Suomen käsittämätön talouspolitiikka
Suomessa on alkanut tämän vuoden kesällä täysin omituinen talouspolitiikka. Suomi sahaa omaa jalkaansa. Makrotalouden lukuja katsellessa on selvää, ettei tämänhetkinen rahapolitiikka yksinkertaisesti sovi Suomelle. Tilanne taipuu hiljalleen samansuuntaiseksi kuin mitä se on pahimmin kärsineillä euromailla.
Olen havainnut, että suomalaiset eivät luota pystyvänsä itse tietämään mikä heille on hyväksi valitsemalla itsenäistä rahapolitiikkaa. Tässä saattaa olla perää, sillä suomalaiset eivät tunnu ymmärtävän vaatia Suomelle toimivaa rahapolitiikkaa myöskään Euroopan keskuspankilta. Suomen ei ainakaan tarvitsisi pelätä olevansa katraan musta lammas, sillä monikymmenmiljoonaiset kansat Etelä-Euroopassa ovat takuuvarmasti haluamassa samanlaisia muutoksia kuin minkä puolesta Suomen olisi järkevää äänestää.
EKP:n johtoportaassa nimittäin jokaisella maalla on sama painoarvo. Saksaa, Itävaltaa, Luxemburgia ja Viroa lukuunottamatta kaikki muut euromaat hyötyisivät selkeästi, mikäli EKP aloittaisi löysemmän rahapolitiikan linjan. Selkeästi löysemmästä rahapolitiikasta tulisi välillisiä hyötyjä kyllä Saksallekin. Piristyvä kysyntä Etelä-Euroopassa tietäisi Suomen ja Saksan vientiteollisuuden piristymistä. Saksassa tosin vaarana on, että työllisyyden ollessa korkealla tasolla löysempi rahapolitiikka voi johtaa paikalliseen inflaatioon. Saksan talouspolitiikan tulee siksi olla valpasta, ettei maa ylikuumene.
Suomen ongelmana on, että hyvien vuosien aikana lepsuiltiin ja päästettiin julkinen sektori paisumaan. Nyt, kun ajat ovat ankeammat niin tämän ylläpitäminen käy tuskalliseksi. Huonoina aikoina säästäminen on myötäsyklistä eli suhdannetta voimistavaa talouspolitiikkaa. Parempi tie on hakea ne keinot, joilla yksityinen sektori saadaan takaisin jaloilleen. Karsitaan siitä julkisesta sektorista vasta sitten, kun tilanne on sellainen, että irtisanotut julkisen puolen työntekijät päätyisivät helposti yksityiselle puolelle.
Näppärimmät keinot – yhteiskuntarauha säilyttäen – saada yksityinen sektori takaisin timmiin kuntoon ovat valuuttakurssiheikennys tai löysempi rahapolitiikka (tai molemmat), ja on huomattava, ettei Suomi yhteisvaluutan jäsenenä voi tehdä ensimmäistä, mutta se voisi omalta osaltaan vaikuttaa jälkimmäisen toteutumiseen. On siksi aivan sulaa hulluutta keuhkoa tiukasta talouskurista ja tehdä silmitöntä leikkaamista aikana, jolloin sitä ei nimenomaisesti kuulu tehdä.
Reippaan kasvun (yli 2 prosenttia per vuosi) alettua ja jatkuttua parin vuoden ajan on paljon otollisempi hetki siivota valtion menoja. Tällä hetkellä tällaista kasvua on piirretty vain paperille. Syy siihen, miksi se on jäänyt vuosi toisensa jälkeen toteutumatta on se, että tällaisen vision saatuaan ovat päättäjät alkaneet tehdä leikkauksia etukäteen.
Euroalueen talousnäkymät ovat parantuneet viime aikoina siitä syystä, että leikkausvimmasta on pidättäydytty, mutta se on tehty alijäämätavoitteista tinkaamalla. Tämä johtaa helposti reippaaseen velkaantumiseen, ja seinä on tulossa vastaan.
Suosittelen siksi todella lämpimästi, että euroalue siirtyisi selkeästi rahapolitiikassaan löysempään suuntaan.
Ketkä suomalaiset?
Ilmoita asiaton viesti
Nyt täytyy pyytää hieman tarkennusta, että missä kontekstissa tämä kysymys oikein esitettiin?
Ilmoita asiaton viesti
”Olen havainnut, että suomalaiset eivät luota pystyvänsä itse tietämään mikä heille on hyväksi valitsemalla itsenäistä rahapolitiikkaa. Tässä saattaa olla perää, sillä suomalaiset eivät tunnu ymmärtävän vaatia Suomelle toimivaa rahapolitiikkaa myöskään Euroopan keskuspankilta.”
Ilmoita asiaton viesti
No aika hurja vastustus tuntuu olevan. Enemmistö suomalaisista haluaa pitää yhteisvaluutan, eli he luottavat siihen, että Jens Weidmann tietää, mikä on kaikille eurooppalaisille hyväksi. Mutta kun Jensillä ei tunnu olevaan mitään käsitystä asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
”Enemmistö suomalaisista”, mihin perustuu väite?
Ilmoita asiaton viesti
Mielipidetutkimuksiin. Selkeä enemmistö pitää eurojäsenyyttä säilyttämisen arvoisena.
Ilmoita asiaton viesti
En edellytä tällä foorumilla lähteitä, kun en itekään niitä laita, mutta jos sulla on käsillä olisin kiitollinen jos viittaisit johonkin mielipidetutkimukseen.
Pitääkö enemmistö myös eurosta kiinni?
Ilmoita asiaton viesti
Enemmistö suomalaisista haluaa pitää yhteisvaluutan vain siksi että on hiukan mukavampaa matkustella ulkomailla kun valuuttaa ei tarvitse vaihtaa.
Jos he sen sijaan kiinnittäisivät edes vähän huomiota oman mukavuutensa ja laiskuutensa ulkopuolelle, he olisivat valtaosin toista mieltä.
Näin se vaan menee, ikävä kyllä, ilman että asiaa edes ajattelee kyynisesti. Leivästä ja sirkushuveista on lopulta kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta tuntuu pikemminkin siltä että suurin osa suomalaisista ei vaan oikeasti ymmärrä näitä asioita joten ei osaa ja uskalla ottaa kantaa. Euron fanit ovat periaatteellisia federalisteja ja vastustajat manaavat euroa ja Brysselin herroja oikeastaan osaamatta kertoa, miksi, vaikka olisivat oikeassakin.
Yksi tuttu melko vassarilinjalla oleva tyyppi joka on kannattanut eurotukipaketteja sun muita siltä pohjalta että ”pitäähän niitä auttaa” ja olla solidaarinen, myönsi muuten taannoin että ”en tykkää persuista yhtään mutta tässä ne taitaa olla oikeassa”. Olin hyvin tyytyväinen 🙂
Minäkin muuten aikanaan kannatin euroa jonkinlaisena poliittisena projektina ja siinä uskossa, että euroalueen säännöistä pidetään kiinni, jolloin saadaan stabiili valuutta ja korkotaso. Mutta sitten kävi niinkuin kävi, varsinkin sen stabiilin korkotason takia…
Ilmoita asiaton viesti
Eihän euroon vaihtamisesta edes äänestetty.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pidä paikkaansa. Kyllä siitä äänestettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkista!
Ilmoita asiaton viesti
Tarkistin. Aiemmin antamani linkki kyllä toimii minulla.
Ilmoita asiaton viesti
Eduskunta ei edusta kansan enemmistön mieltä monessakaan asiassa.
Tässä ei edes uskallettu laittaa kansanäänestykseen, koska olisi luultavasti kaatunut.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolloin (kuten tälläkin hetkellä) ei ollut olemassa muuta kuin neuvoa antava kansanäänestys.
Jos taas haluat lähteä ehdottamaan jotain muuta hallintojärjestelmää niin totean jo heti tässä kohtaa, ettei se kuulu tämän blogin aiheeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä neuvoa ei kansalta kysytty.
Ei minulla ole mitään hallintojärjestelmäehdotuksia, vaikka suhtaudun kriittisesti nykyiseen.
Talosjärjestelmä se on kokonaan pielessä, siihen ei riitä mitkän ”rakenneuudistus”-viilaukset sen korjaamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Selvä, mutta en aio ruveta keskustelemaan mistään totaaliremontista. Jätän sellaiset kommentit vastaisuudessa vailla huomiota.
Ilmoita asiaton viesti
Huomaat kyllä sitten kun ei remontit enää auta.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta olennaisin vika on, että väkisin tähdätään taloudelliseen kasvuun, vaikka markkinat ovat jo ylikyllästyneet, eikä kulutusta juuri voi enää keinotekoisestikään lisätä.
Ilmoita asiaton viesti
Höpön-pöpön. Rohkenen nimittäin väittää, että se puoli nuorista tuolla pahimmissa kriisimaissa, jotka nyt ovat työttömänä, olisi varmasti potentiaalista kulutuskysynnän kasvattavia henkilöitä. Heillä ei vain ole rahaa siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan työttömät ja muutkin köyhät voisivat kasvattaa kulutuskysynnän, varakkailla taas olisi varaa vähentää sitä huomattavasti.
Resurssit ovat rajalliset, niitä ei voi loputtomasti rahalla ostaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei varakkaiden tarvitse minusta ruveta viettämään askeettista erakkoelämää, jolleivat he sitä tahdo.
Resursseja myös kierrätetään. Tällä hetkellä näyttää enempikin olevan ylitarjontaa resursseista. Vai miksi nikkelinkin hinta on niin alhainen, että Talvivaara potee kannattamattomuutta? No joo, onhan sillä nämä ympäristötekijät niskassaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei turhan kulutuksen välttäminenen mitään askeesia vielä merkitsee. Puhumattakaan erakoitumisesta.
Luuletko, ettei kierrätys kuluta mitään varoja?
Siinä tapauksessa kannattaa siis lisätä, jos suinkin keksii, ylenpalttista pakkausmateriaalia ja tekstiilituotantoa.
Kai niitä metallien ylitarjontapiikkejä tulee kun kaivoksia jaellaan ilmaiseksi.
Ajatteletko Henri ikinä tulevaisuutta? En ole sellaista aspektia sun jutuista huomannut.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelmana on vain se ettei suomalainen teollisuus tuota kulutuskysyntään meneviä tuotteita. Suomalaset viennin suuryritykset kuten Kone, Metso, Wärtsilä, Outokumpu, ja niiden alihankkijat ovat riippuvaisia siitä miten investoinnit maailmalla lähtevät liikkeelle. Suomalaisen vientiteollisuuden ongelmana ei ole valuutta vaan yksipuolinen tuotantorakenne jota ei ole osattu tai haluttu laajentaa. Markka-aikaiset devalvoinnit ovat osasyy siihen miksi näin on menetelty.
Ilmoita asiaton viesti
Ei nyt aivan. Se miksei suomalaiset tuotteet käy enää kaupaksi johtuu siitä, että talouskurimuksen keskellä kuluttajat muokkaavat kulutustottumuksiaan halvempiin tuotteisiin. Suuressa mittakaavassa taas investoinnit tyssäävät, koska ei tiedetä tulevasta. Näin esimerkiksi teräksen kysyntä piiputtaa ja sitä myötä teollisuusjättiemme näkymät.
Pitäisikö meidän sitten ruveta tekemään halpaa ja heikkolaatuisempaa tavaraa, olemattomilla katteilla? Sitä tässä nykymenolla nimittäin ollaan tekemässä.
Kuten itsekin totesit, paljon riippuu niistä miten investoinnit lähtevät liikkeelle. Ne muuten eivät lähde liikkeelle sillä, että kukaan ei tee mitään, ei aiokaan tehdä mitään (ulkomaita myöden), vaan joka paikassa säästetään talouskurin nimeen. Ja juuri tähän asiaan haluankin muutosta euroalueella: muutetaan tilannetta niin, että investoinnit ovat kannattavia.
Ilmoita asiaton viesti
Mieti hiukan: Jos rahaa on kymmenkertaisesti varoihin verrattuna, tulee väistämättä tilanne, jossa investointi ei kannatta.
Mitä silloin tapahtuu? Aivan niin.
Ilmoita asiaton viesti
Me emme taida enää keskustella samasta asiasta, samoin määritelmin.
Ilmoita asiaton viesti
Nytkö vasta huomaat, että meillä on kansantaloustieteen suhteen eri paradigma? Minä en usko samoihin premisseihin kuin sinä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen sen havainnut kyllä aiemminkin, mutta nyt olen tullut siihen tulokseen, ettei kanssasi kannata näistä asioista keskustella, koska heittelet aivan omia määritelmiä hatusta tarpeen tullen. Ei silloin voi käydä keskustelua.
Ilmoita asiaton viesti
Ei niin, ellet kykene näkemään ideologiasi ulkopuolelle. Mitä käyttämäni määritelmä et ymmäärrä?
On totta että käytän joitakin sanoja mielijohteestakin, koska täällä ei voi kaikkea kovin eksplisiittisesti selostaa.
Käsitätkö Kiinan taloutta? Se on kuitenkin sentralistisesti johdettu suunnitelmatalous, joka asettaa rajalliset puitteet markkinataloudelle.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Outokumpu ole suomalainen yritys, joka maksaisi veroja Suomeen
http://www.outokumpu.com/fi/sijoittajat/osaketieto…
Ilmoita asiaton viesti
Kännyköillä olisi kulutuskysyntää.
Eiks ole aika älytön talousjärjestelmä, jos ollaan riippuvaisia laittaako joku pelimarkkansa suomalaiselle rulettiruudulle?
Ilmoita asiaton viesti
Rahan arvon heikentäminen, eli inflatoiminen, on varmaan lyhyellä tähtäimellä ainoa tie nopeasti ulos.
Inflaation pitkäaikaiset vaikutukset ovat kuitenkin niin vaikeasti hallittavissa, että sen takia Saksa ei yksinkertaisesti suostu siihen.
Lisäksi euron heikennys kuulostaa helpolta, mutta voi johtaa valuuttasotaan.
Itseasiassa Euron heikennystä parempi vaihtoehto olisi Kiinan juanin vahvennus ja se todennäköisesti toteutuukin.
Ongelma tuossa voi olla että Suomea se ei välttämättä heti auta, koska Kiinan ”vientimme” tapahtuu Kiinassa sijaitsevalta tehtaalta Kiinaan, tai Puolassa sijaitsevalta tehtaalta Kiinaan.
Aivan ilmainen keino Suomen talouden pelastamiseksi on olemassa.
Kuopataan Kioto ja kuopataan rikkidirektiivi.
Ei maksa mitään. Ei seuraamuksia.
Jotkut Satu -tädit voivat saada hermoromahduksen. Se on ainut todennäköinen seuraamus.
Ilmoita asiaton viesti
Kapitalismi ei ole hallitavissa oleva talousjärjestelmä.
Ilmoita asiaton viesti
Kai sen Hassinkin on pakko huomata, ettei sen vekslaamiset ole yhtään mitään parantunut. Ei maailma paranneta rahalla.
Ilmoita asiaton viesti
Vai valuuttasota? Fed paisuttelee tasettaan 85 miljardilla dollarilla joka kuukausi ja täällä kiristetään. Rahapolitiikkaa pitää katsoen verrokkina muiden talousalueiden vastaavaan touhuun.
Ilmoita asiaton viesti
Jeps. CEPS:in johtajan Daniel Grossin mielestä euro on kehittyvien maiden talousongelmien pohjimmainen syy http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=8756
Ilmoita asiaton viesti
Riikan linkistä poimin ”Sen sijaan Euroopassa harjoitettu talouskuri on saanut aikaan sen, että euroalueen tase on heilahtanut vuoden 2008 alijäämästä (€100 miljardia) tämän vuoden €300 miljardin ylijäämään.
Tämä on seurausta Etelä-Eurooppaan kulkeutuvien pääomien liikkeen äkkipysäyksestä, mikä pakotti nämä maat kääntämään taseensa viiden vuoden takaisesta yhteisestä alijäämästä tämän hetken pieneen ylijäämään.”
Eiköpähän tässä ole vain kysymys siitä, että ylikuumenemisen jälkeen euroalue vetää henkeä, jotta talous tassantuisi ja olisi sen jälkeen vakaammalla pohjalla. Mielenkiintoista tässä on havaita, miten suuresti maailman maat ovat toisistaan. Henri tarjoaa lääkkeeksi euroalueen suurempaa inflaatiota. Kyllähän siitä käsiteltävänä olevan rahan määrä kasvaisi, mutta reaalitalous on jo toinen asia.
Ilmoita asiaton viesti
Tällainen ajattelumaailma (että huilataan hetki) voisi toimia, jos:
Sitten voidaan ajaa traktorit talliin, ottaa lokoisasti muutama vuosi huilaten, ja jatkaa sitten siitä joskus kun siltä tuntuu.
Uskallan väittää, että tällainen ei oikein toimi. Ja ei tunnu euromaatkaan oikein uskovan. Siksi ne tilkitsevät ammottavia aukkoja lisävelalla, ainakin niin kauan kuin sitä saa.
Sitten kun ei enää saa niin se äkkipysäys tulee eteen. Ja toisin kuin joku voisi kuvitella, niin sen huilaamisen sijaan meneekin hulinaksi.
En usko, että se on juuri kenenkään mielestä hyvä asia.
Ilmoita asiaton viesti
Johan vedit reippaasti yli toiseen laitaan. Kuvailemasi talouspolitiikka on kelvotonta, eikä sitä sen vuoksi misään edes yritetä.
Ilmoita asiaton viesti
No, en tiedä kuinka paljon katsot bkt:n supistumisen olevan hyvä asia? Voihan tuota tehdä lyhyemmänkin aikaa, jos viisi vuotta on liian pitkä huiliaika. Käykö puoli vuotta sitten?
Yhtä kaikki, minusta ei ole mitään varsinaista syytä jäädä ”tasaantumaan” väen vängällä. Siitä kun ei ole varsinaisesti yhtään mitään iloa.
Ilmoita asiaton viesti
”On vain huonoja vaihtoehtoja”, sanottiin joskus.
Taitaapi olla niin, että ne ajat, jolloin olisi vielä voinut toimia fiksusti ja toisin, menivät, kun ollaan kiinni eurossa (2002 ->), tukipakettien vakuuksissa (2010-2013 ->), EVM:ssa (2012 ->) ja siinä, että on nyt valittu katteettoman kasvutoivon (valtion budjetit) ja jouduttu austerityn tielle.
Nyt on vaikeata noudattaa aikaisempia reseptejä eli pukeutua lämpimästi (A), käyttää silloin sopinutta lääkettä (B), kun tauti on edennyt jo vaiheeseen (C).
(A) voisi tarkoittaa EU:n perussopimusten noudattamista,
(B) pitäytymistä yhteisvastuullisten tukipakettien ulkopuolella ja ehkä pienempää euromaiden piiriä ja
(C) nyt siis nauttikaamme viennin tyssäämisen, tuotannon vähenemisen, BKT:n pienenemisen, velkaantumisen, ylisuuren julkistalouden, kasvavan työttömyden ja irtisanomisten, ulosliputtavien tuotannonalojen ynnä palkkamaltin ja hinnankorotusten riemuista sekä sisäisestä devalvaatiosta etuisuuksien leikkaamisineen.
Vaihtoehdot alkavat olla vähissä, jos välittömämpää helpotusta haetaan. EU:n omat optimistiset tai hatusta vedetyt kanit (60% velka/bkt ja 3% vaje/budjetti) kohdataan keväisestä fantsuilu-puusta pudonneena. Töms!
Menikö pieleen?
Ilmoita asiaton viesti
Mihin sun mielestä nykypäivänä enää rahaa tarvitaan, kun vaihtoa varten riittä valon nopeudella tapahtuva tiedonvälitys, mitäs välinettä siihen enää tarvitaan?
Ilmoita asiaton viesti
Kun mennään Suomesta itään, etelään, ja nykyään kaiketi myös länteen, taloudellista toimeliaisuutta kyllä löytyy. Virkamiestaloutemme on pelannut itsensä paitsioon, josta eteenpäin päästään vain Kreikan tietä.
En tiedä, kannattaako edes enää puhua Suomen talouspolitiikasta. Budjettiesitys lähtee ensi kuussa Brysseliin hyväksyttäväksi. Toivottavaa tietysti olisi, jos Merkel ja kumppanit painaisivat virkamiehillemme käyttörahaa – velaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Oikein Jouni. Montako kertaa Suomen kansalle on kerrottu valtamedian sivuilla, että budjettimme kiidätetn komission takastukseen ja saattaa, jopa hyvin todennäköisesti, tulee takaisin punakynämerkinnöin ?
Ei taida pettukansa näitä ”itsenäisyyden” varjopuolia käsittää! Komission troikka on jo meilläkin siitä ei pääse yli eikä ympäri.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä jos ruvettaisiin taas ite leipoon leipämme jollei sentään vallan petusta niin viljasta,joka kasvaisi omillakin pelloilla.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minä sen varmaankin ”valtamediasta” luin. On kieltämättä hassua, ettei tuosta asiasta oikein uskalleta keskustella. Onhan nyt herran jestas selvää, että velallisen taustat selvitetään lainatiskillä.
Valtio ei voi pysyä itsenäisenä, jos se sitoutuu yli kantokykynsä. Velkojat ottavat yli ja tekevät sellaista talouspolitiikkaa kuin haluavat. Älä pelkää, kyllä jossain Berliinin konttorissa Suomestakin huolta kannetaan : D
Ilmoita asiaton viesti
Tätä minäkin kerroin, että tällä tavoin jatkamalla tulee se seinä eteen. ”Kreikan tieltä” löytyvät sitten vallankaappaukset, marionettihallitukset, malariat (no ehkä täällä tuberkuloosi), pöyristyttävät työttömyyslukemat ja uusnatsit.
Siis minä ehdotan ihan vakavissani omaa itsenäistä rahapolitiikkaa, tai edes sitä, että Euroopassa ruvetaan toteuttamaan parempaa rahapolitiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Kreikan tiellä on tutka, vastaantulijat varoittavat siitä valoillaan. Niin tehtiin Suomessakin vielä 1980-luvulla. Tuo asenne pelastaa kreikkalaiset.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti. Ketkä heitä on ryöstänyt?
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa ollaan siirrytty laajalti automaattiseen kameravalvontaan, joten poliisien pitämät tutkaratsiat ovat käyneet niin harvinaisiksi, että tuo hieno kansanperinnekin on katoamassa.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi myös sirtyä robottiautoihin jotka ajaisivat ylinopeutta jotta poliisi voisi kuluttaa energiansa niihin, ja jättää tavalliset kansalaiset rauhaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on itseensä sahannut jalkaansa, sillä meidän poliitikot ovat luuleet että veronkorotukislla kulutuksen, voidaa paikata valtion kassa. Tämä kun ei toeudu, vaan jäädää pitkälle budjetoiduista, ositaa sen veronkortusten kannattavan huonmmin mitä samaiset verot olisivat tuottanee enne korotusta. Eli valtion verokorotus linja on ollut tuhoisa, sillä se on pysäyttänyt koko kysynnän, sekä tehnyt Suomesta vero kilpailussa häviäjän, sillä Hallitkuselta on kokonaa jäänyt huomioimatta ihmisten kulutustottumusten muutos, jossa he vertaavat netin välityksellä hinnat.
Se mistä puhuit valuuta arvon devalmoimisesta, niin ennmin kannatais nämä kulutusverot laskea rajusti, samalla julkinen hallinto sopeuttaa. Joka väliaikasesti nostais työttömyyttä, mutta niiden vaikutus olis pienenpi, kuin mitä näistä turhista työntekijöistä hallinnossa on. Sillä valtoin on saatava velkaantuminen loppumaan, ainoa keino tässä on hyvin voimaksa saneeraus hallinnon väliportaassa. Sekä kuntien yhdistäminen, jotta saamme viisaaman kokoset kunnat, jolloin myös kuntasektrorin 5 vuoden irtisanomis suoja puretaan. Jolloin samme myös kunnat saneerattua tehokkaasti, sillä millään muulla loppupeleissä ei ole merkitystä kuin palveluilla, sillä kuka ne tuottaa ei ole merkitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Minä ehdotan ihan tosissani rahan lopettamista. Globaalisesti.
Huomattavasti parempi vaihtoehto kuin valuuttasota.
Siihen se sota kumminkin loppujen lopuksi johtaa. Raha tippuu taivaalta.
Ilmoita asiaton viesti
– ”Karsitaan siitä julkisesta sektorista vasta sitten, kun tilanne on sellainen, että irtisanotut julkisen puolen työntekijät päätyisivät helposti yksityiselle puolelle.”
Noinhan sen teoriassa pitäisi mennä, mutta käytäntö on (ainakin minut vakuuttavalla tavalla) osoittanut, että noin se ei ikinä koskaan milloinkaan tule menemään. Julkista sektoria leikataan vasta äärimmäisen pakon edessä, ja silloinkin aivan vääristä paikoista.
Ilmoita asiaton viesti
Ja kyllähän se menee, kun yksityinen puoli tarvitsee työvoimaa. Se lyö tiskiin niin kilpailukykyiset palkat, että moni vaihtaa julkiselta yksityiselle ihan omasta vapaasta tahdostaan.
Ilmoita asiaton viesti
Yksityinen sektori tarvitsee lähivuosina muutaman venäjän taitoisen taksikuskin, croupierin ja tarjoilijan. Niihin hommiin ei virkamiehiä haluta eikä palveluammatteihin muutenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
No, jos tuolla saadaan mielestäsi ongelmat ratkottua niin ei muuta kuin tekemään.
Jos ei riitä niin palataanko vasta sitten minun ehdotukseni pariin?
Toivottavasti aika sitten riittää.
Ilmoita asiaton viesti
Jos törmään Merkeliin tai Barrosoon niin lupaan mainita ehdotuksestasi. OK?
Ilmoita asiaton viesti
Historiasta ei ainakaan viimeisen kolmenkymmenen vuoden ajalta löydy tukea tuolle väitteelle. Veronmaksajain keskusliiton tilastosta näkyy, että vuodesta 1987 valtion menot ovat lähes poikkeuksetta koko ajan vain kasvaneet ja kasvaneet. Tuolle ajalle mahtuu kuitenkin vähintään kaksi nousukautta, jolloin tilanne oli kuvaamasi kaltainen, eli palkat yksityisellä sektorilla nousivat huomattavasti ja porukkaa siirtyi yksityiselle puolelle töihin. Silti euroissa mitattuna julkinen sektori vaan paisui ja paisui käytännössä koko ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Kunhan sitä on varaa ylläpitää. Minä haen niitä humaaneja ja toimivia keinoja tähän. Esimerkiksi muutama vuosi sitten julkisen sektorin paisunnastaan huolimatta valtion talous oli ylijäämäinen.
Ilmoita asiaton viesti
” porukkaa siirtyi yksityiselle puolelle töihin. Silti euroissa mitattuna julkinen sektori vaan paisui ja paisui käytännössä koko ajan.”
Porukka siirtyi yksityiselle sektorille ulkoistettuna. Uusi yksityinen sektori kustannettiin (ja maksetaan edelleen) julkisista varoista, lisänä vielä yrittäjien välistä vetämä siivu.
Perusvirhe on se että lakisääteisiä ”palveluja” ulkoistetaan. Pahinta korruptiota mitä julkisella sektorilla voi olla. Tulee aina kalliimmaksi veronmaksajille.
Ilmoita asiaton viesti
No jaa, kyllähän esim. lääkäreiden kohdalla näkee, mihin se kaikki johtaa. Hypätään yksityiselle töihin, kurjistetaan kunnallinen terveydenhuolto ja rokotetaan oikein urakalla pulaan joutunutta kuntaa niin, että varmasti voittoa siirtyy välistävetäjälle.
Ei onnistu niin kuin Strömsössä se, että julkista palvelua alasajamalla synnytetty yksityinen työpaikka säästäisi yhtään. Ja toiseksi, sellainen palvelunmuutos suosii hyvätuloisia, niitä joilla on varaa maksaa – tässä esimerkissä yksityislääkärille.
Köyhät kyykkyyn -menetelmä tuo julkisen palvelun alasajo. Sitä en mene väittämään, etteikö julkisen työtavoissa ja etenkin byrokratiassa olisi karsimisen tai järjestelyn varaa, välijohtajia kun ei tässä maassa saa vaihdettua suorittajiin, niihin jotka raatavat hiki hatussa. Ei muuten saa yksityiselläkään puolella.
Työttömäksi peukalonpyörittäjäksi ja verorahoin elätettäväksi ne julkiselta poispotkitut silti joutuvat.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin he jäävät työttömiksi omasta vapaasta tahdostaan, jos kysyntää työvoimalle kuitenkin on. Kyllä minäkin olen käynyt aikuiskoulutuksessa hakemassa uutta tietotaitoa. Sitä tarvittiinkin jonkin aikaa. Sitten taas on tilalle tullut muuta.
Sillä tavalla ei oikein voi enää asennoitua, että yhtä työtä tehdään nuoresta eläkeikään asti.
Enkä minä näe siinä mitään väärää, että jos varakkaat haluavat maksaa ylimääräistä siitä, että he käyttävät yksityistä terveydenhuoltoa. Kunhan sitten muistetaan verottaa yksityisen terveydenhuoltopalvelun voittoja.
Näillä työttömyysluvuilla ei pitäisi olla uhkaa siitä, ettei julkisellekin puolelle olisi tarvetta vaikkapa lääkäreistä ja sairaanhoitajista.
Ilmoita asiaton viesti
HM: ”jos kysyntää työvoimalle kuitenkin on”
Entäs kun ei ole, niin kuin tällä hetkellä? Et voi edellyttää että työntekijät hyppivät aallonharjalta toiselle loputtomalla uudelleenkoulutuksella.
Mitä yksityiseksi luisuvaan julkiseen terveydenhuoltoon tulee, kun suuntaus on tuo, julkinen puoli rapautuu ja kunnat on pakotettu maksamaan välistävetäjille. Kun suuntaus jatkuu, on edessä julkisen puolen alasajoja eri kunnissa, ja se jos mikä tulee kalliiksi. Kun verovarat ehtyvät (osin siksi), jätetään köyhät lopulta kitumaan kotiinsa ja terveyttään saavat hoitaa vain rikkaat.
Ilmoita asiaton viesti
Voi herrajestas sentään! Mitäpä jos nyt lukisit ensin tuon avauksen?
Siinä nimenomaan mainittiin, että juuri nyt ei ole hyvä idea ruveta karsimaan julkista sektoria. Ja nimenomaan siksi, ettei nyt ole käsillä työvoimasta pulaa. Työvoimassa on runsaasti tarjontaa. Nyt pitää saada se kysyntäpuoli kuntoon, ja siihen hain ratkaisua.
—
Ja tämän kirjoituksen tarkoitus ei ollut jumittua terveydenhuoltoon, mutta tässä on ohjeistukseni:
Ajetaan rinnakkain sekä yksityistä, että julkista terveydenhuoltoa. Määrärahoja jaetaan tasan sen mukaan kuin mitä niissä on asiakkaita, siis potilaita. Potilaat saavat aivan itse päättää, kumpaa käyttävät.
Sitten varakkaille voidaan tehdä ihan täysin omasta pussista maksettava tilausterveydenhuolto, joka ei kuormita perusterveydenhuoltoa millään tavoin. Nämä sitten laskuttavat potilaitaan sen mukaan kuin ovat osapuolten välillä keskenään sopineet. Senttiäkään ei tule julkisista varoista tähän tukea.
Ilmoita asiaton viesti
No herranjestas!
Löysää jo pipoasi, kai kommentteihisi saa sentään vastata? Vaiko eikö?
Ilmoita asiaton viesti
Saa, mutta on jokseenkin outoa, että avauksessa mainitut olosuhteet ja niiden muuntaminen sivutetaan täysin. Ja sitten ruvetaan inttämään.
En kyllä nukkunut kovin pitkään, kun eilen meni vain 21h töiden parissa, joten voin olla hieman tavallista kärttyisämpi tällaiselle olkiukkointtämiselle.
Ilmoita asiaton viesti
Koko ajanhan sitä on leikattu, tosin ihan vääristä paikoista.
Ilmoita asiaton viesti