Vasemmistoliitto veroparatiiseja luomassa?

Vasemmistoliitto näyttäytyy sangen oudossa valossa uuden ”koepallon” – kuntien pääomatulojen verottamisesta – heittelijänä. Aiemmin SDP:n puheenjohtajakisaan ilmoittautuvaksi aprikoitu Antti Rinne heitti ilmoille tämän pallon kansalaisten ja poliittisten piirien mutusteltavaksi. Kun pääosin asiaan perehtyneet ovat esittäneet kritiikin vaikutuksien pienuudesta ja odottamattomien sivuvaikutusten piilevistä voimista, päättää Vasemmistoliiton Annika Lapintie vastata tähän osapuilleen argumentilla: mutku se on epäreilua.

Maailmassa ja Suomessa on paljon epäreiluutta. Maksamme ja takaamme miljarditolkulla muiden eurooppalaisten töppäilyistä, vaikka Suomesta sanottiin jo hyvissä ajoin (2003), että nämä euroalueen pelisäännöt ruokkivat holtittomuuksia. Meidät on laitettu väkipakolla Talvivaaran kaltaisten yritysten omistajiksi (Solidumin kautta). Euroviisuissakin irkut antavat pinnansa briteille, vaikka meillä olisikin parempi biisi esitettynä.

Vasemmistoliitolla olisi minun nähdäkseni ihan riittävästi ”oikeitakin töitä”. Katsotaanpa vaikka ihan vain ohimennen perjantain (8.11.) satoa. Yksi, kaksi, kolme, neljä ja peräti viisi ongelmakohtaa, joissa voisi kääriä hihat ja pistää toimeksi.

Vaan onko Vasemmistoliitto nyt sitten tosissaan ajamassa kunnille pääomatulojen verotusoikeutta? Tuskin. Lapintie toteaa itsekin, että tulot ovat aika lailla syklisiä, kun taas kuntien veropohjan pitäisi olla paremmin ennakoitavissa. Lisäksi hän myöntää, että tästä voisi syntyä ”verokilpailua”, jota voisi rahvaanomaisemmin sanoa, että mallilla luodaan veroparatiiseja Suomen sisälle.

Miksi se on ongelma antaa verotuksen olla tältä osin valtiolla, joka sitten kanavoi tätäkin rahaa tulonsiirroin valtion osuuksilla? Tällöin ei ole niin justiinsa, millä neliömetrillä ne pääomatuloja saavat suomalaiset täällä Suomessa kököttävät. Päinvastoin, sosioekonominen segregoituminen on todettu haitalliseksi.

Ettei kyseessä nyt vain olisi Don Quioten tuulimyllytaistelut, jotta niihin todellisiin epäkohtiin ei tarvitse syventyä? Jos muuten ei tietäisi niin voisi aavistaa edessä olevan useammankin vaalivuoden.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu