Tavoite ja sen toteutus

En usko joutuvani linkkaamaan niitä lukuisia lähteitä, joissa moni eurojohtaja talouskomissaarista eri maiden pää- tai valtiovarainministereihin ovat maininneet kuinka tärkeää on rikkoa tuhoisa linkki pankkien ja valtioiden väliltä. Tästä saa vaikutelman, että tämä kytkös rikottaisiin. Siitä tulee tavoite.

Euroalueen pankkien taseissa oli valtiolainoja vuoden 2011 lopussa 4,2 prosentin edestä. Tämän vuoden elokuun lopussa 5,6 prosenttia. Kytkös on siis keskimääräisesti vain yltynyt.

Ongelmamaiden kohdalla tilanne on hurja. Siellä yksityiselle sektorille luotot ovat tyrehtymään päin. Italian pankkien sijoitussalkku näytti vielä vuonna 2009, että Italian valtiolainoja oli noin 200 miljardia euroa. Paria vuotta aiemmin määrä oli hieman alle 200 miljardia. Vuoden 2009 kohdalla tapahtui jotain aivan mystistä. Tällä hetkellä italialaispankeilla on valtiolainoja (pääosin oman valtionsa lainoja) taseessaan reippaasti yli 400 miljardin euron nimellisarvon edestä. Toisin sanoen vajaassa olympiadissa tuo määrä on yli kaksinkertaistunut. Muutamaa lyhyttä ajanjaksoa lukuunottamatta käppyrä on vieläpä aidosti kasvava.

Tämä kehitys ei nyt oikein vastaa sitä, mitä eurokraatit puhuvat. Pankeista on tulossa EKP:n bulvaaneja, jotka rahoittavat jatkuvassa alijäämäkierteessä olevia euromaita. Pankkien ”perinteinen tehtävä” on ollut toimia moottorirasvana: rahoittaa aloittavia ja laajentavia yrityksiä. Mahdollistaa kotitalouksien investoinnit. Nyt tätä toimenkuvaa ollaan muuttamassa.

Eipä tässä minulla muuten mussutettavaa olisi, saahan toisen valtion pankit pitää mitä tahansa velkaponzia pystyssä, mutta asia koskee meitä suomalaisia Suomen Pankin kautta.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu