Tavoite ja sen toteutus
En usko joutuvani linkkaamaan niitä lukuisia lähteitä, joissa moni eurojohtaja talouskomissaarista eri maiden pää- tai valtiovarainministereihin ovat maininneet kuinka tärkeää on rikkoa tuhoisa linkki pankkien ja valtioiden väliltä. Tästä saa vaikutelman, että tämä kytkös rikottaisiin. Siitä tulee tavoite.
Euroalueen pankkien taseissa oli valtiolainoja vuoden 2011 lopussa 4,2 prosentin edestä. Tämän vuoden elokuun lopussa 5,6 prosenttia. Kytkös on siis keskimääräisesti vain yltynyt.
Ongelmamaiden kohdalla tilanne on hurja. Siellä yksityiselle sektorille luotot ovat tyrehtymään päin. Italian pankkien sijoitussalkku näytti vielä vuonna 2009, että Italian valtiolainoja oli noin 200 miljardia euroa. Paria vuotta aiemmin määrä oli hieman alle 200 miljardia. Vuoden 2009 kohdalla tapahtui jotain aivan mystistä. Tällä hetkellä italialaispankeilla on valtiolainoja (pääosin oman valtionsa lainoja) taseessaan reippaasti yli 400 miljardin euron nimellisarvon edestä. Toisin sanoen vajaassa olympiadissa tuo määrä on yli kaksinkertaistunut. Muutamaa lyhyttä ajanjaksoa lukuunottamatta käppyrä on vieläpä aidosti kasvava.
Tämä kehitys ei nyt oikein vastaa sitä, mitä eurokraatit puhuvat. Pankeista on tulossa EKP:n bulvaaneja, jotka rahoittavat jatkuvassa alijäämäkierteessä olevia euromaita. Pankkien ”perinteinen tehtävä” on ollut toimia moottorirasvana: rahoittaa aloittavia ja laajentavia yrityksiä. Mahdollistaa kotitalouksien investoinnit. Nyt tätä toimenkuvaa ollaan muuttamassa.
Eipä tässä minulla muuten mussutettavaa olisi, saahan toisen valtion pankit pitää mitä tahansa velkaponzia pystyssä, mutta asia koskee meitä suomalaisia Suomen Pankin kautta.
Veit sitten jutunaiheeni.
Metkaa, että koko ajatus oli poistaa ns. doomloop ja sitä kautta lisätä mm. markkinoinen uudelleenintegroitumista. Tämä on ollut perusteluna mm. pankkien pelastamiselle, velkojen yhteisvastuullistamiselle tukihimmelien kautta, EKP:n riskien kasvattamiselle.
Doomloop eli valtion ja sen valtion pankkien välisen kohtalonyhteyden vahvistuminen on nyt toteutunut fakta.
Ilkeämielinen voisi kommentoida, että alkuperäisten toimien tarkoitus ei ollut parantaa doomlooppia tai lisätä markkinaintegraatiota, vaan yksinkertaisesti vain ja ainoastaan yhteisvastuullistaa Ranskan ja Saksan pankkileirien ottamat riskit koko euroalueen ja jopa IMF-jäsenmaiden niskaan.
Katainenhan jo markkinoi itseään komissaariksi lupailemalla Suomesta uusia tukipaketteja tarvittaessa, ainakin FT:n mukaan.
Lisää tämmöistä Eurooppaa.
Ilmoita asiaton viesti
Puolustaudun ryöstösyytösten edessä lieventävällä asianhaaralla: linkkasin sentään herrasmiesmäisesti toiseen kirjoitukseen, jossa oli perusteltu varsin seikkaperäisesti, mikä tämän teatterin osalta on meidän suomalaisten päänsärkymme.
Seuraavien askelmerkkien kanssa onkin mielenkiintoista nähdä:
FT:n Kataisartikkeli oli sangen huimaavaa luettavaa. Portugalin ja Kreikan lisäavuista ei olla keskusteltu. Arvatenkin siis tämä tuodaan teatraalisesti kansalaisille ”suurena yllätyksenä”. Sitten on kamala kiire ja hosu, koska heinäsirkat. Ackermann nauraa päin naamaa.
FT:n uutisessa diplot pitivät melko selkeänä merkkinä entistä hövelimmän linjan (sikäli jos Suomen linja enää voisi olla hövelimpi) johtuvan huor… siis Tyhmyrin sanoin ”markkinaponnistelusta” parempiin vakansseihin äärimmäisen hyvin toimivan yhteisvaluuttaunionimme saralla.
Toisaalta sekin on parempi, ettei enää edes teeskennellä olevan tiukkana kriisihoidossa.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta haluan siis ehdottomasti korostaa vielä, että tavoite, virallinen sellainen, oli kriisin leviämisen estäminen ja doomloopin purku.
Mikäli halutaan estää kriisin leviäminen, olisi varmasti kannattanut tehdä jotain muuta, kuten repäistä laastari irti (Kelluvat valuutat, velkaleikkaukset, pankkien pääomittaminen jos aiheellista) ja antaa asioiden järjestyä lyhyen ylimenoajan jälkeen.
Mikäli haluttiin estää doomloop, ei olisi pitänyt rakentaa LTRO-tyylisiä instrumentteja ollenkaan, vaan heti tehdä OMT ja silti toteuttaa nuo samat mitä yllä oli mainittu.
Mutta… mikäli tavoite oli jotain muuta, eli suomeksi itseisarvoisesti säilyttää euro ja kipata omat sijoitustappiot yhteisvastuuseen, juuri näin kuten on nyt edetty, olisi pitänyt tehdä.
Tämä ei mene SJP-osastolla jakeluun.
Ilmoita asiaton viesti