Opas sisälukutaitoon
Uusi Suomi uutisoi Tieto Oyj:n uusista YT-neuvotteluista. Firma on ollut näissä kuvioissa ennenkin. Suomesta on lähdössä taas 350 työpaikkaa. Vilkaisin nopeasti uutisen mukaista perustelua:
”Tiedon mukaan vähennyksillä on tarkoitus parantaa hintakilpailukykyä…”
Hintakilpailukykyä parannetaan joko ulkoisella tai sisäisellä devalvaatiolla. Ulkoisella valuutan ulkoinen arvo putoaa, jolloin sisämarkkinoiden nimelliset tulot eivät muutu. Tuontihinnat nousevat, mutta eihän se meidän tilannetta muuta: nytkin tuonti on romahtanut. Ulkoisen devalvaation (tai devalvoitumisen) jälkeen Suomeen on huokeampi investoida ulkomailta, luoda Suomeen työpaikkoja.
Sisäinen devalvaatio on tie, jota Tieto Oyj:kin tuossa toteuttaa. Koska valuuttamme arvo ei voi ulkoisesti pudota Suomen taloustilannetta vastaavalle tasolle, vaan se komppaa Saksan menestyneempää taloutta, niin jäljellä ei ole muuta kannattavuuden parantamiseksi kuin kenkiä porukkaa pellolle, ja kasata näiden työt jäljelle jääneiden kanssa loppuunpalamista odottaen.
Tämä on hyvin valitettavaa, että hallituksemme on pakottanut Tiedon, ja monet muut suomalaiset yritykset, tällaiseen tilanteeseen. Toisinkin voisi toimia.
Niinpä, tämä on sitä euron tuottamaa ihanuutta. Saksa on hyvillään kun se on hyötynyt eurosta muiden maiden kustannuksella. Tämä jatkuu todennäköisesti ainakin niin kauan kuin Saksa alkaa näyttämään ’tappiolukuja’ jolloin ehkäpä katsovat parhaimmaksi sanoa ’heippa’ euromaille. Suomi on todella hankalassa raossa kun yksin ei voi tehdä mitään euron suhteen vaan on jtkettava tätä sisäisen devalvaation tuomaa antia. Siispä jatkossakin yhtiöt tulevat toteuttamaan yt-neuvotteluja.
Ilmoita asiaton viesti
Saksalla on liian paljon pelissä poistuakseen. Tämän selittää IFO instituutin professorin Hans Werner Sinn:
http://www.youtube.com/watch?v=TFWEf81qlhU
Ilmoita asiaton viesti
Saksa ottaa keuliinsa joka skenaariossa. Kyse on nyt suomalaisten positiosta: otetaanko mekin, vai emmekö ota.
Tieto Oyj näyttää – monen muun ohella – että tällä linjalla kyllä otamme.
Ilmoita asiaton viesti
En täysin ymmärrä millä tavalla hallitus on pakottanut, jonkun yrityksen tekemään tuon kaltaisen ratkaisun. Tietokin kuuluu näihin yhtiöihin, johon valtiolla on omistusta, mutta ei se voi olla hallituksen tarkoitus, että täällä olisi entistä vähemmän palkastaan veroja maksavia kansalaisia.
Mutta millä tavalla yhtiöissä voitaisiin muutoin kuin henkilökuntaa vähentämällä pitää yritys tuloksellisesti kannattavana. En pidä näistä ratkaisuista, joissa ensimmäisenä ilmoitetaan henkilöstön vähennyksistä. Ja millä tavalla tällainen ratkaisu hintakilpailukykyä parantaa, sitä en ymmärrä ollenkaan. Ryhtyykö yritys, sen jälkeen kun on pistänyt työntekijöitä satamäärin ulos, myymään konsulttejaan alhaisemmalla hinnalla, niille jotka heidän palveluitaan vielä tarvitsevat. Ei kuulostaisi järkevältä. Mitä tällä hintakilpailukyvyllä sitten tarkoitetaan? Ei tässä tapauksessa mitään, on haluttu ottaa kustannussäästöjen sijasta sana käyttöön, kun kysymyksessä on ylikapasiteettia.
Kaiken lähtökohta on kuitenkin kysynnän puute, joten ei ole mahdollista tarjota vapaana olevalle resurssille työtä ja sehän näkyy pian tuloksessa.
Mutta pystyisikö mikään yritys selviytymään, tilanteesta muulla tavoin kuin potkut antamalla. Onko kukaan miettinyt sitä mahdollisuutta, että kustannusrakennetta ja kustannuksia muutettaisiin tilapäisesti toisenlaiseksi ja toisella tavalla, jottei potkuja tarvitsisi antaa. Myyväthän kaupatkin alennusmyynnissä sellaista tavaraa ulos, josta on päästävä eroon halvemmalla, jotta isompaa tappiota ei syntyisi sen pois heittämisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos yritys on vaikeuksissa niin syytetään rahaa. Eihän siinä ole mitään järkeä. Jos myyntiä ei ole tarpeeksi, yritys joutuu vähentämään menojaan tai se kaatuu. Ei se sen monimutkaisempaa ole.
”Oma” valuutta ei auttaisi yhtään yritystä eteenpäin.
Ilmoita asiaton viesti
Hmmm… Vai että hallitus on oikein pakottanut… jos firma vähentää 770 joista Suomessa 350 niin tokihan kyse on suomalaisen työn ylihintaisuudesta? Kissan viikset. Tieto on ennen kaikkea julkisen sektorin hovihankkija tietojärjestelmissä ja se kärsii julkisen sektorin vaikeuksista melko suoraan. Eli sen pääasiakkaat supistavat koko ajan hankintojaan ja olisi suoranainen ihme, ellei sen pitäisi tehdä supistuksia.
Se että yli puolet vähennetään muualta kuin Suomesta viittaa myös vahvasti siihen, ettei tällä ole juuri mitään tekemistä ounastelemiesi syiden kanssa. Markkinat menevät alta, mutta ei hintatason takia vaan ihan muusta syystä.
Sisäisen devalvaation tarve voi olla totta tietyillä aloilla, mutta Tieto ei toimi sellaisella.
Ilmoita asiaton viesti
Olen käsittänyt, että irtisanomiset poikkeuksetta parantavat kilpailukykyä ja nostavat osakekurssia. Ilmeisesti kuitenkin rohkeutta puuttuu, koska eivät irtisano jokaista työntekijää. Silloinhan tuottavuus lisääntyisi kaikkein eniten ja pääsisi ihan maailmanluokan toimijaksi varsin yksinkertaisella toimenpiteellä.
Ilmoita asiaton viesti
Devalvointi on helpoin tapa jakaa kansalaisille kurjuutta, mutta huono keino pitämään elintasoa yllä. Rahan arvon heikentäminen käy etenkin köyhän kukkarolle 🙁
Ilmoita asiaton viesti
Irtisanomisethan eivät jaa kansalaisille kurjuutta?
Ilmoita asiaton viesti
Valuuttakurssin avulla tapahtuva sopeuttaminen ei vääristä työn ja pääoman välistä suhdetta. Lisäksi vältyttäisiin kokonaiskysynnän romahtamiselta. Sisäinen devalvaatio (palkkojen lasku, massatyöttömyys) aiheuttaa kokonaiskysynnän romahtamisen. Tällöin pääosin sisämarkkinoita palvelevat yritykset menevät ympäri ja lopulta asuntojen arvo putoaa niin paljon, että pankitkin menevät ympäri. Kuka tietää mitä kauhuja 90-luvulla olisi vielä koettu, jos ei olisi ollut pakko devalvoida ja lopulta kelluttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt jos Suomessa otettaisiiin markka valuutaksi niin voi sitä itkun määrää mikä siitä seuraisi esim. Asuntovelallisille. Päästäisiin ojasta allikkoon:-)
Ilmoita asiaton viesti
Pitänee paikkansa jos kupla puhkeaa
Ilmoita asiaton viesti
Tähänkin on mahdollista vaikuttaa lainsäädännöllä. Asuntovelalliselle tulisi mahdollistaa henkilökohtainen konkurssi, josa pankki saa asunnon ja velka nollaantuu. Ex velallinen voi sitten aloittaa tyhjältä pöydältä uudestaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ajatteletko tässä euroeroa siten, että kaikki euromääräiset vastuus säilyisivät sellaisenaan. Eli hoitaisimme eurovastuut pois markoilla, joiden arvon voisi ainakin alkuvaiheessa odottaa putoavan euroon nähden?
Ilmoita asiaton viesti
Mistään sellaisesta asuntokuplasta joka koettiin 80-luvun lopulla ei voida puhua. Ostin nykyisen omakotitalon -87 syksyllä, reilun vuoden päästä olisin saanut siitä myymällä n. 40% enemmän mitä maksoin.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin on unohtunut tuottavuuden nousu. Se on ainoa pitävä keino hintakilpailukyvyn parantamiseksi pitkällä tähtäimellä. Valuutan arvon muutoksilla ja työntekijöiden hiostamisella saadaan vain väliaikaisia tuloksia.
Ilmoita asiaton viesti
”Väliaikainen tulos” kelpaa vallan hyvin väliaikaiseen kriisiin. Mutta jos se ei kelpaa niin on sitten tämä irtisanomistenkin tie olemassa. Sopii valita aivan vapaasti näistä kahdesta. Minä valitsisin toisin.
Ilmoita asiaton viesti
Voit itse miettiä kummassa systeemissä tuottavuus nousee paremmin. Sellaisessa, jossa valuutan arvo vastaa talouden perusteita ja antaa tilaa erikoisempiakin toimenpiteitä varten, jos oikein synkeät skenaariot toteutuvat. Vai ehkäpä sellainen growsterity talous, jossa kysyntäsokit saattavat kaataa elinkelpoisia taloudellisia rakenteita noin vain.
Ilmoita asiaton viesti