Hollande upottamassa itseään

Ranskan presidentti Hollande onnistui jotenkin menettämään suosiotaan aiemmasta, katastrofaalisen huonosta 26 prosentin lukemasta entisestään. Viime sunnuntaina miehelle mitattiin 23 prosentin suosiot. Kuten uroksien kanssa on tapana: tässä Hollandenkin tilanteen takana on nainen. Hän on 15-vuotias kosovolainen koulupinnari Leonarda Dibrani.

Dibrani on perheineen karkotettu takaisin Kosovoon. Raporttien mukaan perhe on huonosti kotoutunut ranskalaiseen yhteiskuntaan, vaikka on ollut laittomasti maassa jo vuodesta 2009. Teinityttö Leonarda on pinnannut koulusta. Ranskassa kenties jo ksenofobisiin teemoihin tarrautunut Kansallinen rintama on nyt mielipidemittausten mukaan piikkipaikalla. Hollande saattoi ajatella, että sisäministerinsä tiukan linjan mukaisesti hän menee itse lukemaan karkotuspäätöstään Ranskan televisiossa. Leonarda perheineen oli vain käyttökelpoinen kertakäyttöhyödyke taistelussa Kansallista rintamaa vastaan.

Veto ei ollut aivan onnistunut. Nimittäin sama presidentti on vatvonut lupaamaansa ”rikkaiden solidaarisuusveroa”, eikä valmista ole tullut. Lupauksistaan yksi toisensa perään on osoittautunut ranskalaisille tyhjäksi arvaksi. Kun suuren luokan asiat menevät päin seiniä, rupeaa presidentti puuttumaan yksittäisiin tapauksiin. Hollande toki muisti mainita, että Leonarda voi hakea turvapaikkaa, ja se hänelle myönnetään. Presidentti kuitenkin tarkensi, että näin vain Leonardan kohdalla. Muu perhe kökötelkööt Kosovossa tai jossain muualla, mutta ei Ranskassa.

Hollanden ansiot eivät siten mairittele. Sosialistipresidentistä kun on kyse voisi vasemmalle nojaavan Le Monden uutisoinnin kuvitella olevan lempeää. Aviisin otsikot huutavat kuitenkin auktoriteettipulaa.

Hollanden arvellaan kuvitelleen, että lähes puolitoista vuotta sitten virkansa alettua tämä eurosotku olisi taputeltu, koko euroalue kiitäisi kovassa nousukaudessa – ja että hän saisi paistatella päivää ”määrätietoisten toimiensa” purtua.

Toisin on käynyt: rikkaat suuntaavat pois Ranskasta, työttömyys on kohollaan, uudistukset ovat jääneet tekemättä ja kriisille ei olla löydetty päätepistettä.

Sitten ajatukset näin suomalaisena palaavat takaisin Suomeen. Herääkö ilkeä epäily siitä, että johonkin samanlaiseen ”talouskasvu hoitaa” -tyyliseen unelmaan ovat meidänkin hallituspuolueet tuudittautuneet?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu