Espanja nousi taantumasta – hurraa?
Espanjan pitkä ja viheliäinen taantuma on nyt siis virallisesti ohitse. Teknisesti taantuma määritellään vähintään kahden peräkkäisen vuosineljänneksen aikana tapahtunutta talouden supistumista, eli bruttokansantuotteen putoamista. Espanjan talous kasvoi kolmannella vuosineljänneksellä. Suuri vaikutus oli viennin kasvulla. Joko on aika korkata samppanjapullot ja juhlia EU:n talousstrategian satumaista onnistumista?
No, ehkei nyt sentään. Italian tilastokseskus Istat vihjaili, että Italian taantuma kyllä jatkuu. The Wall Street Journal on osuvasti koonnut sosiaalisen kriisin vaikutukset tukiohjelmiin ajautuneissa maissa. Tukirahoilla on todellakin ”autettu” Kreikkaa tai Kyprosta, kuten virallinen mantra kuului. Vai onko reilun kolmen vuoden aikana toteutettu tukiruletti nyt pelastanut meidän työpaikat, kuten toinen virallinen mantra kuului.
Pankkieliitti kiittää siitä, että suostuimme maksamaan heidän saatavansa. Kiitokseksi he nyt jarruttavat yritysten luototuksia ja pitävät työllisyystilanteen siten heikkona.
Ehdottiko joku, että toisinkin olisi voinut toimia? Vai oliko eurooppalaisten köyhdyttäminen kaikkien intresseissä?
Hallitus on väärän politiikkansa vanki.
Tässä näkökulmaa politiikan muihin osiin
http://harrikalaukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1…
http://harrikalaukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1…
Ja väärä politiikka näyttää kaikesta päätellen toistaiseksi jatkuvan. Kuka äänestää vielä sixpack-puolueita…?
Tai toisaalta, mistä näitä gallup-lukuja oikein tulee?
Ilmoita asiaton viesti
”Tai toisaalta, mistä näitä gallup-lukuja oikein tulee?” Niinkuin hyvin tiedät, niiltä tulee samasta satu-ja tarinatehtaasta, josta media nykyään ammentaa ”kansanvalistuksensa” ainekset. Päättäjien ja talouselämän propagandatoimistosta. Minä puolestani pidän viihdyttävämpänä vaikkapa Nalle Puhia. Tai erityisesti kansantarinoita Hölmölästä. Toisaalta niitäkin lukiessa tuppaa kateus nostamaan rumaa päätään. Niissä kun on edes Risto Reipas ja viisas Matti.
Ja sääli, kun enää ei voi edes todeta: Markalla saa niin monenmoista tilastoa.
Ilmoita asiaton viesti
Sunnuntai-FA maksaa 3,3€ tms.
Tilastot ovat toki markkaa kalliimpia lukijoille.
Ilmoita asiaton viesti
Espanjan hetkellinen talousnousu johtuu vain ja ainoastaan arabikevään jälkimainingeissa Egyptin, Tunisian ym. alueille kohdistuneen matkailun rajusta supistumisesta.
Espanja on ollut yksi turistivirran kääntymisen suurimpia hyötyjiä.
Myös Kreikka on saanut osansa siivusta.
Kaukomatkailu EU:n ulkopuolelle Suomesta ei lisäänny vastaavalla tavalla, koska ostovoima on jo nyt leikkaantunut, eikä tilanne lähivyuosina tuler paranemaan. EU:ssa matkustelu on halvempaa ja voihan siinä samalla katsella itselleen työpaikkaa, jos sattuisi löytymään.
Tätä ei voi millään laskea EU:n tai troikan ansioksi, ellei arabikevät sattumoisin ollut EU:n masinoima.
Osin em. syistä tuomme samalla enemmän espanjalaisia maataloustuotteita, koska appelsiinejä nyt sattuneesta syystä ei saa Egyptistä.
Seatin valmistus ja myynti tuskin on räjähdysmäisesti lisääntynyt, joten se ei selitä hetkellistä suhdannenousua.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyviä pointteja. Eikä tuo Espanjan talouskasvu nyt ole mitenkään riemuisan suurta. Arviolta 1,5 prosentin vuotuinen kasvuvauhti pitäisi löytyä, jotta tilanne paranisi.
Työttömyyskin siellä laski hieman, joskin suurimmaksi osaksi lyhyiden määräaikaisten työpaikkojen vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Monellako henkilöllä työllisyys parani?
btw. mikä on tietolähteesi? Itelläni http://www.ine.es/
Ilmoita asiaton viesti
Mille ajalle Espanjan nousu on mahdettu laskea? Tarkistelin pitkän ajan tilastoja, ja niiden perusteella Espanjalla on vielä yli 5% matkaa päästäkseen nollaan tuonnissa, Espanjan tuonti on miinusmerkkistä.
http://ycharts.com/indicators/spain_imports_of_goo…
Vienti ei ole mainittavasti kasvanut vuoden 2008 jälkeen
Export data http://ycharts.com/indicators/spain_exports_of_goo…
Sanoisin, että Espanjan tilastollinen ”talouskasvu” johtuu siis siitä, että tuonti on pudonnut. Mitä sitä mitään tuomaan kun espanjalaisilla ei talouskurin ja suurtyöttömyyden jäljiltä ole rahaa ostaa.
Ilmoita asiaton viesti
Se on totta, että tuonti on romahtanut. Sisämarkkinoiden kysyntä on aneemista. Hinta on ollut hirveä. Pahoin pelkään, ettei deflaatio tähän päälle (inflaatiohan syö velat, joten deflaatio paisuttaa niitä) – ja Eurooppa ajautuu 1848 kaltaisiin tapahtumiin.
Ilmoita asiaton viesti
Espanjan taantuma näyttäisi Taloussanomien kirjoitusten perusteella taittuneen jo elokuusta lukien (vanhemmat uutiskirjoitukset uuden alla esitettyinä). Näin mikäli on uskominen ulos kerrottuihin lukuihin. http://www.ine.es/en/prensa/cntr0313a_en.pdf
Tosin 0,1:lla ei vielä kovin pitkälle pötkitä jotta saavutetaan kiinni se taantuman aikana kertynyt notkahdus. Mutta ”toivossa on hyvä elää, sanoi lapatossu”.
Ilmoita asiaton viesti
Muistetaan se psykologinen merkitys. 🙂
Tosin, Italiassahan psykologia on tehonnut, ja euforia vallannut mielet. Tosiasioita se ei silti muuta mihinkään. Italiasta on tulossa varsinainen murhe. Ranska on toinen hälyttävä maa. Nämä tutut kreikat ja kyprokset nyt on jo menetettyjä tapauksia.
Ilmoita asiaton viesti
Sirpa, Lapatossulle seuraksi:) Espanjalle näyttäisi olevan tulossa parempi ensi vuosi
http://www.therecord.com/news-story/3838834-spain-…
eikä Italiallekaan (Istat) käännettä huonompaan
http://www.rttnews.com/2212028/italian-economy-pro…
Ilmoita asiaton viesti
Nyrkkeilijä, joka yhdessä erässä putoaa vain kerran kanveesiin edellisten erien aikana otettujen kahden luvunlaskun erätahtia sanoo hänkin, että tämä oli selkeästi parempi erä. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin Espanjalla näyttäisi olevan pitkän tähtäyksen suunnitelma miten sieltä kanveesista noustaan; osuin netissä tähän kun muistelin nähneeni yllä mainitun Seatin lisäksi jossain konemessuesitteessä pelloillakin kulkevia espanjalaisia ajopelejä:
http://knowledge.wharton.upenn.edu/article/spains-…
Ilmoita asiaton viesti
Suunnitelmissa ei ole mitään vikaa. Eri asia on, voiko kaikki euro- tai EU-maat nousta kanveesista vientiä lisäämällä? Kelle ne vie, jos kaikkialla on tavoitteena positiivinen vaihtotase?
