Omistajasavustus ja -ohjaus

Julkinen sektori, siis kunta tai valtio, voi olla suoraan omistajana erilaisissa yhtiöissä. Omistajien ääni tulee esille yhtiökokouksissa. Yksi yhtiökokous tilikaudella on sääntömääräinen. Siinä käsitellään monia asioita, kuten maksettavista osingoista, yhtiön hallituksen vastuuvapaus ja yhtiön hallituksen nimeäminen seuraavalle tilikaudelle. Tähän yhtiön hallituksen koostumukseen päätti ministeri virkamiehineen ottaa kantaa jäänmurtajayhtiössä.

Kyse on siis omistajan äänen tuomista esille, ei sen ihmeellisempää. Kokonaan toinen asia on, kannattaisiko kiukuttelumielessä potkia kärkinimiä pihalle yhden rikosilmoituksen vuoksi.

Potkumahdollisuudesta muistuttaminen tehosi varmasti niin kuin omistajaohjauksesta vastaava taho toivoi. Tällä tavalla ohjataan, valinnan vapauteen ei puututa, mutta seuraamukset tuodaan esille. Tismalleen samalla logiikalla edustajat Mustajärvi ja Yrttiaho lensivät pihalle Vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä. Heillekin oli kerrottu, että jos ei löydy oikean väristä namiskaa tietyssä äänestyksessä niin lähdön hetki koittaa.

Potkuilla ”uhkaaminen” ei siis ole asian pointti, vaan se, millä perusteilla näin lähdetään toimimaan. Omistaja laski riskit siitä, miten rikosilmoitus voisi päättyä. Joko siitä nousee syyte tai ei. Omistaja ei varmastikaan laskenut sitä, että asia tulee julkiseksi; eikä varsinkaan tullut ajatelleeksi sen mahdollisia seuraamuksia. Seuraamus oli lopulta ministerin vaihtuminen.

Olen toki ulkopuolinen, mutta kerrottakoon se, ”miltä asia näyttää”. Näyttää siltä, että henkilökohtainen vakaumus ja mielipide ohitti tasavaltamme hallituksen yhdessä sopiman linjauksen tehdä kukoistavaa liiketoimintaa. Tässä mielessä potkuista muistuttaminen näyttää väsyneen tenavan kiukuttelulta.

Toivottavasti tämä ”kiukuttelu” jää ministerivaihdoksen jälkeen yksittäistapaukseksi. Toivottavasti se ei myöskään pelota vastaisuudessa vastuuvelvollisia toimimaan sovittujen strategioiden mukaisesti arkajalkailemalla. Jos yhtiön kärkipäätä pitää tuulettaa asiaperustein niin on uskallettava käyttää omistajan ääntä.

Siitä ei tule mitään, että milloin minkäkin oikun vuoksi pistetään koko paketti pellolle. Jossain vaiheessa – kenties jo kerrasta – tilalle joudutaan nimeämään porukka, jolla ei ole riittävää asiantuntemusta toimialalta, yhtiön johtamisesta tai muusta ratkaisevasta seikasta.

Ei siis savustusta ohjauksen sijaan, kiitos.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu