on ”mehr Europa”! Enemmän Eurooppaa!
Oppihan hokeman pikapikaa eräs Brysselin edustajammekin ja se on siitä hyvä että jos joku erehtyy kysymään mitä kaikkea se koskee on helppo vastata että itse kysyjä sanoi vastauksen eli juu ihan kaikkea!
Ilmoita asiaton viesti
Olli Rehn on havahtunut Ranskan tilanteeseen.
Niin, mutta mitä se tarkoittaa? Maanantaina julkaistut ennakkotiedot maan ostopäällikköindekseistä tiesivät kertoa, että palvelupuolella ollaan päästy plussan puolelle, ja teollisuudenkin jatkuva syvä alamäki ollaan saatu osapuilleen pysähtymään.
Ilmoita asiaton viesti