Koska ”euron hajoamispelot” ovat hälvenneet, niin euron arvo nousee – mikä taas hyydyttää tuota vientiä. En sanoisi tämän olevan vielä ohitse, vaikka Espanjan talous nyt raketoisikin käsittämätöntä 0,1 prosentin kvartaalitahtia.
Ilmoita asiaton viesti
Etenkin bric-maiden markkinoille näkyvät pyrkivän, kuten kaikki muutkin. Ja kaiketi Brasilian lisäksi muillekin E-Amerikan markkinoille, niissähän Espanjalla on kielietu.
Kvartaali kerrallaanhan tässä ollaan ihmetelty mihin suuntaan ollaan menossa, ja ihmetellään edelleenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Palkkoja alennettu ja vienti vetää vähän paremmin
”During the crisis, especially over the last three years, not only has the quality of Spain’s products continued to increase, but production costs have dropped, especially because of the reduction in its labor costs. In part, this is what has reestablished Spain’s competitiveness from the viewpoint of prices. This has also enabled Spanish companies to have higher margins so they can deal with the higher demands [necessary] for competitiveness at the international level.”
Ilmoita asiaton viesti
Seija,mitenkähän on? Nimittäin kyseessä taitaa olla pelkkään odotukseen perustuva tuloksen paremmuus. Se ei vielä lapatossulle paljoa anna. Toivoa toivon perään, jota on esitetty jo kahden vuoden ajan. Espanjan suuri työttömyys ei kyllä suuria toiveita anna ja kun vielä huomioidaan että lomakausikin ohitetaan. Tilapäistä taitaa olla.
Odotas Seija kun Espanjankin pankkien stressitestit tehdään. Toivottavasti kertovat totuuden eikä peitellen kuin edelliset on tehty.
Ilmoita asiaton viesti
Sirpa, ainahan voi tapahtua jotain ennalta arvaamatonta, mutta siihen suuntaan Bloombergkin oli kallistunut tutkittuaan ennusteet/niiden keskiarvon liudalta ekonomisteja.
Meinaatko että pahempaa on kuitenkin tulossa:)
Ilmoita asiaton viesti
Seija, joo tuollaista ennustusta olen pankkien vakavaraisuuden suhteen jostain lukenut. Oliko peräti kymmenien mrd:ien vajausta ennusteltu? Olikohan yksi noista pankeista se jonka rakennukset näyttäisivät kaatuilevan jo nyt ihan näkyvästi. 😀 Kun maalla itsellään ei ole varaa hoitaa pankkejaan, niin EVM:n kimppuun sitten. Se taitaa tietää Suomenkin kohdalla lisäpanostusta EVM:ään. Mutta eihän hallituksen hätä ole tämännäköinen, sillä ovathan jo päätöksen puolueiden voimin tehneet, joten ei kun lisää velkaa veronmaksajien piikkiin. Huom. eikä Espanja ole ainoa rahanpyytäjä.
Niin enkä kyllä usko vielä tällä syömällä maankaan talouden vahvistuvan omin toimin vielä muutamaan vuoteen. Tilanne on paremminkin toivotaan toivotaan,
Ilmoita asiaton viesti
Sirpa, en ollut seurannutkaan kun ko. testaukseen on vielä aikaa, mutta Draghi näkyy sanoneen noin viikko sitten että antaa kaatua jos on aihetta – ilmeisesti ei enää ole odotettavissa sellaista dominoefektiä kuin Lehman Brothersin kohdalla.
“Banks do need to fail” to prove the credibility of the exercise, Draghi said in a Bloomberg Television interview with Francine Lacqua in Frankfurt, after the ECB published plans for its bank-asset check. “If they do have to fail, they have to fail. There’s no question about that.”
http://www.bloomberg.com/news/2013-10-23/draghi-sa…
Ilmoita asiaton viesti
Kuulostaa tutulta tuo ajatus ”freedom to fail” 😉
Ilmoita asiaton viesti
Se ”ei enää ole dominoefektiä odotettavissa” tarkoittaa suomeksi sitä, että riskipositiot on saatu siirrettyä Saksan ja Ranskan pankkien kirjoista euroalueen pelastushärvelien taseisiin ja jäsenvaltioiden ristitakauksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Prosentin laskun jälkeen yhden prosentin nousu on edelleen alkua pienempi määrä…
Ilmoita asiaton viesti
Ja entäs se Espanjan jättityöttömyys? Ottaako ne mallia Suomesta ja lakaisevat sen piiloon maton alle, kuten meillä tehdään?
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkea ei voi saada. Espanjassahan on pitkälti toteutettu sisäisen devalvaation suunnitelmaa: kaikki vähänkin priimatasosta jälkeen jääneet työntekijät potkitaan pellolle. Näin saadaan suhteellinen tuottavuus kuntoon. Kapasiteetti käy vajaateholla, ja sosialiturvamaksut leviävät käsiin. Ja jos niitä tulonsiirtoja ei hoideta, lähtee väki joko pois maasta tai rupeavat rikollisiksi.
Espanjan julkinen velka se vain kiipeää ylös, tästä pökerryttävästä ”talouskasvusta” huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Espanja lakaise työttömyyttä piiloon, sillä siihenkin on ratkaisu: http://m.iltasanomat.fi/tyoelama/art-1288537656829…
Eduskunnassa muuten kuiskaillaan, että Kreikka tarttee uuden tukipaketin jo ennen Joulua.
Ilmoita asiaton viesti
Seppo, kukas tuollaista on kuiskutellut? Ihanko tarkoittaa uutta rahaa vai entisten tukipakettien maksuohjelman lykkäystä hamaan tulevaisuuteen? Ministeri Urpilaiselle tietää lisää neuvoteltavaa mikäli uutta rahaa pitää ajkaa, sillä ne vakuudet.
Ilmoita asiaton viesti
Eero Reijonen Liperissä pidetyssä yrittäjäjuhlassa. Valtiovarain ministeriöstä saatuihin tietoihin nojaten Reijonen arveli uuden tukipaketin tulevan vielä ennen Joulua. Lähde sanomalehti Outokummun Seutu.
Ilmoita asiaton viesti
Annetaan vaan paljon rahaa, mehän tienataan sillä 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Viime joulukuussa Frankfurter Allgemeine oli vielä huolissaan
Barcelona exports 50Mrd.€ vuodessa, muu Espanja Barcelonaan 25Mrd€ vuodessa ja valtiovelkaa 600Mrd.€ ollaan kaiketi nyt nostamassa 100Mrd€lla (Espanjan sis. tilanteesta luvut luotettavampia [Barca on Katalonia])
Taantuma on kaiketi kukistettu velalla. Salvador Dalin hylkeeksi maalaaminen sanomalehtikuvaan mahd. aiheutti / maksoi Frankfurtin Espanjalle velkakirjojen reaalistamisen.
Psykologia on valtava kirous kaikkialla missä sitä esiintyy. Luultavasti myös Italiassa, joka ilmeisesti saa Kreikalta jeesauksen vastineeksi psykologiaa Freudin planktontieteestä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä ja lyhyt muistus mittasuhteista, jotka tuppaavat unohtumaan.
Olisimme voineet oppia muiden virheistä. Olisimme voineet oppia omista virheistämme. Nyt on menossa vaihe, jossa voisimme oppia kantapään kautta näistä kaikista virheistä. Mutta kun ei? Joku riemastuu 0,1%:n kasvusta Espanjassa…
Ehkäpä me emme opi mistään, koska junan suuntaa tai vauhtia ei kyetä tai haluta vieläkään muuttaa? Riittää, että puoluesihteeri toteaa gallupista: ”Nyt meillä on tuore voimannäyttö takana, se on nimeltään tupo…”
Linkatun WSJ:n taulukoista voi jopa six-pack peilata omaa ja EU:n onnistumista mm. euron, työn, työttömyyden ja sosiaalisten ongelmien (mm. köyhyys) ratkaisussa. Pelastetaanko siis euroa vai ihmisiä?
Ilmoita asiaton viesti
Vähän pidempi muistutus:
Toimittaja: Riikka Söyring
Verkkomedia.org
Euroopan komission tilastovirasto Eurostatin 31.10 julkaisemien työttömyystilastojen mukaan työttömyys jatkaa nousuaan. Euroalueen kausipuhdistettu työttömyys on 12,2 prosenttia ja EU28:n 11 prosenttia.
Henkilöinä lukumäärä on 26, 872 miljoonaa henkilöä, joista euroalueella on 19,447 miljoonaa henkilöä. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna työttömyys on noussut 16 jäsenmaassa.
Eurostatin julkaisema data ei ilmoita, onko työttömyyslukujen laskennassa huomioitu maastamuuton vähentävä vaikutus työttömyyslukemiin.
Eurostat laskee työttömiksi sellaiset henkilöt, jotka 1) ovat ilman työtä 2) kykenevät aloittamaan työnteon kahden seuraavan viikon aikana 3) ovat aktiivisesti etsineet työtä 4 edeltäneen viikon aikana.
Työttömyysluvuissa ei ole mukana työvoimapoliittisien palveluiden piirissä olevat eli työllistetyt, työharjoittelussa / työelämävalmennusksessa olevat, lomautetut eikä työ- tai koulutuskokeiluissa, työvoimakoulutuksessa, vuorotteluvapaalla, kuntouttavassa työtoiminnassa, työnhaku- ja uravalmennuksessa olevat, pätkätyöläiset tai omaehtoisesti opiskelevat.
Työttömyyslukemat lasketaan prosenttiosuutena työikäisen (16-74 v.) väestön määrästä.
Vuoden 2013 toisella kvartaalilla julkinen velka on kasvanut euroalueella verrattuna ensimmäiseen kvartaaliin. Euroalueen julkinen velka oli 92,3% bkt:sta ensimmäisellä vuosineljänneksellä ja on nyt 93,4 prosenttia bkt:sta. EU28:ssa nousu on 85,9 prosentista 86,8 prosenttiin bkt;sta.
Vuoteen 2012 verrattuna euroalue kasvatti velkaantumistaan 89,9 prosenttista 93,4 prosenttiin bkt:sta ja EU28:ssa 84,7 prosentista 86,8 prosenttiin bkt:sta.
kuva http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/…
Lähteet
Euroarea unemployment rate at 12,2%
Eurostat http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/…
Euro area and EU28 government debt up to 93,4% and 86,8% of GDP
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/…
Ilmoita asiaton viesti
Haluaisin muuttaa hieman näkökulmaa. Kun ihminen, kuten minä on kokenut köyhyyden kuten niin monet suuriin ikäluokkiin kuuluvat, nykyinen maailma näytää hieman erilaiselta. Suomi ja monet muut Euroopan valtiot ja niiden kansalaisilla pääosin menee hyvin jos mittakaavaksi otetaan koko maailma. Jos maat, kuten Suomi tai Saksa voivat olla avuksi niille Euroopan maille jotka syystä tai toisesta ovat vaikeuksissa, miksemme niitä auttaisi, ei pelkästään rahalla vaan ymmärtäämään mikä on mennyt pieleen. Pitää muistaa, kaiken kurjuuden keskellä, mitä esim. Kreikassa tapahtuu ovat ihmset, varsinkin lapset, käännemekö heille selkänsä.
Ilmoita asiaton viesti
http://www.talouselama.fi/uutiset/saksalaislehti+s…
Ilmoita asiaton viesti
Granlund, kommenttisi on outo. Fyrkkaa on kannettu Saksan ja Ranskan pankkileireihin, ja puolustelet sitä Kreikan lapsilla.
Ilmoita asiaton viesti
Kerjäänpä Granlundiltakin suosituksen pikku blogiini 🙂
http://andres.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152120-vyon…
Ilmoita asiaton viesti
Sait peukun. Mutta en ole Granlund, vaan herr Ö.
Ilmoita asiaton viesti
Kaivelin lukuja ”konepellin alta”, ja Espanjan ja Italian tilanne on huonompi kuin viime viikkojen otsikoinnin perusteella voisi ymmärtää. Jotain siitä kirjoitinkin eilen.
Tänään julkaistu euroalueen työvoimapulaindeksi sekä deflaatiomittari vetivät muuten molemmat uudet huippunoteeraukset, eli jonkinnäköistä nousua ja elpymistä on havaittavissa 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Koskeeko se vain euroaluetta:) Puolasta ja Latviastakin on taidettu lähteä finanssikriisin vuoksi joukolla ulkomaille töihin, samoin Islannista, joka ei edes kuulu EU:hun.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, kyllä maailmasta löytyy muitakin paikkoja, joissa menee huonosti. Huonosti menemisessä euroalueen työttömyys- ja inflaatiolukuja voi vertailla kuitenkin muihin maihin (Japani, USA, Australia) tai ihan Euroopassa euron ulkopuolisiin maihin (Ruotsi, Englanti jne).
Tämä ei ole mielipide, vaan fakta. Euroalueella menee sangen kurjasti verrattuna muuhun maailmaan. Mielelläni otan haasteen vastaan debatoida aiheesta, mutta mieti toki hetki, kannattaako.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tarvitse miettiä, sinun kanssasi en yritäkään:) Satuin kuitenkin juuri vilkaisemaan mainitsemaasi Englantia eikä briteilläkään hyvin mene:
http://www.spiegel.de/international/europe/economi…
Ilmoita asiaton viesti
Ei missään ”mene hyvin” tällä hetkellä. Suhteellisista eroista on mielestäni kysymys. Se, että euroalueella työttömyys nousi jälleen uuteen kaikkien aikojen ennätykseen, ja inflaatiomittari on yhtä alhaalla kuin 2008 synkimmillä hetkillä, kertoo omaa kieltään euroalueen tilasta.
Linkkaamasi artikkeli käsittelee finanssikriisiä ja sen aiheuttamaa poliittista jakautumista. Englannin kasvulukemat ovat viimeisen puolen vuoden aikana olleet erittäin positiivisia.
Mielenkiintoista, että huolimatta omasta valuutasta (euron ulkopuolellahan ei voinut olla elämää granlundien mielestä) ja sen rajusta heikkenemisestä (reipas devalvaatio euroon nähtynä kun kriisi alkoi), Englannin valtio saa lainaa erittäin alhaisella korolla.
Siitäkin huolimatta, että valtion velka on suhteessa bruttokansantuotteeseen tasoilla, jotka meille kerrottujen Maastricht-kriteerien ja Rehnin mainitsemien ”vakavasti otettavien ekonomistien” mielestä ovat mahdottomia.
Meille on valehdeltu, ihan kaikesta. Maastrichtin sopimuksen ja nykymuotoisen EU:n 20-vuotissynttäreitä vietetään huomenna. Ei ole aihetta onnitella, eikä syytä kiittää. Vesa Kanniainen on ollut koko ajan oikeassa.
Ilmoita asiaton viesti
#37
”Mielenkiintoista, että huolimatta omasta valuutasta (euron ulkopuolellahan ei voinut olla elämää granlundien mielestä) ja sen rajusta heikkenemisestä (reipas devalvaatio euroon nähtynä kun kriisi alkoi), Englannin valtio saa lainaa erittäin alhaisella korolla.”
Eiköhän tuo riipu maan talouden koostakin, briteillä on selkänojanaan keskuspankkinsa ja millä mällätä, 5.7.2012: Englannin keskuspankki elvyttää yli 60 miljardilla eurolla
Englannin keskuspankki on ostanut tähän mennessä jo 325 miljardilla punnalla valtionlainoja. Uuden elvytyspaketin myötä määrä nousee 375 miljardiin euroon.
http://www.hs.fi/talous/a1305580678465
Ilmoita asiaton viesti
Eikö me just sovittu, että ei aleta 🙂
1) Miten niin riippuu talouden koosta? Vihjaatko, että Suomella tai vaikkapa Belgialla ei voisi olla omaa valuuttaa pienen kokonsa ansiosta (vihje: on ollut)? Tai että Ruotsi on kaaoksessa pienen valuuttansa kanssa? Tai iso koko tekisi jotenkin omasta valuuttashowsta helpompaa (vihje: Venäjä 1998)?
2) Bingo. Oma keskuspankki, joka optimoi omaa tonttia eikä Saksan tonttia, on iloinen asia. Suomella menee niin hyvin, että ei tarvita 😉
By the way, Hesarin käännöslyhäri heinäkuulta 2012 ei ole ihan se relevantein lähde. Onhan EKP:kin ”elvyttänyt”, kuva ohessa: http://fingfx.thomsonreuters.com/2011/12/21/165259…
Ilmoita asiaton viesti
Bingo. Suomen Pankki vastaan Bank of England:)
Ei olisi Viinasenkaan tarvinnut ottaa hattua kouraan jos oltaisiin vaihdettu Englannin kanssa keskuspankkia.
Ilmoita asiaton viesti
….Viinanen joutui ottamaan hatun kouraan sen takia, että markka oli kytketty ECUun ja sen seurauksena maa meni konkurssikypsäksi. Ja kaatuihan siinä 1992 rytäkässä muutama muukin valuuttakytkös – ei siinä ollut koolla mitään merkitystä. EDIT: eikö me just, että ei aleta 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kahvit alkaa lentään näppikselle mutta tuosta aiemmin mainitsemastasi Venäjästä 1998 sen verran että silloinen raaka-aineiden viennillä elävä kehitysmaa on hieman huono vertailukohde. Ellen väärin muista Putin lasketutti Venäjän Federaation öljyn hinnalle pohjautuvan budjetin uusiksi 2009 kun raakaöljyn hinta laski – voi toki vuodella heittääkin.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän mainitsin esimerkkinä sen takia, että olivat (tosin ymmärrettävistä syistä) sitoneet valuuttansa arvon dollariin. Tosin sen episodin jälkeen heillä ei ole ollut valuutta- ja korkopuolen kanssa mainittavia ongelmia – toisin kuin ei-kehitysmaa Irlannilla, Espanjalla ja Italialla….
Ilmoita asiaton viesti
Savijaloillahan Venäjä muutenkin alkuun seisoi, NL:n romahdettua valtion kassakirstun pohjalla ei tainnut olla juuri muuta kuin Pariisin klubin puhelinnumero.
Ilmoita asiaton viesti
Se on hyvä numero pitää ulkomuistissa maailmalla, siltä varalta että kännykkä katoaa 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Aloin tutustua brittien velkaantumiseen ja pientähän tuo on verrattuna II maailmansodan jälkeiseen aikaan / bkt, ennen oli kaikki toisin:)
http://www.economicshelp.org/blog/334/uk-economy/u…
Ilmoita asiaton viesti
Jos muistellaan Britannian ERM- ja ECU-kytkentöjä niin siinähän kävi sillä lailla, että Britannian oli pakko irtaantua pelastaakseen taloutensa rippeet em. kytkentöjen aiheuttamien tuhojen jäljiltä.
Ruotsi teki saman kuin Britannia tuolloin, samoista syistä Ja Tanska. Sveitsi oli alusta asti viisaampi 😀
Ilmoita asiaton viesti
Kuka on sanonu ja mitä, kun euro lähti hetkessä laskuun?
Ilmoita asiaton viesti
Tuossahan mä yllä totesin, että konepellin alla näyttää rumalta. Nyt taisi kurssin kuljettajakin huomata käyntiäänissä outoa.
Ilmoita asiaton viesti
Niimpäs olikin. 🙂
Yleensä jonku Darghin puhe on ollu elävöittämässä käyriä, ja niitä etsiskelin.
Joku aina kehuu eurossa sitä että se on niin vakaa.
Jos yhden miehen puhe saa kurssin hyppimään miten sattuu, niin ei se oliein vakaalta kuulosta.
Ilmoita asiaton viesti
Spekulaatiot ohjauskoron laskusta 7.11. aiheuttivat kyykyn.
Ilmoita asiaton viesti