Yhteisten tekijöiden löytäminen

Kuka osaa vastata kysymykseen: mitä on tapahtunut Ranskan, Espanjan, Hollannin, Portugalin, Italian ja Kreikan alijäämätavotteille ns. talouskurisopimuksen mukaan? Entä kuka osaa vastata kysymykseen: miksi euroalueen talousnäkymät ovat hieman parantuneet viimeisen vuoden aikana? Jos näiden kahden kysymyksen välillä löytää korrelaation, koittaa monelle heureka-hetki.

Entä nyt Saksan vaalituloksen selvittyä? Todennäköisesti Saksassa palataan takaisin tiukan kurilinjan taakse. Tällöin on lupa odottaa myös talousnäkymien muuttuvan siihen samaan tilaan, jossa ne olivat silmittömän leikkausvimman aikoina.

Pankkiunioni? Ei, sanoo Saksa. Tai siis ei ainakaan sellaista, mitä alunperin kaavailtiin. Yhteiset velat, velkasaneerauksia, rahan printtausta? EKP:n pääjohtaja on antanut Bundesbankin johtajalle, Jens Weidmannille liikanimen: ”Nein zu alles”, vapaasti suomennettuna ”ei kaikelle”.

Mutta eikö alijäämätavotteiden hölläys johda sitten suurempaan velkaantumiseen? Kyllä. Toki tässä yhteydessä on syytä muistaa, että suurempi velkaantuminen on johtunut talouskurin yhteydessä veropohjan romahduksesta. Pahasti hyytyneet tulot on jouduttu korvaamaan sillä lisävelalla.

On melko ilmeistä, ettei ylivelkaantuneet maat, joiden maksukykyyn ei enää luoteta, palaa vapaille rahoitusmarkkinoille, vaan niille tehtaillaan uusia tukipaketteja entisten perään. Lisäksi tukiohjelmiin ajautuvat maat, joiden velkaisuustaso ylittää rahoittajien toivon ja uskon suosta nousemiseen.

Tilannetta ei helpota sekään, että Saksassa on alettu jo puhua ”Euroopan sairaan miehen” vuosista. Näillä vuosilla tarkoitetaan Saksan vuosituhannen vaihteen jälkeisen ajan aneemisesta talouden tilasta. Tällainen puhe viestisi siitä, että Saksa aikoo määrätietoisesti pitää kirijuoksua yllä, ja eteläisten euromaiden toiveet saada suhteellinen kilpailukyky Saksaan nähden kuntoon jää saavuttamatta.

Mitähän sitten tapahtuu, kun tämä asia johtaa eteläisten eurokansalaisten heureka-hetkeen?

Päivän kevennys: TS uutisoi, että Pohjoismaissa toimittajat ovat huolissaan verkkojournalismin tasosta. Onneksi TS:n oma uutinen huokuu perinpohjaista ja analyyttistä otetta verkkojournalismiin. 🙂

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu