Opas sisälukutaitoon

Uusi Suomi uutisoi Tieto Oyj:n uusista YT-neuvotteluista. Firma on ollut näissä kuvioissa ennenkin. Suomesta on lähdössä taas 350 työpaikkaa. Vilkaisin nopeasti uutisen mukaista perustelua:

Tiedon mukaan vähennyksillä on tarkoitus parantaa hintakilpailukykyä…”

Hintakilpailukykyä parannetaan joko ulkoisella tai sisäisellä devalvaatiolla. Ulkoisella valuutan ulkoinen arvo putoaa, jolloin sisämarkkinoiden nimelliset tulot eivät muutu. Tuontihinnat nousevat, mutta eihän se meidän tilannetta muuta: nytkin tuonti on romahtanut. Ulkoisen devalvaation (tai devalvoitumisen) jälkeen Suomeen on huokeampi investoida ulkomailta, luoda Suomeen työpaikkoja.

Sisäinen devalvaatio on tie, jota Tieto Oyj:kin tuossa toteuttaa. Koska valuuttamme arvo ei voi ulkoisesti pudota Suomen taloustilannetta vastaavalle tasolle, vaan se komppaa Saksan menestyneempää taloutta, niin jäljellä ei ole muuta kannattavuuden parantamiseksi kuin kenkiä porukkaa pellolle, ja kasata näiden työt jäljelle jääneiden kanssa loppuunpalamista odottaen.

Tämä on hyvin valitettavaa, että hallituksemme on pakottanut Tiedon, ja monet muut suomalaiset yritykset, tällaiseen tilanteeseen. Toisinkin voisi toimia.

susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen toiminut vuosia freelance-toimittajana Suomessa ja Kreikassa. Olen makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija 2/2022 -.

Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: kts. eduskunnan verkkosivuilta sähköpostiohjeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu